Šta je novo?

Kabl za ruter

rokvaaa3

Zapažen
Učlanjen(a)
16.05.2022
Poena
11
Treba da prebacim jedan STB od mts-a na drugi kraj kuce, medjutim moram kupiti kabl, cat6. Taj kabl ce ici kroz tavan pa u oba uredjaja ( stb i ruter) i to je oko 20m +/- 2m. Nabavio sam krimp klesta pa bi hteo sam da povezem konektor na kabl. Medjutim da li je bitno da li uzimam licnasti ili pun presek cat6 kabla na ovih 20 metara? I da li postoji razlika u konektoru za jednu i drugu vrstu kabla?

Na licnasti ide žabica (muški), na pun presek ide utičnica (ženski).

Možeš licnasti.

A da li bi bilo ok da se koristi takodje oko 20m licnastog za 500mbs brzinu? Citam negde na redditu da je max 10m standard za licnasti?

To je novi momenat.

Koliko se sećam, nije postojalo ograničenje, čak ni za gigabitnu mrežu. Tj, bilo je 100m bez sviča.

Za taj podatak ne bih mogao da garantujem. Sačekaj da se javi neko da potvrdi.

I ja kad sam radio mreze stavljao sam max 100m lan kablove.

A da li bi bilo ok da se koristi takodje oko 20m licnastog za 500mbs brzinu? Citam negde na redditu da je max 10m standard za licnasti?

pročitaj ovu temu

Kabal punog preseka, bez konektora (jeste da lepše i urednije izgleda), samo utikači (muški) na krajevima. Što manje prelaznih kontakata, bolji signal. Pun presek je mnogo lakše krimpovati, pogotovo ako nisi iskusan. I stavi kabal u neku instalacionu cev.

Kupio sam neki Cat6 i krimp klesta, cak ni prodavac nije znao da li je licnasti kabl ili ne sto je tuzno. Posto sam citao da pun presek ne bi trebao da se krimpuje zanimalo me je koji sam uzeo pa sam skinuo izolaciju sa zice i mislim da je pun presek. Onda sam se zabrinuo pa sam odsekao jedan kabl i konektor sto su mi ljudi iz mts-a provlacili i krimpovali samo da bi video koji su koristili i izgleda da je takodje pun presek samo sto u njihovom kablu ima neka plava folija a u ovom sto sam ja kupio ima plastika po sredini sto razdvaja 4 para zica. Uspeo sam da krimpujem nov konektor na kabl sto sam odsekao uz malo vise muke ali bitno da sam namestio da radi stb, iako mi je to prvi put da radim to. Sad je pitanje da li je stvarno pun presek novog kabla ili je licnasti samo sto nisam mogao da razdvojim licne. Provucen je kabl kroz tavan u obe sobe kroz plafon i nema ostrih uglova tako da sto se tice toga je ok i da li pokusavati sam krimpovati ili zvati mts

Probaj, konektori su jeftini, ako ne uspeš - probaš ponovo. Uputstva imaš na netu dovoljno.

Bolje da si kupio konektore koji se spajaju bez alata pogotovo ako ti trebaju samo 2. Jesu skuplji ali krimpovanje cat6 i pogotovo cat6a zna da bude jako gadno i sa dosta škarta, tj bačenih konektora. Ja sam takodje sam krimpovao svoje kablove cat6a ali bolje da sam kupio tool free module, čak bi me izašlo i jeftinije a ne bih se mučio sa krimpovanjem.
Kažem jefitnije jer sam kupio i krimp klešta a ni konektori nisu džabe, sa kapicama jedan dodje i do 50 din. a potrošio sam ih preko 10 uz dosta bačenih.
Nisi trebao kupovati kabl sa punim presekom jer on se koristi za zidne instalacije do utičnice a licnasti do uredjaja. Tebi bi više odgovarao licnasti ali šta je tu je.
Ja bih inače birao i kablove oklopljeni cat6a koji su mnogo bolji od 6-ce koja mislim da je u stvari ista kao 5e. Mada i ovo ti završava posao.

Pogledaj i konektore "pass trough" kroz koji žičice prolaze skroz napolje i oni se lakše krimpuju od ovih zatvorenih a nisu skupi. Ovakvi

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno