Šta je novo?

kablovski intrnet+mail kod dial-up provajdera?

Bahati [SiD]

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
680
uzeh juce kablovski modem (kicks ass, btw! :happy: ) al' sad mi je problem da skidam mail sa euneta. ne znam kako je kod drugih provajdera, ali ovi zlikovci nemaju fwd poruka, a ne dozvoljavaju pristup serveru ako nisi povezan na njih.
jel ima neko fora, neki spoof ili sta vec, da ih zeznem?

Isti problem, a resenje je da nadjes vezu u eunetu da ti forwarduju mail. Stvarno su mnogo bezobrazni :cuss:

bezobrazluk

Ma ovi iz EUneta su najveci dripci. Nemaju ni web mail, ni fwd. Ali ja ih ipak koristim. Sta da im radim.
Ja sam isto pokusavao da pogledam postu na neki drugi nacin, ali ne moze.

ssteva je napisao(la):
Isti problem, a resenje je da nadjes vezu u eunetu da ti forwarduju mail. Stvarno su mnogo bezobrazni :cuss:
jel znas pouzdano dal imaju tehnickih mogucnosti za to?

Bahati [SiD] je napisao(la):
jel znas pouzdano dal imaju tehnickih mogucnosti za to?
Tako mi rekose ovi iz SBB-a, da to teoretski moze.
Ja i dalje koristim dial up da cekiram mail. Posle samo raspalis ipconfig/release pa renew i online si ,)

uzeh juce kablovski modem (kicks ass, btw! :happy: ) al' sad mi je problem da skidam mail sa euneta. ne znam kako je kod drugih provajdera, ali ovi zlikovci nemaju fwd poruka, a ne dozvoljavaju pristup serveru ako nisi povezan na njih.

gde je to krenuo cabal net Bg i kakvi su uslovi...

Pozdrav.

Re: Re: kablovski intrnet+mail kod dial-up provajdera?

legend je napisao(la):
gde je to krenuo cabal net Bg i kakvi su uslovi...
www.sbb.co.yu
samo je problem sto imaju glupo pravilo da moras da istrosis paket za mesec dana...

Preskupo za sada a i nije bas dostupan svima.

zaboravih da pitam kako sljaka..type; ?

kakave osecaj za filing :beat:

legend je napisao(la):
zaboravih da pitam kako sljaka..type; ?
kakave osecaj za filing :beat:
brzo je ko zmaj, bar mi tako deluje posle stare centrale (3 KB/s u najboljem slucaju). :D ovo ide oko 13 KB/s, osnovni paket (128 Kbps). desava mu se da mora da se resetuje komp da bi proradio, al' nisam provalio dal' se to desava posle odlaska u stand-by, zezanja sa firewall-om ili protokolima. uglavnom je nesto sto ne mora da se radi, nego se ja zezam jer sam se primio k'o mlad jelen. :D
deluje mi da sam se malo zeznuo sa paketom, verovatno cu sledeceg meseca uzeti 350MB@256Kbps. brze, (meni) jeftinije, nema povezivanja, nema zauzetog telefona... filing je: ooopustenoo...:beat:

Bahati, a sad si uzeo ovaj najjeftiniji paket? Ja treba isto to da uvedem u firmu, ali onaj paket od 256kb (1300mb), mada i to mi je poprilichno malo ... ja recimo mesechno sa flatrate-om skinem oko 2-2,5gb ... ali dobro valjda ce u firmi da vrshi posao...

Reci mi samo jednu stvar, kad se podnese zahtev, koliko treba da prodje da ti oni ugrade to? I jel beshe ono dajesh oko 6000 dinara depozit za modem, pa ako raskinesh ugovor onda ti vrate pare a ti njima modem?

I josh neshto, ovo shto si rekao da mora da se potroshi ceo paket... shta se deshava ako se ne potroshi?

pozdrav

Sada, da ne izvodim ovde kalkulaciju, ali se najvise isplati ako se trosi umereno, uzeti srednji paket za ~1200 dinara, jel se dobija 256kbps brzina, a ako se i predje, kada se plate megabajti, izadje isto maltene kao paket od 2200.

