Šta je novo?

Jel obnavljate hardver ?

Igoritza

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
19.10.2007
Poena
229
pored modovanja kucista, koje je stvar snalazenja i estetike, da li neko od vas ima naviku da ono sto je staro, dovede u relativno pristojno stanje, odnosno da ga osvezi ?

naravno, pre svega govorim o periferijama, i onome sto moze da se sredi i ulepsa. graficke karte u zamrzivac i u reLnu su druga tema :)

ja sam bash danas, uzeo Logitech UltraX Premium sa astala, tastaturu koja kao da je pravljena za mene, i sredio je, postupak:

1. odsrafio (uvek sam se pitao cemu na tastaturama preko 50 srafova, al ajde)

2. razmontirao plocu od ucista tastature, i pokusao da je ocistim - fail je bio preveliki, jer logitech ne dozvoljava da se tastature popravljaju izgleda. plastika je zamandaljena tako da ako odvojite donju stranicu, plocu na kojoj se nalaze dugmici, od metalne ploce - morate da polomite jedno 20ak "one time" zabica plasticnih.

3. istresao oko kilo dzema, i pepela iz tastature, i koliko sam uspeo, sa stapicima za usi i sircetom da uklonim mast ispod dugmica.

4. oklop uzeo - shmirgla 100 - mat. shmirgla 240, pa smirgla 800 - doveo je do besprekornog sjaja.

5. farbanje - 3 sloja, za tastaturu dovoljno, da legne boja, svaki sloj taman da jedva legne akril, ne bi li se zgusnuo i napravio "kraste" koje se i suve skidaju ko od shale.

6. sastavio sve nazad, uz opasku da nismo svesni koliko djavola je u nasim tastatuama, dok je ne rastavimo, to tvrdim i za nepusace.

rezultat:

QtHGk.jpg

samo mi je krivo sto nemam sliku iz stanja pre, jer bi tek tad videli u kakvom je rasulu bila.

elem, zasto pokrenuh ovu temu ? pa zato sto sam sam sebe uhvatio danas, razmishljam - sacu da je bacim, i da odem da kupim istu. previse je ruzna i prljava.

i onda skapiram - ona radi savrseno, svi dugmici su tu, i osim tog aljkavog izgleda, nista joj ne fali. i skapiram da bih bezveze bacio, kolko li je sad ultraX Premium - 30ak evra.

evo, sad uzeh i od starih 4 misha - napravih jedan funkcionalan. a sva cetiri su hvatali prasinu u kutiji, jer su u jednom trenutku dobili status pokvarenog.

imate li vi ovakve izlete ? :)

ti bas volis dzem? :p

Ja sam par puta čistio tastaturu, i stvarno sam se zaprepastio koliko prljavstine može biti ispod dugmića. Moram naći jednu sliku, gde sam ufotkao sve to, ali ispod space-a je bilo, ma komotno si mogao da nahraniš par ljudi. :d

P.S Nemojte misliti da sam sad mrljav i prljav, i da nosim tastaturu da mi bude podmetač u kuhinji dok jedem :D Jednostavno se nakupi niotkuda, a ja moju nisam čistio 3-4 god...

Bio sam u istoj situaciji, koristim UltraX već više od 5 godina, možda ima i 6, znam da sam kupio jedan od prvih primeraka koji su se pojavili kod nas. Mislim da se te popravke "sam svoj majstor" generalno ne isplate, odnosno zavisi od trenutnih obaveza i koliko možeš da naplatiš svoje vreme za profi rad.

Majstorisanje generalno volim, ali ode previše vremena, pa zavisi od situacije do situacije da li ću se odlučiti za krpljenje ili kupovinu nove stvari. U slučaju tastature, završilo je kupovinom nove jer UltraX nije predviđen da može lepo da se rasklopi i očisti, a pored toga nova košta 16-17e, tako da je odluka bila jasna. :)

Majstorisanje generalno volim, ali ode previše vremena

da, upravo - ja ponekad dobijem 300 ideja u minuti, za shta bih mogao da uradim sa ovim i ovim, pa dal da idem da kupim pleksiglas da napravim to i to, pa dal da oderem to i to sa shmirglom ... i onda skapiram da mi za neki takav projekat treba ceo dan bukvalno.

