Šta je novo?

Joomla pomoc

Vortex

Cenjen
Učlanjen(a)
29.10.2009
Poena
159
Napravio sam sajt u Joomla-i 1.5 koristeci WAMP kao lokalni web server. Sve noramlno radi, medjutim, kada sam odradio onaj bitan deo - upload sajta na internet pojavili su se problemi... O cemu se radi? Hosting je zakupljen kod Oriona, Mikro paket, cPanel, ako je to bitno. Sve sam odradio kako treba, exportovao bazu (snimio fajl.sql na komp), uploadovao fajlove na server (u public_html direktorijum), napravio bazu na serveru, importovao ovu snimljenu sa kompa, izmenio configuration.php (bar one linije koje su mi navedene u pismu providera):

var $host = mysql
var $user =
var $password =
var $db =
var $log_path =
var $tmp_path =

E sad sta se desava... Kada sam otkucao domen pojavila se prva strana, ali ne cela... Fale stvari. Kada kliknem na neki link na stranici, contact recimo, otvori se nova stranica, ali to je sve razbacano, sve crno belo, kao da tema ne vazi za tu stranicu. Sto je najgore, razlicito se ucitava na razlicitim browserima. Na FF i Chrome jos i nekako ta prva strana, dok na IE pola stvari fali. Svi ostali linkovi se onako cudno ponasaju kao sto sam opisao za contact.

Sta sam onda uradio. Uploadovao sam Joomla package na server, sve prethodno obrisao, zatim otpakovao i kada sam otkucao domen pokrenula se klasicna instalacija Joomle. Iskoristio sam sve podatke kao i ranije za instalaciju i bila je uspesna. Pokrenuo sam sajt, napravio par stranica i sve radi i ucitava se u svim browserima.

Sta sad? Ne znaci li ovo da cu morati sad ponovo da pravim ceo sajt samo ovog puta na samom serveru?

Pomoc please!

Pa ja sam to bas hteo da izbegnem..jeste da je gubljenje vremena, ali mi se nekako cinilo sigurnijim da pravim sajt direktno, nego da uploadujem gotov sajt sa racunara. Znam da ti to ne resava problem, ali definitivno ti linkovi nisu sa relativnim putanjama pa ti se mozda zato javljaju ti problemi..
Mada nekako sam koncept CMS sistema mi je nekako za tu varijantu, direktnog pravljenja strana sa servera :p

za pocetak problem moze da pravi i to sto je hostin verovatno na linuxu a ti si bio na windowsu gde je filesystem na windows case insensitive a na linuxu to nije slucaj.
znaci proveri da li tvoji fajlovi (css, js i sta god) imaju odgovoarajuci case

Ista situacija - probao samo jednom da radim sa wamp-om, i nikad više. Ubuduće idi na direktan rad na serveru.

Au... al' ste me ohrabrili... :) Pa zar nema resenja, mislim jako dugo sam radio sajt da bi sad sve to radio iz pocetka.

Daj link do sajta da bacimo pogled.

To je samo pocetna strana, odnosno pocetna i contact strana dok ne zavrsim sajt. Najmanji problem mi je bio da to napravim ponovo na serveru, ali imam jedan sajt koji je gotov totalno, i to je bas dosta vremena ulozeno u njega. Sad sve normalno radi na ovom sajtu kad sam ga odradio na serveru, i citaju ga normalno svi browseri.

Ovo što je trenutno na serveru radi kako treba. Svo formatiranje je vidljivo na glavnoj i Contact strani.

Po opisu tvog problema, deluje kao da se CSS ne primenjuje na ostale strane.

PS: Ako ćeš da radiš lokalno na kompu, bolje koristi XAMPP jer radi sa Apache-om.

Pa zar i Wamp ne koristi Apache?

Jel ima neke veze sto je sve to kao Linux hosting paket, a ja sve radio u Windowsu? Imam instaliran i Ubuntu 10.10 i instalirao sam tamo XAMPP i Joomla-u i sve radi. Ako je to resenje mogu u Linuxu da radim, mada sumnjam da bi to resilo problem.

Proveri putanje do fajlova, ako si koristio relativne putanje, ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema. Koliko sam te ja razumeo, problem postoji samo sa prikazom stranaica, ne i sa sadrzajem, ako fali i sam sadrzaj, onda nesto sa bazom nije u redu.

Au... al' ste me ohrabrili... :) Pa zar nema resenja, mislim jako dugo sam radio sajt da bi sad sve to radio iz pocetka.
Ne znam u cemu je problem kod tebe ,ali posto si vec sve namestio kako treba,da ti prenesem moja iskustva.Ja sam sve joomla sajtove radio na svom kompu prvo, (Win 7 x64 i xampp instaliran) i posle sve uploadovao na server , naravno exportovao bazu,sa podacima za korisnika , promenio configuration.php i uvek je sve radilo iz prve,nikad ni najmanji problem.Tako da nema veze to sto imas windows, e sad dal je tu zezao nesto wamp...

Hvala u svakom slucaju na podeljenom iskustvu. Uskoro cu postaviti ovaj sajt sto sam kompletno zavrsio. Ako bude zezao, moracu da ga radim onako na serveru, ali cu prvo probati da izbrisem WAMP i instaliram XAMPP i napravim bilo koji sajt i postavim kao test da vidim da li je do WAMP-a.

Uzgred, jel moram da brisem WAMP ako hocu da instaliram XAMPP i da radim u njemu?

Da li koristiš XAMPP ili WAMP je totalno svejedno, i jedan i drugi su veoma slični i slično se pokreću. (realno nijedan ne zahteva instalaciju samo se otpakuju i pokrenu tj. ne moraš da brišeš wamp samo nemoj pokretati oba istovremeno)
Iako vidim savete da se sve radi direktno na hostingu koji je zakupljen ja ne vidim razlog za to uopšte. Rad u brzom development okruženju na svom kompjuteru nema konkurenciju.
Ne znam šta si koristio da prebaciš sajt, pretpostavljam ftp i phpmyadmin, ali realno je ti predlažem da instaliraš specilajnu joomla ekstenziju koju i u free izvedbi nema realno konkurenciju kad je migracija sajtova u pitanju:
http://extensions.joomla.org/extensions/access-a-security/site-security/backup/1606
i naravno naučiš kako se ista koristi. (nije teško)
Ako preko nje ne uspeš sve da namestiš kako treba a pri tom ti je sve radilo na tvom kompjuteru onda u nečemu grešiš ili je hosting loše podešen.

Da li koristiš XAMPP ili WAMP je totalno svejedno, i jedan i drugi su veoma slični i slično se pokreću. (realno nijedan ne zahteva instalaciju samo se otpakuju i pokrenu tj. ne moraš da brišeš wamp samo nemoj pokretati oba istovremeno)
Iako vidim savete da se sve radi direktno na hostingu koji je zakupljen ja ne vidim razlog za to uopšte. Rad u brzom development okruženju na svom kompjuteru nema konkurenciju.
Ne znam šta si koristio da prebaciš sajt, pretpostavljam ftp i phpmyadmin, ali realno je ti predlažem da instaliraš specilajnu joomla ekstenziju koju i u free izvedbi nema realno konkurenciju kad je migracija sajtova u pitanju:
http://extensions.joomla.org/extensions/access-a-security/site-security/backup/1606
i naravno naučiš kako se ista koristi. (nije teško)
Ako preko nje ne uspeš sve da namestiš kako treba a pri tom ti je sve radilo na tvom kompjuteru onda u nečemu grešiš ili je hosting loše podešen.

Dobra ideja za Akeeba backup, ja ga koristim za redovan backup joomla sajtova.

Hvala na savetu! Probacu sa tom extenzijom! Nije mi jasno samo da li svi imate problema kod ucitavanja sajtova radjenih u Joomla-i koristeci Internet Explorer? Meni svi browseri sem ovog ucitavaju normalno sajt, ali IE bas zeza.

Template u Joomli mora da uzme u obzir IE, s obzirom da isti katastrofalno interpretira stranice. Zato, svi komercijalni templejti imaju posebno pisane css fajlove, kako bi sajt izgledao koliko toliko dobro u IE. Pogledaj recimo
http://www.rockettheme.com/
verovatno ćeš naći nešto što ti se sviđa. Ako ne, na internetu postoji gomile templejt klubova, nekih od njih su samo specijalizovani za Joomlu, neki uključuju i ostale php cmsove.

Jel moze mala pomoc, kako se pravi sajt direktno? Do sada sam napravio samo jedan preko lokalnog web servera pa sam se cimao da to prebacim, pa bih jako voleo da to izbegnem ponovo.

Hvala unapred

http://help.joomla.org/content/category/48/268/302/

Ali realno pronađi i instaliraj Akeeba Backup
https://www.akeebabackup.com/download/akeeba-backup/akeeba-backup-3-2-7.html
a onda skini dokumetaciju ovde
https://www.akeebabackup.com/download/akeeba-backup/akeeba-backup-3-2-7/akeeba-backup-guidepdf.raw
i pročitaj taj pdf od korica do korica i nećeš više imati problema sa prebacivanjem sajtova kad ih jednom napravih u localhostu, plus naučićeš dosta dodatnih stvari koje će ti pomoći u rešavanju problema, kad stvari krenu kako ne treba.

Poslednja izmena:
Vrh Dno