Šta je novo?

Kad kupuju ljudi totalno neispravne komponente...

Exodusbgd

Čuven
Učlanjen(a)
12.07.2005
Poena
815
Moja oprema  
Zvuk
AirPods Max
Laptop
MBP 16" M2 Pro
Mobilni telefon
14 Pro Max
Šta mislite, da li ima situacija da, kada neko kupuje potpuno neispravnu komponentu preko oglasa (i to naglasi, naravno, da kupuje pokvarenu robu), da ih uzimaju ljudi pa podmeću na nekim mašinama kao neispravno?

Na primer, kada neko radi u većoj firmi (što privatnoj, ali verovatnije državnoj), i ubaci u neku mašinu neispravnu komponentu a uzme za sebe ispravnu.

Znam lično za jedan primer, a zanima me da li je još neko čuo za ove nedozvoljene radnje?

:D
Mene bi zanimalo da li neko NIJE cuo za takve nedozvoljene radnje?

Ili kupuju da bi popravili neku svoju spravu pa im trebaju delovi.
Znam za jednu pricu sa pancevacog buvljaka, kada je ciga prodavao neispravne sijalice za 1 dinar. I pita ga neko "zasto prodajes to, ko ce to da kupi?" A ciga odgovara "pa zamenis na poslu."
E sad.. da li je istina ili urbana legenda, to znaju posetioci pancevackog buvljaka.

Eno ga onaj u oglasima, jos se i buni sto mu nude ispravne :D

Tesko je reci sta je posredi, ali malverzacija ima previse, pa odakle svim ovim ljudima toliki hardver, verovatno ispada iz nekih kutija, dzakova... :)

Dobar hardver ljudi dobijaju na OC takmicenjima, nagradnim igrama ili gaming turnirima. Da kradu, ne verujem. Mada, da mi neko ponudi ispravan komp za 500 e (a vredi realno 1000e) uzeo bih ga pa da je i licno od gosp. Darka Sarica :).

Šta mislite, da li ima situacija da, kada neko kupuje potpuno neispravnu komponentu preko oglasa (i to naglasi, naravno, da kupuje pokvarenu robu), da ih uzimaju ljudi pa podmeću na nekim mašinama kao neispravno?

He, pa u nasoj zemlji se donedavno (dok su drzavne firme bile u vecini) smatralo najnormalnijim da pregorelu sijalicu odneses u firmu i krisom zamenis za ispravnu.

Dobar hardver ljudi dobijaju na OC takmicenjima, nagradnim igrama ili gaming turnirima. Da kradu, ne verujem. Mada, da mi neko ponudi ispravan komp za 500 e (a vredi realno 1000e) uzeo bih ga pa da je i licno od gosp. Darka Sarica :).

E sad ja stvarno nisam skapirao sta si zeleo da kazes, odnosno kako je to povezano sa temom...

Mislio sam na totalno defektan hardver koji ljudi prodaju, odnosno, meni je interesantniji profil ljudi koji ga kupuje - a ne na "dobar hardver" koji si naveo.

A šta misliš one konfiguracije po megamarketima koje se prodaju za 15-20 hiljada dinra a bombastičnih naziva, od kakvih komponenti su napravljene?

U firmi gde radim samo kućište i monitor imaju broj. Sa delovima ispod haube administrator može da radi šta mu je volja :D

ne misli se na broj inventara koji se lepi na monitor i kućište, već na serijski broj same komponente preko kog pouzdano može da se prati da li je komponenta koja je otkazala zaista otkazala, ili je podmetnuta neispravna

Da osvezimo temu,

ono sto sam primetio da se desava je da kad i bacite neki komad hardvera u smece kao neispravan (npr polovna retro komponenta, ili neko djubre kupljeno na buvljaku) - ne retko se desi da ispliva ponovo posle necijeg bunarenja po kontejneru i osvane ponovo na buvljaku ili na aukcijskom sajtu. Znaci neverovatno. Iz tog razloga je moj ortak sta god je bacao neispravno mlatio cekicem ili sekirom hardver skoro do neprepoznavanja pre bacanja u kontejner. Kako sam kaze, prvi put je dobio inspiraciju kada ga je neki lik zavrnuo i uvalio neispravno. I meni je tako doslo jednom kad sam bio prevaren ali *** nemam panj i sekiru. Doduse nemam ni dvoriste kao on :)

Ja sam juce bacio floppy.
Damn it, trebao sam ga razlupati, sad ce da osvane ovde na oglasima :D.