sve je ovo lako zapravo, isto tako sam ja radio - najveci zaeb je ocistiti ispod dugmica, jer ih ne mozes razdvojiti osim jedno po jedno - sto nisam ni u ludilu hteo, jer je sistem naslanjanja dugmeta iz tri dela, i samo jedno dugme vratiti u polozaj je djavolski posao

Ovo farbanje komponenti bas moze da da novi smek starim komponentama, jedina stvar sto mi smeta u celoj prici je sledeca. Barem 95% tih plasticnih delova je izradjena od neke hrapave plastike (bacite pogled na vase dvd rezace npr.) i svako smirglanje iste ce narusiti njen izgled. Nakon toga ne ostaje nista drugo nego farbanje do potpunog sjaja sto se meni bas i ne dopada. Jel postoji neki sprej ili tecnost sto imitira u ovom slucaju smirglu, izjedajuci boju dok povrsina ostaje netaknuta?

pa, svaka ovakva obrada plastike ne mora da se bije do sjajne povrshine - ako hoces takav "hrapav" evekat, idealno je da zavrsis polis sa granulacijom 240 - bice taj filing upravo o kome pricas, kao na rezacima. pod prstom i vizuelno

А смејали сте се човеку коју држи тастатуру у фолији :D

Nije to losa stvar, lepo se ubaci cela tastatura u najlonsku kesu i onda bakinim aparatom za varenje kesica zavariti fino i odstraniti visak, milina prava :d
Nego, jel se javljao taj sa celofanom, da vidimo kakvi su utisci i na koliko se isti menja :)

pa dadoste mi sad ideju - PVC folija uopste nije losa stvar ... :) za presvlacenje delova, zvucnika, kucista i slicno :)

Mislim da može tj. da ide USB to PS2 adapter.

Inače, meni je neshvatljivo da se Logitech sve ove godine nije setio da izbaci wireless varijantu UltraX tastature, znači sve isto samo da je bez kabla i eventualno varijantu bez numeričke kome odgovara tako. Probao sam alternativnu da nađem u K340, međutim to je sasvim druga (lošija) izrada i mehanizam dugmića je na nivou tastatura od 500din, udobnost pri kucanju ni približna onoj koju nudi UltraX.

Koliko je izvodljivo da se UltraX Premium zbudži da bude wireless? Palo mi je na pamet da pokušam da iskoristim wireless modul neke jeftinije A4Tech tastature i da ga zbdužim u UltraX. U principu, trebalo bi da je izvodljivo, ako je neko radio nešto slično, neka podeli iskustvo sa nama. :)

Poslednja izmena:
eto ga, pretvori se tema u modding keyboards :d

dobra ideja - i izvodljivo. ali jako teshko, kapiram da je ovakvo stanje:

1. konvertovanje direktno tastature - u ovom slucaju bi trebalo valjda da ima dva PCB-a u nekoj jeftinoj wireless tastaturi, jedna za samu tastaturu, i jedna za send input-a u usb dongle. e sad - ja kapiram da su sve te varijante kodirane za pojedinacne tastere i odgovaraju konkretno samo toj tastaturi, te bi bilo vrashki teshko podesiti je za drugu, skoro neizvodljivo

2. skracivanje kabla i koriscenje usb wireless dongle-a: nesto ovako:

305005762-08.jpg

Farbanje nečega gde su konstantno prsti/ruke, osuđeno je na propast.

Radio sam mod stvari koje neću duže vreme menjati i koje se ne pipkaju tako česo. Tastature, miševi i sl, samo su potrošna roba.

ne bih se slozio sa tobom. farbanje onog sto je u konstantnom kontaktu moze da se ofarba i da ostane tako dugo vremena, ako znas kako farbas :)

nanosenje vise pojedinacnih slojeva gde je svaki od njih jako lagan, odnosno blag, cini da ta farba legne jako dobro.

pa, ja sam Juga ofarbao obicnim akrilom, ali u 7 slojeva crvene boje, i ta boja je legla tako da vec evo godinu dana nista ne fali, a ni zima mu nije skinula ni jedan molekul farbe. dobra priprema + strpljenje = kvalitetno farbanje :)

Ja evo sad gledam svoju Internet Navigator SE i ona je prilicno zrela za ciscenje, ovih dana sledi: moja radionica>kompresor>srafciger>lavor>Fairy>sklapanje nazad.
Inace sam od onih koji vode jako racuna o stvarima, ne bacam stvari zato sto me mrzi da ih operem/ocistim.

Vrh Dno