Šta je novo?

Jos jedan dobar overklok!

• Začetnik teme Začetnik teme Space
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Space

Čuven
Učlanjen(a)
03.04.2006
Poena
740
Posto je u nekom threadu bilo pitanje o tome koliko moze da se ocekuje od jednog klasicnog intel pentium 4 na 3GHz,kada je rec o overkloku,zarad toga uradio sam jedan mali test.Naime juce mi je drugar doneo svoju masinu,baziranu na procesoru intel pentium 4 3Ghz socket 478,na dobroj staroj Asus ploci P4P800 E Deluxe sa svima poznatim 865 cipsetom,sa namerom da sve clockujem do “stabilnog maksimuma”.Prvo sto sam uradio je to da sam isplolirao do ogledala Asus star ice kuler,kao i pasivni kuler na ploci.Napravio sam mali raspored u kucistu i dodao jos jedan 12cm ventilator ciji je zadatak da rashladi cipset(koliko moze) i memoriske module.Ishod sveha ovoga je stabilnih 3.9GHz,a koji sam maximum postigao sa ovim procom moze se videti na linku dole.
http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=111259

Poslednja izmena:
zasto ja mog northwooda 2.6 nisam mogao da nateram preko 3.0 doduse sa box qlerom, mislim dodje do 3.2 ali nece da podigne win zakucava,na onom prvom ekranu jos dok ucitava win, pa sumnjam da je do pregrevanja, a mozda i jeste

ploca je ABIT IC7
sve sam pokusavao, jeste da memorija nije neka ali nece ni asihrono da ide preko 3.0

Poslednja izmena:
KIBLA`s je napisao(la):
zasto ja mog northwooda 2.6 nisam mogao da nateram preko 3.0 doduse sa box qlerom, mislim dodje do 3.2 ali nece da podigne win zakucava,na onom prvom ekranu jos dok ucitava win, pa sumnjam da je do pregrevanja, a mozda i jeste

ploca je ABIT IC7
sve sam pokusavao, jeste da memorija nije neka ali nece ni asihrono da ide preko 3.0
stavi bolje hladjenje i pomeraj fsb po 1-2mhz>post>pa opet po 1-2... northwood-i to vole i bez dizanja napona na abitu bi trebao stabilno da radi na 250mhz fsb-u bez problema

Ma kod tih nortwuda/preskota je sve stvar do primerka.Moj je recimo vec na 3.6 pocinjao da puca ako mu nestavim ogroman napon, dok illidanov radi na def voltazi na toliko bez problema. Bas je extra njegov primerak!!!

Da razjasnimo!

Ovaj racunar nije mogao ni 3.4GHz stabino,tek posle visecasovnog poliranja pomenutih kulera,zatim koriscenja prave paste i pozicioniranja ventilatora na pravom mestu,sve je urodilo plodom,i na kraju se trud isplatio,to je i bila poenta ovog threda.Inace bez podizanja napona je radio bez problema na 3.7Ghz.
Za illidan ,ipak je ovo 865 cipset😉

Poslednja izmena:
pa ok...

probaj da joj stavis fsb i ram 280MHz (1:1) 😉

Poslednja izmena:
illidan je napisao(la):
moj je blizu

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=57250

uskoro ce ici again na przenje (cim ga ispoliram)

Koja ti je to Kingston memorija? Ja ima Northwooda na 2.4, verujem da mogu stabilno na 3GHz ali mi je problem Kingston VR...mada cu uzeti uskoro GEIL 2x512 sa plavim hladnajcima pa se nadam FSB-u 250Mhz...

Koji kuler preporucujete za mene?

P4P800 Deluxe je ploca..ima dual 80x80 kao izduvnike, dual 80x80 kao usisnike i ugradicu jednu 120x120 na stranicu kucista..da izvlaci sa pasivno hladnjene graficke...

Koji mi preporucujete hladnjak za cipset, ima onaj pasivni asusov..?

kingston hyperx ddr533 (pise sve u my computer)

i kod mene je pasivni hladnjak na chipsetu sa neke intel 925 ploce

edit: danas sam polirao hladnjak na chipsetu (test za glavno poliranje procesora)

slike su slikane mobilnim ali valjda se vidi poboljsanje 🙂

Prilozi

• pre.webp
    pre.webp
    11.7 KB · Pregleda: 72
  • posle1.webp
    posle1.webp
    12.3 KB · Pregleda: 66
  • posle2.webp
    posle2.webp
    9.6 KB · Pregleda: 96
Poslednja izmena:
Ja nisam nikad hteo da postujem svoje rezultate, ali kad vidim da vi uz nevidjeni trud, uz skupe kulere, napajanja, memorije,
dobijate 15-35%, onda ne mogu a da se ne "pohvalim"
da mi kuci u jednoj masini Celeron Northwood 2.0GHz sa naponom podignutim samo na 1,6V radi perfektno stabilno na 3.1GHz,
a u drugoj masini P4 Prescott 2.4GHz sa 1Mb cache, bez dizanja napona cepa na 3,34GHz.

U oba kompa su MSI 6728v2.0 NEO2-P ploce (i865PE), veritech DDR400 cas2 256Mb, na celeronu je Speez Spire obican kuler, a na P4 je Intel Box kuler.

Da, ne pucam evre na silver paste, stavio sam obicnu silikonsku pastu iz radiokluba. Nju samo i koristim za sve konfiguracije zadnjih 6godina..

Napajanja su MS-Industrial i Leadman(original Leadman, ne PowMax)

Poslednja izmena:
illidan je napisao(la):
edit: danas sam polirao hladnjak na chipsetu (test za glavno poliranje procesora)
Nije loše. Skoro da te vidim kako slikaš hladnjak. :d
Ajde ispiši proceduru. Sa čime si završio? (vodena 2000?)

Prilozi

• CM6.webp
    CM6.webp
    41.4 KB · Pregleda: 89
SuperStarr je napisao(la):
Nije loše. Skoro da te vidim kako slikaš hladnjak. :d
Ajde ispiši proceduru. Sa čime si završio? (vodena 2000?)
krenuo sa 1000, pa 1500 i na kraju 2000

zatim sa polir pastom i vatom za skidanje sminke trljao...

nisam se bas trudio (zurio sam do grada), kazem ovo mi je bio samo test za glavno poliranje koje ce biti temeljnije i pedantnije.

illidan je napisao(la):
zatim sa polir pastom i vatom za skidanje sminke trljao...
Kad si radio sa polir pastom, sa čime si trljao? Nekom krpom?

i vatom za skidanje sminke trljao... 🙂

hehe, sledeci put ti to bolje natrljaj
:rupa: :d :wave:

Nazad
Vrh Dno