Šta je novo?

Jos jedan problem, jos jedan MAXTOR ....aaaa

sniper

Čuven
Učlanjen(a)
01.10.2004
Poena
630
E ovako , uzeh DANAS Maxtor 200 GB, SATA 8MB c i odmah problem, mozda sam i ja negde pogresio ...

ovako

Znaci, prikljucim ga ja lepo, ukljuci se, formatiram u NTFS preko Partition Magica , podelim particije , jedna 50 giga , jedna 150 (~) prekopiram sa starog harda podatke na ovu od 150 a manju ostavim praznu za sistem.

Sve se lepo prekopira (140 giga) ... i ugasim komp lepo, iskljucim stari hdd, ostane samo novi na SATA kablu , ukljucim, on se restartuje na mestu gde treba da detektuje hardove ... jedno 2-3 puta, i na kraju ga zakaci. U CD Drajvu je bootabilan XP, pokrene se i stigne do onog "inspecting hardware configuration bla bla" , posle toga crn ekran ii tu ostane ...

Probao sam drugi SATA kabl
Probao sam na drugi sata prikljucak
Iskljucio sam sve cd drajvove i drugi hdd, izvadio TV karticu ... cisto da vidim da nije do napajanja ... znaci , samo hdd je na napajanju od drajvova ...

nece ..

Ukljucim stari hdd , opet restartuje jedno 2-3 puta pre nego sto zakachi novi hdd na boot sekvenci ... i sad u winu, kao, radi ..

E sad recite vi meni, jesam ja negde pogresio mozda treba drugacije da se formatira, ili su mi prodali (nismo valjda do tu stigli(aco, nista licno)) kvaran hdd ...

hitno !

pozdrav

ps. zaboravih da dodam , ploca je Asus K8N , nForce 3, procesor AMD 64 2800+. giga memorije ddr ... ako treba jos nesto, pricajte

Poslednja izmena:
Da li si pre pokushaja instalacije Wina,prvo instalirao SATA drivere sa diskete?Bice da bi to reshilo tvoj problem.Pozzz

Ovako nije to resilo problem, ali fleshovanje bios-a jeste ... delimicno

naime, sada POST startup bez problema nalazi hdd-a , ali problem sa instalacijom je ostao

Znaci, ubacim boot CD, bootam, pojavi se inspecting hardware bla bla (znaci crni dos like ekran , ne ulazi u setup uopste) ... i tu se zakuca

ps. sada se javio jos jedan problem ... kada udjem u win XP instaliranom na drugom hdd-u .. trazi mi facking DRAJVERE za ovaj od 200 gb, i ne pojavljuju se particije , znaci ne razumem sta se desava ...

Nađi drivere za SATA kontroler koji koristiš, lepo ih otpakuješ na flopi i prilikom instalacije svežeg windowsa na novi SATA hard drive pritisneš F6 i ubaciš flopi...
To bi trebalo da ti reši probleme! :type:

A na koji si od sata knektora povezao diskove. Imam istu plocu ali deluxe verziju i ona ima 2+4 sata konektora. Ja sam kacio wd 120gb sa adapterom i maxtora 200gb sata na ona dva koji su izdvojeni i nisam imao nikakvih problema.

Knight_rider je napisao(la):
Nađi drivere za SATA kontroler koji koristiš, lepo ih otpakuješ na flopi i prilikom instalacije svežeg windowsa na novi SATA hard drive pritisneš F6 i ubaciš flopi...
To bi trebalo da ti reši probleme! :type:

UPRAVO TO.

Windows XP se pojavio pre nego sto se pojavio SATA standard pa sami drajveri za SATA nisu inkoroporirani u instalaciju windowsa. Na sammom pocetku nudio opciju tipa "install additonal scsi drivers" ili tako nesto u z napomenu da se pritisne F6 (prethodno ubaci disketu sa drajverima za SATA).
Izaberi drajveri (vidi u knjizici za plocu koji je tacno ... moj je Sil3112)
posle toga sve ide po starom bez problema

sigurno nije do HDD-a

:) Pokrenes XP sa int. SP2 i zavalis se u stolicu/fotelju.

I naravno, za slucaj da si zaboravio da to odradis preko part. magica, particiju sa koje treba da odradi boot napravis aktivnom. Razlog zbog cega se izgubila particija kada si ga nakacio na stari XP je problem sa 137 gigabitnim ogranicenjem hard diskova, imas faq o tome na forumu.

Poz

Sigurno je problem u velicini diska i verziji XP jer ako je XP bez sp2 onda nece dobro prepoznati disk od 137+GB. Drajveri nisu u pitanju jer sam pre par dana na nf3 ploci instalirao XP sp1 na sata disk od 80GB i nikakvi drajveri nisu bili potrebni.

Pozdrav

Nije u tome problem sigurno, ne znam sta ste se uhvatili za to ... napominjem da sam i pre ovog novog hdd-a imao 160GB SATA Maxtor ... koji je radio super bez ikakvih drivera , dodataka, update-a biosa ili vec chega ...

Probaj sa nekim drugim hardom ili probaj taj hard na nekoj drugoj ploci i vec ces videti u cemu je problem, ovako mozemo da nagadjamo u nedogled.

Pogresio si u startu sto si kupio maxtor-a :smash:

...i ne radi, znaci ne mogu da udjem u win setup kada bootam sa CD-a , WinXP corporate sa SP integrisanim ...

jel moze to da bude do nacina particionisanja HDD-a ? mada sam odradio i sa PMagic i sa MAXBLast, kojim sam ustvario gostovao sa starog 160GB-a boot particiju na novi ...

a svaki put to daradim kada reinstaliram win, ne ide ...

Ako imaš i dalje podatke na starom HDD-u, na novom obriši particije kroz Partition Magic i pri samoj instalaciji WInXP sa inkorporiranim SP2 kreiraj sistemsku particiju. Pritom HDD treba da priključiš na kontroler samog čipseta mada koliko znam Asus K8N i nema dodatni SATA kontroler pa ti tzako neće trebati dodatni drajver na početku same instalacije. Ovako izbegaaš sve potencijalne nekompatibilnosti i ako je hardver ispravan instalacija mora da prođe.

Ti imas winXp sa Sp2 integrisan ili Sp1?

"""Znaci, prikljucim ga ja lepo, ukljuci se, formatiram u NTFS preko Partition Magica , podelim particije , jedna 50 giga , jedna 150 (~) prekopiram sa starog harda podatke na ovu od 150 a manju ostavim praznu za sistem."""
da te pitam... jel si podelio particije tako da ti ova od 50 giga pude primary logical partition a druga secondary??? kad je nov hard te particije nisu podeljene negu su ostavljene tebi da ti podelis.. to ume u 99 posto slucajeva da bude prob.

Nazad
Vrh Dno