Šta je novo?

Jupol po tastaturi laptopa.

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Evo sam se cuo sa burazerom preko skajpa i ispricao mi je sta je moj tata uspio da uradi.
Muckao je malu kanticu od litar ili pola litre sa jupolom, i eto covjek mislio da simulira profi mikser, i u tom simuliranju, ja ne znam kako , njemu je nekih 2 deca jupola palo po tastaturi laptopa.
Moj burazer je bio tu i posto je to bila relativno gusta masa, on je to u 10 sekundi sakkupio, ali ne naravno sve.
Po njegovim rjecima uspio je 80% toga.
Nesto je uslo u tastaturu, izmedju tastera , nesto po funkciskim tasterima na gornjoj strani, mislim na on/off,wifi taster itd., kao i po misu.
Medjutim sve funkcionise kako treba, i funkciski tateri i mis, ali ne i svi tasteri, tj. funkcionisu, ali malo teze, mora se ili jace pritisnuti ili se osjeti da je ispod malo ljepljivo.

Racunar radi bez greske, jos smo razgovarali na skajpu, a to se desilo prije 4 dana.
Ovo su slike.

Sad, ovako.
Tata vise ne prilazi racunaru, i to je rjeseno.
MOj brat jer relativno vican, alatu ali meni treba savjet s obzirom na slike koje kacim, sta i kako da radim.
Kako da skinem tastaturu, u pitanju je Fujitsu SIemens v3405 model.

Sa koje strane se skida tastatura,jer nju bih u prvi mah ocistio a ove druge stvari naknandno kada se komp vrati u BGD.
Da li racunar cijeli rasturam sa donje strane ili se nekako moze skinuti tastatura sa gornje strane.
Sa cim da cistim ovo a da ne naskodim struji.
Da napomnem, ja sam do sada skidao samo donji poklopac, kako bih ga podrvrgao rednovnom ciscenju na kompresoru.

Molim za savjete.

pozzz

Poslednja izmena:
Tastature najcesce imaju samo zabice u gornjem delu (kod zvucnika).
Na nekim modelima postoje i srafovi koji kroz MBO drze tastaturu.
Odkaci sve zabice i probaj da skinesh tastaturu. Ako zapinje na polovini tastature, nemoj siliti jer je verovatno usrafljena.

Shta cesh kad skinesh tastaturu? Svakako morash da kupish novu, pa ti stoga preporucujem da odesh u ovlasc. servis da ti lepo ugrade novu tastaturu. Ne verujem da nova tastatura kosta vishe od 3-4k dinara sa ugradnjom.

Zasto da kupujem novu tastaturu, ja sam planirao da ovu sa alkoholom ili medicinskim benzinom ocistim.

Tastatura naravno

Zasto da kupujem novu tastaturu, ja sam planirao da ovu sa alkoholom ili medicinskim benzinom ocistim.

Svestan si da ces morati da skines sve tastere sa tastature da bi je ocistio, a cak ni tada ne mozes biti siguran da ce svi trasteri da ti rade.
Pazi samo kad budesh skidao tastere, jer imaju veoma delikatan mehanizam, ne kao desktop tastature, vec neku vrstu klackalice koja vrlo lako puca.
Sa srecom! :type:

Potraži pomoću gugleta servisersko uputstvo (service manual) za svoj model laptopa. Tu imaš detaljno objašnjeno kako šta rastaviti (i sastaviti).

Meni je pomoglo za moj HP.

Potraži pomoću gugleta servisersko uputstvo (service manual) za svoj model laptopa. Tu imaš detaljno objašnjeno kako šta rastaviti (i sastaviti).

Meni je pomoglo za moj HP.

Isti savet!
Pre svega moraš da poštuješ redosled odšrafljivanja... za svaki model je obično drugačiji! Za neke laptopove imaš video upustvo na sajtu kako se šta skida ili PDF za servisere. Naravno prvo skidaš bateriju ali pre toga OBAVEZNO radiš backup...

Nešto sumnjam da je tastatura samo 30 EUR... *** davno sam gledao za svoj HP i nije bila tako jeftina... mada kao što rekoh davno je to bilo!

HP i Dell ne treba pominjati. Oni drze zapadne cene na istocnom trzistu.
Za "kineze" poput Acer, Asus, Fujitsu, Lenovo, BenQ i slicne brendove je standardna cena tastature ~30e.

Jupol se pere destilovanom vodom ili običnom ako nemaš. Benzin i alkohol su dobri rastvarači, ali sve što može da se opere vodom treba tako prati. Ako ne veruješ probaj ostatke koka kole da opereš benzinom, alkoholom i vodom.

Apotekarskim benzinom i alkoholom se ne čisti samo zato što su dobri rastvarači, nego i zato što jako brzo isparavaju, pa je mnogo manja mogućnost da negde izazovu koroziju i sl. Voda se u raznim kanalima i zavučenim prostorima (kakvih u tastaturi laptopa ima koliko hoćeš) mnogo duže zadržava što može da napravi problem.

