Šta je novo?

Kablovske prevare!

Shale

Čuven
Učlanjen(a)
19.10.2000
Poena
619
Kablovske prevare !!!
Evo ponovo onog mog pouzdanog izvora. Da ga cujemo. Ajd'....

Postovanje svima,
Mnogo se prasine podiglo oko KDS (kablovsko distributivnog sistema), pa bih voleo neke stvari da demistifikujem.

Kao prvo, u Beogradu postoji mnogo firmi koje navodno uvode kablovsku televiziju i kako kazu "kablovski internet u najavi". Nista od svega toga! Pricuvajte se takvih i ne prihvatajte uvodjenje te "kablovske" televizije, jer nikada nece ni videti kablovski net ni druge servise. (iskreno mi je zao onih koji su vec progutali tu pricu i ocekuju da mi se uvedu dodatni servisi). Nema tu K od kablovske niti O od optike! Takve firme nemaju dozvolu od PTT za uvodjenje KDS.
Sta one zapravo rade i kako cete prepoznati prevaru?
- Umesto KDS oni prodaju ZAS (zajednicki antenski sistem)
- Ne poseduju dozvole od PTT za prikljucivanje na opticki kabl. (PTT je vlasnik optickog kabla. Videti: www.jp.ptt.yu)
- Ne poseduju dozvole za emitovanje, reemitovanje i uopste distribuciju televizijskih i radijskih kanala.
- Instaliranje ZAS vrse mimo propisa Skupstine grada (to se ogleda u prebacivanju kablova sa zgrade na zgradu, a ne kroz TT instalcije pod zemljom). Ko hoce da se uveri u to, neka svrati u novobeogradske blokove. Upucujem vas sve na www.beograd.co.yu a onda pogledajte Prednacrt o uredjenju grada Beograda (deo o telekomunikacijama).
- S obzirom da se ne kace na opticki kabl, nema nikakve sanse da korisnicima ponude mnostvo servisa koje nudi KDS (internet, video on demand, games on demand, music on demand, telenadzor i dr.)
- "Uslugu" uvodjenja ZAS koji predstavljaju kao KDS, naplacaju papreno: od 60 do 100 DM. Ponavljam papreno, jer za te pare dobijate samo ZAS bez drugih servisa!
- Posao ugovaraju tek ako ima navodno, vise od 20 zainteresovanih! Opet prevara! KDS se uvodi u sve zgrade, po citavom Beogradu. Naravno, ukoliko pojedinci ne zele, kod njih se u stanu nece instalirati KDS, ali sistem mora biti postavljen u zgradu!

Da malo pojasnim sta znaci ZAS. To je sistem jednosmernog emitovanja TV programa iz jednog centra ka tacno odredjenom broju krajnjih korisnicika. Ono sto prosecnom gledaocu izgleda kao kablovska televizija, jesu obicni zemaljski programi koji se distribuiraju naivnoj populaciji, samo su prethodno signali dobro isflitrirani i pojacani, tako da nema smetnji, snega, oscilacija i sl. pa se ljudima cini da je to kablovska televizija, zato sto je dobra slika. Glupost!
Na taj nacin, svako moze uz filter, skretnicu i pojacivac, sebi da obezbedi sjajne programe, pa ako jos ima i satelitsku antenu i da dekodira neke od programa.... E, to je ono sto te nazovi firme rade! I jos mesecno naplacuju emitovanje programa.

KDS oznacava dvosmeran (interaktivan), multimedijalan sistem prenosa informacija ka krajnjim korisnicima (i obratno, ka distributeru). Postojanje optickog kabla za funkcionisanje ovog sistema je kljucno, jer gomila servisa koje nudi KDS ne moze da funkcionise preko koaksijalnog kabla! Ne ocekujte internet velikih brzina preko koaksijalnog kabla!

A sad o cenama! Uvodjenje KDS kosta 2310.- din (70 dm) po stanu ukoliko se placa odmah, a moze i na 7 rata (I rata je 870 din, a ostale su po 255.- din. To je tada 2400.- din. A ukoliko se neko nakadno seti da bi hteo KDS, to ce ga kostati 3000.- din)
Inace mesecna pretplata je 90.- din.

Informacije su dobijene od firme koja je jedina ovlascena od strane PTT (dakle, ima dozvole) za uvodjenje KDS, a to je "Pupin telekom" (www.pupintelecon.co.yu). Prema izjavam iz PTT, oni su njihov strateski partner. Inace, PTT je investitor radova, a Pupin Telekom je izvodjac. Ako Vas jos nesto interesuje, najbolje je da ih licno pozovete.

