Šta je novo?

Kabl za zvucnike

CarnX

Čuven
Učlanjen(a)
28.05.2005
Poena
825
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 1600x & Arctic Freezer 34
Matična ploča
Asus ROG Strix b350-f gaming
RAM
2x8gb GSkill F4-3200C16-8GVK, 2x8gb Patriot 3600 C17
GPU
Asus ROG Strix-GTX1070 Gaming
Storage
A-Data XPG GAMMIX S11 Pro 1TB, WDC WD6400AAKS, ST4000VN006
PSU
Antec HCG 750 GOLD 750W
Kućište
Thermaltake Kandalf LCS
Monitor
Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
Logitech MX Master 3, Razer DeathAdder V2 Pro
Mobilni telefon
S23
Pristup internetu
  1. Optički internet
Menjam elektricnu instalaciju po stanu tako da mi je sad prilika da provucem kabl za zadnje zvucnike kroz pod. Trenutno imam Logitech x510 sistem. Kablovi za zadnje zvucnike su poprilicno kratki... Meni treba nekih 6m kabla od zida gde je pojacalo pa do zida gde su ti zadnji zvucnici. Zvucnici imaju činč konektor. Posto ne bih provlacio sam kabl od zvucnika kroz pod (da bih sutra mogao da ih zamenim), planirao sam da provucem audio kabl koji bi na oba kraja imao zenske činč konektore. Na jednom kraju bi bili ukljuceni zvucnici a na drugom pojacalo (pojacalo takodje ima zenski činč na sebi). Tako bih prakticno imao zvucnike ukljucene u produzni koji ide kroz pod, i pojacalo koje je ukljuceno kracim kablom u taj produzni koji ide kroz pod.

Pitanja:
Da li je to mozda mnogo spojeva?
Da li je to mozda velika duzina kabla? Kabl kroz pod bi bio 6m i od zvucnika mozda jos 2-3m...
Koji bi mi kabl preporucili?

Pozdrav

Ako već kopaš zidove iskoristi priliku i uradi to kako valja. Postavi u pod (zid) instalaciunu rebrastu cev, minimum fi 16mm, još bolje 23.
Posle možeš kroz cevi da provučeš kablove za zvučnik, LAN, antenu...
Inače za neke bolje zvučnike u budućnosti postavi dve žile licnastog provodnika 4-6 mm kvadratna. Kupiš u bilo kojoj prodavnici elektro materijala, dve boje - crna i crvena ili koju nađeš. Usučeš jednu oko druge, otprilike jedan krug na 30 cm dužine.

Da, da, naravno... To ce sve raditi tako... :)
Nisam te bas razumeo oko zice... Jasno mi je da presek treba da bude 4 ili 6mm2 i da bude licnasta... Da uzmem bakarnu zicu? Zasto da je usucem? Mislis da uzmem posebno zicu, da ne bude spojena (dvozilna)? ima da se kupi dvozilna licnasta, 4mm2, bakarna zica... Jel to ok?

I da li moze da bude problem sto ce mozda pored tih zica ici strujni i ostali kablovi? Smetnje neke?

Pored zvučničkih kablova ne bi trebalo da idu strujni kablovi jer će unositi smetnje iz mreže.

Tako bih prakticno imao zvucnike ukljucene u produzni koji ide kroz pod, i pojacalo koje je ukljuceno kracim kablom u taj produzni koji ide kroz pod.
Zašto bi tako radio, imaćeš mnogo spojeva i mogućnosti da se negde ne dobije dobra veza. Ako već radiš kanalice, ubaci u njih kompletan kabl od zvučnika do pojačala, pa ako ih nekad budeš menjao samo ih izvučeš i uvučeš druge.
Mali hint: dobro bi bilo da pre ugradnje savitljivih cevki prvo ubaciš kabl, pa onda ugrađuješ, jer se može desiti da ako ugradiš prvo kanalice pa naknadno uvlačiš zvučnički kabl, da se on negde zakači i neće da prođe celu dužinu. (ili bar uvuci kanap pre ugradnje, pa sa njim onda vuci novi kabl).

Pa problem je sto su kablovi od zvucnika kratki, a zvucnici vec imaju ugradjene kablove... Znaci morao bih da otvaram zvucnike... Mada ni to nije nemoguce...

A sta mislis o ovim gore kablovima? Jel valja neki?

Ne znam koji su zvučnici u pitanju kada već imaju ugrađeni kabl, onda su najverovatnije obični dvožilni manjeg preseka i tu ne moraš mnogo da se brineš jer nećeš izgubiti na kvalitetu zvuka za zadnje zvučnike (ionako su informacije na tim kanalima manje bitne od onih sa prednjih zvučnika).

Zvucnici su Logitech x530... Nije neki vrhunski kvalitet... Ali ce doci neki bolji zvucnici u nekoj skorijoj buducnosti...

I da, koji kabl odozgo bi preporucili? Nisam nasao neke utiske o ovim kablovima po netu...

Vrh Dno