Šta je novo?

Jungle konfiguracija preporuke

Boondock

Cenjen
Učlanjen(a)
20.10.2009
Poena
160
Veliki pozdrav za sve članove foruma i njegovo uredništvo.
Upadoh ovde na predlog Ace Rimmera, a kao što naslov teme veli, treba mi pomoć oko sklapanja konfiguracije za desktop računar.
Pošto prvo pitanje vazda glasi ''za šta ti treba komp'', da vas preduhitrim...
Treba mi za osnovni rad, surfovanje netom, gledanje filmova, slušanje muzike, od zahtevnijih programa za rad u Photoshop-u, AutoCad-u, Pro|Engineer-u, malo Rhinocerus-a. Ukratko za grafički i industrijski dizajn.
Igrice ne igram, izuzev onih sitnih indi prcvoljaka tipa Machinarium, Hamlet, Limbo, World of Goo, The Binding of Isaac, Sunflower, Super Meat Boy itd. Na ovo dodati nešto tipa Portal i CS 1.6 jednom u godinu/dve a to mogu da pokrenem i trenutnom konfiguracijom. Najzahtevnije od igrice što se kod mene moglo videti jeste PES, svakog septembra/oktobra proba se nova verzija ali se uvek vrati na kevu PES6-icu. Ali, da podvučem, iz perspektive nekoga ko mi sklapa konfiguraciju - igrice ne igram.

Da počnemo.

Kućište:
BitFenix Midi Tower Shinobi (black), 2 godine garancije, Gigatron - 5.150 dinara.
Da li neko ima bolji predlog za kućište u ovom cenovnom rangu, tačnije ispod ovog ranga, preko ne bih išao?
Prioriteti su mi cena, izgled i tišina.
Pored testova koje sam čitao i gledao za njega, najviše me je privukao izgled, lep je brate mili, ne izgleda jeftino niti kao igračka, a video sam ga u Gigatronu pre neki dan i... pipnuo. Nije loš na dodir.
U opticaju još:
BitFenix Outlaw, Black - 4.500 dinara
LC Power Pro 974B Iron Blue, Black - 4.544 dinara
Cooler Mastera bez.

Napajanje:
Seasonic SS-500ET 500W, 12mm hladnjak, Active PFC, 3 godine garancije, EMMI - 7.170 dinara.
Da li neko ima bolji predlog za napajanje u ovom cenovnom rangu, tačnije ispod ovog ranga, preko ne bih išao?
Prioriteti su mi cena, tišina i pouzdanost.
Pored testova koje sam čitao i gledao za njega, najviše me je privuklo to što mi ga je ortak preporučio, a ja mom ortaku verujem.
Moj prvobitni plan je bio da ne bacim više od 50 evra na napajanje, a onda sam se nekako vezao za ovo... Najbolje bi bilo da mi nađete ovo za manje para! :D
U opticaju još:
Seasonic SS-400ET (5.500 dinara u WinuWinu, naravno, nema na stanju :D ), ako može da završi posao razmislio bih i o njemu.
Cooler Mastera bez.

Hard disk:
Western Digital Scorpio Black 250GB, 7k, 16MB, SATA2 WD2500BEKT, 2.5'', Average seek time: 12 ms, 5 godina garancije, EMMI - 6.600 dinara.
Da li neko ima bolji predlog za HDD u ovom cenovnom rangu, tačnije +/-10%?
Prioriteti su mi cena, brzina i tišina.
Obzirom da su tvrdi diskovi poskupeli za oko 100% nemam nameru sada da pazarim velike kapacitete. Dakle bio bih sasvim zadovoljan sa 250GB a eventualno kada se cene vrate u normalu lako bih se nadogradio. Ako imate sveukupno bolji predlog, odnosno plan za HDD recite, vrlo rado bih prihvatio neku alternativu jer zaista nema smisla da bacam ovoliko para na nešto što treba ili će biti duplo jeftinije.

