Šta je novo?

Kachenje na net - gentoo linux

Srecko31

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2003
Poena
619
Q!%#$@#^$236
Izludeo sam danas...

Juche je sve radilo kako treba... Onda je jutros nestalo struje... Upalim komp net ne radi (rekoh sebi: g____o od kablovskog modema)... Resetujem modem, nishta... Restartujem komp, nishta...
Provalim da dhcpcd ne moze da dobije ip adresu... Probao XP, radi...
# emerge dhcpcd (ponovo instalirao) - bez efekta.
Zamenio sam mrezne (zamenio eth0 i eth1) - rekonfigurisao sve, i opet ne radi.
Imam i lokalnu mezu a gentoo mi sluzi kao router/firewall/server (poslednjih par dana) - lokal radi odlichno (koristim dnsmasq)
/etc/conf.d/net sada izgleda ovako
config_eth0("dhcp")
config_eth1("192.168.1.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255)

Upomocj!

Eh da, i rekompajlirao sam kernel...

Hvala unapred...

Šta to neće? Gde tačno javlja grešku?

Kod mene dhcpcd wlan0 radi bez problema kada provajderov dhcp server radi kako treba. Pre ~mesec dana, dešavalo se da ne primi adrese od dhcp servera - par puta sam ih zvao telefonom, dok nije admin za wireless sredio kod njih problem. Od tada radi super. E sad, da li je hteo da radi iz wina, nemam pojma, nemam više win na mašini 😀 Gentoo rocks!

Probaj par puta da restartuješ eth0, ovako:
#/etc/init.d/net.eth0 restart ako ti je internet ostao na eth0.

Ako ti nešto znači, kod mene je emergeovana verzija 2.0.0 dhcpcd-a.

P.S. proveri gateway za eth0, možda nije `onaj pravi`

poz

I ja sam imao isti problem pre par dana - stane kod dhcpdc, ali kod mene je bio izazvan tyime sto sam nesto cackao na ruteru oko dhcp-a, oko onih pooling adresa, pa je sve proradilo ok kada sam se iz vina logovao na ruter i podesio onako kako treba. Mozda malo pomogne ovo sto sam napisao...😀

dhcpcd uopshte ne dobija/prihvata ip adrese. Proverio sam u logu. Neko vreme samo stoji (hangs) i padne tj. ne ostaje da radi kao daemon. Kada ga pokrenem ruchno (sa dhcpcd eth0) deshava se potpuno isto. Drugi mrezni interfejs najnormalnije radi, chak sam im i zamenio finkcije sa potpuno istim rezultatima - tako da nije u pitanju hardver, nego softver/os. Kao shto rekoh pod XP-om sve radi najnormalnije.
Inache imam utisak kao da mrezhna na shalje nikakav saobracaj - ili vrlo malo, poshto se na modemu uopshte ne pali send dioda, a receive stalno blinka. Probao da resetujem iptables u sluchaju da on blokira saobracaj, ali opet bez uspeha...
Dajte mi bilo kakvu ideju shta da pokusham...
Thx.

Daguerre je napisao(la):
I ja sam imao isti problem pre par dana - stane kod dhcpdc, ali kod mene je bio izazvan tyime sto sam nesto cackao na ruteru oko dhcp-a, oko onih pooling adresa, pa je sve proradilo ok kada sam se iz vina logovao na ruter i podesio onako kako treba. Mozda malo pomogne ovo sto sam napisao...😀

Nema nikakvih setovanja za kablovski modem. Sva setovanja radi provajder iz svoje mrezhe.

Postujem i gentoo-a 😀

Kamo srecje da znam shta sam uradio... Ali sledecje je pomoglo:

Podigao sam DHCP server na XP-u (sa ComTun, inche fenomenalan programcic - probajte ga). Zakachio linux mashinu za njega - i eto vidi, pokupi ip adrese.
Zatim sam u isti slot zabo kablovski modem i kucao:
dhcpcd -d -k eth0, a on je ubio samo aktivnog demona, pa sm otkucao:
dhcpcd -d eth0, i zakachio se na net. (-d je da izbacuje log)
Josh par restarta da proverim da radi, malo konfiguracije.... I evo me.

Pa, zna li neko shta se deshavalo, i zashto je dhcpcd iznenada ozhiveo?

Možda je i neki bug u toj verziji dhcpcd-a, možda nije uspeo da refreshuje adrese - za restartovanje dhcpcd-a potrebno je izbrisati fajl /var/run/dhcpcd-wlan0.pid (kod tebe /var/run/dhcpcd-eth0.pid) i ponovo odraditi dhcpcd wlan0. Možda nije uspeo da obriše stari konfig, pa se tu mučio.
Nisi rekao koju verziju dhcpcd-a koristiš. Možeš da pogledaš na bugs.gentoo.org da li je još neko imao sličnih problema i da li je to rešeno u novoj verziji istog.

poz

Gentoo rules!

Nazad
Vrh Dno