Šta je novo?

joystick

Na internetu. 96$ bez dodatnih troškova.
Ako hoćeš ozbiljno simuliranje, trebaće Ti i pedale (Saitek Pro Rudder Pedals). Ako pak nećeš, onda je možda bolje da kupiš nešto jeftinije.

Inače, džojstik izgleda baš kao na slici - napravljen je u kombinaciji ABS plastike i rostfraja, a opruga koja obezbeđuje otpor je dimenzionisana realno, koliko god je moguće (u pravom avionu je malo drukčije, pošto se osa ručice proteže do nivoa nogu).

Ovo je, u svakom slučaju, fizički najveći džojstik. Ima, osim dve osnovne ose, throttle osu, kao i uvrtanje, jedan slider potenciometar, kao i dva rotirajuća. Tri POV tastera i ugrađenog miša (kao kod IBM laptopa - mini džojstik-miš). Može da se ušrafi u podlogu, a ne koristi dodatno napajanje.

Osećaj je neponovljiv. SVAKI džojstik koji je postojao do pojave X-52, je najobičniji krš. Probao sam ih i imao gomilu. Ako je Saitek najbolji proizvođač džojstika, X-52 je najbolji džojstik koji je Saitek proizveo. Uživo izgleda još impresivnije.

Ako si još uvek zainteresovan, mogu ja detaljnije :)

Pozdrav

P.S. Izašao je i X-52 Pro

Poslednja izmena:
video sma i pro!!! stvarno izgleda dosta ozbiljno! meni zapravo treba joystick koji pored throttle-a ima i vertikalno rotiranje (za repno krilo) i svaka preporuka mi je dobro-dosla!

a gde ima kod nas da se kupi ovaj cyber kurayber joystic (saitek)?

Ovde ga nećeš naći :(
www.amazon.com

Samo da napomenem jednu stvar - ovaj džojstik NEMA sitnicu, ali ako Ti je zaista stalo do realnosti, to Ti neće ni smetati, jer je FF suvišan - nemoguće je simulirati FF aviona, na način kako se to čini u simulacijama vožnje. Pravi avioni odavno imaju hidrauliku, pa je sve što se oseća prilično lagano i ne da se simulirati na konvencionalan način. Zato i nije slučajno što "ultimate flight system" nema FF.

Uvrtanje ose Ti samo može smetati. Ako si rešio da uživaš, čak će i obične pedale sa nekog jeftinijeg volana biti dobra solucija za kormilo pravca (rudder), ako već nemaš ambicija za nabavku nečeg ovakvog:

attachment.php

Osim ose za kormilo pravca, ove pedale imaju i tzv "toe brake", za diferencijalne kočnice, identične onima u avionu.

Ako se odlučiš na "bundled" varijantu (i džojstik i pedale u paketu), možeš dobiti nekakav popust. :)

Pozdrav

Prilozi

• Saitek Pro Flight Rudder Pedals.jpg
    Saitek Pro Flight Rudder Pedals.jpg
    152 KB · Pregleda: 101
Nazad
Vrh Dno