Šta je novo?

Jezivost FPS-ova (Far Cry)

Zekaleon

Slavan
Učlanjen(a)
30.07.2004
Poena
319
Tek sada igram Far Cry, i to me je nagnalo da otvorim ovaj thread. Igrao sam mnogo igara u zivotu, ali ne secam se kada sam igrao ovako jezivu. Secam se,kod ortaka sam igrao pocetak nivoa kada je prvi put noc u igri, na ostrvu, na otvorenom. U obliznjoj sumi se nalaze 3 mutanta. Posibao sam se sa njima u onom mraku, taman sto sam ubio dvojicu, kako sam se u onom grcu okrenuo ulevo ,treci se pojavio ispred mene niotkuda i iskasapio me. Ortak ,27-ogodisnji doktor medicine, je to gledao ,vristao je od straha praveci pokrete rukama kao da zeli da poleti :d :d :d Trebalo je to da vidite. To su prizori koji vas kasnije teraju da se u autobusu smejete iz cista mira dok vas ljudi gledaju. :)
Jos nisam igrao Doom 3, Half Life 2, da ne pricam ove novije, pa me anima kako se ostali poznati FPS-ovi po vama nose sa FC-om po pitanju jezivosti/atmosfere - Doom3, F.E.A.R. i sta znam sta vec ko igra.

Zekaleon je napisao(la):
Tek sada igram Far Cry, i to me je nagnalo da otvorim ovaj thread. Igrao sam mnogo igara u zivotu, ali ne secam se kada sam igrao ovako jezivu. Secam se,kod ortaka sam igrao pocetak nivoa kada je prvi put noc u igri, na ostrvu, na otvorenom. U obliznjoj sumi se nalaze 3 mutanta. Posibao sam se sa njima u onom mraku, taman sto sam ubio dvojicu, kako sam se u onom grcu okrenuo ulevo ,treci se pojavio ispred mene niotkuda i iskasapio me. Ortak ,27-ogodisnji doktor medicine, je to gledao ,vristao je od straha praveci pokrete rukama kao da zeli da poleti :d :d :d Trebalo je to da vidite. To su prizori koji vas kasnije teraju da se u autobusu smejete iz cista mira dok vas ljudi gledaju. :)
Jos nisam igrao Doom 3, Half Life 2, da ne pricam ove novije, pa me anima kako se ostali poznati FPS-ovi po vama nose sa FC-om po pitanju jezivosti/atmosfere - Doom3, F.E.A.R. i sta znam sta vec ko igra.

Far Cry jeziv?? :)
Ja ga se samo secam, po: "i see you...", "i gota a bullet with your name on it.." , i tako tim decijim AMERIKN komentarima, koji su me nasmejali, i zbog kojih je pao Uninnstal, uprkos fenomenalnoj grafici. Dakle, manje :cigar: i vise :bottle: pre igranja.. ;)

Far Cry je jeziv, da! Mnogo jeziviji od gomile horor igara. Zasto? Zbog realnog okruzenja, feelenga koji cini kao da si stvarno tamo, u dzungli sa gomilom mutanata koji vrebaju. Cak i osecaj kada te traze placenici je mnogo jeziviji od sezdeset-petog pojavljivanja devojcice u FEAR-u.

Cak su i mnogi ratni FPS-ovi jezivi. Kada se setim samo lezanja u travi i preznojavanja igrajuci Operation Flashpoint.

Od igara koje kao kljucnu komponentu imaju strah, a postuzu taj efekat, izdvojio bih prvih sat vremena igranja Dooma 3, prvi Half Life, Undying. I to je to sto se FPS-a tice, koliko me secanje sluzi.

Ipak, sampioni u izazivanju straha za sada su System Shock 2 i Vampires TMB (quest u napustenom hotelu).

Ostale, klasicne horor igre ipak stvaraju neki drugaciji feeling.

Ogranicavam se time sto nisam igrao Thief 3, koji kazu da je u nekim momentima neprevazidjen po pitanju straha.

Uglavnom, i ja kazem da biste trebali da pijete pivo i jedete girice (sa glavom).

Probaj Resident Evil ili Silent Hill ili jos bolje prosetaj se kalemegdanom(nocu). :)

Probaj Cold Fear.

I ja smatram da je Farcry prilicno napeta i jeziva igra, ali ne toliko koliko prvi Halflife. Ako se covek napije pre igranja igre, u cemu je zar? Svako moze da startuje igru na easy tezini (enjoy your tropical isle vacation), da popije jedno pivce pre toga, krene kao rambo i puca na sve strane... Ali pravi je dozivljaj proziveti igru na hardu... Sunjanje i izbegavanje... I tu pocinje jeza. To je ono sto razdvaja ovu igru od klasicnih dumacina.

