Šta je novo?

Kablovski internet

• Začetnik teme Začetnik teme Papss
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Papss

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
16.01.2005
Poena
319
Aman, ljudi, ima li neko od prisutnih kablovski internet?

Mesecima vec ne mogu da se informisem.

Odavno vec planiram da ga uvedem, pogotovu sto od 1. marta provajder koji mi je uveo kablovsku TV, verovatno da bi bio konkurentniji zbog pojave ADSL-a, uvodi nove, nize cene i nove pakete.

Ono sto me naaaaaaajvise zanima je koliki protok mogu da ocekujem od, recimo, 128k veze? Svuda se garantuje brzina konekcije ali nigde protok! Znam da se i tu, kao i u vezi ADSL-a, brzina smanjuje sa porastom broja korisnika koji su zakaceni, ali po kom principu, da li delim neki odredjeni propusni opseg sa nekim odredjenim brojem ljudi?

Konkretno, firma je Radijus Vektor, 64k im je 900 dinara, 128k 1500 dinara, a od aprila ce imati i 256k, 512k, i 768k.

Ja bih uzeo i 64k ako bih bio siguran da cu imati 8kb/sec ali to ocigledno moze toliko da opadne da bude daleko sporije od modema. Ja svojim modemom imam 5kb/sec sto smatram da je fantasticno.

Da skratim, koliki protok mogu da ocekujem od brzine 64k a koliku od 128k.

Najvise bih voleo da mi odgovori neko ko ima ili je imao ili je kod nekoga video kakofunkcionise kablovski.

Imam i dva amaterska pitanja, to je mozda zato sto nikada nisam imao nista osim dial-up-a: Sta je eMule i sta je ping i zasto je on bitan kod igranja preko net-a?

Poslednja izmena:
Meni je na 64Kb protok(download) oko 7 - 7,5KB/sec u proseku sto i nije veliko odstupanje . Ali kod svih provajdera se desavaju naprasna otkazivanja mreze (kod mene je jedno upravo u toku)i onda te to podseti na dial up i pocnes da se preispitujes
da li to vredi tih para(1000din-naravno ne)ali su ljudi lepo sredili da vecina ljudi ne moze da bira(imam staru centralu dial up max 24Kb ,ADSL cista mastarija znaci kabl
jedini izbor)pa mi doce da sad lepo pocupam kosu od muke!!!!!!!!!!!!

Cekaj, ako je download 7-7,5kb/sec to je onda bukvalno fenomenalno! 🙂

Je l' si na RV-u? Kako to mislis da ti je mreza otkazala a pises post?

Ja merkam 128k FLAT, od 1. marta se uvodi - 1500 dinara. Mislis li da je to isplativo?

Evo, sad' sam procitao da si na PTT-u.

Aj' mi objasni sta je P2P ! :crash:

Poslednja izmena:
Delimicno je prsla(usporila se do zla boga) i upravo se oporavlja inace do pre 2 dana
sve je radilo fenomenalno ali ako ovo bude cesce moracu ozbiljno da razmislim.
Ako ti je kabl jedini izbor nije skupo,ali u odnosu na cenu ADSL jeste skupo
ali kao sto sam vec rekao na vecini mesta Cable i ADSL nisu jedno drugom konkurencija
pa kablovski net nece znatno pojeftiniti sto me jako nervira.
A i kvalitet zavisi od provajdera do provajdera (sta je ovom PTTu da nisu prepustili
onima iz SBBa da im odrzavaju mrezu pa je sad ovakav uzas).
Glupo je da izigravam papagaja ali i o P2P i o RVu je mnogo pisano pa udari search
tako ces uostalom dobiti vise informacija jer ja ipak nisam sundjer pa da sve upijam
(narocito stvari koje me ne interesuju). Izvini ako sam previse sirov ali jos sam besan zbog ovih..............

Papss je napisao(la):
Da skratim, koliki protok mogu da ocekujem od brzine 64k a koliku od 128k.
Imam i dva amaterska pitanja, to je mozda zato sto nikada nisam imao nista osim dial-up-a: Sta je eMule i sta je ping i zasto je on bitan kod igranja preko net-a?
za 128k mozhesh da ochekujesh protok oko 15KB/s (ako ga limitirash na toliko bolje tje ti raditi download)

eMule je Peer2peer iliti P2P program... omogutjava direktnu razmenu fajlova izmedju korisnika - ponasha se kao velika centrala koja spaja korisnike i vodi rachuna o tome shta ima neko da podeli sa drugima...

ping ti je vreme odziva nekog rachunara na netu... recimo ko sonar kod podmornice... pokazuje ti koliko je vremenski udaljen neki kompjuter od tebe...
to je bitno za skoro sve igrice tipa CS i strategija jer ako je tebi ping 500ms a meni 10ms do istog servera sa igrom ~ ja imam oko pola sekunde fore u odnosu na tebe...to je najochitije u CSu... mozhesh nekoga da koljesh a da on puca u mesto gde si ti pre pola sekunde stajao...

Hvala, b'ate! 🙂 Znaci, eMule je nesto kao Kazaa...

Sto se tice 15kb/sec, kada bi to bilo tako, odmah bi uzeo, ne bih ni pitao, ali me keca to sto ti to niko ne garantuje, znaci protok moze da bude i daleko manji.

Poslednja izmena:
ja sam do sada imao 128k i konstantnih 15KB. Sad uzeh 256k i uzivam 🙂

rodiger79 je napisao(la):
ja sam do sada imao 128k i konstantnih 15KB. Sad uzeh 256k i uzivam 🙂

i koji ti je sada dl?

Evo, samo sto sam dosao iz RV-a. Potpisao sam ugovor i sada cekam da dodju momci da mi zavrse posao. Uzeo sam 128k. Po njihovoj prici to bi trebalo da bude maltene i bolje od ADSL-a jer se na ADSL-u deli protok a ovde se kao ne deli nego funkcionise potpuno drugacije. Iako su mi rekli da mi nista ne garantuju, i non stop insistiraju na tome da mi je do njihovog servera garantovan protok, uzasno su me iznervirali, sta me bre boli uvo za protok do NJIHOVOG servera!?!? Koga to bre zanima!??

U svakom slucaju, kada bih imao protok 15kb/sec ja bih bukvalno bio odusevljen iako bih bio zadovoljan i sa 10-12kb/sec. Oni kazu da ne mogu da garantuju jer to zavisi ne_znam_ni_ja_od_cega_sve... Ma vazno je da je FLAT...

@Rodiger Ako si uzeo 256k ti onda nisi na RV-u jer oni jos uvek nemaju za privatna lica tu brzinu. Tek od aprila (citaj: ko zna kada).

Mene sada interesuje, kada dobijem kablovski, kako mogu da proverim te pingove? Sto manji ping to bolje? Koji ping je neki prosek, odnosno sa kolikim pingom bi se moglo reci da mogu normalno da se igram? Generalno, koje sve igre mogu da igram i na kojim serverima? Postoje li neki domaci serveri? Da li mi za svaki server treba original igra? Totalni sam laik sto se tice on-line igranja, nikada nisam igrao nista on-line.

Papss je napisao(la):
Mene sada interesuje, kada dobijem kablovski, kako mogu da proverim te pingove? Sto manji ping to bolje? Koji ping je neki prosek, odnosno sa kolikim pingom bi se moglo reci da mogu normalno da se igram? Generalno, koje sve igre mogu da igram i na kojim serverima? Postoje li neki domaci serveri? Da li mi za svaki server treba original igra? Totalni sam laik sto se tice on-line igranja, nikada nisam igrao nista on-line.

Start > Run > cmd > ping cs1.tehnicom.net
i odradi recimo : ping www.google.com
koristish komandu ping i unosish neku adresu na netu

gledash da li imash loss packets (da li ti se neki od paketa gube) i average XXXms (prosechna vrednost pinga do nekog servera)

za CS ti sve do 50ms super radi... ako je preko 100ms onda ti je maltene ko modem...

www.counterstrike.co.yu za CS... za ostalo ... pogledaj na netu....

IzNoGooD je napisao(la):
za CS ti sve do 50ms super radi... ako je preko 100ms onda ti je maltene ko modem...

