Šta je novo?

Jos jedno poredjenje browsera...

• Začetnik teme Začetnik teme ZoNi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Čudi me da nema Avant Browser-a na spisku jer sam po nekim časopisima o njemu čitao sve najbolje. Dugo sam ga koristio, ali me Zoni nabedi da pređem na Maxthona 🙂 i lično nemam većih zamerki. Probao sam Firefox, ali mi nekako deluje nedovršeno, nedostaju mi neki dugmići kao i neke mogućnosti na koje sam navikao. Uz malo dorade biće to, možda, dobar browser.

Poslednja izmena:
Dabar je napisao(la):
Čudi me da nema Avant Browser-a na spisku jer sam po nekim časopisima o njemu čitao sve najbolje. Dugo sam ga koristio, ali me Zoni nabedi da pređem na Maxthona 🙂 i lično nemam većih zamerki. Probao sam Firefox, ali mi nekako deluje nedovršeno, nedostaju mi neki dugmići kao i neke mogućnosti na koje sam navikao. Uz malo dorade biće to, možda, dobar browser.

Koji dugmići?!? Jesi li ti čuo za ekstenzije koje su uzgred princip na kome je Firefox i zasnovan. Ne naguraju ti svakakve gluposti u browser nego instaliraš šta ti treba.

voyager je napisao(la):
Koji dugmići?!? Jesi li ti čuo za ekstenzije koje su uzgred princip na kome je Firefox i zasnovan. Ne naguraju ti svakakve gluposti u browser nego instaliraš šta ti treba.
Čuo sam i isprobao neke. Pravo da ti kažem više bih voleo da mi naguraju sve i svašta :d, a da ja odvadim ono što mi ne treba (kako je npr. u Maxthonu, jel tako Zoni 😉 ) nego da skidam trista čuda a da onda proveravam čemu služe.

Ih bre na Mozilla update-u imaš sve što ti treba i sve završiš za deset minuta.

ZoNi je napisao(la):
otkud znam... vidim da se i na ovom forumu mnogo ljudi buni oko off-linea Opere...

Meni radi Lovley jobley ,) :-devil-: 😛

Maxton nije browser tako da u poredjenju browsera ne moze biti najbolji 😉 Znaci poredjenje nije validno.

delimir je napisao(la):
Maxton nije browser tako da u poredjenju browsera ne moze biti najbolji 😉 Znaci poredjenje nije validno.
naravno da jeste browser! (ili je browser bar onoliko koliko je to IE!)

dakle: IE i Maxthon koriste isti rendering engine (Trident), tako da su i IE i Maxthon (i ostali - Avant, Green, etc) samo "skinovi" za Trident...

hm... bas kao sto FF, Mozila i Netscape koriste isti rendering engine!

ZoNi je napisao(la):
naravno da jeste browser! (ili je browser bar onoliko koliko je to IE!)

dakle: IE i Maxthon koriste isti rendering engine (Trident), tako da su i IE i Maxthon (i ostali - Avant, Green, etc) samo "skinovi" za Trident...

hm... bas kao sto FF, Mozila i Netscape koriste isti rendering engine!

Sa tom razlikom da svi ostali (ne spominjem Avant, Green i sl. vec samo ove koji su prikazani) imaju uvida u taj rendering engine i radili su na njegovom razvoju, a MAxton se samo "nakalemio" na postojeci engine. Daj ne izmisljaj sada ovde toplu vodu, kada i sam znas da je jedino Maxton skin ili interfejs. Porediti IE i MAxton i stavljati ih u istu ravan je krajnje neozbiljno. Taj rendering engine koji koristi IE i koji je sastavni deo Windows-a je razvila/otkupila firma koja je razvila i IE. Isto vazi i za Mozilla fondaciju kojoj je Netscape dao celokupne resurse koji sluze za razvoj brosera i time ima jednaka prava na engine Gecko. Isti slucaj je i sa Opera-om i Safari-jem.

Maxton, sa druge strane, je nastao kao posledica teznje entuzijasta da od zastarelog Internet Explorera naprave nesto sto lici na moderan browser i nema nikakve veze sa Microsoft-om osim sto koristi njihov rendering engine tj. CEO browser. Mozda je sada promenjeno nesto po tom pitanju, pa za funcionisanje MyIE/Maxton-a nije potreban Internet Explorer (npr. kada ga deinstaliras pomocu nLite-a), ali pre MyIE nije mogao da radi ako u sistemu nemas IE.

Bilo kako bilo, to ne menja sliku o Maxtonu kao interfejsu koji koristi TUDJI rendering engine i kao takav nema bitan element koji ima svaki browser, a to je upravo engine. Svi ostali pravi browseri imaju sopstveni engine.

ZoNI cekam tvoje argumente 😀

Poslednja izmena:
jel moze maxthon da se podesi tako da sledeca stvar bude moguca kod otvaranja linkova sa links bar-a: kad kliknem levim dugmetom na link, da se otvori u postojecem tabu, a kad kliknem srednjim, da se otvori u novom tabu u pozadini...? (znam da je moguce sa svim ostalim linkovima, ali za ove u links bar-u nisam uspeo da podesim)....
ako je ovo moguce, odma' prelazim na maxthon....

hvala u napred, ZoNi 😉

ZoNi je napisao(la):
ma, sta ima da se raspravljam s tobom... ja sam rekao svoje... ko koristi svoj, a ko tudji engine, meni nije uopste bitno!

bottom line: Maxthon jeste browser! 🙂

poz!

Hm.. Kazes: "Meni uopste nije bitno - Maxton jeste browser".

Treba da stoji: "Meni uopste nije bitno sto Maxton nije browser".

Mislim da je u toj konkurenciji (a i jacoj) FF zakon. To sto je neko pomenuo da su ekstenzije lose, je cista glupost. Ima zaista neverovatnih ekstenzija i sa njima browser moze da cini cuda! A ima ih MNOGO! Ja licno ne volim kada mi u browser ubace gomilu gluposti koje nikada u zivotu necu koristiti. A to je sto neko rekao da te gluposti mogu da se "odvade" je zaista smesno. Sta je to, neki real-time programming, pa izvadis sta ti smeta?!

FF 1.0 imam problema sa istorijom u off-lineu. Nesto otvara, nesto nece, a nisam brisao cookie? Ima li neki plug in?

U pravu si. I ja bih voleo da znam zasto se ovo desava. Jesi li probao da saznas nesto na zvanicnom forumu?

delimir je napisao(la):
Mozda je sada promenjeno nesto po tom pitanju, pa za funcionisanje MyIE/Maxton-a nije potreban Internet Explorer (npr. kada ga deinstaliras pomocu nLite-a), ali pre MyIE nije mogao da radi ako u sistemu nemas IE.
Pa ne može ni sad. Ti kao možeš da deinstaliraš IE preko nLitea, ali SHDOCVW.DLL ti ostaje, hteo ti to ili ne, a upravo taj DLL je srž i rendering engine IE-a.

Glupa Opera jede 80Mb memorije, za razliku od IE-ovih 25Mb. 😡

Heh... a to što se ceo IE digne sa Windowsom? Pogledaj zauzeće kada nijedan program nije aktivan, i već ti je skoro ceo IE u memoriji.

Ne znam bas. Ceo WinXP Pro sam kod drugara (Celeron 433, 128Mb) iskljucivanjem raznih servisa sveo na oko 80Mb, a i tamo je IE jos +25Mb. Ovde mi samo Opera "jede" ~80Mb. :trust:

Nazad
Vrh Dno