RAM memorija:
2 x 4GB DDR3 Exceleram RedCulvert PC1600, CL9, E30141A, 5 godina garancije, ATOM 4.230 dinara.
Da li neko ima bolji predlog za RAM u ovom cenovnom rangu, tačnije +/-15%?
Prioriteti su mi otprilike ovi: Cena, Memory Speed: 1600MHz, Operating Voltage: 1.50V, Timings: CL9.
Ovde već počinjem da pucam ćorke, slabo se razumem a ložim se na RAM. Što više to bolje, argh!

Procesor:
AMD FX-6100, 3.3 GHz, 8MB, 32nm, AM3+, 64-bit, 95W, L2 keš: 3x 2048 KB, L3 keš: 8192 KB, 3 godine garancije, EMMI 12.300 dinara.
Da li neko ima bolji predlog za procesor u ovom cenovnom rangu, tačnije +/-10%? Može i više ako je to što predložite izrazito bolje.
Ovde već ne znam ni šta su mi prioriteti osim cene. Da me dugo i efikasno služi?
Intel, AMD sve mi jedno, samo da je best buy za ove pare. :D

Matična ploča:
Blage veze nemam.
Dajte bilo kakav predlog u sklopu sa procesorom. Imam želju da ne pređe 8.000 dinara +5/-100%, dok ispod te cene možete da idete koliko hoćete.
Poželjno je (valjda?) jedino da ima 4 slota za RAM. Nikakav overklok me ne zanima. Samo da radi i da se ne buni.

Monitor:
BenQ G2220HD, 22''
Ovo trenutno imam i ne planiram da menjam.

Grafička karta:
ATI Radeon HD 5670 2GB DDR2-SDRAM
Ovo trenutno imam i ne planiram da menjam.

Ovo su neka moja razmišljanja koja ukupno koštaju oko 44.000 dinara, prilično skromno, više mi ne treba, i ne bih mnogo da odstupam od te cifre. Nek je tiho, brzo i da dugo traje.
Vi slobodno udrite, recite da je sra*e, da je do ja*a, šta god, samo predložite nešto uz bar osnovno obrazloženje, mnogo bi mi značilo i bio bih vam zahvalan....
Nadam se da nisam prekršio neko pravilo foruma, ako jesam molim vas ispravite. Hvala! <3

Edit: trebalo je da stavim naslov teme Boondock konfiguracija preporuke, ali sam skroz zaoboravio da mi je to nick ovde... :D

Poslednja izmena:
Hvala na brzom odgovoru i uloženom trudu.
Sasvim pristojni predlozi, samo bih zamolio za neki argument, to mi mnogo znači.

Kapiram da je tvoj predlog za procesor bolji, ali i skuplji... Nisam siguran da mi je potrebno toliko? Da li misliš da moj predlog nije adekvatan?

Sviđa mi se cena za ploču ali imaju samo po 2 slota za RAM, a ja bih da ima 4 slota, za svaki slučaj... :D Da ponovim, overklok i USB3 me ne zanimaju.

CM ne bih, ali ovaj Seasonic deluje sasvim primamljivo.

Za HDD ću još dugo da lomim glavu dok se ne odlučim...

Hvala još jednom.

HDD
Jedino ako ti 5 godina garancije igra neku presudnu ulogu, ja bih pre izabrao ovo
http://emmi.rs/hard-diskovi-(hdd)-i...barracuda®--st500dm00.11.html?productId=17363

Medjutim, mogao bi da razmislis i ovoj opciji, ukoliko imas stare hardove, mozes njih da koristis kao storage, i da sacekas da se stabilizuju cene, a sada uzmes ovo:

http://emmi.rs/ssd-ssd-sata3-120gb-kingston-v+200.11.html?productId=21584

SSD disk ce ti stvarno doneti neverovatno ubrzanje u svakodnevnom radu, osetices pravi preporod.

Sto se procesora tice, ukoliko je ovo neka cena koju ne bi prelazio, ostaje ti samo fx 6100 ili i3 2120.

