Šta je novo?

Kakav je aparat Canon PowerShot SX600 HS?

cilebg

Slavan
Učlanjen(a)
29.07.2008
Poena
319
prošli mi je aparat bio sx150 is...hoću li osetiti razliku? :) može se naći za 140e što je pristupačno

To ti je grupa aparata u izumiranju. Ljudi su danas u fazonu ili mobilni ili veliki (veci) senzor. Takav aparat je za amatere bio wet dream pre 10 godina, ali se vreme promenilo. Nista mu ne fali, odlican je, ali ga treba kupiti samo u sledecim uslovima:

1. Kamera na mobilnom ti nije sjajna
2. Zelis zum - veci domet u odnosu na mobilni i kompakte iz supermarketa
3. Ne planiras duze vremena da kupis nista bolje niti da se dalje upoznajes sa fotografijom/opremom.

Ukoliko mobilni smara, neces da trosis pare i nisi entuzijasta, onda je OK.

sva tri uslova ispunjavam :p ako se ne javi ko uskoro, najverovatnije njega uzimam. :) hvala

Onda nema šta da razmišljaš... što bi ja voleo da za 140€ rešim "problem" fotoaparata :D...

Odgovorno tvrdim da za te pare ( oko 22 000rsd ) nema boljeg aparata. Cmos senzor, pristojan procesor, fhd video i u mp4 i veliki zoom. Ako ti nije problem da dodas jos 50 evrica i kupis hx50 to bi bila jos bolja kupovina jer poseduje dial mod tockic i mozes i manualno i poluautomatski da kontrolises ekspoziciju a ima i tockic za kontrolu kompezacije ekspozicije ( kad ti slike usled kontra svetla ispadaju suvise tamne ili iz nekog drugog razloga suvise svetle nompezacijom ekspozicije resavas problem). Cena mu je oko 28 000rsd po maloprodajama a razlikuje se od svog mladjeg brata hx60 cija je cena oko 35 000 rsd po tome sto ima stariji procesor. HX50 takodje ima veci zoom ( 30X ) a jedina mana u odnosu na sx600 je sto FHD snima samo u AVCHD ali ne i u MP4.

Ili da jednostavno kupi neki S koji ce sve da ih opere i da mu stane u dzep :)

Ili da jednostavno kupi neki S koji ce sve da ih opere i da mu stane u dzep :)

Vreme jeftinih fotoaparata je definitivno proslo. Recimo da su fotoaparati iz S serije minimum na koje bi trebalo dati pare jer sve ispod toga pruza i osrednji telefon. Ako hoces fotoaparat kojim stvarno mozes da fotkas nesto a da se to SRVARNO razlikuje od fotkanja telefonom g1 x je minimum.

Ja imam od 100 i kusur evra (ali je bio paket sa pratećom opremom - torbica, i još par sitnica) Canon A4000 i slike se razlikuju od mobilnog. Nisam u klinačkim fazonima "ako je moje najbolje je" ali sam upoređivao sa drugim slikama koje su slikane iPhone-om i ostalin "skupim" telefonima i slike ispadaju dosta kvalitetnije sa digitalca. Vidi se razlika, kao što se vidi razlika između mog digitalca od 100 evra i nekog fotoaparata od 500 evra (pratim temu na forumu o fotografijama i vidi se jasna ralika). Nikada se nisam igrao PhotoShop-om tako da ne znam koliko se još može naknadno "poboljšati" fotografija sa mog digitalca ali meni ne treba nikakva ekskliziva, opalim na "auto" i sve super :p

Fotografije koje sam upoređivao su slikane u različitim situacijama i bilo da je dan ili noć, kafić ili plaža ili Knez Mihajlova vidi se ta nijansa da je kvalitetniji fotoaparat od mobilnog ;)

Ja imam od 100 i kusur evra (ali je bio paket sa pratećom opremom - torbica, i još par sitnica) Canon A4000 i slike se razlikuju od mobilnog. Nisam u klinačkim fazonima "ako je moje najbolje je" ali sam upoređivao sa drugim slikama koje su slikane iPhone-om i ostalin "skupim" telefonima i slike ispadaju dosta kvalitetnije sa digitalca. Vidi se razlika, kao što se vidi razlika između mog digitalca od 100 evra i nekog fotoaparata od 500 evra (pratim temu na forumu o fotografijama i vidi se jasna ralika). Nikada se nisam igrao PhotoShop-om tako da ne znam koliko se još može naknadno "poboljšati" fotografija sa mog digitalca ali meni ne treba nikakva ekskliziva, opalim na "auto" i sve super :p

Fotografije koje sam upoređivao su slikane u različitim situacijama i bilo da je dan ili noć, kafić ili plaža ili Knez Mihajlova vidi se ta nijansa da je kvalitetniji fotoaparat od mobilnog ;)

Potpisujem...ako se radi o telefonima do 40-50k dinara...Jer prednost koju kompakt fotoaparati imaju u socivu je evidenstna. Sa druge strane pogledaj fotke koje pravi samsung s6 ili s6 edge ( radi se o istom telefonu i pored toga sto je edge skuplji 20k dinara )

Vreme jeftinih fotoaparata je definitivno proslo. Recimo da su fotoaparati iz S serije minimum na koje bi trebalo dati pare jer sve ispod toga pruza i osrednji telefon. Ako hoces fotoaparat kojim stvarno mozes da fotkas nesto a da se to SRVARNO razlikuje od fotkanja telefonom g1 x je minimum.

Mobilni nije fotoaparat i nikada ga nece zameniti, prvo jer su senzori logicno manji, drugo jer je optika manja, nemaju opticki zoom, nemaju nista od mehanickih komandi. Mobilni je super je ga imas uvek sa sobom, ali kada znas da ces fotkati, bilo kakav fotoaparat ce uvek biti bolji.

Nazad
Vrh Dno