Tacnije, SVE informacije koje se ticu KDS mozete dobiti na sledece brojeve telefona:

3064110
3064120

ili na e-mail: [email protected]

(mental note: nisam bas najsigurniji da li je [email protected], ili [email protected]. Mislim da je ona prva, ali ako nece da ode, onda je sigurno ova druga)

Od ponedeljka, 25.2.2002. postari ce poceti da raznose propagandno-informativne listice i ubacivati ih u sanducice kako bi informisali ljude. Ne ocekujte da u svim delovima grada ova akcija otpocne istovremeno, jer ce to prvo raditi u onim delovima koji su im po planu. Za pocetak, to je deo Novog Beograda kod Opstine (blokovi 1, 2, 3 itd.). Posle postara dolazi ekipa iz "Pupin Telekoma" sa svim potrebnim dozvolama radi prezentacije stanarima i radi potpisivanja ugovora. Posle toga se krece sa radovima na uvodjenju KDS.

Mogu Vam samo reci da je obezbedjena DIE BESTE oprema sa gomilom servisa koji se u ovom trenutku mogu dobiti u Evropi.
Naravno, uvodjenje svih tih servisa nemojte ocekivati odmah, jer se i obucava ekipa koja ce opsluzivati sve te servise. Za pocetak ce sigurno biti 6 do 7 servisa.

Pozdrav svima i upozorite ostale da ne nasedaju na trikove sa ZAS, ako iole zelite da izvucete maksimum iz KDS!

Toliko od mog dobro informisanog izvora. Ajd' ...

a da li bi??

Ja zivim na senjaku, blize dedinju, Ok lepo sto uvode u NBG a ima li seme i za ovaj kraj, ovde su pretezno kuce i to na staroj centrali, ima ljudi koji imaju digitalnu liniju, ali su platili i do 2-3k DM (znaju tamo budze u centralama ko sve zivi u ovom kraju, pa su tako stavili i cene, korupcija e sad kao nema vise pa daj ti lepo 200-300 dm i molbu cekaj 5 godina i moli se mozda i dobijes...)

ima li seme da taj kabl-net stigne i do kuca? nije frka platicu ali da imam lepi fini brzi net, iskreno za TV me zabole, imao sam jedan koji mi je preso preko glave i zamolio sam caleta da ga odnese komsijama (pre nekih 5-6god.) skoro je cale doneo neki TV koji samo on gleda i to retko (cisto da bi se uspavao :))
meni je primarno net! koliko su ti modemi, kolika je brzina i oce li to skoro i do kuca stici?

Cek cek cek! :D
Hoces da kazes da ce uskoro poceti "pravo" uvodjenje tih sistema sa optickim kablovima?!

Jel si saznao kada bi trebala da pocne ta akcija i sl. da ne zovem ja te ljude?

Ovlascena!!! GLUPOST...

Taj sistem, a i sve ostalo je:

a.) Prevazidjen pre xy god...
b.) PTT (Telecom i tsl NEMAJU sta da ponude VISE od obicnog (tzv "hackera" koji ima bx konfu...), par sitnica pride i zelju da si obezbedi zaradu... Sa svog bx krsha MOZE da im full power obezbedi Sat unlimited downloads (samo narucen uglavom) + unlimeted br sat TV kanala, bilo skremblovanih, bilo ne, bilo domacih, bilo... (ima toga jos ukljucujuci i x i xx i xxx ...).

Tako da ptt/telecomova prica je besmislena po svim osnovama...

Dok si ne naprave PENTAbit opticki kabl (pitajte ih sta TO uopste znaci?) od Bgd. do inostranstva koji isti podrzava... (nije Madjarska na njihovu==vasu, veliku==moju, veliku zalost)...

Mnogi ljudi za obicnu TV sliku bez sumova duplih slika i tsl nemaju potrebne pare da sami sebi naprave sistem a i nesto ovako im obavlja posao...

Sto TO nema veze sa optikom je POTPUNO nevazno...
A i NE treba nikakva dozvola, narocito dok gradonacelnica deli "Austrijske kolace!!!".

SVE to ptt/telecom itsl (narocito Pupini) mogu samo da mastaju...!

Tj NE pada im napamet, nije njihov domain, to isto ali preko kabla, bi da naplate po sistemu sekund (bolje stotinka) impuls!!!