Ako ostanes za opciju buldozera, evo ti predlog za plocu:

http://emmi.rs/matične-ploče-(mb)-mb-am3+-970-asus-m5a97-r20.11.html?productId=26352

Napajanje ja imam Seasonic od 400W, nikad ga u zivotu nisam cuo, ponekad se zapitam da li radi. :D

Da sumiram, da sam na tvom mestu, skratio bih 2000 hiljade na napajanju, a dodao te pare za ssd disk.

p.s. dobrodosao na forum :-devil-:

Dobri predlozi, dobri!
Vrlo rado bih SSD ali trenutno imam samo jedan matori Maxtor DiamondMax od 160GB ATA. Ne smem da su uzdam u njega da mi bude storage, biće mi više backup, a u tom slučaju malo bi mi bilo 120GB...
Interesantan predlog u svakom slučaju, vredan razmatranja.
Inače, predloženi su mi 955 ili 965 Phenom II CPU kao bolja rešenja umesto FX-6100?

Bolje vas našao i bolje mi komponente našli! :D

Fala V-i :D
Po ovom testu rekao bih da mi 965 više odgovara.

Nego, zašto si predložio ovo napajanje? Svega 200 dinara je skuplje od SS-500ET, a da li mi je zaista neophodno i koliko je bolje od pomenutog?

SSD Now ili HyperX 3K?

SSD Now ima i jeftinije http://www.emmi.rs/ssd-ssd-sata3-120gb-kingston-v+200.11.html?productId=21584

HyperX 3K je odličan, vredi makar 10 evra više.

Kako ti 965 više odgovara kad je značajno sporiji u skoro svakom testu i troši skoro duplo više struje? Phenomi su zastareli (960T i Thubani manje - 95W/125W), a moderni buldožer je lošiji procesor od Phenoma (FX8 od Thubana, i FX6 od Phenoma X4).

430GB je mnogo kvalitetnije, ima tiši ventilator, kvalitetnije kablove...

SSDNow i HyperX 3K je valjda isto?
Ovako piše na linku ka Gigatronu ''KINGSTON SSDNOW 120GB, 2.5", SATA III, HYPERX 3K - SH103S3/120G'', a na benču piše SSDNow i slika:
kingston-akcija.jpg

Kod testova sam mahom gledao rezultate kod programa za industrijski i grafički dizajn, gde se 965 bolje pokazao, dok rezultate za igrice nisam gledao. Mada nije isključeno da sam pogrešno protumačio...

Hvala na odgovoru za napajanje, to što si naveo bi mi svakako više odgovaralo, pa ako ne budem morao da škrtarim kod te komponente onda ono postaje izbor #1.

Edit:
Upravo tako, nisam obraćao pažnju na ''lower is better - higher is better''... 1625187496.gif

Poslednja izmena:
To znači da su pogrešili i ovi u benču i u Gigatronu? U svakom slučaju to je akcija za HyperX, tako se bar po onome što je prikazano na sajtu može zaključiti (slika, naziv, cena).
E sad, kolika je razlika između HyperX-a i V+200 i koja je bolja opcija, ovo prvo za 10 ili ovo drugo za 9 hiljada?

Rezervisao sam HyperX 3K.
Eto bar o tome više ne moramo da razmišljamo.
Ovo neće uticati na ostale komponente što se para tiče, jednostavno ću izdvojiti više za HDD i to je to. Uveren sam da će se isplatiti, iako sam pomalo sumnjičav jer su mnogo veliki popust zalepili... Hvala vam na savetima, jedna je pala ostalo ih pet!
Pirate%20Smiley.gif

Zasto nema 8120 on bi trebao da je tu u vrhu rejting/cena :)
edit:
otvorio sam drugu sliku i tamo je gde i pripada :)

Ni taj sajt ni onaj anandtech sajt gore nisu merodavni niti nesto sto treba da gledas kao zakon. Tako da tome ne veruj :)

Sa ovim cenama buldozer uopste nije fejl sto se performansi tice glavni nedostatak mu je sto je power hungry. Posto uzimas kvalitetno napajanje to ne bi trebalo da je problem.
Naravno stekao je uzasnu reputaciju jer se ocekivalo mnogo vise od njega i naravno bio je preskup (sto se mene tice i dalje su skupi a intel je dranje koze sa ledja, kod grafika je stanje katastrofa sve je duplo skuplje nego sto treba da bude i jos ljudi vicu o nekom best buy ^_^).
the+_b8bb758190823ae6b353faefed02cf8b.jpg