I sto je najbitnije. Za sada nema skidanja filmova, wareza i slicnog (osim za jako specificne potrebe, onoga sto se ne moze naci tako lako po "klubovima") vec samo surf, a za ovo drugo, skupe se petoro, sestoro, uplate jedan flat nalog, i skida se nocu sta treba ozbiljnije, izadje mnogo jevtinije....

Sve u svemu, za ozbiljne korisnike weba, usteda na vremenu da se otvori neka strana je ogromna....

Jedino nisam jos utvrdio da li se limit racuna i za odlazni protok ili samo za dolazni.

Uzgred, jeste li dobili onaj CD - novogodisnju cestitku od KDS-a..... Kakvo ludilo, gde samo iskopase to i ko im je to napravio....

Čuj, vrlo moguće da će ti na kraju najlakše ispasti da batališ Eunet i pošalješ svima u addressbook-u cirkularni mail o tome.

Misha je napisao(la):
Reci mi samo jednu stvar, kad se podnese zahtev, koliko treba da prodje da ti oni ugrade to? I jel beshe ono dajesh oko 6000 dinara depozit za modem, pa ako raskinesh ugovor onda ti vrate pare a ti njima modem?

I josh neshto, ovo shto si rekao da mora da se potroshi ceo paket... shta se deshava ako se ne potroshi?
majstor stize istog ili sledeceg dana, donosi nov motorola surfboard sb4200e sa lan i usb kablovima i prikljucuje ga za 20min! :D mozes da im ostavis depozit i cekovima, koje oni ne unovcavaju sem u slucaju da sprzis modem. u svakom slucaju, vracaju depozit kad raskines ugovor.
predpostavljam da gubis megabajte koje ne istrosis...

Mica je napisao(la):
Za sada nema skidanja filmova, wareza i slicnog (osim za jako specificne potrebe).

Jedino nisam jos utvrdio da li se limit racuna i za odlazni protok ili samo za dolazni.

Uzgred, jeste li dobili onaj CD - novogodisnju cestitku od KDS-a..... Kakvo ludilo, gde samo iskopase to i ko im je to napravio....
meni treba ~22h da skinem 200MB sa euneta@2,5KB/s i to ne racunajuci (ogromni) idle time! aj samo da predpostavimo da je idle tri sata. 3h+22h=25h = 750din ukupno! dakle za 150din vise dobijam 5 puta brzu vezu i verovatno >150din manji telefonski racun! sto kazu ameri, ovo je no-brainer! :D

mislim da se racuna i dl i ul.

cd je skandal! audio sa budjavim domacim pesmama, stvarno glup potez za jednog internet+cable tv provajdera...

Re: Re: kablovski intrnet+mail kod dial-up provajdera?

ivo.r je napisao(la):
Čuj, vrlo moguće da će ti na kraju najlakše ispasti da batališ Eunet i pošalješ svima u addressbook-u cirkularni mail o tome.
vidim i ja da me to ceka, al' cu da probam prvo da pritisnem ove iz euneta...

majstor stize istog ili sledeceg dana, donosi nov motorola surfboard sb4200e sa lan i usb kablovima i prikljucuje ga za 20min! :D mozes da im ostavis depozit i cekovima, koje oni ne unovcavaju sem u slucaju da sprzis modem. u svakom slucaju, vracaju depozit kad raskines ugovor.
predpostavljam da gubis megabajte koje ne istrosis...
odlično...

a jel se dobija neki kao username, tj. jel se dobija novi mail? I jel se dobija statička IP adresa?

P.S. jel treba da se ima neki firewall za to? Ne mislim na softverski, nego hardverski...

a jel se dobija neki kao username, tj. jel se dobija novi mail?
Dobijas mail nalog: usernameATsbb.co.yu
I jel se dobija statička IP adresa?
Ne, imaju neki NAT ruter ili proxy, pa svi imaju isti IP, osim ako uplatis onu varijantu za firme, onda dobijas fixnu IP adresu
P.S. jel treba da se ima neki firewall za to? Ne mislim na softverski, nego hardverski...
Pa mislim da ti ne treba kad si maskiran, dovoljan je @guard

