Šta je novo?

Kablovski vs Adsl

Invader

Čuven
Učlanjen(a)
02.05.2004
Poena
650
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam uslova za kablovski(sbb) i za adsl pa me zanima koja je bolja kombincaja, sa time sto bi uzimao paket 256/64...

Pricalo se o ovome dosta i razumem zasto su svi stekli utisak da je ADSL bolje resenje, ali postoji jedan, po meni jako bitan, faktor zbog koga ja nikako ne bih sada presla sa cable-a na ADSL. SBB omogucava sa ponudom razlicitih prepaid i postpaid paketa veliku mogucnost kombinovanja... Ako vam u nekom trenutku zatreba brz pristup internetu uplatite paket i potrosite ga, zatim se vratite na flet. Ili naprimer, putujete ne duze... Jednstavno ne platite za taj period i gotovo. Moguce da ce i ADSL provajderi postati fleksibilniji, ali me trenutno ta prica oko otkaznih rokova i slicno iritira.

ADSL svakako, olosu kakav je Soros ne bih dao ni kintu...

Slabo da je to nekakav argument. Ja ne bih ni Karicu ni Telekomu dala ni dinar, pa im ipak svima dajem...

Generalno, pre kablovski nego ADSL. Upravo iz rayloga koje navodi Ms.SoSo. Kod kablovskog, sav hardver je provajderov, i tvoj. Nema treceg. Telekom je, zasad, pokazao da se ne uzbuđuje u slučaju nestanka ADSL servisa njihovim propustom. Očigledno da svoju paušalnu kintu po portu dobijaju bez obzira na sve.
Drugo, upravo fleksibilnost u promeni paketa je ono u čemu ADSL ne može parirati, baš zbog prisustva trećeg.
U dilemi PTT kabl ili ADSL, ovo drugo je svakako greška.

A sto se tice pingova i samog koliko toliko zagarantovanog protoka? :trust:

POZ :wave:

Sto se tice protoka, meni je uvek u granicama, e sad... Da li je to zato sto sam okruzena matorcima kojima ne pada na pamet da uvode cable ili zato sto imam "poseban tretman" u SBB-u je drugo pitanje 😉
Generalno, protok kod cabla zavisi od ljudi koji su nakaceni na cvoriste, a kod ADSL-a od fizicke udaljenosti od centrale. Znaci i kod jednog i kod drugog zavisi od slucaja do slucaja...

Ka kojim serverima te interesuju pingovi? Verovatno te interesuje zbog igranja? Meni je ka Google-u konstantno oko 60ns, a ka domacim sajtovima nesto ispod 10ns.

Poslednja izmena:
Vec smo pominjali na drugom topicu. Po meni je Cable flexibilniji, shto se tiche protoka maximalan je, tako da glas ide kablu definitivno...

Definitivno glas za kabel... Evo ja sam sa 128 presao na 256 Flat, ma sve bre leti, konekcija je jako stabilna, nema cekanja, uvek radi, non-stop sam konektovan... Evo i protoka (sa download.cg.yu):

Download..............248,568 bps
Upload..................124,456 bps
QOS.....................92%
RTT......................4527 ms
MaxPause..............406 ms

U svakom slucaju, ja prezadovoljan!

Pozdrav!

Sto se tice kvaliteta veze, uvek ce DSL biti kvalitetniji i to je aksiom. Razlika je u nacinu prenosu signala, medija kroz koje prolazi signal, modulacija...

Sve je to lepo, ali covek nema NIJEDAN od ova dva nacina pristupa i pita koji da uzme! Ni ja ne bih prelazio sa Cable na ADSL ako mi dobro radi i ako je povoljna cena (koliko je 256Kbit/s kod SBB-a?)! Ali ako uzima SADA, ADSL je bolje resenje na duze staze, cable je dobar ali NIKADA nece biti dobar kao u Americi jer se kabliranje radi izuzetno lose! ADSL je primaran na primer u Francuskoj gde je takodje dobra kablovska, ali nikada nece biti bolja od ADSL-a! Ima dosta razloga, da ne nabrajam! Uzmi ti sine ADSL, i ne smaraj se vise! Ja sam na 64k wireless-u i necu da umrem sto nemam ADSL 256Kbit/s!
Samo opusteno!
P.S. Obidji ljude koji imaju cable, i one koji imaju ADSL pa uporedi! Pomoci ces samom sebi u izboru!
Poz

