Bahati [SiD] je napisao(la):
meni treba ~22h da skinem 200MB sa euneta@2,5KB/s i to ne racunajuci (ogromni) idle time! aj samo da predpostavimo da je idle tri sata. 3h+22h=25h = 750din ukupno! dakle za 150din vise dobijam 5 puta brzu vezu i verovatno >150din manji telefonski racun! sto kazu ameri, ovo je no-brainer!

........................
Bahati, nisam bas mislio na one sa "socijalnim" linijama naseg telekoma, njima moze samo bog da pomogne, to svi znamo, i svako resenje im je isplativije nego da koriste dial-up.
Prvenstvno sam mislio na ljude koji su na "digitalnim" centralama 3xx-xxxx kao ja recimo.
Iz slicice koju sam prilozio, vidis da za 2 sata i par minuta za koje se odvio glavni protok (petnaestak minuta sam prvo proveravao postu, pogledao nesto na netu, i preko Kazaa - e pronasao sta hocu da skidam), mogu da skinem otprilike 17 megabajta na sat. To me, ako se skida nocu, sto je i jedino pametno, izadje oko 6.5 dinara sat, koje placam telekomu za utrosene impulse, bez cega se ne moze. Za tih 17 mega, kablovskom provajderu bih morao da platim oko 76 dinara (~4.5din x 17mega). Trosak interneta i nije neki problem, jer uzmem flat koji se krece oko 1200 - 1500 dinara, i ako ga plati vise ljudi, koji se mogu dogovoriti ko ce kada sta da skida, moze se ustedeti prilicno para. Recimo, imas pet drugara i svako plati mesecno 200 - 300 dinara i svi imate flat koji koristite samo nocu za skidanje fajlova koji bi vam presli kvotu.
Ako skidas iole ozbiljnije fajlove sa neta, preko sto mega i predjes kvotu, to ce da te kosta oko 500 dinara. Ako ga skidas nocu, kompjuter za sedam osam sati potrosi telekom impulse za oko 40 dinara + flat koji isplacujes vec tim skidanjem. Ko bas nece flat, ima sate kod Infosky-a po ceni od 17 dinara za preko 50 sati. Nocu od 02 do 08 se mnozi sa 0.5 posto. Dakle sat, izadje oko 8.5 dinara + Telekomovih 6.5 izadje 15 dinara na sat. Ili nesto preko dinar i trinaest para za megabajt. Sa druge strane, preko kabla ako predjes kvotu, to te izadje oko 76 dinara. Dakle, skoro pet puta skuplje.
Zasto stalno kazem ako predjes kvotu, pa meni je za posao mesecni protok oko 1GB, sto podrazumeva surf, upload/download, bez ikakvog wareza i slicnog, za sta se snalazim na drugi nacin osim nekih bas specificnih stvari, pa ti vidi.
Meni inace nije problem da platim to, ali ja nisam vecina, i znam kako je nekolicini mojih prijatelja koji imaju PI na 233 i slicne kompove (koje sam im vecinom ja sklopio, od delom, mojih starih komponenti) i itekako im znaci sto koriste moje flat naloge za proveravanje poste, surfovanje i slicno. Kada imas porodicu, malu deci i slicno, a nemas bas neke prihode, itekako ti znaci da li ces dati par stotina dinara (a tek 1300 ili 2200dinara) na dete ili na net i slicne, u ovoj zemlji, "luxuzne" stvari... Sve u svemu, lepo je da se nesto desava i kod nas ali taj kabl je na zalost takva jedna prevara da to nije normalo. Naravno, cena je vise nego bezobrazna, i interesuje me kako ce to funkcionisati kada malo zazivi, pa se nakaci malo vise ljudi.
Hocemo li imati papreno placen net, koji radi brzinom od par kilobajta u sekundi.....