Šta je novo?

Kablovski Internet?

Chuck Norris

Slavan
Učlanjen(a)
09.10.2004
Poena
319
Potreban mi je savet za neki dobar i jeftin kablovski modem

Motorola surfboard 5100.
Kod mene godinu dana radi bez problema 256kbs.

Jel moze ta Motorolla da radi kao ruter? Da li je neko probao? Vec sam kupio switch u nadi da mi poseban ruter nece trebati. Ovo sam procitao: The SURFboard cable modem can be used as a gateway to the Internet by a maximum of 32 users on a Local Area Network (LAN).

Ja nameravam da ga umrežim sa burazerom pa ću javiti kako je prošlo.
Samo da znate da, iako piše da može da radi na win 98 meni nije proradio. Moguće je da su problemi bili i do provajdera koji je tek počinjao sa radom ali je činjenica da je sve proradilo kad sam instalirao XP.

Kad kazes "sve je proradilo na XP" mislis da je proradio kao ruter?
Off topic: jel' ide neko sa NBG po kucama sa krimp kljestima za kabl punog preseka? Castim pivo i pogacice sa cvarcima. 🙂

Ne, nisam još umrežio računare za internet preko kablovskog modema. Nisam siguran da će to provajder dozvoliti mada, pošto trenutno prodaju pripejd pakete sa ograničenim protokom i količinom megabajta, njima je praktično svejedno da li će se to potrošiti sa jednog ili dva računara. Međutim ako bi pustili flat sigurno im ne bi bilo pravo da ja razdelim moj bandwidht po komšiluku. Mene zanima da li je to uopšte moguće uraditi a da oni to ne registruju.

Pa cak i ako uzmes flat, njih bas briga kako ces ti da razdelis, ako te ogranicavaju po protoku. Moj modem ima i USB prikljucak u UTP i moze da se koristi an dva racunara simultano. Ako ti provider daje npr. 7 kb/s svejedno mu je da li je to 7 na jednom racunaru ili 3.5+3.5...a sumnjam da mogu i da provale da su dva racunara prikljucena.

A i modem ce raditi na prakticno bilo kom operativnom sistemu ako se ubode u mreznu karticu, jer ti onda drajveri za modem i nisu potrebni...

Da, ali ja sam pitao da li ce Motorolla raditi kao ruter. Da li je neko probao?

Da odgovorim samom sebi, Motorola SURFboard 5100 MOZE da radi kao ruter. Upravo sam povezao modem u switch, a na switch jos dva kompa i sve radi OK bez ikakvih podesavanja. Sad jos da povezem LAP-TOP i napravim kucnu mrezu, valjda ce da radi...

Nazad
Vrh Dno