Šta je novo?

kad kartica zuji

Učlanjen(a)
11.04.2008
Poena
301
Kad igram zahtevnije igre, moja asus 8800 neprijatno zuji, a boga mi ako igram satima oce i da otkaze, mada retko (nema nekih igrica koje bi me tolko drzale u poslednje vreme).

S cim to ima veze? Hladjenje nemam, napajanje mi je relativno slabo.

Kad igram zahtevnije igre, moja asus 8800 neprijatno zuji, a boga mi ako igram satima oce i da otkaze, mada retko (nema nekih igrica koje bi me tolko drzale u poslednje vreme).

S cim to ima veze? Hladjenje nemam, napajanje mi je relativno slabo.

To što ti ponekad otkaže može biti zbog napajanja, a temperature pogledaj kolike su sa everestom ili rivom.Može biti i jedno i drugo a i nisi napisao kakvo napajanje imaš.
Što se tiče zujanja to ti nije ništa čudno, dosta novih grafa zuji. Najvjerojatnije zavojnica na kartici

Moze biti i da imas prasine u ventilatoru na kartici. Kad ne radis nista zahtevno ventilator se relativno sporo okrece pa nista ne primecujes. Medjutim kad startujes nesto zahtevno, ventilator se ubrza i primecujes zujanje, a to sto ti otkazuje to je verovatno jer se kartica pregreva takodje od prasine. Izvadi karticu iz kucista i ocisti ventilator, i sve bi trebalo da bude ok.

Poslednja izmena:
slicno zujanje ima drug na BFG 8800GTX... odneo ju je u servis i rekli su mu da to nije nista strasno (radice jos dugo). u glavnom neki delovi zujkaju zbog protoka struje.

A koje napajanje imas? I jeli to 8800GT single slot? Oni po defaultu imaju problema sa temperaturom

Glede zujanja, ogromna vecina novijih Nvidia kartica zuji.

Ne bih rekao da "zuje". Pre ce biti da pishte cudnim zvukom. Ukoliko je piskutav zvuk u pitanju nemas sta da se brines.

Medjutim, sam si rekao da ti je napajanje slabo, predlazem ti da testiras pc sa jacim napajanjem (od prijatelja npr) kako bi utvrdio da li je konkretno tu problem.

nije to ni zujanje ni pishtanje... To je CVRChANjE... Obichno cvrche sve kartice koje nisu referentne... A mozda sad i referentne cvrche...

i izgubite tako garanciju i onda nece da bude vishe nichega ako kartica crkne posle xx meseci...

Poslednja izmena:
a gde da se stavi lak za nokte? Mislim na koji deo ?
I kako taj deo da prepoznam ?

Pa sad zavisi... Slazem se da ce to teshko da se provali ali o5... Postoji rizik...

Poslednja izmena:
I moja 8800 gt sonic cvrci ponekad , mnogo cesce ako je iskljucen vsync .
Nego stvarno , jel ima neko uputstvo za to lakiranje :d ne bi ja to radio zbog garancije al ipak me zanima :d ?

Poslednja izmena:
@illidan:

Pa covece !!!! GDE !!! Na rukama ili na NOGAMA ?

:d

Tamo gde vidis bakarne namotaje,ne znam kakve su na palitu,obicno su ili gole pa se vide ili su spakovane u malu crnu kocku koja je otvorena sa jedne strane.

Poslednja izmena:
Na Palitu su zavojnice oklopljene, kao i na vecini drugih novijih kartica tako da od zalivanja nista.😛

Da ne otvaram novi topic, uzo sam MSI 8800GTS 320MB pre nekih 10-tak meseci, a od skora sam primetio da zuji (to jest zavija) kad poteram nesto zahtevnije. Temperatura u idle windowsu je oko 65 stepeni a kad igram ide oko 74. Jel to normalno za ovu graficku ili da je nosim kod prodavca dok jos vazi garancija?

Na Palitu su zavojnice oklopljene, kao i na vecini drugih novijih kartica tako da od zalivanja nista.😛

Pa ja sam sipao i na te oklopljenje. Malo je teze, ali ako moze da se pridje nekako (a obicno moze), sipa se "unutra". 😀

@genijalcin@23
definitivno objasni kako si to uradio i kakvi su rezultati

Vama sto vam kartice zuje:

Napajanja su vam verovatno slaba i na neki nacin "nekompatibilna sa karticama" ili sa kombinacijom graficka-maticna ploca. Cak i neki krs od misa moze da pravi problem. Najcudnije je da je cak i internet explorer pravio probleme te vrste pri skrolovanju strane, dok je pri skrolovanju iste strane Opera radila perfektno i bez ikakvih sumova!
Taj problem zapravo nije uopste novijeg datuma. Zujanje se moze cuti i ne sa kartice - (dobro poslusajte) vec i sa napajanja ili cak sa ploce. Tacno je da uglavnom zuje zavojnice ali ni to nije bas pravilo. Pokusajte sa nekim drugim napajanjem. Zujanje ce u 70 odsto slucajeva prestati. Probao sam svojevremeno licno menjajuci lep broj razlicitih komponenti.

Poslednja izmena:
...Pokusajte sa nekim drugim napajanjem. Zujanje ce u 70 odsto slucajeva prestati...

Da nisi slučajno probao sa 2 napajanja, da odem da kupim 1 Frontier 400W samo za grafičku? 😀

@genijalcin: i jel pomoglo ?

Da.

@genijalcin@23
definitivno objasni kako si to uradio i kakvi su rezultati

Sve zavisi od toga kakva je zavojnica. Na svojoj ploci (Asus P5B Deluxe) sam imao neke oklopljene, koje su bile otvorene sa strane. Uzeo sam bocu laka i samo sipao "unutra" kolicinu, onako, odokativno. Nisam stedeo, a malo je procurilo i sa druge strane (nista strasno se nece desiti ako ode na PCB). Tada sledi zongliranje sa plocom (tj. okretanja ploce kako bi lak ravnomerno zahvtio unutrasnjost kucista zavojnice), a 5 min nakon toga, lak se obicno osusi.

To sam uradio i na par grafickih kartica. I uvek mi je resilo problem.

Vama sto vam kartice zuje:

Napajanja su vam verovatno slaba i na neki nacin "nekompatibilna sa karticama" ili sa kombinacijom graficka-maticna ploca. Cak i neki krs od misa moze da pravi problem. Najcudnije je da je cak i internet explorer pravio probleme te vrste pri skrolovanju strane, dok je pri skrolovanju iste strane Opera radila perfektno i bez ikakvih sumova!
Taj problem zapravo nije uopste novijeg datuma. Zujanje se moze cuti i ne sa kartice - (dobro poslusajte) vec i sa napajanja ili cak sa ploce. Tacno je da uglavnom zuje zavojnice ali ni to nije bas pravilo. Pokusajte sa nekim drugim napajanjem. Zujanje ce u 70 odsto slucajeva prestati. Probao sam svojevremeno licno menjajuci lep broj razlicitih komponenti.

Eh, nema svako mogucnost da menja napajanja i komponente tek tako. Pored toga, uopste ne mora da bude do napajanja, vec kombinacije neke (ploca+GFX+napajanje).

Poslednja izmena:
PWM verovao ili ne. 🙂

Nazad
Vrh Dno