Šta je novo?

Kako brzo ispitati stabilnost procesora

• Začetnik teme Začetnik teme z_m00n
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

z_m00n

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2005
Poena
619
Interesuje me sta je najbolje za ispitivanje stabilnosti overklokovanog
CPU-a a da ne traje dugo, trenutno koristim S&M 1.5.0(alpha),
da li postoji nesto bolje?

Trenutno je S&M "najjaci" sto se tice zagrevanja i opterecenja procesora... Ne traje dugo, ali za to vreme za koje testira, najbolje pokaze jel stabilno ili nije...

S&M, nema boljeg... pa ti biraj, o's brzopotezno testiranje - od "zamalo" 5 minuta (4:52), srednje - od "zamalo" 20 minuta (19:30)... ili onu "najduzu" varijantu, od 78 minuta. Za 10-15 minuta (dok dodje do FPU testa) nabije temperaturu koju Prime ne moze da navuce ni posle 12 sati testiranja.

P.S. Skini verziju 1.5.1, ima monitoring temperature.

CAR je napisao(la):
P.S. Skini verziju 1.5.1, ima monitoring temperature.
Koja je adresa za download?

Ima u ovoj sobi u sticky threadu ,nego kako se ovo instalira pokrenem install.bat
i on kaze da mu fali rawrite i jos nesto nece da kopira image.bin ili sta vec na disketu?
Evo linka http://testmem.nm.ru/snm.htm

Poslednja izmena:
Nema tu instalacije, ne znam odakle ti to... ???

Samo extract-uj S&M.exe u neki folder (ili ga pokreni direktno iz zipa)... a da bi imao i ocitavanje temperature, potrebno je u isti folder extract-ovati i fajl inport32.dll (u suprotnom nema ocitavanja, i program je identican verziji 1.5.0... naravno, radi savrseno i tako, ali nema ocitavanja temperature)

Pa niko nije rekao da mu nesto fali, ljudi pricaju o S&M.

memtest86 testira CPU??? otkad to?,)

nego, u vezi temperature i SnM 1.5.1 .... jel' on to prikazze koja je temp ( i gde) ili samo nadgleda interno ( da reaguje ako bude fffzzzzzzttt😉) ?

pozdrav

Principal Skinner je napisao(la):
a sta fali memtestu86? ne traje bas 5 minuta nego 15-tak
http://www.memtest86.com/
Memtest ne testira CPU, vec memoriju.

2 H.U.D. :

I jedno i drugo 😉
Prikazuje trenutnu temperaturu, ima pritom i kolonu za min i max temperaturu... a mozes da namestis i neku kriticnu, pa ukoliko se dodje do nje, program automatski prekida testove.
(temperaturu naravno ocitavas u "monitoring" tabu)

CAR: (temperaturu naravno ocitavas u "monitoring" tabu)

....koga nema u ovoj verziji koju sam skinuo sa njihovog site-a ( v.1.5.1 beta build 160):zgran:

imash da okachish ovde onu koja ima to?
10x

pozdrav

ako je procesor preguran preko granice stabilnosti memtest ce puci. u svakom slucaju ne skodi da proba jos nesto. a ako ne skodi znaci da koristi :d

Pored toliko programa za CPU test zasto bi koristio memtest

Principal Skinner je napisao(la):
ako je procesor preguran preko granice stabilnosti memtest ce puci

Ma da, ajde ja sad malo da pustim Prime da vidim da li mi je stabilna grafika... Jer, ako je previse overklokovana, pocece da se prikazuju artifakti kad-tad 🙂

hmm... probao sam onu istu verziju i kucci, i monitoring radi samo kad je aktivan MBM5..

chak se i ne prikazuje tab sa podacima kad se program start-uje, a MBM5 nije aktivan...

u isto vreme, informacija u about tab-u je prikazana sa engleskim chitljivim karakterima kada se podigne S&M uz aktivan MBM5, dok je u drugom sluchaju nechitljiva ( prikazana kao znaci pitanja, verovatno nepoznata - ruska - kodna stranica)

ima li neko ideju shta ovo mozze da izaziva?

pozdrav

H.U.D. je napisao(la):
hmm... probao sam onu istu verziju i kucci, i monitoring radi samo kad je aktivan MBM5..

chak se i ne prikazuje tab sa podacima kad se program start-uje, a MBM5 nije aktivan...

u isto vreme, informacija u about tab-u je prikazana sa engleskim chitljivim karakterima kada se podigne S&M uz aktivan MBM5, dok je u drugom sluchaju nechitljiva ( prikazana kao znaci pitanja, verovatno nepoznata - ruska - kodna stranica)

ima li neko ideju shta ovo mozze da izaziva?

pozdrav

Da, ista stvar i kod mene sa speedfan-om, verovatno program nema mogucnosti da ocitava temperature i napon vec korisiti informacije iz drugih programa(speedfan, mbm), a about tab je misterija(beta?) :smash:

EDIT: Car je to objasnio...

CAR je napisao(la):
Samo extract-uj S&M.exe u neki folder (ili ga pokreni direktno iz zipa)... a da bi imao i ocitavanje temperature, potrebno je u isti folder extract-ovati i fajl inport32.dll (u suprotnom nema ocitavanja, i program je identican verziji 1.5.0... naravno, radi savrseno i tako, ali nema ocitavanja temperature)

Poslednja izmena:
pa, taj file i jeste u arhivi sa programom, i naravno biva extract-ovan sa njim i svim ostalim file-ovima u poseban dir

i tako kako sam rekao - ne radi, osim kad je ukljuchen MBM5
mozzda taj .dll treba negde u neki syspath folder da se iskopira, da bi ga kontao Win..:trust:

pozdrav

Momci, meni radi kako valja... samo je trebalo onaj .dll ubaciti na isto mesto gde se nalazi i S&M.exe. Igrom slucaja, meni je to na desktop-u... radi savrseno.
Evo, sad sam probao i sa drugim folderom, na skroz drugoj particiji... u folderu se nalaze samo S&M.exe i inport32.dll - isto radi perfektno.

E da - nemam MBM5, samo da naglasim...

Mali test
1. s&m.exe bez .dll i bez speedfan-a - nema monitoring + ????? u tabu about
2. s&m.exe + .dll bez speedfan-a - ima monitoring s&m
3. s&m.exe + speedfan bez.dll - ima monitoring speedfan
3. s&m.exe + .dll + speedfan - ima monitoring i s&m i speedfan(moze da se izabere bilo koji).

CAR je napisao(la):
meni je to na desktop-u... radi savrseno.
Meni na destopu stoji samo ono sto bas cesto koristim 😉 :smash:

Dekara je napisao(la):
Mali test
1. s&m.exe bez .dll i bez speedfan-a - nema monitoring + ????? u tabu about
2. s&m.exe + .dll bez speedfan-a - ima monitoring s&m
3. s&m.exe + speedfan bez.dll - ima monitoring speedfan
3. s&m.exe + .dll + speedfan - ima monitoring i s&m i speedfan(moze da se izabere bilo koji).
E, tako i treba. Mislim, nebitno sa Speedfan-om (to ionako nikad nisam koristio), ali mora da radi S&M.exe + inport32.dll.

E da, da dodam svoj primer: S&M.exe + inport32.dll *BEZ ISTA* 😀 - radi monitoring
Dekara je napisao(la):
Meni na destopu stoji samo ono sto bas cesto koristim 😉 :smash:
Pa ja i koristim S&M prilicno cesto... 😉

Evo sad sam ga bas malko proprzio na "defaultu" 😀 (250x10, 1.4V, BOX+fabricka zvaka, zatvoreno kuciste bez dodatnih ventilatora)

Ono zbog cega sam jako zadovoljan je voltaza sa novim napajanjem (jes' da ne ocitava 12V, al nema veze) koja je na 5V grani isla od 5.06V do 5.09V... Tako da, Chieftec sux big time 😀

A i ova temperatura... 66C :zgran: Jedva cekam da nabavim preostali materijal i da nabacim vodu...

Pozdrav!

Prilozi

• S&M.gif
    S&M.gif
    11.5 KB · Pregleda: 94
CAR je napisao(la):
Momci, meni radi kako valja... samo je trebalo onaj .dll ubaciti na isto mesto gde se nalazi i S&M.exe. Igrom slucaja, meni je to na desktop-u... radi savrseno.
Evo, sad sam probao i sa drugim folderom, na skroz drugoj particiji... u folderu se nalaze samo S&M.exe i inport32.dll - isto radi perfektno.

E da - nemam MBM5, samo da naglasim...
Ista situacija i kod mene i sve radi OK (i monitoring i About) 😉

BTW ljudi samo rapakujte snm.zip u neki direktorijum (bilo koji), ne dirajte nista i pokrenite S&M.exe, mada sto rece CAR potrebni su samo S&M.exe i Inport32.dll 😀

Vule je napisao(la):
Ono zbog cega sam jako zadovoljan je voltaza sa novim napajanjem (jes' da ne ocitava 12V, al nema veze) koja je na 5V grani isla od 5.06V do 5.09V... Tako da, Chieftec sux big time 😀
Yeap, Chief sux allright!!! :beat:

Do juce mi je u masini bio jedan od 300W (onaj moj Ener na popravci 😛 ), sad sam dobio jedan Coolergiant od 380W da se malo koristim (hvala darodavcu 😉)... pazi razliku:
+3.3V - 3.37V vs. 3.41V
+12V - 11.97V vs. 12.40V
+5V - 5.04V vs. 5.21V

Ovo su sve srednje vrednosti, merene iz biosa, pod istim uslovima (250x10, Vcore ~1.52V)... i to su srednje vrednosti za Chief, jer on podosta oscilira (Ener jako malo, i to ne na svim granama).

