Šta je novo?

Jel moze ovo ovako?

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
Racunar koji je nakacen direktno na net >>> wirelles router (1wan, 4lan) >>> 3 racunara na lan + povremeno jedan laptop na wirelles?

Da li u WAN port na ruteru moram ubosti "internet" direktno, ili ce prihvatiti i connection sharing sa racunara koji ima internet?

Da li cu u ovom slucaju imati sve pogodnosti (RDP, sharing) na svim racunarima ukljucujuci i ovaj koji je "ispred" routera, tj. i na ovome koji se kaci na WAN port?

Da li je ovaj router ok za to sto sam zamislio?

Racunar koji je nakacen direktno na net >>> wirelles router (1wan, 4lan) >>> 3 racunara na lan + povremeno jedan laptop na wirelles?

Da li u WAN port na ruteru moram ubosti "internet" direktno, ili ce prihvatiti i connection sharing sa racunara koji ima internet?

Da li cu u ovom slucaju imati sve pogodnosti (RDP, sharing) na svim racunarima ukljucujuci i ovaj koji je "ispred" routera, tj. i na ovome koji se kaci na WAN port?

1.Prihvatice i connection sharing sa drugog racunara samo moras da vodis racuna
da se nepodudaruju mrezni opsezi jer connection sharing je obicno mreza 192.168.0.0 a na ruteru bi trebalo recimo da podesis lan na 10.0.0.0 mrezu da bude drugacija od sherovane konekcije.

2.Imaces sve pogodnosti za racunare na routheru a ovaj ispred bi bio u grupi jedino ako bi podesio firewall na samom routheru ,inace one su vec pod natom i izruterisane su!

3.Trebalo bi da moze ali ne drzi me za rec!

Poslednja izmena:
1.Prihvatice i connection sharing sa drugog racunara samo moras da vodis racuna
da se nepodudaruju mrezni opsezi jer connection sharing je obicno mreza 192.168.0.0 a na ruteru bi trebalo recimo da podesis lan na 10.0.0.0 mrezu da bude drugacija od sherovane konekcije.

Dakle u wan port bi ulazilo kao 192.168.0.1 a izlazi iz rutera bi bili 10.0.0.1-5?
Sta sam dobio time? Jel ne bih mogao da imam ulaz u ruter 192.168.0.1 a izlaze 192.168.0.2-6? Tako bih mogao da koristim i rdp i sharing za ovaj racunar ispred?

2.Imaces sve pogodnosti za racunare na routheru a ovaj ispred bi bio u grupi jedino ako bi podesio firewall na samom routheru ,inace one su vec pod natom i izruterisane su!

Kako bi trebalo da podesim firewall da bih mogao da koristim rdp i sharing i na ovom ispred? Da ga ugasim?

Hvala. ,)

Poslednja izmena:
Prvo jedno pitanje koje sam izostavio zasto bi sherovo internet koji ce posle tako serovan ici na routher,mozda postoji neko lakse resenje a da ti odradjuje posao,sto se tice Remote Desktop Protocol (RDP) ako si na to mislio ,ovako kako si ti konfigurisao mrezu verovatno bi trebao da radis port forwarding za racunar ispred routhera a mozda i ne ako podesis u routheru direktan prolaz sa LANom ne znam opcije routhera ali recimo u mom ADSL routheru ima opcija pod NAT cinimi se Redirect cime sam izbegao firewall i direktno povezao na wan addressu tako da ti portforwarding i ne treba.
Cinimi se da postoji neko drugo resenje sem ovog ,ovde mi jedino pada na pamet ,da hoces kad budes hteo da iskljucis drugima net preko routhera ili neko hakovanje wirelessa :) ,pa bih te molio da pojasnis malo sta bi hteo od te mreze i koliko racunara,pozzzzzz???

Poslednja izmena:
Imam jedan racunar na spratu kuce, na njega je direktno nakacen internet i on je stalno upaljen i sluzi kao download masina.
U prizemlju imam dva desktopa i laptop i treba sve da ih spojim na internet kao i da omogucim sharing i rdp (da, mislim na remote desktop).
Laptop ce vecinu vremena biti prikljucen na kabl, ali cu uzeti wirelles ruter da mogu da ga mrdnem iz sobe kad se za to javi potreba.

Ne mogu ruter da postavim na sprat jer imam mesta da provucem samo jedan kabl izmedju sprata i prizemlja, a kada bi ruter bio gore onda bi mi trebala 2-3 kabla koja bi isla dole do racunara. Ta varijanta je najjednostavnija ali je fizicki nemoguca posto nemam toliko "rupa" izmedju prizemlja i sprata.

Ja mislim da imam jos jednu rupu, pored ove koju trenutno koristim i u tom slucaju bih mogao da stavim ruter dole, kroz jednu rupu dovedem internet u prizemlje na ruter, odatle da ga podelim na ostale racunare u prizemlju a da jedan kabl vratim gore na sprat pa da nakacim download masinu na njega ... Samo ne znam da li bi ruter zavrsio posao za to, posto moram da pravim konekciju sa username i passwordom da bi se konektovao na net, ne znam moze li to ruter da radi?

Prva kombinacija je opet jednostavnija cini mi se, ukoliko nadjem nacin da "vidim" onu download masinu ispred routera kao da je u mrezi ...

Prilozi

• 1.GIF
    1.GIF
    2.8 KB · Pregleda: 49
  • 2.GIF
    2.GIF
    3 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
Evo resenja i za tebe jedino je pitanje za wireless da li ce moci da ga uhvati laptop dole u prizemlju,mada ja mislim da hoce,pazi ovako tvoj wireless routher postavis u sobi na spratu gde ti je i tvoj racunar na njegov WAN doturis NET izvor ,a iz jednog ethernet porta povezes jednim kablom komp u tvojoj sobi a iz drugog ethernet porta prosledis NET do dole i to na switch (oni ne kostaju vise od 800 kinti od 5 porta) i iz tog switcha povezes dva kabla na preostala dva desktopa a sto se tice wirelessa mislim da ce tvoj lap da hvata gore AP ,:) jedino nece ako imas olovo u plafonu ili zastitnu foliju ,:):):) to bi trebalo da radi!
Sta mislis?

Poslednja izmena:
Mislim da se blizimo resenju :)

Kako ce taj ruter da se nakaci na net ako mu ubodem izvor, jer ja da bih se konektovao moram da napravim konekciju sa user i pass? pppoe.

Sto se tice wirellesa, nije pod moranje.
Ukoliko bih isao na wirelles zeleo bih da mi pokriva celu kucu i dvoriste, to sve ne prelazi 20-30 metara, doduse ima zidova i armature, ali valjda toliko moze da izgura?

Izvini mozda mi je promaklo kako izlazis na net,tj. cabl modem ,ADSL....?
Evo neke slicice net nisam ubo u wireless routher ,mada mislim da si me razumeo...?

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    17.6 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Da, razumeo sam.

Na net izlazim tako sto vucem utp kabl od wirelles antene, tj. od onog adaptera u kutijici do mrezne kartice u racunaru. Onda napravim konekciju sa userr i pass i konektujem se. Kao adsl samo sto nemam modem, tj. kapiram da je moj "modem" u toj beloj kutijici sto stoji na stubu sa antenom ...

Hvala ti jos jednom na trudu i vremenu :wave:

Ciinimi se da ti je ta bela kutija neka vrsta klijent moda i adaptera iz wireless u utp cabl na koji se veze net od provajdera i preko koje se ti povezujes preko svoje lan karte.
U routheru imas WAN Settings barem je tako kod mene i imas da biras pppoe ,pppoa mode i ostalo tako da mozes tu cinimi se namestiti user i pass tako da ce routher izigravati tvoju lan karticu koja ce se direktno povezivati na tvoj pppoe server preko usera i pass,takvu mogucnost routheri imaju samo ih treba podesiti.
Ma nema frke,trenutno se smaram po netu a drago mi je da mogu nekako da ti pomognem!!!:):):);)

Poslednja izmena:
U routheru imas WAN Settings barem je tako kod mene i imas da biras pppoe ,pppoa mode i ostalo tako da mozes tu cinimi se namestiti user i pass tako da ce routher izigravati tvoju lan karticu koja ce se direktno povezivati na tvoj pppoe server preko usera i pass,takvu mogucnost routheri imaju samo ih treba podesiti.

Odlicno, onda je to to :)
Uzivaj u internetu onda, da ti ne dosadjujem vise :)

Pozz :wave:

1) da

2) prihvcatiće i connection sharing vezu iz računara*

3) može

* ako tako konfigurišeš internet, imaćeš ga samo kada ti je mašina uključena, čime se obesmišljava imanje rutera (sem ako ti je internet tek sekundarna stvar).

---

tek sada sam pročitao celu temu, vidim da ste našli rešenje :)

Poslednja izmena:
Nece se obesmisliti jer je ta masina ispred rutera uvek upaljena.
Ne zelim da jedna od ovih dole masina bude stalno upaljena i da glumi ruter, pa zato i hocu da uzmem isti.

Dakle, moze i bez switcha, tj kako sam prvobitno zamislio, sve (internet, rdp, sharing) ce raditi na svim racunarima (i onima pre i onima posle rutera)?

Poslednja izmena:
da, sve će raditi, međutim, to je fragilna kombinacija.

nikada ne bih stavljao bilo šta pre rutera jer ako se dogodi problem sa vezom, komplikuješ dijagnostiku, itd. rešenje da svi računari idu preko wireless-a (sem download mašine koja bi išla preko etherneta) jeste nešto skuplje, ali je daleko funkcionalnije; u tvojoj kombinaciji net je "ranjiv" i zbog eventualnog zaglupljivanja dl-mašine, i zbog eventualnog zaglupljivanja rutera - znači - takva konfiguracija povećava šansu za smetnje, a svakome je u interesu da te šanse svede na minimum ali, izbor je samo na tebi.

lucijevo rešenje je vrlo razumno i najjeftinije što se može postići za tvoje uslove, a da ti internet ne bude "sečen" pre rutera. switch-evi su ovih dana veoma jeftini, polovni su, praktično, džabe, verujem da za 5€ možeš naći ono što ti treba ;)

Poslednja izmena:
Pazi ovo, probam tako kako sam rekao u prvom postu, a ako se bude zaglupljivalo imam rezervnu kombinaciju da dodam switch i odradim kombinaciju koju je luci predlozio? U tom slucaju sanse za smetnje se minimizuju ako sam upratio sve ovo kako treba, jer je ruter onda opet prvi ...

Ne bih se zracio sa tolikim wirellesom po kuci, a i brzina je manja sto zna da smori kada treba prebaciti vece fajlove, a i treba dokupiti jos dve wirelles kartice ...

EDIT: pretece me sa editom :)

Poslednja izmena:
Dakle, moze i bez switcha, tj kako sam prvobitno zamislio, sve (internet, rdp, sharing) ce raditi na svim racunarima (i onima pre i onima posle rutera)?

da, može i u tom slučaju, s tim da su ti onda potrebne dve LAN kartice u DL-mašini, ulazna i izlazna, od kojih će prva imati jednu IP-adresu, druga drugu (npr 1.) 192.168.1.1, 2.) 192.168.1.2) i OS na DL-mašini sa dozvoljenim šeringom interneta. ta mašina (192.168.1.1) će ti ujedno biti i internet gateway za ruter, čiji IP ćeš da konfigurišeš kao 192.168.1.3, i to će ti ujedno biti gateway za računare iz LAN mreže.

ali, takvo rešenje zaista nije za preporuku, ako te brine zračenje onda sve namesti preko kablova, kupi običan kabl-ruter (oni su jeftiniji od wifi-rutera) i jedan switch, i pospajaj onako kako je luci predložio, to će ti sve ispasti po ceni wifi rutera.

