Šta je novo?

Kako da disejblujem SMART monitoring u BIOS-u?

TravelMate

Cenjen
Učlanjen(a)
26.12.2010
Poena
151
Koristim Acer (laptop) TravelMate 2493NWLMi oko 2,5 god.Od nedavno mi se javlja (pri dizanju sistema) SMART obaveštenje da napravim back up i zamenim HDD.Za nastavak podizanja sistema F1.Sve važne podatke čuvam na externom, pa nešto i ne zanima kad će interni ''otići''.A i otkud proizvođač zna kad će otići, to je nešto što ''on'' predviđa.Želim da uklonim F1 obaveštenje, probao u BIOS-u, ali ne postoji opcija.Ni u naprednom podešavanju a u podmeni hdd-a ne mogu ni ući.Neko mi reče da se tamo navodno može isključiti SMART.Ako mi neko može reći, bio bih mu jako zahvalan.Operativni mi je xp sp2.

problem sa BIOSom laptopova je sto su uglavnom *****-firendly.
mada, proveri sa HD Tune u kakvom je zaista stanju HDD kada se digne sistem, moguce je da stvarno otkazuje...

Hvala ti Iznogude :) , sve je moguće, mada šljaka extra, nije spor...iako licencirani XXX antivirusni program krčka u pozadini, dodao mu još 1gb ram-a, ne greje se i slično.Skinuću popodne neku verziju HD tune, vidim da ima dosta verzija-pa ću testirati.Kad to sve uradim, baš ću te obavestiti.Nije problem da ga zamenim ako treba, mada proizvođač predviđa određen broj sati rada HDD-a (bez obzira u kojim uslovima)- pa mislim da me SMART zbog toga cima.Baš je smaranje kad pri svakom dizanju pritiskam F1, grbavo mi je to, sakato :))

Skinuo HD Tune Pro, testirao ga, ima neke bed sektore pa mi daje preporuku da zamenim HDD,kod drugih testiranja je ''ok'', ništa alarmantno. Temp. mu je oko 40 C (ne koristim podlogu), program zbori da je 55 C kritična :) , pri error skeniranju je ''zelen''- sve je o.k.,itd itd.. ali moguće je da otkazuje....u svakom slučaju, hvala na sugestiji u vezi programa, super je :) a, s.m.a.r.t. uhhhh, na nerve mi ide :)

bekapuj podatke za svaki slucaj, i gledaj da mozda zamenis HDD

s.m.a.r.t prati predefinisane parametre koje je dao proizvođač HDD-a , u slučaju da neki od parametara iskače od predefinisanog javlja grešku. Preporuka je da se zameni.
a na laptopovima uglavnom nema nekih podešavanja u BIOS-u ...

Nazad
Vrh Dno