Kad sam vec tu, upravo sam odgledao DOOM i razocarao se. Zanr: horor/akcija, a nit ima akcije, nit ima horora. E to je za smejanje i zabavu uz cvarke i pivo a ne Farcry :d

probaj The Suffering, jezivo i bolesno....jedva cekam nastavak :)

Ma najjezovitiji je AvP kad igras sa marincem,svetla u sobi iskljucena sa
slusalicama na glavi !! Posle pola sata igranja cuka trokira .

A sta kazete za matori Undying, onaj pocetak... pre nekih 5 godina bilo je prilicno "jezivo" dok sam ga igrao u mraku :)

hejvule je napisao(la):
Da, da! Nestane baterijske lampe, a flare se ugasi i ostanes a alienom u nekoj kanalizacionoj cevi u mrklom mraku, a slusalice ti na glavi, i onda ti dodje neko "pametan" kao moj brat, udje u sobu i spusti mi ruku na desno rame! Kad se tad nisam slogirao nikada necu :-devil-:

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Da, da! Nestane baterijske lampe, a flare se ugasi i ostanes a alienom u nekoj kanalizacionoj cevi u mrklom mraku, a slusalice ti na glavi, i onda ti dodje neko "pametan" kao moj brat, udje u sobu i spusti mi ruku na desno rame! Kad se tad nisam slogirao nikada necu :-devil-:

:))))))))))))))

A jeste, avp sam zaboravio. Jedina igra koju nisam smeo da igram :)
Ovako mi je bila strecava, ali tolko nisam mogao da podnesem face hagere, da nisam smeo da igram :S: Prvi put kad mi se zalepio sa ekran sam se prodrao dobro :p

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Na Kalemegdanu nema respawna... :D

:D :D :D

Sto se teme tice, Far Cry je odlicna igra, ali me ni u jednom momentu nije uplasila. Od igri koje sam igrao sa najvise nelagodnosti i straha bih naveo: Resident Evil, Silent Hill, Alone in the Dark: The New Nightmare, Cold Fear, Doom 3 (i expansion Resurrection of Evil), Thief 3, Undying i naravno AvP 2 kada se igra sa marincem kao sto je hejvule vec napisao. Scena iz neke igre koja je mene najvise uplasila je iz Resident Evil 2-ke, kada sam usao u neku prostoriju, napravio par koraka, a onda je iz stakla iskocilo cudoviste (a onda je mrmot zavio cokoladu u foliju :p ). Stvarno se ni u jednoj igri nisam prepao kao tada. Sad igram Resident Evil 4 na PS2-ci i on je isto oh my ticky-ticker. ;)

Pozdrav. :wave:

tetris, kad ti se polje ispuni skoro do vrha, a oblici ne da padaju, nego pljushte. Napetoooo! :d

FarCry nije strašan. Mene je na smrt isprepadao Doom 3, a bogami i nivo iz HL2 "We don't go to Ravenholm". Malo municije, a puno zombija. Naravno, FPS nikada ne može da me isprepada koliko jedan Resident Evil.

Twi$teR je napisao(la):
Scena iz neke igre koja je mene najvise uplasila je iz Resident Evil 2-ke, kada sam usao u neku prostoriju, napravio par koraka, a onda je iz stakla iskocilo cudoviste (a onda je mrmot zavio cokoladu u foliju :p ). Stvarno se ni u jednoj igri nisam prepao kao tada. Sad igram Resident Evil 4 na PS2-ci i on je isto oh my ticky-ticker. ;)

Najbolji deo igre je kada obrnes sa onom ribom(vise ne znam ni kako se zove) i onda pocnes sa Leonom ali sa druge strane grada...na polovini igre dolazi nemesis koga "deportuju" iz onog helikoptera u kapsuli, ubedljivo to je najbolji deo igre! :)
Inace ako bas hocemo, najbolja horor igra koja je ikada napravljena :subjektivno misljenje: je Resident Evil 1 za PS. Ali naravno za to vreme, sada je vec prevazidjena ali bih mogao opet da je igram(iako sam je presao 12x ;))
PS.
RE4 sam presao poodavno na GC-u! ;)
poz

hejvule je napisao(la):

I onaj cuveni zvuk motion sensor_a. Pet puta sam se vise cimao nego uz DOOM3

Definitivno najstrasnija igra od svih koje sam igrao je AvP. Vise prvi deo nego drugi. FarCry je odlican ali zbog AI koji imaju neprijatelji placenici kad krenu da se shire po sumi i sl (osim grafike, naravno). Mutirani majmuni su me prilicno nervirali, iz dva udarca ubiju, a ti u njih moras dva sarzera da saspes da bi popustili.

AvP jeste panika, prosto osecas koliko si kao marinac inferiorno bice u odnosu na predatora ili hordu aliena.

Brrrrr...

Pre toga me samo Undying tako ispresecao. Neko rece, HL2 i Rawennesto, tu sam prestao da igram HL2. Ne zbog straha koliko zbog nedostatka sacme. Smor :).

A Q4 i slicne nisu sposobne da me prepadnu. Ok, izleti neki mamlaz svako malo, nekad me i ubije, ali nema straha, samo prst ka F9 krece :).

Ali u AvP sam nakon svake smrti morao malo da predahnem, uzas.

Farcry ? Extra igra ali ni nema strave ni u nagovestajima. Odlican AI, odlican rambo style fajt, ali ne i horror.

Pozdrav!

Undying kao tipičan horor, plašio je na jedna poseban način :). Zamlaćivao je igrača ingame animacijama, a stresne situacije su se obično dešavale posle toga... U trenutcima napada koje kakvih karakondžula, zatekao sam sebe kako ne držim tastaturu i miša uopšte, odnosno puštam ih i odmačinjem se pola metra od monitora, jer me mirnoća u igri nije pripremila da čekam spodobe ;), već sam se nekako udubljivao (kao) u priču. Pa nisam znao da li da dohvatam alat u ruke ili bežim od kompa :).

Sećam se takođe da mi ni HL1 nije bio ugodan iz par razloga. To je tada bila extra grafika i nikako se nije slagala s tim da se naježim na većinu gmizavaca. Uz to, igra je bila extra popularna i veoma zarazna, pa sam u opštenarodnom oduševljenju previše igrao i primio se na HL1, da sam se neko vreme kroz slabo osvetljenu kuću kretao kao u igri - naglo sam iskakao iza ćoškova :D...

Poslednja izmena:
Bilo je to negde 99. god (imao sam tada 10-tak god.)Dobio ja komp i otisao da kupim neku ''pucacinu'.Prodavac mi dade HL 1.Posto ja nisam znao da je to horor,pocnem ja da igram.I posle one eksplozije,pocese da me napadaju on zombiji.Tada sam se slogirao.Nisam vise hteo da je igram sledece 3 god.I bas sam tada dobio svoju sobu,pa nedelju dana nisam mogao mirno da spavam.

Undying me tresla iz gatja, igrao sam nocu sa sluskama dok mi u jednom trenutku ukucani nisu skrenuli paznju da se derem ko blesav u sred noci... :p Extra!

U domu smo pokrenuli AvP2 sa 5.1 sistemom posle ponoci,naravno, (kaubojski dom, pa moze i tad jako da se slusa) vodimo jadnog marinca sa masinkom i radarom a oko njega gomila aliena. Naravno kad je alien krenuo da komada, sa pitaj boga koje strane, ulazi ortak sobu :zgran: . Tad i vise nikad AvP nije bio na mom racunaru.
Jos gora je situacija bila sa Undaingom, koji je tek bolesno igrati posle ponoci sa pogasenim svetlima i odvrnutim zvukom. Mislim da smo tad nas trojica vristali kao najgore devojcice. :S: :D
Trenutno mi je najjezivije kad cimer u PES-u ostane sam ispred gola sa Vieriem. Ma i na laktu se najezim :D

Definitivno najjezivije igrice koje sam igrao su Undying, AvP i D3 i ne znam koja mi je generalno bila jezivija, ali scena koja mi je ostala kao najstrasnija je bila u AvP: slusalice, mrak u sobi, neki hodnici, mrak u hodniku, bip bip, ugasi se lampa. Stanem da se napuni, zapalim cigaru :cigar: , i opusteno nastavim da igram - bio je dovoljan samo dodir W da mi iskoci alien! E, skocio sam sa stolice kao da mi je neko zvekno samarcinu! :d
FC? Bilo je par situacija, ali se ne secam neke jezivosti.

EDIT: Kada se malo bolje prisetim onih groznicavih povlacenja unazad i pucanja po cudivistima i gmizavcima koji te jure, ipak bih "proglasio" AvP za najhoror igricu koju sam igrao. :bottle:

Poslednja izmena:
Undying je odlican horor. Stvarno dosta strasnih scena. Ali Silent Hill serijal, to je totalno extra horor.

Prva igra koja me je isprepadala na mrtvo ime je bio System Shock 2. U momentu dok sam ja virio iza coska i trazio kamere iza mene je se stvorio ne ki zombi cije sam jezivo lice sagledao u punoj velicini kada sam se okrenuo... tada sam zadrhtao kao niko, odvalio ESC na tastaturi i odjurio iz sobe da se smirim... A onda je pao uninstall, i sada ceka na polici da je opet instaliram i sa malo vise hrabrosti odigram do kraja.
Druga je HL1. Prosto neverovatno kako lep radni dan moze da se pretvori u katastrofu. Cim su mi se pojavili kraboliki monstrumi, to je bio kraj igranja HL1 za mene :)
HL2 (Ravenholm) je vrhunac horora za mene. Mislim da se nikada nisam vise isprepadao i napravio bar 20 savegameova na tom nivou :) Samo okruzenje, gomila zombija, mrak, obeseni ljudi, mnogo krvi... brrrrrrrrrrrrrr
AVP je takodje igra za koju treba dosta smirenosti i strpljenja :) samo sto nikada nisam igrao kao marinac (niti cu da pokusavam) :)

Nazad
Vrh Dno