kibicer je napisao(la):
Generalno, pre kablovski nego ADSL. Upravo iz rayloga koje navodi Ms.SoSo. Kod kablovskog, sav hardver je provajderov, i tvoj. Nema treceg. Telekom je, zasad, pokazao da se ne uzbuđuje u slučaju nestanka ADSL servisa njihovim propustom. Očigledno da svoju paušalnu kintu po portu dobijaju bez obzira na sve.
Drugo, upravo fleksibilnost u promeni paketa je ono u čemu ADSL ne može parirati, baš zbog prisustva trećeg.
U dilemi PTT kabl ili ADSL, ovo drugo je svakako greška.
S tim sto si ti jedan od nekoliko hiljada srecnika sa podstanice "Tosin bunar" pa mozes da biras... ja ne mogu ADSL jer sam dvojnik a ne mogu ni PTT KDS jer su lopovi i nisu mi jos uvek pustili ni TV/Radio signal a kamoli internet... a trebali su to da ucine 2002. godine... :-devil-:
Zasto ovo pricam?
-upravu si kada kazes da je greska uzeti adsl ako imas mogucnost za PTT KDS ali je problem sto vise od 90% beogradjana nema tu mogucnost nego ima mogucnost biranja izmedju SBB-a i adsl-a. Prema mom misljenju, i jedni i drugi jos uvek nisu prelezali "decije bolesti" kada su u pitanju servisi koje pruzaju... jos nisu sazreli i jos se ne snalaze kako treba jer je sve to novo i za njih... ovo se vise odnosi na adsl provajdere dok SBB ima takve mogucnosti kakve ima (vazdusne pre svega... tj. kablovi su nadzemni a ne podzemni u vecini slucajeva) i njih najbolje sto moze koristi i moram im odati jedno veliko priznanje! Ne ulazim u pricu ko je vlasnik itd. Mene kao korisnika zanima usluga i njihov odnos prema meni. Tacno je da SBB tu nije bas najsjajniji ali ono cime su oni mene "kupili" jeste to sto ne pricaju bajke nego jedini cute i rade, ulazu lovu... na njihovom sajtu pise da je korisnicima u beogradu dostupna usluga kablovskog interneta i tako zaista jeste... skoro u svim delovima Beograda gde SBB ima svoju mrezu, kablovski internet je dostupan dok sa druge strane imamo IKOM i PTT KDS na cijim sajtovima takodje mozemo videti istu frazu: "korisnicima u Beogradu je omogucena usluga kablovskog interneta"!!!!! Kod prvih je pojam Beograd=dorcol a kod drugih je beograd=tosin bunar!!!!!!!! + treci, za mene potpuno anonimni provajder "radijus vektor", provajder o kome nista ne znam, o kome mogu samo da citam na sajtovima... cak mi se i oni cine kao neki sto cute i rade a ne exponiraju se kao ova dva ozloglasena IKOM i PTT KDS, ne zna se ko vise laze!!!!!!!! :smash:
ADSL ili KDS net? -KDS net za sada... dok malo ne zazivi ADSL, dok ih ne prodju sve te "decije bolesti"...

Poslednja izmena:
Kablovski internet je moj predlog. Bar znaš pta da očekuješ. Kada sam otišao u Verat da pitam u vezi ADSL-a: "Mi ne ograničavamo download, ali PTT verovatno ne da preko 700Mb...". Šta će ti ADSL, koji je brži, ako ti neko ograniči download? A i skuplji je ADSL od Kablovskog interneta...

Ronnie Coleman je napisao(la):
Kada sam otišao u Verat da pitam u vezi ADSL-a: "Mi ne ograničavamo download, ali PTT verovatno ne da preko 700Mb...". Šta će ti ADSL, koji je brži, ako ti neko ograniči download?
Ko te to bre slagao? Kako bre ogranicenje? Da ima nekakvog ogranicenja za ADSL, pa imali bi do sad jedno 4 korisnika 😀 . ADSL je FLAT, i tako ce i da ostane!

Ronnie Coleman je napisao(la):
Kablovski internet je moj predlog. Bar znaš pta da očekuješ. Kada sam otišao u Verat da pitam u vezi ADSL-a: "Mi ne ograničavamo download, ali PTT verovatno ne da preko 700Mb...". Šta će ti ADSL, koji je brži, ako ti neko ograniči download? A i skuplji je ADSL od Kablovskog interneta...
😛 😛 Izgleda da u tom Veratu rade samo oni koji nisu uspeli da završe četiri razreda osnovne...Jednom potencijalnom korisniku su rekli da će telefon prestati da radi kada mu bude bio pušten Adsl signal sve do momenta dok ne instalira adsl modem :wall: :wall:

Sto se tice pinga na Beotel cs1.5 serveru,ovi sa kablovskom
128/128Kbita imaju manji ping od mene sa ADSL 256/64Kbita,na primer kad je meni 45 njima je 35,e sad mozda je to zbog sporijeg uploada,cak sta vise 99% sam siguran!Kad bi promena brzine npr.512/128 bila brza ja bi probao i to ali nema sanse da cekam jos dve nedelje da se oni smiluju!? :bottle:

nIce Cream je napisao(la):
Sto se tice kvaliteta veze, uvek ce DSL biti kvalitetniji i to je aksiom. Razlika je u nacinu prenosu signala, medija kroz koje prolazi signal, modulacija...

Kvalitetniji signal donekle se moze primetiti u teoriji, u praxi to i nije bitno...U tom
nachinu prenosa signala i lezi 'kvaka' zashto 256kbps ne isporuchuje 32KB teoretski vec neshto manje...

djalf je napisao(la):
Ko te to bre slagao? Kako bre ogranicenje? Da ima nekakvog ogranicenja za ADSL, pa imali bi do sad jedno 4 korisnika 😀 . ADSL je FLAT, i tako ce i da ostane!

Sezam ima i ultramegasocijala paket za 1500 dinara gde ti imas 256k ADSL - pardon, ADL - ali si ogranicen na 700mb. Najjeftiniji paket sa neogranicenim downloadom kod njih je 2200 dinara

Znam ja za Sezam, ali je on bio u Verat-u, i pominje PTT? Verovatno je mislio na Telekom.

Kada tako postavis stvari, onda je to vrlo moguce 🙂

Nazad
Vrh Dno