Najcesce sam vidjao iz kontejnera 'refurbished' retro hardver koji je trazen - tipa C64, 3dfx karte...ali i dual procesorske ploce. Potonja dva sam i sam skupljao pa sam primecivao kako se to desava....a za floppy ne brini, mogu samo da ti ga uvale kao podmetac za case :D

Nece da moze, prepoznacu svoj flopi, ni za podmetac ga ne bi koristio :D.

Ja mogu da razumem da smo mi siromasna zemlja ali oni koji to rade nisu siromasni ni gladni. :alo:

Secam se pre oko 5-6 godina kada je ETF izbacivao gomilu starog hardvera da su 3 kontejnera bila puna pored na parkingu, i jos je bilo na gomili crno belih monitora, krsh tastatura i slicnog sivo zutog otpada iz proslog veka. Posle par dana isao sam sa cimerom na buvljak da kupimo neka sredstva za ciscenje po kuci, konzerve, cokolade - znate vec standardna studentska prica i sta mislite gde smo videli taj hardver? :)

ja kupujem hard diskove, trebaju to valjda nije nista cudno.

Hard diskovi naravno, kad treba elektronika za neko spasavanje podataka...
Unosno to zna biti, ko zna time da se bavi.

Secam se pre oko 5-6 godina kada je ETF izbacivao gomilu starog hardvera da su 3 kontejnera bila puna pored na parkingu, i jos je bilo na gomili crno belih monitora, krsh tastatura i slicnog sivo zutog otpada iz proslog veka. Posle par dana isao sam sa cimerom na buvljak da kupimo neka sredstva za ciscenje po kuci, konzerve, cokolade - znate vec standardna studentska prica i sta mislite gde smo videli taj hardver? :)
Sad me podseti te gomile pored RC-a :crash: Video sam dvojicu likova (kolega) kako preturaju pa stanem i ja, da potrazim EDO ram koji mi je tada trebao i ne nadjoh ga ... a na gomili je bilo bas muzejskih primeraka hardvera... U svakom slucaju tesko za prodavati, mnogo stara oprema.

Hard diskovi naravno, kad treba elektronika za neko spasavanje podataka...
Unosno to zna biti, ko zna time da se bavi.

glave nama trebaju, elektronike se poprave...i lakse ih je upariti.
Unosan posao mozda negde kod nas je jos uvek samo posao kao i svaki drugi.

Ja nemam problema sa nasim djubretom ali sa ovim iz inostranstva itekako imam...
Ovi nasi osuncani toga donose na tone, sto se sve distribuira preko pijace i mnogo toga dodje kod mene. E problem je sto je politika firme da dijagnostiku ne naplacujemo. Bas mi juce naleteo neki laptop, ovako spolja vidim ok, star mozda dve-tri godine, ne plali se, samo lampice i vent unutra se cuje. Ajd reko da skinem poklopac a tamo nema ram, hdd i cpu, istog momenta sam vratio poklopac i napisao "NEPOPRAVLJIVO", jer vidim da je to vec neko probao da servisira.

Sad me podseti te gomile pored RC-a :crash: Video sam dvojicu likova (kolega) kako preturaju pa stanem i ja, da potrazim EDO ram koji mi je tada trebao i ne nadjoh ga ... a na gomili je bilo bas muzejskih primeraka hardvera... U svakom slucaju tesko za prodavati, mnogo stara oprema.

He, he. Ja sam pokupio 96 MB EDO RAM-a, i jednu plochu za 486. Lepa gomila krsha to beshe, samo nikakve koristi od svega. Ono shto je valjalo ostalo je u RC-u.

Jedan od dvojice kolega koje sam tad upoznao je bio iz surcina ili jos jedno selo dalje sad ne mogu da se setim imena (ako tamo uopste ide gradski bus). Znam da je rekao kako mu treba 2 sata GSP-om do fax-a.... vrlo moguce da si to bio ti...

Vrh Dno