P.S. Inace, "majstor" je cisto ludilo, ubismo skoro flasu rakije (D)

kako vam mere bandwidth? citao sam da tamo preko "lock-uju" sam modem da ne skida vise od dozvoljenog, bilo je vise programa koji skidaju zastitu pa imas neogranicen download... jedva cekam da se malo pozabavim materijom :D

Ne mozes da "hakujes" limit koji imas, jedina fora kod kablovskih modema je bila (i to ranije) da skines upstream limit.
BTW sto se provere poste sa Euneta tice, to se moze "zaobici", ali ako nabavite shell account na nekom serveru u inostranstvu. Samo toliko... :)

ssteva je napisao(la):
Dobijas mail nalog: usernameATsbb.co.yu
ok
Ne, imaju neki NAT ruter ili proxy, pa svi imaju isti IP, osim ako uplatis onu varijantu za firme, onda dobijas fixnu IP adresu
Da, ali ta varijanta za firme je malo skupa :( ... anyway, jel moguce dici mail server kad se ima ta kablovska, to mi je najvaznije...

P.S. Inace, "majstor" je cisto ludilo, ubismo skoro flasu rakije (D)
LOL :D

Hmm, ako hakujes (uncap-ujes) modem, onda mu skidas i upstream i downstream limit bandwidth-a, odnosno 128 ili 256 Kbit/s postaje 1 Mbit/s ;)
Glupo je rizikovati sa ovakvim limitom download-a osim mozda ove varijante za firme gde je DL neogranicen. Uplatis najeftiniju tarifu od 64 pa onda otkljucas modem :p
Kako su meni rekli, bice uskoro IP adresa i za fizicka lica, verovatno kada prosire kapacitete.
Majstor se zove Shone i ovom prilikom ga pozdravljam :wave;

e da zaboravih josh neshto, jel se taj motorolin modem prikljuchuje na USB? I jel moguce da LAN mreza od 4 rachunara ide automatski na net preko tog kablovskog modema?

Misha je napisao(la):
e da zaboravih josh neshto, jel se taj motorolin modem prikljuchuje na USB? I jel moguce da LAN mreza od 4 rachunara ide automatski na net preko tog kablovskog modema?
ja sam to hteo da uradim i za moja dva kompa, a "tehnicar" mi je da mi ne treba nista od dodatnog hardwera. meni se to odmah ucinilo nelogicno, al' rek'o sta znam, ipak je on "tehnicar".:sceptic:
sad se ispostavlja da u slucaju da dodeljuju jedan ip po korisniku, moras da imas hub/switch i ruter da bi svaki komp iz mreze mogao samostalno da pristupa netu. ako imas ip za svaki onda ti valjda treba samo switch/hub.
posto su ljudi tamo, inace, jako fini, verovatno cu to sutra sve da sredim bez vecih problema i izdataka, pa cu da javim sta je bilo.

Ajd' javljaj obavezno, jer treba ovih dana u firmu da uvodim...

meni treba ~22h da skinem 200MB sa euneta@2,5KB/s i to ne racunajuci (ogromni) idle time! aj samo da predpostavimo da je idle tri sata. 3h+22h=25h = 750din ukupno! dakle za 150din vise dobijam 5 puta brzu vezu i verovatno >150din manji telefonski racun! sto kazu ameri, ovo je no-brainer! :D
........................

Bahati, nisam bas mislio na one sa "socijalnim" linijama naseg telekoma, njima moze samo bog da pomogne, to svi znamo, i svako resenje im je isplativije nego da koriste dial-up.

Prvenstvno sam mislio na ljude koji su na "digitalnim" centralama 3xx-xxxx kao ja recimo.

Iz slicice koju sam prilozio, vidis da za 2 sata i par minuta za koje se odvio glavni protok (petnaestak minuta sam prvo proveravao postu, pogledao nesto na netu, i preko Kazaa - e pronasao sta hocu da skidam), mogu da skinem otprilike 17 megabajta na sat. To me, ako se skida nocu, sto je i jedino pametno, izadje oko 6.5 dinara sat, koje placam telekomu za utrosene impulse, bez cega se ne moze. Za tih 17 mega, kablovskom provajderu bih morao da platim oko 76 dinara (~4.5din x 17mega). Trosak interneta i nije neki problem, jer uzmem flat koji se krece oko 1200 - 1500 dinara, i ako ga plati vise ljudi, koji se mogu dogovoriti ko ce kada sta da skida, moze se ustedeti prilicno para. Recimo, imas pet drugara i svako plati mesecno 200 - 300 dinara i svi imate flat koji koristite samo nocu za skidanje fajlova koji bi vam presli kvotu.

