Šta je novo?

Kako da formatiram NTFS disk

Turbe

Čuven
Učlanjen(a)
22.12.2001
Poena
619
Upravo sam kupio polovan disk od 60Gb koji je pod NTFS om,dok je moj stari disk na kojem je XP pod fat 32.E sad potrebno mi je da formatiram novi disk koji pod NTFS om i da bude pod Fat 32 da bi prebacio podatke na njega i prodao moj stari disk.Kako da uradim to?

Ajde pomazite bas mi je hica treba sutra da prodam svoj disk.
Inace kopiranje sa NTFS na Fat 32 mi protice bez problema.Jel to normaljno,ja sam mislio da to ne moze.

Okaci ga na postostojeci racunar,iz Explorer-a formatiraj,potom Partition Magic u ruke i "spici" u FAT 32.Lakseg i brzeg resenja nemas.:wave;

Možeš da probaš i ovako ako nemaš Partition Magic, u svakom slučaju je sigurnije.

Napravi sistemsku disketu iz 98-ice ili Me-a, butuj računar sa te diskete i pokreni fdisk. Lupi dva puta "Enter" kao potvrdu na postavljena pitanja, a zatim idi na opciju 5 i izaberi odgovarajući disk ( verovatno D: ). Kada si promenio current drive, tj prešao na opcije za konkretan disk, vrati se na prethodni ekran ( odakle si i počeo ) i idi na opciju 3 ( Delete DOS Partition or Logical DOS drive ) pa na 4 ( Delete Non-DOS Partition ). Posle potvrde da znaš šta radiš i da baš to želiš particija će biti obrisana i disk će biti spreman za dalji rad. Odatle ćeš se već snaći u meniju fdiska pa kreiraj "Primary DOS Partition" na tom drajvu ( opcija 1/1 ). To bi bilo to. Ako imaš neku stariju verziju fdiska pa ti napravi FAT16 particiju ne tuguj to se lako i brzo da srediti po instaliranju Win-a. :)

Ako ti je hitno, i zelis da iskopiras ceo sistem na hard od 60 gb udri samo po ghost-u.

Ako imas instalacioni cd od win2000 ili winXP pokreni setup i pici sve do formatiranja diska, pa izaberi fat32
Inace je ghost dobro reshenje:wave;

mozes da odes u disk managment, da odrises oarticiju na novom disku i napravis novu, uradis format u fat32 i to je to

moj savet, ne koristi partition magic! meni nesto ujebe na svakom disku, u win2000 i xp-u padne transfer diska i mod na pio

PArtition Magick me *****ava tako da od njega odustajem evo sad cu probati sa instalacionim XP om pa cu se javiti.Hvala za sada

Turbe je napisao(la):
PArtition Magick me *****ava tako da od njega odustajem evo sad cu probati sa instalacionim XP om pa cu se javiti.Hvala za sada
Program se zove Partition Magic, a Magick® je moj zaštićeni znak. ;)

E ako je Turbe-u nakon svega ovoga nesto jasno, svaka mu cast ! :)
Kakva komplikacija, pobogu !

Magick je jedini krenuo pravim putem, koliko sam shvatio sa tog 60GB diska ti ne treba nista, znaci samo fdisk i format, to obrise sve sa njega, pa ga podelis na particije ako zelis, prikljucis tvoj stari disk i samo sa Ghost-om gostujes sve sa starog na novi.

Posao od pola sata maksimum, mozda i manje...

Posto sam na XP-u a nisam imao sistemsku disketu odlucio sam se za varijantu sa bootabilnim Xp diskom i tamo particionisao disk na 3 particije i formatirao prvu na Fat 32(ove ostale sam isto hteo ali nisam uspeo da provalim kako).Onda sam instalirao XP i iz Windowsa formatirao ostale 2 particije i sve radi OK.Idem sad da prebacujem podatke.Hvala jos jednom

Vidim da sam zakasnio, ali evo da znas za u buduce...

Uz Norton Ghost stize programcic "gdisk". koristi se iz DOS-a pa ce ti trebati disketa ili, jos bolje, boot-abilni CD.
Podignes PC pod DOS-om i kucas "gdisk /diskwipe"
Ova komanda brise SVE, znaci disk je kao nov, posle ga particionises i formatiras iz fdisk-a ako hoces, a mozes i iz gdiska...

Pozdrav...

gdisk je potpuno isto sto i fdisk, uz neke dodatne opcije kao sto je mogucnost pravljenja dve primarne particije, repariranje MBR-a, naprednija diagnostika itd, pa mi nije jasno zasto bi neko prvo upotrebio gdisk, pa onda fdisk - kad sve sto moze fdisk moze i gdisk (i nesto vise) ???

Ipak, gdisk radi na principu switch-eva i komandne linije, pa je ipak malo za "advanced" user-e, pa licno ne preporucujem bas svakome da se zeza sa njim, ako mu to sto on omogucava nije bas neophodno...

Pa eto, sam si odgovorio :)

Prvo obrises sve sa diska sa gdisk-om (sto fdisk ne moze da uradi kako treba) a onda dovrsis posao u fdisk-u sa malo prijateljskijim interfejsom :)

Pozdrav...

Ja sam to resio sa onih 6 start-up disketa za XP (jer nisam imao butabilan CD). Obrisao 2 particije i ponovo ih napravio opet NTFS i tako cu svaki put najbezbolnija reinstalacija Win-a)

Nazad
Vrh Dno