Šta je novo?

kablovski internet: cena i kvaltet

vradakovic

Čuven
Učlanjen(a)
10.02.2003
Poena
604
Pre nedelju dana mi je uveden kablovski internet preko firme radijus-vektor, ako ste culi za njih. Oni su jedan od manjih kablovskih sistema koji se srecu po Beogradu, ali uspevaju da prezive iz meni nepoznatih razloga.

Elem, za fizicka lica nude nekoliko varijanti sa odredjenom kolicinom MB mesecno i garantovanom brzinom od 256 Kb/sec, dok se flat rate nudi samo u 64 Kb/sec po ceni od 1000 din mesecno. ja sam se naravno odlucio za poslednju varijantu i nisam ni malo zadovoljan.

Veza je mnoooogo spora, kod otvaranja site-ova stvar tece osetno sporije nego preko 33600 modema?! pokusavao sam downloade sa raznih sajtova i transfer mi nikada ne prelazi 3KB/sec?!, a nekada pada i ispod 1KB/sec?!!? :wall:
Jedina stvar koja ide relativno brzo je kada probam download sa ftp site-a mog kablovskog operatera. tada transfer ide do 8 KB/sec.

Naravno zvao sam da se zalim, a oni su rekli da posto sa njihovog site-a radi dobro, onda nisu oni krivi, link je dobar, nego je problem do tih sajtova ili do mog racunara :trust:

Stvar je vrlo cudna posto znam da ljudi preko drugih kablovskih operatera za malo vece pare imaju 128 Kb/sec flat koji je stvarno deklarisane brzine. Cak sam cuo da su neki poceli da nude ADSL, samo ne znam koja je cena.

Zanima me kolike mesecne racune placate za kablovski net i koje su brzine deklarisane, a koje postizete...

Poz

Drugar na SBB-u ima 128kbps i zaista je full 16kB/s. Pingovi ka domacim CS serverima(ako te interesuju) su mu 20ms. Znaci, SBB radi odlicno (bar kod njega). Placa 1500din mesecno (flat).
Verovatno je problem kod tebe los signal.

Pazi, ja imam RadijusVektor kabl i meni uopshte nije toliko loshe. Isto je flat64 paket. Nisam ni ochekivao neko posebno ubrzanje u odnosu na 56k i tako je i bilo. Jeste malko ostetno brze ali nishta posebno. E druga stvar je dostupnost. Meni je stvarno najjache to shto sam 24/7 online. Znachi nema ono connect/disconnect, chekanje i te fore. Ovo mi je jednostavno super. Dl je manje vishe ok. Nishta posebno ali vozi. I najjache od svega je shto su mi svi mesechni troshkovi za net svedeni na 1000 din. Ranije je to bilo mnogo vishe (flat oko 700 + telefon NemamPojmaKoliko). Ovako tachno znam shta i kako i 24h mogu da ostavim neshto da se skida i tako to...

pa to i jeste stvar, sto bi trebalo da ako se i ne primeti neko ubrzanje u odnosu na dial-up, trebalo bi da ne bude sporije. kod mene je OSETNO sporije nego preko dial-upa i to sa 33600 modemom.

a nisam ni spomenuo da ni taj kilavi protok koji imam nije konstantan. znaci krene da prima nesto, pa onda stoji po pola minuta bez ikakvog transfera, pa onda nastavi opet jos kilavije... desava se kada razmenjuje postu da javi da je request timed out :crash:

ni los signal mi nije logicno objasnjenje jer sa njihovog ftp-a radi kako treba. meni je najlogicnije objasnjenje da je njihov link ka svetu neko djubre koje se je preoptereceno, zato sam i postavio pitanje kakva su vasa iskustva.

U odnosu na SBB, RVKDS je dosta losiji:

Pre svega, ne dobija se staticka IP adresa. Dalje, ping u CS-u se krece oko 100 skoro uvek, a kad bas imam srece padne na 50-60. Prema battle.netu je ping jos uzasniji. Ovo je zaista smesno u odnosu na PTT/SBB, gde ljudi imaju ping oko 20 na Beotelovom serveru za CS. Protok uopste nije konstantan, a u poslednjih par dana im se desava da cesto pukne veza sa netom.

Sa druge strane, tehnicka podrska im je veoma ljubazna, a sudeci prema najavama sa RV internog kanala, kvalitet usuga ce biti dosta poboljsan u narednom periodu. Na tom kanalu jos kazu, da ih pritiskaju "monopolisti", pre svega politikom niskih cena, ali da ce se oni boriti protiv toga boljim uslugama. Ja se nadam da ce tako biti, ne bi bilo dobro da samo SBB pruza usluge kablovskog, samo bi nam jos jedan monopol falio.

poz,

Ha, kako to da ih pritiskaju monopolisti. To je apsurdna izjava.

Nazad
Vrh Dno