U principu brojke i testovi nisu bitni to je za lozace i burzhoaziju :) , u realnom radu neces primetiti razlike izmedju tih procesora osim ako ne meris itd , svaki od tih procesora ce ti zavrsiti posao, uzmi sta ti je jeftinije, gledaj da je na sto duzi rok itd :)

Poslednja izmena:
druze taj bencmark ti je macku o rep. ako hoces dobar i pouzdan komp samo intel i nista ispod i3 procesora. Ako hoces za malo para da uzmes cpu uzmi 2120 i3 ili 3120(koji je ivy bridge i po mom misljenju bolji malo). Fizicka jezgra ce ti pomagati samo oko dekodiranja zipovanja i renderovanja a smatram da ti sklapas konfiguraciju za igranje takodje.

pogledaj ovo i sve ce ti biti jasno
http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-cpu-review-overclock,3106-5.html

vidis da recimo i3 i5 i7 nema pretendenta u amd seriji jer je amd serija krs. konkretno fx procesori su katastrofa.

Ja bih iskreno da sam na tvom mestu odradio sledece

1. za kuciste bih uzeo bitfenix merc alpha jer ima bolju podrsku za ventove a usteda ti je 1000 dinara
2. za plocu bih uzeo bih neku sa podrskom za crossfire
3. napajanje (ne znam zasto mora da bude seasonic u principu lc power ima jako kvalitetna napajanja i pusti hejtere koji smaraju sa ovim onim. lc power su nemacka napajanja i koristim ih vec duzi niz godina i super su, takodje imas garanciju i na njih pa ako nesto krene po zlu uvek mozes vratiti)
4. memorija ti nece trebati vise od 4gb za bilo koju igru a jos 4gb uvek mozes dokupiti
5. i najvaznije uzeo bih 7770 graficku jer je po mom misljenju najbolja u klasi. Druga stvar trosi samo 80W u piku i uvek kasnije mozes ubaciti jos jednu u crossfire jer se skaliraju od 20-120% dobila je editors choice u motherborads . org

taj ceo komp ce ti u piku recimo trositi max 250W, tako da veruj mi ne treba ti trosak od 7000 za seasonica

Momak napise "Igrice ne igram" ti mu linkujes "Gaming CPU Hierarchy Chart" sa akcentom na gejming.
I da ne govorim nista ispod i3. Zasto nista ispod i3? Intelov 530 je odlican procesor za male pare i ovaj Athlon za 641.

zato sto bolje da ima otvorenu opciju za neku dalju nadogradnju i procesor koji ce ga sluziti narednih 5 godina. Pa ako mu dodje nekada da igra igre da ne mora da razmislja da li ce moci poterati. Ovaj predlog koji sam mu ja dao je cak i jeftinija opcija od njegove prvobitne. Ako hoce jeftinu konfiguraciju onda neka uzme polovno. ja sam uzeo polovan x3 435 i otkljucao ga na x4 i plocu i memoriju sve za 10 000. Ali licno kazem ako hoce novo dobro i pouzdano onda svakako neka uzme i3 jer za procesor ne treba stedeti i plocu. sve resto se moze kompenzovati i dokupiti kasnije. mislim realno ako ti sad govoris dobar mu je taj intel, za to sto on igra moze da uzme p4 polovan za 4000 dinara i mocice igrati meat boya i slicno ako tako gledas. mislim ovo sto sam ja predlozio je najbolji odnos kvaliteta i cene a opet sa ogromnim potencijalom za neku nadogradnju u buducnosti. inace intel 530 je djubre, za te pare bih uvek kupio polovnog phenoma.

Na ovome sto sam mu predlozio od njegove originalne cene ustedeo je 1500 na kucistu 2000 na memoriji 2000 na napajanju a tu razliku je ulozio u bolji procesor koji duplo manje trosi i bolju graficku

I treca najvaznija stvar moze da se opredeli da ne uzme graficku uopste vec da koristi grafiku intel HD2000 koja je na procesoru i koja mu je dovoljna za filmove internet i meat boya a kasnije da uzme graficku po zelji

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno