Šta je novo?

Jos jedan od onih PRC dana...GA i sata OPET

Villy_Da_Man

Slavan
Učlanjen(a)
28.02.2005
Poena
390
Dakle, pre mesec dana sam pazario GA 560 s3 plocu. Ploca je "nasledila" komponente sa stare MSI 550 v 2.0 ploce, na kojoj, moram da napomenem, je sve radilo kao treba osim OC-a.
Nakon zamene ploce sistem nisam dirao. Sistem je padao pod Xp-om a Vistu nije hteo ni da digne (imam dual boot). Normalno usledio je backup i formatiranje particija sa sistemima. Xp se instalirao bez problema (naravno prvi) i podigao normalno. Problem je nastao kada sam ubacio GA disk sa drajverima. Komp se samo usporio i skucao. :zgran:
Mislio sam da je do cd-a, posto se stari dobri sp2 cd vec odavno zamorio. Uzeo od drugara "taze" sp2 i opet instalirao win, medjutim opet isto. Zatim sam skinuo drajvere sa neta i sve lepo instalirao, ali kada bih ubacio bilo cd, bilo dvd komp bi se skucao...
Dobro..rekoh, batali xp, imas 3gb rama, pukni samo Vistu :p Medjutim PRC!!! :zgran: Vista nece ni da ucita pocetak instalacije! Kad treba da izbaci ono "next" stoji pozadina pola sata i nista. Bacim se na citanje manuala i provalim da onaj HPET High precision event timer (sta god da je to) mora da bude na 64 ako je vista x64, odnosno 32 ako je x86. Odem u BIOS kad ono tamo stoji na 64, kako i treba jer je Vista x64 DELL. Restart opet PRC! Nece... stavim ja onako bzvz na 32 kad ono prodje prvo next, ali kad je poceo da raspakuje fajlove PLAVI ekran!!! Eror pa neki kod po sredini ekrana u 2 linije :( I tako sam muci muku dok nisam uzeo jedan kingstone na 667 i jedan 112 dvdrw. Za divno cudo sve se lepo instaliralo, doduse uz mali delay na pocetku instalacije sa onim prihvatanjem EULA. Vista radi, xp takodje. Rekoh mora da je ram. Ubacim moj stari AM1 Vista nece da se digne. dobro, znam da je am1 manje kompaktibilan nego kingstone, super pomislio sam... :banana: Kad ne lezi vraze. Prodam moju staru memoriju u jedan komp koji sam pakovao. isto MSI i Vista se lepo instalira sa tim istim SATA 212 rezacem. Sebi sam uzeo 4x1 gb Zlatnog apacera na 800 koji ima Apacer cipove i koji lepo radi do cca 930 mhz na mojoj ploci. Medjutim cim sam vratio sata dvd rezac i pod vistom i pod xp-om komp se uspori i skuca, Bilo da je rec o filmu i muzici i bilo cemu drugom. :wall:
Napominjem da sam na tog pionera 212 stavi zadnji firmware jos na MSI ploci, a da sam flesova na gigabyte zadnji F3 (ako se ne varam) BIOS. Konslutovao sam se sa ljudima iz servisa za koji prodajem racunare kao diler u Kragujevcu i na licu mesta smo zamenili 2-3 SATA rezaca....bilo OPTIARC ili LG ili koji god. isto se ponasa..... sada mi trenutno stoji 115-ica i sve radi lep, cak i kada ga OC-jem na frekfenciju iz profila i niti izbacuje plavi ekran niti bilo sta. Super Pi zavrsava 32M za pola sata, Sandru prolazi Aqva 05 i 3Dmark06 rade po celu noci i sistem je stabilan. Crysis radi u 1024x768 sve na medium osim texture na high i water na high vise od 3/4 sata konstanto. Znaci sistem je stabilan, ali me muci ovaj SATA DVD problem. Voleo bih da opet izbacim onaj siroki ruzni ata kabal iz kucista. SATA kontroler verovatno nije problem, kada mi lepo radi HDD. Sta da radim? U cemu je problem? Samo da kazem da je i sa ovim pionirom 115 bilo malo cekanja oko instalacije Viste. Takodje moram da kazem da Vista x64 nje htela da se instalira sa HPET-om na 64, vec sam morao da instaliram podesenu na 32 pa da posle vratim na 64. Kada HPET iskljucim opet mi se javi plavi ekran... Sve sam poiskljucivao i lan i zvuk i sve i opet nada (PRC) :mad::wall: dakle sve one serviserske fore sam probao...Da li meni ploca ne valja ili je to problem sa svih 560GA plocama i sata reazacima? to je ujedno i pitanje ovog kilometarskog potsa :S:

P.S. Izvinjavam se, nisam u mogucnosti da kucam nasa slova, nemam admin nalog na ovom kompu. A sto se tice greski pri kucanju, povredio sam prste, tako da mi nemojte to uzeti za zlo .
Valjda ljude nece mrzeti da citaju ovoliki post :d

aj da probam,
jeste li u toj halbuci menjanja drajvova, probali drugi sata kabal?
a moguce da je i problem do ploce.

Mnogo sam Gigabyte ploča proturio kroz šake. Ovo je po svemu sudeći do same ploče jer problem sa S-Ata optikom bi odmah isključio. Svakako kao što KIBLA kaže proveri i kablove, ali i vidi da sve svoje komponente 'posadiš' na drugu ploču.

aj da probam,
jeste li u toj halbuci menjanja drajvova, probali drugi sata kabal?
a moguce da je i problem do ploce.

To sam prvo uradio, naravno...I naravno drugi SATA prikljucak. Pa, bese i nacin rada sata diskova IDE,RAID..itd

Mnogo sam Gigabyte ploča proturio kroz šake. Ovo je po svemu sudeći do same ploče jer problem sa S-Ata optikom bi odmah isključio. Svakako kao što KIBLA kaže proveri i kablove, ali i vidi da sve svoje komponente 'posadiš' na drugu ploču.

Komponente su radile na druge 2 ploce. Cak i drljava AM1 memorija. Kako jos mogu da proverim sata kontroler, s'obzirom da mi hdd radi kako treba?

HVALA

To sam prvo uradio, naravno...I naravno drugi SATA prikljucak. Pa, bese i nacin rada sata diskova IDE,RAID..itd

Komponente su radile na druge 2 ploce. Cak i drljava AM1 memorija. Kako jos mogu da proverim sata kontroler, s'obzirom da mi hdd radi kako treba?

HVALA

Nesrecni Pioneer 212 nece na nForce kontrolere, proradi ali cisto kao izuzetak pravila, znaci menjaj ga za nesto drugo ili menjaj plocu.

P.S. Elem, uzmi bilo koju nForce plocu sa dodatnim Si kontrolerom i ubodi rezac na njega ako ti bas merak da imas Pioneer-a

Poslednja izmena:
Nesrecni Pioneer 212 nece na nForce kontrolere, proradi ali cisto kao izuzetak pravila, znaci menjaj ga za nesto drugo ili menjaj plocu.

P.S. Elem, uzmi bilo koju nForce plocu sa dodatnim Si kontrolerom i ubodi rezac na njega ako ti bas merak da imas Pioneer-a

Kao sto rekoh, rezac je radio bez problema na msi nf550 i na ecs 6100 integrusi. Sta je dodatni Si kontroler ? :d

p0z

Neintegrisani sata kontroler, neki jmicron ili sl.

:D TnX
Ne bih kupovao dodatni sata kontroler... Ploca je u garanciji... Mora da postoji jos neki nacin da proverim sata kontroler.

:D TnX
Ne bih kupovao dodatni sata kontroler... Ploca je u garanciji... Mora da postoji jos neki nacin da proverim sata kontroler.

Pa zameni za neki model koji ima jos jedan kontroler, ili bolje zameni Pionira, lakse em bolje.

Isto se desava i sa dodatnom sata karticom.... Sta da radim? Promenio sam i rezac i ubacio novu karticu?

još ti jedino ostaje da promeniš ploču možda je ona felerična

još ti jedino ostaje da promeniš ploču možda je ona felerična

Vraticu sutra ovu karticu, a plocu se plasim da uzmem istu... Da li je neko probao na ovoj ploci sata reza?Ako nekom radi da reklamiram plocu definitivno....

Poslednja izmena:
Ja sam imao slične simptome na GA-965p-S3. Umro SB. Mislim da je kod tebe isti slučaj

Poslednja izmena:
Vraticu sutra ovu karticu, a plocu se plasim da uzmem istu... Da li je neko probao na ovoj ploci sata reza?Ako nekom radi da reklamiram plocu definitivno....

Ja sam možda bio neodređen sa 'posadi komponente na drugu ploču' jer sam tada i mislio da reklamiraš ploču. Kod mene u mašini je ova ploča, stalno nešto ubacujem i vadim i nikada nisam imao problema sa nekim uređajem, pa ni S-ATA optikom bilo da je od Pioneera ili neka druga. Najbolje bi bilo da ceo računar tako odneseš do svog prodavca i prezentuješ mu problem kako bi i on to mogao kod uvoznika tj tamo gde je on može zameniti.

Ja sam imao slične simptome na GA-965p-S3. Umro SB. Mislim da je kod tebe isti slučaj

Zvucna je ok, mislim da je ovo ipak do sata kontrolera.

Ja sam možda bio neodređen sa 'posadi komponente na drugu ploču' jer sam tada i mislio da reklamiraš ploču. Kod mene u mašini je ova ploča, stalno nešto ubacujem i vadim i nikada nisam imao problema sa nekim uređajem, pa ni S-ATA optikom bilo da je od Pioneera ili neka druga. Najbolje bi bilo da ceo računar tako odneseš do svog prodavca i prezentuješ mu problem kako bi i on to mogao kod uvoznika tj tamo gde je on može zameniti.

To cu danas i uraditi, pa se javljam ;)

Koliko vidim ima 4 SATA prikljucaka. Ajde ako moze da napravimo jedan mali eksperiment:
HDD bocnesh u prikljucak 01 ili 11 a DVDRW u 02 ili 12 po mogucstvu unakrsno, a probaj tako da instalirash
Na nekoliko GA ploca SATA DVDRW nije nikako zeleo da se igra sa nekim diskovima, dok je Hirens boot otvarao bez ikakvih problema.Uglavnom je problem reshavan unakrsnim vezivanjem.

mislim da je mislio :D, (on ne sluti da ja slutim da je on stavio kamen u grudvu :d ),
na south bridge.

Eto sta se desava kad je covek opterecen "teranjem" dve M-audio zvucne za koje zna da su kvarne da prorade :d

Koliko vidim ima 4 SATA prikljucaka. Ajde ako moze da napravimo jedan mali eksperiment:
HDD bocnesh u prikljucak 01 ili 11 a DVDRW u 02 ili 12 po mogucstvu unakrsno, a probaj tako da instalirash
Na nekoliko GA ploca SATA DVDRW nije nikako zeleo da se igra sa nekim diskovima, dok je Hirens boot otvarao bez ikakvih problema.Uglavnom je problem reshavan unakrsnim vezivanjem.

Mislim da sam i to probao, ali evo sada cu da ga procacakm jos jednom kad dodjem kuci...

:S:

Poslednja izmena:
Promena ploce je resila probel ;) , ja sam nadao da je moglo drugacije. Pozdrav

sve je dobro sto se dobro svrsi.

Nazad
Vrh Dno