To sto Vam nude je ono sto odmah (a obicno i samo sada) dobijate... TO je fer ponuda. Obecanja o lepsoj, boljoj, bogatijoj, i tsl buducnosti ZABORAVITE, bice vam lakse, dok se ta buducnost ne pojavi ALI stvarno. Isto ALI puta sto (100) Vazi za ptt/telecom!

ma dobro, bitno je da ja sa 'kablovskom' imam sve kanale bez smetnji + par dobrih satelitskih :)

Bez uvrede shale, ali ova zemlja je tamo gde jeste u pogledu telekomunikacija upravo zahvaljujuci PTTu/Telekomu (ISTA stvar), tako da zaista treba biti glup pa se nadati da ce oni uraditi nesto kvalitetno i povoljno.
Osim toga, mislim da je napad na lokalne fire koje uvode "kablovsku" zaista neumesan, pre svega sa pozicije nekog ko hvali PTT. Prava kablovska televizija nije otkrivena juce, ali PTT to izgleda nije primetio. Tacno je da zakon koji je napisan po PTTovom receptu zabranjuje pruzanje takve vrste usluga, ali na kraju krajeva to je cuveni zakon o telekomunikacijama, koji ce i dalje vaziti u skorijoj buducnosti.
Vecina firmi vara ljude sa cuvenim "internetom u najavi", ali ima i onih koji to zaista rade, sto verujem predstavlja trn u oku monopolistima koji ne mogu da uzmu svoj poveliki deo kolaca. Jeste bedna usluga, ali takvo je i stanje sa TK uopste.
Zbog svega ovoga licno mislim da je prica o PTTovom kablnetu jedna velika laz, kojoj je verovatno cilj da ljude na jos jedan neodredjeni period zadrzi na klasicnom dial-upu preko telefona.

PS i namesti link: www.pupintelecom.co.yu Sto i nema mnogo znacaja jer tamo nema nista relevantno od informacija.

Da to sam i ja hteo da kazem na tom sajtu nema bas nista vazno, i vidi Sale da nadjes jos neke informacije, ako nista drugo barem da mastamo :D

Jujuju, al' ste se vi raspisali :D
Sad sam umoran i procitacu sve to sutra, a posto sam delimicno operisan od raznih pojmova koji se u tekstu koriste, jel bi mogao neko da baci pogled na www.nscable.net i da prokomentarise jel to ok.. i cene..

PTT -ov KDS nije prevara. To mogu sa 100% -nom sigurnoscu da vam tvrdim. Bice sigurno i to veoma uskoro. Kojom brzinom ce se razvijati i gde ce poceti ne znam.

Evo pouzdanih informacija:
KDS pocinje sa instaliranjem od Tosinog bunara (kao sto je to pre pomenuto), sledeca stanica je Rakovica (znaci sve Kanarevo Brdo, Miljakovac I i II, Stara Rakovica itd). Pouzdano za cene jos uvek ne znam. Cim saznam jos nesto javljam. Interent se podrazumeva zajedno sa televizijkim programima. Uskoro ocekujte reklamu na Tv -u i u ostalim medijima.

Artz je napisao(la):
KDS pocinje sa instaliranjem od Tosinog bunara (kao sto je to pre pomenuto), sledeca stanica je Rakovica (znaci sve Kanarevo Brdo, Miljakovac I i II, Stara Rakovica itd). Pouzdano za cene jos uvek ne znam. Cim saznam jos nesto javljam. Interent se podrazumeva zajedno sa televizijkim programima. Uskoro ocekujte reklamu na Tv -u i u ostalim medijima.

Proveri (vise puta) da li su OPTICKI kablovi!

To sto oni pocinju sa radom nemora da znaci da ce da zavrse i za 20 godina. Pa vise od 50% brojeva su dvojnici, valjda bi prvo to trebalo da rese.

merlin je napisao(la):
To sto oni pocinju sa radom nemora da znaci da ce da zavrse i za 20 godina. Pa vise od 50% brojeva su dvojnici, valjda bi prvo to trebalo da rese.

