Šta je novo?

Kablovski internet (SBB) i P2P programi

• Začetnik teme Začetnik teme Laza
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Laza

Čuven
Učlanjen(a)
05.09.2001
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 7600X 4.7GHz & Thermaltake Toughair 510
Matična ploča
AM5 Gigabyte B650M AORUS ELITE AX DP/M.2/DDR5
RAM
DDR5 32GB 5200MHz Kingston Fury Beast 2x16GB
GPU
MSI Radeon RX 5700 XT, 8GB, 256-bit, RX 5700 XT MECH OC 8G
Storage
M.2 NVME 1TB AData 5000MBs/4200MBs
PSU
Be Quiet Pure Power 12 M750W BN343 Gold Modular
Kućište
Fractal Design Define R4 Black Pearl
Monitor
IIYAMA ProLite 27, ULTRA SLIM LINE, WQHD, IPS, 5ms, FreeSync, Zvučnici, XUB2792QSU-B1
Miš & tastatura
LOGITECH MK470
Pristup internetu
  1. Optički internet
Interesuju me iskustva korisnika kablovskog interneta (pre svega SBB, ali i ostalih) sa P2P programima, odnosno da li ti programi rade bez problema?

Ja sam kod SBB-a kod kuce i ako si mislio na recimo kazaa radi kao lood. Sve u svemu veoma sam zadovoljan...

ortak je na sbb-u i ne gasi kazaa-u NIKAD,eto......

Jedini "problemcic" ako si na flat sbb-u (a moras ako te interesuje p2p 🙂) je sto si iza firewall-a. Radice ti svi p2p programi, ali u passive modu, tj. to znaci da ne mogu drugi da se konektuju kod tebe, sto ipak utice na brzinu prenosa.

Mislim na flat i uglavnom mislim na DC++. Kolika su ogranicenja tog passive mode-a, i da li se moze zaobici firewall (traziti od SBB-a)?

Naravno da moze ali na tvoju odgovornost. DC++ radi super i download iz passive moda je recimo oko 15 Kb/s. To je paket 128 FLAT.

Poslednja izmena:
Ne moze da se zaobidje NAT/firewall na SBB-u. U stvari, ako zelis realnu ip adresu, mozes da uzmes biznis paket, koje bar duplo skuplji.

Kada si iza firewall-a ne mozes da ostvaris konekciju sa drugim ljudima koji su iza firewall-a. Tacnije, niko ne moze da ostvari incoming konekciju sa tobom. Otprilike 2/3 korisnika interneta su ti iza firewall-a, po nekim mojim iskustvima sa dc++ i bittorrentom.

Sve ovo ne mora da bude problem ako si na nekom dc++ hubu sa puno korisnika pa ih ima dosta koji nisu iza firewall-a. Ja sam recimo imao problema sa bittorrentom, gde mi se desavalo da ostanu ladno samo ljudi iza NAT-a i onda svi cekaju da se pojavi neko ko nije iza NAT-a da mi mogao download da mrdne 🙂

Za kazaa i edonkey mreze ako si iza NAT-a, dobijas takozvani low id, i neke od mreza u okviru edonkey-a ne primaju ljude sa low id-jem. One koje primaju te opet stavljaju na kraj liste cekanja, tj. korisnici sa hi id-jem imaju prioritet.

Eto, tako. Nije sve crno, ali je ipak bolje biti na netu sa realnom ip adresom...

Pa vidim da ima frke i kod WinMX-a sa konektovanjem ali sta ces prelazno resenje dok ne stignu nova tehnoloska dostignuca ili nize cene realne adrese 🙂

Nisam nikad probao winMX, ali pretpostavljam da je sistem slican edonkey-ju. Verovatno neki serveri ne prihvataju korisnike sa "low id-jem", a "low id" dobijas ako si iza firewall-a. Potrebno je samo naci servere koji prihvataju i skrivene korisnike 🙂

Bad MF je napisao(la):
Kada si iza firewall-a ne mozes da ostvaris konekciju sa drugim ljudima koji su iza firewall-a. Tacnije, niko ne moze da ostvari incoming konekciju sa tobom. Otprilike 2/3 korisnika interneta su ti iza firewall-a, po nekim mojim iskustvima sa dc++ i bittorrentom.

Za kazaa i edonkey mreze ako si iza NAT-a, dobijas takozvani low id, i neke od mreza u okviru edonkey-a ne primaju ljude sa low id-jem. One koje primaju te opet stavljaju na kraj liste cekanja, tj. korisnici sa hi id-jem imaju prioritet.

Kod mene eMule statistika pokazuje da 39% korisnika ima low id. Inače ukinuto je to da prioritet imaju high id korisnici.

Nazad
Vrh Dno