Ja sav srecan sa pingom od 50ms,dok drugi nista ne priznaju bez 5-6 ms 😀 i psuju sve zivo cim imaju ping 20-30ms 🙂

novoprepeceni je napisao(la):
A i kvalitet zavisi od provajdera do provajdera (sta je ovom PTTu da nisu prepustili
onima iz SBBa da im odrzavaju mrezu pa je sad ovakav uzas).

Uh, bre, komšija, daleko bilo, pu, pu! Pa to kad bi se desilo - katastrofa!
Vidi, PTT KDS koristim od početka septembra 2003, prvih godinu dana 64kbps paket, a poslednjih 4-5 meseci 256 kbps.

Nikada, ali NIKADA mi protok nije pao ispod plaćenog! Za sve ovo vreme, 4 ili 5 puta se desio potpuni prekid veze, odmah reset - dobio novu IP adresu i vozi!

Ja ni jedanput nisam naleteo da nemam vezu. A od kako sam na 256 paketu, uvek kad sam kući svira internet radio @128kbps, plus ostatak. Pa bar bih čuo da radio secka!

Reci mi, koristiš li DU meter, ili nešto slično, tj pratiš li protok? Postoji li ikakva mogućnost da ti se desi jak odlazni saobraćaj koga nisi svestan? Da, mislim na spyware, ne zameri. Druga mogućnost je lokalna instalacija (stan/zgrada) - jesi proverio? Pazi, prvi si koga čujem da se žali na PTT cable!

Šta je loše kod njih? Upstream su mi ograničili, bez objašnjenja na 100kbps.
S' druge strane, IP mi nisu promenili već bar 2 meseca!

edit:
Pinging cs1.tehnicom.net [62.193.128.128] with 32 bytes of data:

Reply from 62.193.128.128: bytes=32 time=11ms TTL=59
Reply from 62.193.128.128: bytes=32 time=9ms TTL=59

Ping statistics for 62.193.128.128:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 9ms, Maximum = 11ms, Average = 9ms

Poslednja izmena:
Znaci, ja pingujem samo servere na kojima hocu da se igram, odnosno samo to ima smisla, za sve drugo ping nije vazan? Zasto onda pingujes google?

ja bih uzeo 128 kb kod nekog od provajdera,sad mi samo treba preporuka kod koga da uzmem!i ako mozete da bacite cene pretplate i uvodjenja,taj modem kolko je para ,tj kolko mi para treba u startu za uvodjenje kablovskog neta!??
sad...po mojoj zgradi je razvedena kablovska televizija,neka ne znam ni ja koja,pa me interesuje da li to ima veze sa odabirom provajdera,tj da li sam ogranichen u izboru,? I jel josh uvek postoji ona fora da mora fazon 20 ljudi u okolini da ima i to...??

ajd unapred vam hvala na odgovorima

Mislim da jesi ogranicen na tog provajdera, meni je TV uveo Radijus Vektor i kod njih uzimam internet. Nisam siguran. Za ovo sto cu ti sada reci jesam siguran: placam 1500dinara mesecno i 5000 dinara modem ako placas u kesu, moze i na sest rata ali onda je 6000 dinara. Kod mene u zgradi zivi par ljudi, uglavnom babe, dede, imbecili i ludaci tako da cu samo ja imati net i to nije nikakva prepreka.

Koliko sam upucen, izbor za kablovski internet ti je uglavnom sveden na tri provadera, Radijus Vektor, SBB i PTT.

cisto teoretski koliko vam na tim 64k treba da nacedite 700 mb preko nekog od p2p?

Ceo dan ili vise?

Pa sracunaj. Ukoliko ide nekih realnih 7-7.5k u sekundi za 350mb treba ~12-13 sati. Za pun cd, naravno, treba duplo vise.

pod uslovom da vuchesh non-stop pun protok shto je nerealno ochekivati od P2P programa...