To je ono sto sam isto i ja pokusao da objasnim. Nema bre nista od optickih kablova dok ne resimo ove postojece. I ako bude nesto od te priche, u skorije vreme nece sigurno

U Kanadi i Americi ( informacija iz prve ruke ) telefonske kompanije su razvile tehnologije za bolje iskorišćenje postojećih bakarnih vodova, tako da sada nude prenos podataka kroz standardnu tel. liniju brzinom od 2Mb/s!!! Naravno potreban vam je poseban modem, ali stvar funkcioniše. boom

Steta sto su Kanada i Amerika udaljene nekoliko hiljada km od Srbije:(

Ja sam 50m vazdusnom linijom od Tosinog bunara. Nadam se da cu biti u jednoj od prvih tura i da cu na vreme biti informisan o svemu. Zivim u kuci, ali u krugu od 150m imam 3 ogromna solitera (Marije Bursac), pa ne bi trebalo da nas obidju:)

magick je napisao(la):
U Kanadi i Americi ( informacija iz prve ruke ) telefonske kompanije su razvile tehnologije za bolje iskorišćenje postojećih bakarnih vodova, tako da sada nude prenos podataka kroz standardnu tel. liniju brzinom od 2Mb/s!!! Naravno potreban vam je poseban modem, ali stvar funkcioniše. boom

To i nije neka ekskluziva, jedino sto su mnogo skupi takvi modemi, inace to je sistem prenosa preko 'iznajmljene' parice, to cak i kod nas moze da radi - samo treba da kupis dva modema - jedan sebi - jedan provajderu, posto to niko nema,....

milanbb je napisao(la):
To i nije neka ekskluziva, jedino sto su mnogo skupi takvi modemi, inace to je sistem prenosa preko 'iznajmljene' parice, to cak i kod nas moze da radi - samo treba da kupis dva modema - jedan sebi - jedan provajderu, posto to niko nema,....
Pa da vidiš i da jeste jer se radi o aktivnoj telefonskoj liniji koja je najnormalnije uključena u saobraćaj i može se sa nje telefonirati. Kod nas to funkcioniše samo u slučaju iznajmljene linije jer su smetnje u mreži ogromne.

magick je napisao(la):
Pa da vidiš i da jeste jer se radi o aktivnoj telefonskoj liniji koja je najnormalnije uključena u saobraćaj i može se sa nje telefonirati.

Koliko ja znam, na tom principu radi i DSL.

BTW, sto se tice KDS-a, mislim da je PTT zauzeo ozbiljan stav po tom pitanju. Ali uvodjenje KDS-a je investicija koja kosta mnogo, a isplati se tek na duge staze.
Ipak ce telekom morati prvo da resi svoj link prema svetu. Sto se tice ovih malih firmica koje reklamiraju kabl net, mislim da oni pitanje linka prema svetu ne mogu da rese na isplatljiv nacin, tako da mi je sve to sumnjivo. Pogledajte samo telekomove cene za takve firmice. A da nece mozda oni sami da razvlace kablove do evropskih cvorista i/ili pustaju neke azdajske sisteme u rad?

LM, ako vidite neke likove po kraju kako razvlace opticki kabl sa onih burica, bice od tog KDS-a nesto. To ce da vam bude informacija iz prve ruke.

Ma kada malo bolje razmislim, s' obzirom gde zivim, zadovoljan sam shto uopste imam telefon.

gladiac je napisao(la):
Ma kada malo bolje razmislim, s' obzirom gde zivim, zadovoljan sam shto uopste imam telefon.

Potpuno se slazem i mislim da smo srecni sto zivimo u gradu. Kako li je ljudima koji zive na selu, da li oni mogu da biraju provajdera?

Artz je napisao(la):

ma odlichno...dobro je da ne pochnu da uvode od Brdarice i Surdulice kao i sve ostalo shto je PTT uvodio...ja u centru josh uvek nemam ni 3, a ovi uvode optichki na Toshinom bunaru !?!?!?

i to

driver je napisao(la):
ma odlichno...dobro je da ne pochnu da uvode od Brdarice i Surdulice kao i sve ostalo shto je PTT uvodio...ja u centru josh uvek nemam ni 3, a ovi uvode optichki na Toshinom bunaru !?!?!?
shto kazesh
u samom sam centru grada(min hoda od kneza) a nemam ni digitalnu centralu

driver je napisao(la):

E bas to... koja im je to fora da pocinju da uveode Kablovski net u periferijama gde u principu ljudi za to nemaju love? (mozda gresim .. takav sam stekao utisak)

MAD_MUzzY je napisao(la):
E bas to... koja im je to fora da pocinju da uveode Kablovski net u periferijama gde u principu ljudi za to nemaju love? (mozda gresim .. takav sam stekao utisak)

pa uvodi se tamo verovatno iz sledecih razloga
1. nema uvedenih nazovi kablovskih televizija od strane drugih firmi
2. mali prostor a velika naseljenost (samim tim i veoma isplativa lokacija za pocetak izgradnje kds mreze)
3. verovatno im odgovara i lokacija (iz ne znam kojeg razloga (moguci su dobra infrastruktura, neiskoriscenost kapaciteta, veza sa ostalim delovima grada (pogotovo prema blokovima) ...- kao sto je npr centrala za 064 u zelezniku!!!! (zbog opticke vidljivosti sa fruskom gorom i avalom...))

