Šta je novo?

Kablovski operateri ?

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Nije mi jasno kako se kablovski operateri stite od upada?
Jasno mi je da je za ADSL potrebna oprema u centrali,
bas na tom broju telefona + username+password.

Kakvo je stanje kod kablovskih operatera, posto su svi korisnici podeljeni po nodovima? Da li je dovoljna samo Mac adresa modema ili i tamo postoji user name i password?
Ako je dovoljna samo adresa kod njih registrovanih modema, sta se desava ako korisnik iza modema ima ruter/switch sa vise racunara?
Moze li malo pojasnjenje nekog strucnjaka?

Kakvo je stanje kod kablovskih operatera, posto su svi korisnici podeljeni po nodovima? Da li je dovoljna samo Mac adresa modema ili i tamo postoji user name i password?
Ako je dovoljna samo adresa kod njih registrovanih modema, sta se desava ako korisnik iza modema ima ruter/switch sa vise racunara?

Kod vecine je dovoljno da kloniras mac adresu. Ali to se brzo provali, tako da slaba vajda :)
Takodje, adsl nije vezan za broj telefona. I njega mozes da premsestas izmedju dva prikljucka ako oba imaju port na centrali. Bila je vec tema o tome.

SBB ima mac authentication,(mozes da se nakacis samo sa macom koji je upisan u njihovu access listu) ako imas ruter mozes da povezes koliko hoces kompova (prvo kloniras mac adresu modema na ruteru) ali ce svi oni na net izlaziti preko iste javne dinamicke adrese koju ruter dobija na wan portu od modema,SBB-u je bitno da ne mozes da koristis vise od jedne adrese iz javnog opsega a koliko ces kompova da nakacis na net to njih bas briga.
Na ADSL-u je slicno samo sto se za verifikaciju koristi PPPoE (zato imas username i pass) sa ruterom isto mozes da spojis koliko god hoces kompova.

@Nothingman
sta se provali vezano za kloniranje mac-a? kao sto sam rekao njih bas briga za to i oni to ne brane,naravno da moras da kloniras mac kako bi drugacije mogao da spojis ruter a da radi.

Poslednja izmena:
SBB ima mac authentication,(mozes da se nakacis samo sa macom koji je upisan u njihovu access listu) ako imas ruter mozes da povezes koliko hoces kompova ali ce svi oni na net izlaziti preko iste javne dinamicke adrese koju ruter dobija na wan portu od modema,SBB-u je bitno da ne mozes da koristis vise od jedne adrese iz javnog opsega a koliko ces kompova da nakacis na net to njih bas briga.

Ali ima jedna fora kod SBB-a ako se ne varam. Probaj da promenis mac adresu mrezne karte i trebalo bi da dobijes novi IP. Ovo im je valjda ostalo iz vremena kada je jedan korisnik preko istog modema od njih dobijao 2-3 IP adrese, a posle kada su ogranicili na jednu IP adresu po modemu ostala je i dalje fora da IP adresu keshira i dodeljuje na osnovu mac adrese mrezne karte a ne mac adrese modema :)
Tako da ti mozes resetujes modem 100 puta i uvek ces imati istu IP adresu, a ako promenis mac adresu mrezne karte odma dobijas novu ;)

Kada su delili vise adresa koliko se secam to su bile adrese iz privatnog opsega a njih mogu da ti dodele koliko hoce jer ih nista ne kostaju,ja nemam SBB pa ne mogu da nista da probam,kako god uvek ce kompovi iza rutera imati istu javnu adresu,a da li mozes da je menjas cesce to opet njima nije toliko bitno.

Uglavnom sistem im nije busan,ne mozes da im krades net i ne mozes da imas istovremeno ralicite javne adrese na kompovima.

Poslednja izmena:
Nije njima bitno, ali je bitno onima koji koriste cryptload recimo ;)
A SBB kada je uveo javne IP adrese prvo je svakom korisniku podelio po 3, pa onda smanjio na 2, i na kraju ostavio 1 javnu IP adresu kako to pravila i nalazu. Uglavnom prva 2 meseca korisnici su imali i po 2-3 javne IP adrese, tako da si mogao na modem da prijkljucis 2 kompa (jedan preko USB-a a drugi preko mrezne) i da svaki ima svoju javnu IP adresu :)

Edit: ne kazem da im je sistem busan, tako je kod svih, ali ako kloniras neciju mac adresu (moras prvo da je saznas) onda mozes da se nakacis na njegov nalog. Jedino sto se to odma otkrije pa i nema neke koristi od toga.

Poslednja izmena:
Ne znam da li im oni modemi podrzavaju PPPoE,nekako mi je neozbiljno da provajder sa tolikim brojem korisnika koristi mac authentication.

Aha znaci bilo je 2-3 javne ip adrese,bezveze sto su to ukinuli.

Mislim da su to zahtevali od njih ovi iz ripe-a, jer je pravilo da ide 1 IP na jednog korisnika (jedan modem).

Kloniranje Mac adrese. Bas interesantno. Moracu da se pozabavim malo tim stvarima na netu.
Sto bih klonirao mac adresu, ako redovno placam operateru?

Mada mi slaba vajda. Kod mene u soliteru su samo Ptt Kds i I-kom.
Za Ptt nisam siguran, a kod I-kom mora da sklopim ugovor na 12meseci.

Kloniranje Mac adrese. Bas interesantno. Moracu da se pozabavim malo tim stvarima na netu.
Sto bih klonirao mac adresu, ako redovno placam operateru?

@Nothingman
sta se provali vezano za kloniranje mac-a? kao sto sam rekao njih bas briga za to i oni to ne brane,naravno da moras da kloniras mac kako bi drugacije mogao da spojis ruter a da radi.

Izvinjavam se ako sam bio nejasan, ali ja sam pricao o kloniranju tudje mac adrese, kako bi se nakacili neautorizovano na internet kao korisnik ciju ste mac adresu klonirali.
Problem je naravno sto ce taj korisnik vrlo brzo shvatiti da nesto nije u redu, i kad pozove tehnicku sluzbu oni ce mu dodeliti novu mac adresu (sa upustvom kako da sam klonira svoju u tu novu koju su mu dali). Zbog toga nema prakticno nikakve koristi ni kad saznate tudju mac adresu i pokusate to da zloupotrebite.

Izvinjavam se ako sam bio nejasan, ali ja sam pricao o kloniranju tudje mac adrese, kako bi se nakacili neautorizovano na internet kao korisnik ciju ste mac adresu klonirali.
Problem je naravno sto ce taj korisnik vrlo brzo shvatiti da nesto nije u redu, i kad pozove tehnicku sluzbu oni ce mu dodeliti novu mac adresu (sa upustvom kako da sam klonira svoju u tu novu koju su mu dali). Zbog toga nema prakticno nikakve koristi ni kad saznate tudju mac adresu i pokusate to da zloupotrebite.

Da, mozda si u pravu.

Nazad
Vrh Dno