Koliko ste cekali na uvodjenje RV-a? Cekam citava dva dana i vec sam se smorio. 😉

Ptt

Papss je napisao(la):
Koliko ste cekali na uvodjenje RV-a? Cekam citava dva dana i vec sam se smorio. 😉
Ja cekam da mi PTT KDS pusti TV/Radio signal od 2002. godine!!!!!!!!!!!!!!!!!! Znaci treca godina kako mi nisu pustili... i to ne samo meni... na teritoriji opstine Rakovica kasne najmanje godinu dve sa uvodjenjem TV/Radio signala... a gde je kablovski internet... aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dbg je napisao(la):
Ja cekam da mi PTT KDS pusti TV/Radio signal od 2002. godine!!!!!!!!!!!!!!!!!! Znaci treca godina kako mi nisu pustili... i to ne samo meni... na teritoriji opstine Rakovica kasne najmanje godinu dve sa uvodjenjem TV/Radio signala... a gde je kablovski internet... aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

a jel si uplatio neke pare ili potpisao ugovor ???

poz A :-devil-:

Ja pitam za Radijus Vektor, potpisao sam ugovor i platio prvu mesecnu ratu i cenu modema.

Blago vama sa pingom. Ja sam iz Nisa i na sbbu sam a ping mi je oko 260-300 na ove cs servere... Citaj mrtav sam pre nego da sam svestan toga.

A sta da kazem ja sa preko 1000 ms u Pozarevcu na SBBu?

Alister je napisao(la):
a jel si uplatio neke pare ili potpisao ugovor ???

Naravno da jesam!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Potpisao sam ugovor 06.08.2002. godine i platio sve... kazem ti, nisam usamljen slucaj... pitaj koga god hoces u opstini Rakovica (ko ima PTT KDS) kada je potpisao ugovor i kada je dobio signal!!!!!!!!!!!!! Bez godinu i po dana kasnjenja nista... UZAS!!!!!! 😡

dbg je napisao(la):
Naravno da jesam!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Potpisao sam ugovor 06.08.2002. godine i platio sve... kazem ti, nisam usamljen slucaj... pitaj koga god hoces u opstini Rakovica (ko ima PTT KDS) kada je potpisao ugovor i kada je dobio signal!!!!!!!!!!!!! Bez godinu i po dana kasnjenja nista... UZAS!!!!!! 😡

ma verujem ti 😉 nego je prosto neverovatno da je tako :S:
treba da ih tuzis ali ozbiljno.

Alister je napisao(la):
ma verujem ti 😉 nego je prosto neverovatno da je tako :S:
treba da ih tuzis ali ozbiljno.

Sluzba pravne pomoci opstine Rakovica... odem ja tamo i objasnim zeni slucaj i pitam je kakve ja mogucnosti imam, da li postoji neki pravni lek a ona meni: "Imate dve opcije: ili da raskinete ugovor ili da cekate... ako raskinete ugovor, oni su duzni da vam vrate pare sa kamatom -to se zove sporazumni raskid ugovora- i tek ukoliko vam oni ne vrate novac onda mozete da ih tuzite..." - i sta sad... posle tri godine cekanja da raskinem ugovor? Zovem SBB i kazu mi da nema tehnickih mogucnosti ali otprilike ako je veliko interesovanje, onda ce biti tehnickih mogucnosti... kazu mi u call centru da se skupe potpisi stanara koji hoce SBB i da se odnese u Kralja Petra ili gde vec i onda da cekamo... znaci: NO WAY jos cekanja... 😡

Kao sto sam postovao na drugom topicu

Promotivno korišćenje kablovskog interneta

Korisnicima PTT KDS-a u Rakovici, i to na sledećim adresama: Snežane Hrepevnik 28, 32, 34; Mile Dimić 9, 9a; Pilota Mihaila Petrovića 7, 14; Ratka Jovanovića 2; Kanarevo brdo 1, 3, 5, 4, 4a, 4b, 6, 6a, 6b, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36, 40, 42, 44 i Nova Skojevska 1, 3, 5, 7, 9, 13, 17, 17a, 17b, 19, 21, 23 koji poseduju adekvatan kablovski modem biće omogućen besplatan pristup internetu u toku testiranja mreže koje će trajati do kraja aprila 2005. godine. Maksimalna brzina pristupa internetu tokom test faze biće 64 Kb/s. Svi zainteresovani mogu da se jave korisničkoj podršci PTT Net na telefone: 3619-514, 3619-147 i 3619-410.

www.ptt.yu

Nazad
Vrh Dno