Šta je novo?

Kada je loš kabal/kabl (kako hoćete) šta radi servis?

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
Pozdrav, imam preko godinu i po dana eksterni hard disk od jednog TB i na njemu držim backup sistema (TM OS X) i još svašta nešto.

Još par meseci je u garanciji.

Stoji pored Mac mini-ja 90% vremena, ne nosim ga po džepovima, torbama, ne vucaram ga tamo vamo, eventualno kada trebam nekome nešto da kopiram pa ponesem u komšiluk...

Primetio sam nekada (retko se dešava ali se ipak dešava) da izgubi kontakt na primer kada neko od ukućana briše prašinu pa podigne hard disk ili kada ga slučajno pomerim pošto mi je na stolu brdo stvari itd.

Recimo tri puta pomerim - sve super, četvrti put izgubi kontakt.

Mislim da je 99% do kabla.

U pitanju je Verbatim, a kupljen je u ComTrade-u.

Ako do kraja garancije odnesem u servis šta mogu da očekujem, da li će reći da takav "kvar" ne podleže garanciji, da li će mi zameniti USB 3.0 kabal?

Da li se neko susretao sa ovim problemom (lično ili poznaje nekoga ko se našao u istoj situaciji), da li je nosio hard u servis, šta su mu rekli...?

Unapred hvala!

:wave:

Edit: znam da je rešenje kupovina drugog kabla ali ne bih na to bacao pare...

Isto tako zaboravio sam da postavim sliku da je sve OK što se tiče diska:

screen-shot-2015-04-01-a.png

Poslednja izmena od urednika:
Ja kada koristim ext. HDD sa USB3 kabelom, trudim se da ga što manje pipam i pomeram, dok je povezan i radi. Da, hoće od malo micanja da izgubi kontakt. Kabel je krut, a USB3 priključak njanjav i osetljiv.

Pazi, imam i ja slican problem ali tu ne mora biti sam kabl u pitanju nego ulaz u koji ide kabl na eksternom disku jer se on razglavi vremenom od vadjenja i vracanja kabla i tjt pa se kabl kad je ukopcan pomera levo desno , tkd ne verujem da bi ti drugi kabl resio problem. E sad kad ga odneses u servis ne verujem da bi se oni zezali sa menjanjem tog dela u koji ide kabl, tkd bi imao 2 varijante, ili da ti kazu nismo ustanovili kvar i da dobijes nazad uredjaj, ili da ga celog zamene.

...ili kažu: "nama radi".

Ako je kabal, fizičko oštećenje je u pitanju, dovoljno za osporavanje garancije na isti, logično.

Pazi, imam i ja slican problem ali tu ne mora biti sam kabl u pitanju nego ulaz u koji ide kabl na eksternom disku jer se on razglavi vremenom od vadjenja i vracanja kabla i tjt pa se kabl kad je ukopcan pomera levo desno , tkd ne verujem da bi ti drugi kabl resio problem. E sad kad ga odneses u servis ne verujem da bi se oni zezali sa menjanjem tog dela u koji ide kabl, tkd bi imao 2 varijante, ili da ti kazu nismo ustanovili kvar i da dobijes nazad uredjaj, ili da ga celog zamene.

...ili kažu: "nama radi".

Pa ista stvar NShappy. :d

Dobar dan,imam tosibin eksterni hard od 500gb,imao sam isti problem nisam imao kontakt u kablu.
Reklamirano,ustanovljeno da elektronika u kucistu na koju se kaci usb 3.0 kabal nije zalemljena pa se zato gubi kontakt.
Eksterni hard je zamenjen sa novim,pozzzz.

Hvala svima na odgovorima.

Samo mi jedna još stvar nije jasna. Sada sam pogledao garanciju i piše da je kupljen u šestom mesecu 2013. godine, ali je prodavac precrtao dužinu garancije. Da li je tada važio zakon 24 meseca?

Evo da javim da sam skoknuo do Ušća (tamo je ComTrade prodavnica) i prodavci su ubacili drugi USB kabal. Levo/desno/gore/dole/napred/nazad hard disk se sa drugim kablom ne isključuje.

Rekli su mi da mogu da pošalju u servis ali da servis taj kablić neće zameniti.

Šta mi valja činiti?

Ja ovaj hard nameravam da prodam uskoro pošto sam prešao na NAS (jedan hard od 2.5" koji sam izvadio iz Mac mini-ja sam već prodao tako da je ostao još ovaj esterni).

Da li ostaviti u servisu par dana ili prodati, ili kupiti kablić na KP ili sličnim sajtovima ako ima pa onda prodati?

Valja ti kupiti nov ispravan kabel...

Poslednja izmena od urednika:
Ne znam, nekako više volim da i više platim kod domaćih prodavaca (ako ima) nego da čekam nešto iz inostranstva.

Prošli put sam prevrnuo ceo internet i pitao 100 ljudi i niko nije mogao da mi kaže gde ima T6 security šrafciger i na kraju naručim iz USA, platim shipping, sve ukupno nešto ispod dve hiljade dinara i čekam mesec dana. Na kraju slučajno tragajući netom nađem da ima u jednoj domaćoj radnji po ceni od 350 dinara, odem i kupim. Kada je stigao šrafciger iz USA prodao sam po ceni od 300 din. zato što niko nije hteo da plati više :)

Da ne bude tako i sa kablovima, naručim, čekam pa se na kraju ispostavi da sam imao u Beogradu po sličnoj ili nižoj ceni.

Na kraju ću izgleda ipak morati da nabavljam od preko, imam Intezinu internet karticu i Pejpal.

:wave:

Ako ti treba, a cena 2-4$, onda ...
Sto nisi odbio da primis posiljku iz usa, vrate paket, ti se zalis da nisi dobio paket, dobijes pare nazad... mislim kad si vec kupio ovde.

Ma dobro, nisam hteo da pravim problem oko par dolara.

Nazad
Vrh Dno