Ako skidas iole ozbiljnije fajlove sa neta, preko sto mega i predjes kvotu, to ce da te kosta oko 500 dinara. Ako ga skidas nocu, kompjuter za sedam osam sati potrosi telekom impulse za oko 40 dinara + flat koji isplacujes vec tim skidanjem. Ko bas nece flat, ima sate kod Infosky-a po ceni od 17 dinara za preko 50 sati. Nocu od 02 do 08 se mnozi sa 0.5 posto. Dakle sat, izadje oko 8.5 dinara + Telekomovih 6.5 izadje 15 dinara na sat. Ili nesto preko dinar i trinaest para za megabajt. Sa druge strane, preko kabla ako predjes kvotu, to te izadje oko 76 dinara. Dakle, skoro pet puta skuplje.

Zasto stalno kazem ako predjes kvotu, pa meni je za posao mesecni protok oko 1GB, sto podrazumeva surf, upload/download, bez ikakvog wareza i slicnog, za sta se snalazim na drugi nacin osim nekih bas specificnih stvari, pa ti vidi.

Meni inace nije problem da platim to, ali ja nisam vecina, i znam kako je nekolicini mojih prijatelja koji imaju PI na 233 i slicne kompove (koje sam im vecinom ja sklopio, od delom, mojih starih komponenti) i itekako im znaci sto koriste moje flat naloge za proveravanje poste, surfovanje i slicno. Kada imas porodicu, malu deci i slicno, a nemas bas neke prihode, itekako ti znaci da li ces dati par stotina dinara (a tek 1300 ili 2200dinara) na dete ili na net i slicne, u ovoj zemlji, "luxuzne" stvari... Sve u svemu, lepo je da se nesto desava i kod nas ali taj kabl je na zalost takva jedna prevara da to nije normalo. Naravno, cena je vise nego bezobrazna, i interesuje me kako ce to funkcionisati kada malo zazivi, pa se nakaci malo vise ljudi.

Hocemo li imati papreno placen net, koji radi brzinom od par kilobajta u sekundi.....

Misha je napisao(la):

Može ako je modem povezan na jedan od računara, ili ako je Ethernet varijanta podesiš opet jedan računar da izigrava ruter. Uz malo truda može i u klot XP-u/Win2K, ili uz neki program tipa WinRoute.

Samo ja bih bio vrlo oprezan sa uvođenjem toga u firmu, cene su više nego :cuss: a ako zaposleni sebi malo daju mašti na volju... Moraćeš da im odbijaš od plate ;)

E, a jel daje SBB popust na lokalni i YU saobraćaj? Kod novosađana je dobra fora što su cene slične, ali YU saobraćaj računaju sa faktorom 0,5 (kao lite režim), a lokalni u okviru svoje mreže sa 0,1.

mikis je napisao(la):
Može ako je modem povezan na jedan od računara, ili ako je Ethernet varijanta podesiš opet jedan računar da izigrava ruter. Uz malo truda može i u klot XP-u/Win2K, ili uz neki program tipa WinRoute.
Pa pazi, u firmi ima 5 rachunara, gde 1 vrti (tj. vrtece za koji dan :)) Win2k server i na kom se nalazi SQL server i josh neke *******cija, a na ostala 4 su win2k pro. E, ja sam mislio da taj motorolin prikljuchim na ovaj server, i onda da idu svi ostali na net... kapiram da bi to trebalo da moze, a? :)

Samo ja bih bio vrlo oprezan sa uvođenjem toga u firmu, cene su više nego :cuss: a ako zaposleni sebi malo daju mašti na volju... Moraćeš da im odbijaš od plate ;)
Hehe, pa ono, ne dajem im ja plate, tako da ne bi bilo red da im uzimam... ali ono, zaposleni su poprilichno nezainteresovani za internet, i ovo mi najvishe treba zbog mail servera, pa sam zato i pitao jel moze to neshto da se iskombinuje?

pozdrav

Vrh Dno