sto se tice da ljudi nemaju para - pa poenta je da ce kds biti konkurentniji (jeftiniji) u odnosu na konkurenciju a pruzace mnogo vise.

mozete li da zamislite prokopavanje knez mihajlove zbog postavljanja kablova!!?? :) dobro to se ne radi bas tako - kablovi se postavljaju kroz posebne cevi pa cak i kroz kanalizaciju!! dosta toga zavisi i od telekoma - da li ce oni dozvoliti postavljanje kablova kroz telekomovu "kanalizaciju"....

kakav je interes da kds postavi ovde kod mene mrezu kada ima samo 3 zgrade i 5-6 racunara :(

Ne bih rekao bas da ljudi nemaju para u Zemunu i Novom Beogradu. To je dobra lokacija i tamo je kvadrat obicno skuplji nego na drugim mestima u gradu. Jeste mozda veci deo Rakovice sastavljen od radnickih naselja (propale firme!!!) ali ti delovi grada obuhvataju ogroman prostor, a najvise su sastavljeni od zgrada. Mada glavni razlog sto se pocinje odatle je sto tu vec postoji neka infrastruktura pa je samo izvodjenje radova na pocetku jeftinije.
Mislim da ce KDS biti dobra stvar. Verovatno ce se otplacivati ratama tako da ne bi trebao da bude preveliki izdatak. Neko je pitao da li su opticki kablovi. Jesu, i to ispod zemlje.
Pozdrav!!!

driver je napisao(la):

Sedim na brdu u Zemunu, mir, nema gradske buke, imam ogroman park preko puta, imam ISDN, svoj dvoriste....a eto uskoro i KDS....Meni do tog, tvog:D, centra treba max 6 minuta (ako me zaustavi svaki semafor)....a cak ni ne vozim Hondu;)

Ma upravu si....Tosin Bunar sux:D

Verovatno im je ovo najzgodnije podrucje sto se postojece infrastrukture tice, a vrlo lako ce da se povezu do blokova (cudi me da odande nije krenulo, sigurno ovde imaju odgovarajuce objekte). Ajde posmatraj to sa strane da cemo mi Zemunci posluziti kao zamorcici ctp;

Ja sam jos jedan Zemunac koji ce nadam se osetiti cari nove tehnologije. Inace nisam daleko od T. bunara a imam digitalnu centralu i broj na 3 tako da to i nije bas periferija.
Veliki pozdrav

Zaboravio sam par :) :) :)
:wave; :wave; :wave;

MAD_MUzzY je napisao(la):
TB je vec prokopan, rade nesto oko puteva, pa je lakse tu postaviti, nego prekopavati centar grada. Tu je i Bezanija kao jedan od bogatijih krajeva BG, kao i Studenjak, gde bi trebalo da dovedu bolje instalacije. A i nije bas periferija, kraj je gusto naseljen u nekim delovima.
Inace TB je poprilicno dugacka ulica, tako da je malo glupo navesti "oko TB" posto to nista ne znaci.
Ja sam u bloku koji je odma' uz TB, tako da mi uopste ne smeta sto su se odlucili za taj kraj :D
Naravno, sve pod pretpostavkom da ce PTT zaista i da radi to o cemu govorimo... u sta bas i ne verujem.

Raduje me vas optimizam i zanos. Ali ajde malo realno da pogledamo stvari. Do skoro sam ziveo u zgradi preko puta bivseg Merkatora. U zgradi ima 130 stanova. Garantujem da nebi bilo zainteresovano vise od 20 stanova. Pa ni interfon zbog toga nisu mogli da nam uvedu. Kao prvo verujem da bi pre takvog poduhvata prvo ispitali stanovnistvo da vide koji je procenat zainteresovan za tako nesto pa bi tek onda poceli sa radom. Mislim da su to skupe stvari da bi neko poceo da radi pa onda odustao.
S druge strane kada svi znamo kakve su neke centrale kao sto su 45...., ljudi treba da budu sretni kad podignu slusalicu i cuju neki zvuk. Pa ja sam trenutno na Karaburmi i verovali ili ne bandera odakle se racvaju telefoni za ceo komsiluk mi je u dvoristu. O kom mi optickom kablu pricamo, mislim da tako nesto postoji jedino izmedju Beograda i Novog Sada ako se ne varam.

Vrh Dno