Apotekarskim benzinom i alkoholom se ne čisti samo zato što su dobri rastvarači, nego i zato što jako brzo isparavaju, pa je mnogo manja mogućnost da negde izazovu koroziju i sl. Voda se u raznim kanalima i zavučenim prostorima (kakvih u tastaturi laptopa ima koliko hoćeš) mnogo duže zadržava što može da napravi problem.

pa cim da cistim onda:trust:

Pa medicinskim (apotekarskim) benzinom, covek je lepo napisao, jako je brzo isparljiv te se nece zavuci u sitne pukotine. Ja ga koristim za skidanje termalne paste sa procesora, isparava za sekundu-dve, ako se nanosi u tankom sloju.
Eh, da, pazi da ga se ne nadises previse, nije bas preporucljivo!

Poslednja izmena:

Nije tvoja greška.

Benzin jeste brzo isparljiv (... i sve je tačno), ali da li ti treba da ispereš jupol ili da brzo ispari?
Ako ćeš skinuti tastaturu,
probaj sa vodom, prvo,
zatim dobri prosuši, kompresor, usisivač, ako ne upali probaj benzin...

Posle vode, ako ne upali, onda uzmi benzin i upaljač i sigurno će upaliti...

:wall: Nekim ljudima ne vredi objašnjavati.

Nemoj slucajno da si prisao benzinom tatsturi. Postoji velika opasnost da nagrize plastiku i oznake na tasterima. Skini tastaturu, pa polako krpa, voda, cetka, pa polako. mnogo strpljanja. Nisu lose ni cackalice, pa sa njima cackati i "kopati" po jupolu. Moras imati strpljanja. Na navedeni nacin sigurno mozes sve ocistiti, ali moze potrajati to ciscenje. Tatstri se mogu skidati, pa ako bas negde i ne mozes prici skini tastere. Skidas ih tako sto ih povuces sa donje strane pri dnu tastera. Izbegavaj ako ne moras da ih skidas. Uvek postoji opasnost da se mogu ostetiti. Ako se i ostete samo bez panike, superlepak, pa polako.

Poslednja izmena:
Tastature su povezane flat kablom sa matičnom pločom, što ćeš videti i u servisnom uputstvu, pa pazi kako ga skidaš i stavljaš.

Ljudi, da li bilo ko od vas zna razliku između običnog i apotekarskog benzina???
Običan benzin nagriza neke vrste plastike, a apotekarski nije toliko agresivan. Apotekarskim benzinom se čak čiste rane od operacija pacijentima.

Ja ne mogu da garantujem da apotekarski benzin 1000% ne može oštetiti ništa. Ali sigurniji od vode jeste, a već sam i pisao zašto.

Što se tiče flat kabla kojim je tastatura povezana, obično je on priključen na tzv. ZIF (Zero Insertion Force) konektor. Kada povučeš pokretni deo tog konektora, kabl mora izaći (i posle ući) bez ikakve sile.

Poslednja izmena:
GoranM je u pravu, medicinski (ili kako ga ti zoves, apotekarski) benzin moze da unisti oznake na tasterima.

Ja pokretacu teme ipak preporucujem da ode do servisa.

Čekajte bre ljudi,
tastatura mu RADI, najelegantnije jeste servis ali to košta a kako mi se čini, money does matter :)
nek proba sa neagresivnim sredstvima, napiše kako je prošao da i drugi imaju šta da nauče i preduzme dalje mere zavisno od rezultata :)

GoranM je u pravu, medicinski (ili kako ga ti zoves, apotekarski) benzin moze da unisti oznake na tasterima.

Pa kakve vi to igračke kupujete? Moja tastarura je izdržala i alkohol i benzin čak i varikinu... jedino je popustila pod sestrinim dugim noktima, koji su izgrebali slova.

Poslednja izmena:
@ speeder ,

e pa benzin je benzin , alkohol je alkohol ali sestrini nokti su ipak sestrini nokti!

grickalica je majka!

Svaki pojedinačni taster skini tako da ga podigneš sa dva tanka odvijača ili pinceta + odvijač. Gurni ih na suprote strane tastera i polako podigni. Nedavno sam rastavljao sličnu tastaturu. Klackalicu nediraj, verovatno nije prljava. Uzmi "magičnu" krpu od nekog ženskog člana familije i vlažnom krpom obriši plastiku od tastera. Radi jedan po jedan taster, osim ako ne voliš slagalice. Tastature su uglavnom folijske, pa boja verovatno nije ušla u njih, eventualno je zaglavila klackalice.

Ok.
Hvala svima na savjetima.
Detaljisacemo u Septembru kada se laptop vraca kuci.

Vrh Dno