Šta je novo?

Jumper za primar hdd

Ateluv

Slavan
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poena
415
Kako da namestim jumper na hdd (wd 250gb cavier) za primar ili da manji bude secondar.Posto hocu da instaliram xp na njemu a na drugom manjem 40gb(wd) ubuntu. Probao sam bez jupera na oba tako sto sam namestio u biosu wd 250gb kao primarni ali nece da radi. Tj hteo bi da na startu imam izbor za dva operativna sistema (ili svejedno pretiskacu f8-boot menu) kada zalim da izaberem ubuntu.Ovako bez jumpera ne radi

Na hdd nema uptstva a na netu sam naso vise razlicitih a ne bi isprobavao:type:

Imaš nacrtanu šemu na disku, pažljivo pogledaj.

Master (gospodar) ti je prvi disk, kao što ti želiš.
Slave (rob) ti je drugi disk, takođe kao što ti želiš.
Ovo je pod uslovom da su oba diska na istom IDE kablu,
u suprotnom mogu da budu oba na Master ali na posebnim granama,
tj. na posebnim IDE kablovima.

Skapirao si da željenu kombinaciju dobijaš u oba slučaja.

PS.
Ne volem po sećanju i ne tvrdim da je sledeće ispravno,
ali mi se čini da se Master dobija poziconiranjem jednog džampera na srednji par po vertikali a da je Slave varijanta bez džampera.

Poslednja izmena:
I JA SAM MISLIO DA NA HDD POSTOJI SEMA>>>>>>>>>>>>>>ALI JE NAMA, NI NA GB, NI NA 40GB

INACE 250gb je SATA a ovaj 40gb je ata...tako da su oba verovatno primarni:wave:

To mi i treba da stavim jumper na master a to ce biti ovaj od 250gb....:type:

Ova mi slika nista ne govori u vezi onoga sto meni treba

Prilozi

• sata_wd.gif
    sata_wd.gif
    24.3 KB · Pregleda: 51
mislim da imam resenje

Prilozi

• jumpers.gif
    jumpers.gif
    11.4 KB · Pregleda: 75
Nisi u prvoj poruci napisao da je jedan SATA a jedan IDE, ***. ;)

SATA ostavi kako je stajao, to je onaj što je naveden u Moja mašina, zar ne?

Ide disk postavi na Master ako na istom kablu imaš i DVD/CD uređaj koji tada treba da je Slave,
ako HDD stavljaš posebno, jer je CD/DVD sata, preporučljivo je da bude Master ali nije presudno.

U BIOS-u ploče određuješ koji je disk sa prioritetom,
naravno da možeš i pritiskajući F8 da izabereš drugi iz nekih razloga ali nema potrebe jer ćeš posle instalacije Ubuntu-a dobiti opciju da biraš da li ćeš Windows ili Linux.

PS.
Možda ne bi bilo loše da potražiš pomoć prijatelja,
mislim i forum ti je prijatelj ali ipak razmisli o nekom upućenijem u problematiku,
jer kako si krenuo sa ovim zbunjivanjem oko Master/Slave/SATA/IDE itd. bojim se da će Linuxa i Windowsa biti na sve strane.

Preporuka, prvo instaliraj Windows.

Srećno.

Nazad
Vrh Dno