Razike - drastićne! 😀
Vule je napisao(la):
A i ova temperatura... 66C :zgran: Jedva cekam da nabavim preostali materijal i da nabacim vodu...
Nema frke, i meni je tako trenutno... bez paste, udarilo "suvo na suvo" (golo jezgro na go cooler 😀), fan sa Xaser-a koji se vrti na ~2K RPM i ima jako slab protok vazduha... isto dodje do 66-67 stepeni max.

Nego, zasto ti je ova "min temp" tako visoka... meni tu zna da bude 25-30 stepeni? :trust:

CAR je napisao(la):
Yeap, Chief sux allright!!! :beat:

Do juce mi je u masini bio jedan od 300W (onaj moj Ener na popravci 😛 ), sad sam dobio jedan Coolergiant od 380W da se malo koristim (hvala darodavcu 😉)... pazi razliku:
+3.3V - 3.37V vs. 3.41V
+12V - 11.97V vs. 12.40V
+5V - 5.04V vs. 5.21V

Kod mene, na Eneru od 360W...

+3.3V ~ 3.30V 😀
+5V ~ 4.97V
12V ~ 11.84V

Ovo su prosecne vrednosti. Inace, napajanje se greje kao ludo 😀

CAR je napisao(la):
Nema frke, i meni je tako trenutno... bez paste, udarilo "suvo na suvo" (golo jezgro na go cooler 😀), fan sa Xaser-a koji se vrti na ~2K RPM i ima jako slab protok vazduha... isto dodje do 66-67 stepeni max.

Nego, zasto ti je ova "min temp" tako visoka... meni tu zna da bude 25-30 stepeni? :trust:

2.55 gHz@ 1.55V, watercooled, CnQ enebled, 25C~54C max. (12h prime)

:wave:

EDIT> Dodao sam i S&M

Poslednja izmena:
CAR je napisao(la):

Pa, to je naravno idle za CPU, a posto sam pre testa igrao FIFU, ugrejao se na nekih 50C i stigao je da se ohladi samo do tih 41C kada sam poceo test... Isto tako, nisam mu dao da se ohadi dovoljno nego sam napravio screenshot na tih 47 (u tom trenutku), nekih minut posle zavretka testa.

Inace je idle nekih 35-36C, ali bas kad nista ne radim, a to se jako retko desava, obicno stoji tu na nekih ~40C...

P.S. Dobre su mi one temperature u minusima, kao da svi ovde koristimo neka tecni-azot-hladjenja 😀 (i Genijalcin@23 isto, samo sto on koristi neko bolje definitivno, kod njega je -98C :d)

Edit: evo bas cu danas da pazarim neki unimer pa cu da izmerim tacne voltaze... Jel moz' to da se utakne u molex pa da se meri, a?

Poslednja izmena:
Da li bi neko mogao da prevede upozorenje vezano za s2KCtl (pri kraju-ВНИМАНИЕ!) sa gore pomenute stanice:
http://testmem.nm.ru/snm.htm

Vule je napisao(la):
Pa, to je naravno idle za CPU, a posto sam pre testa igrao FIFU, ugrejao se na nekih 50C i stigao je da se ohladi samo do tih 41C kada sam poceo test... Isto tako, nisam mu dao da se ohadi dovoljno nego sam napravio screenshot na tih 47 (u tom trenutku), nekih minut posle zavretka testa.
Aha, OK... I was just wondering 😛

Vule je napisao(la):
Edit: evo bas cu danas da pazarim neki unimer pa cu da izmerim tacne voltaze... Jel moz' to da se utakne u molex pa da se meri, a?
Kol'ko ja znam, moze...

genijalcin@23 je napisao(la):
Kod mene, na Eneru od 360W...

+3.3V ~ 3.30V 😀
+5V ~ 4.97V
12V ~ 11.84V

Ovo su prosecne vrednosti. Inace, napajanje se greje kao ludo 😀
Ovo 'ladno k'o spricer (bas sad otvorih stranu da se uverim)... doduse, kako ne bi i bilo sa 3 fana 😀
Ali isti je slucaj i sa onim mojim od 460W... taj se nikad nije ugrejao, iako mu je osmica uvek na minimumu. Ipak, ona devetka odozdo stvarno radi posao...

BTW, fino nam je ovo uporedjivanje... jos kada bi bilo na istoj ploci, sa *identicnom* naponskom jedinicom (na samoj ploci - ne mislim na PSU)... to bi bilo extra.

genijalcin@23 je napisao(la):
2.55 gHz@ 1.55V, watercooled, CnQ enebled, 25C~54C max. (12h prime)

:wave:

EDIT> Dodao sam i S&M
Pa kako tebi, nesreco... *tebi i samo tebi*... Prime nabije vecu temperaturu od S&M-a? 😀😀😀

Pozdrav :wave:

Nazad
Vrh Dno