Šta je novo?

Kako čitati open source kod

• Začetnik teme Začetnik teme pasch
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

pasch

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2006
Poena
609
Ako neko ima savete... Npr kako razumeti princip rada nekog
komplikovanijeg programa ako imamo na raspolaganju source. :type:

Za pocetak je potrebano da imas iskustvo u pisanju programa na tom programskom jeziku koji pokusavas da "citas" |))
Pa onda da dignes sebi razvojno okruzenje u kome se taj program kompajlira, pa da ga dignes u debug modu...
onda lagano da deo po deo aplikacije izvrsavas (debugujes) i pokusavas da rastumacis kako radi...
E sad ako se autor trudio pa pisao citak, komentarisan kod, onda mozda i imas sanse...
ako su npr sve promenljive tipa x, xx, xxx, onda mozes da se slikas...

Ima jedan zanimljiv program www.lilypond.org. Problem sa sourceom je sto je
mesavina c++, scheme, python skripti, latexa, itd. pa sam mislio da mozda moze nekako
da se shvati samo deo koji treba da se modifikuje a za ostatak samo principi jer je celina
isuvise kompleksna. Ne mogu da se nacudim kako je ovo neko mogao da uradi tako dobro
za dz. :d

nasao sam jednu znimljivu knjigu
Code Reading: The Open Source Perspective
By Diomidis Spinellis

Publisher : Addison Wesley
Pub Date : May 30, 2003
ISBN : 0-201-79940-5
Pages : 528

moze da se nadje www.esnips.com

Poslednja izmena od urednika:
Ima jedan zanimljiv program www.lilypond.org. Problem sa sourceom je sto je
mesavina c++, scheme, python skripti, latexa, itd. pa sam mislio da mozda moze nekako
da se shvati samo deo koji treba da se modifikuje a za ostatak samo principi jer je celina
isuvise kompleksna. Ne mogu da se nacudim kako je ovo neko mogao da uradi tako dobro
za dz. :d

Ja na primer tako i pocinjem, usresredim se na jednu stvar koju hocu da ukapiram/izmenim pa to trazim po kodu bez analize ostatka. Moras ipak imati neku osnovu u programiranju da bi mogao da prepoznas ono sto trazis kad naletis na to 😉.

Desavalo mi se da tudji kod ne ukapiram dok sam ne probam da realizujem neku rutinu/funkcionalnost.

Gora stvar je kada moras da citas tudji kod koji ima ocajne nazive promenljivih, koji je sav nabijen u 2 reda...

Gora stvar je kada moras da citas tudji kod koji ima ocajne nazive promenljivih, koji je sav nabijen u 2 reda...

U takvim slucajevim obavezno prvo preformatiram kod po mom ukusu. Npr SourceStyler za C++, a za npr C# je vec ugradjeno u Visual Studio. Uglavnom za skoro sve jezike se mogu naci PrettyPrinter-i. Ako postoje neke alatke za refaktorisanje, onda malo krenem da menjam imena promeljivima.

jas neznam mnogu za programirane ama koga mi treba da citam nekoj kod ko gitam obratno: od krajot kon pocetokot i najprvin onaka grubo a poslem navlegvam i vo modulite funkcite procedurite i sl

golem problem e toa sto ne site programeri gi koristat zadadenite konveci i tuka se javuva problem ama ako citas kod napisan od profesionalci togas najprvo nesto so treba da naprajs e da gi procitas konvencite za toj programski jazik

Ja se vodim najprostijim mogućim načinom: prvo tražim entry point (main, winmain itd.) i gledam kako izgleda telo programa, a u koliko imena klasa nisu dovoljno deskriptivna, onda tražim šta koja radi i slično. So far so good 🙂

dokolku imas na pr VB mozis slobodno da pocnis vo dobug mode da rabotis i samiot debuger ke te neso cekor po cekor i taka lesno ke go svatis kodot

Nazad
Vrh Dno