Poslednja izmena:
Download masina je vec konfigurisana tako, sa nje i uzimam trenutno net za laptop.
Hocu da imam mobilnost za laptop, pa cu uzeti wirelles router, nije problem zracenje (salim se ja malo oko zracenja, ali verovatno i u toj sali ima istine) onda kada mi je potrebno, ali bespotrebno mi je da pravim wirelles konekciju za nepomicni racunar :)

Hvala na pomoci, sad smo rasvetlili situaciju do detalja :)

ali bespotrebno mi je da pravim wirelles konekciju za nepomicni racunar :)
to je tačno, ali wifi ruter ionako stalno zrači samim tim što je uključen.

attachment.php

Prilozi

• sumanut4.png
    sumanut4.png
    40.6 KB · Pregleda: 149
Poslednja izmena:
evo jos jedan predlog (nadovezujem se na gornje najbolje resenje)
na spratu postavi "obicni" (ne wireless) ruter na koji ces da dovedes internet vezu, povezi DL masinu kablom na njega, pruzi kabl do prizemlja, u prizemlju instaliraj switch i a wireless za lap obezbedi tako sto ces u prizemlju da instaliras jedan AP koji vezujes na switch.

- izbegavas ICS (bez obzira sto takvo resenje "funkcionise", zna da napravi previse nepotrebnih problema - kad nije neophodno, treba ga izbegavati po svaku cenu)
- sve dektop masine imaju zicnu vezu
- na lap mozes da dovedes zicnu vezu a po potrebi mozes da upalis AP pa da se setkas po dvoristu
- bez obzira na sta se odlucis, ono rutiranje koje si pomenuo na pocetku a koje je trebalo da se nalazi izmedju DL masine i kompova u prizemlju, izbegni po svaku cenu. pravice ti sigurno probleme pri file sharing-u
- u ovoj kombinaciji imaces cistiju situaciju sto se tice prijema signala a mozes da izbegnes problem sa zracenjem :)d)) koji te muci - kad ti netreba wireless, ugasi AP a ostatak mreze moze da radi nesmetano

mozda jeste najskuplje, ali meni se cini da je najfunkcionalnije

- u ovoj kombinaciji imaces cistiju situaciju sto se tice prijema signala a mozes da izbegnes problem sa zracenjem :)d)) koji te muci - kad ti netreba wireless, ugasi AP a ostatak mreze moze da radi nesmetano

Odlican predlog, nikako mi se ne svidja ideja da wirelles bude stalno upaljen.

Evo jos jedan predlog:

napravim ICS na racunaru koji dobija internet na spratu, dole sprovedem kabl i zabodem kabl u switch, i preko svitcha povezem i sve ostale racunare ...

Na stranu elegantnost resavanja (ocigledno nisam preterano elegantan kada su racunari u pitanju, vise imam onaj nerdovski pristup), da li je ovo tehnicki izvodljivo?
Ako ce mi racunar na spratu deliti internet kao ruter, onda mi ruter i ne treba, dosta mi je switch?
Na ovaj nacin izbegavam i da racunar bude ispred rutera, te i probleme sa file sharingom?

Drugi deo problema je ovde, pa koga interesuje neka pogleda, steci ce kompletniju sliku o tome sta sam zamislio.

Premisljam se oko postavke sa ruterom jer jeftini ruteri ne mogu dinamicki da dele internet, pa sad moram sve ispocetka ...

Poslednja izmena:
Na stranu elegantnost resavanja (ocigledno nisam preterano elegantan kada su racunari u pitanju, vise imam onaj nerdovski pristup), da li je ovo tehnicki izvodljivo?
Ako ce mi racunar na spratu deliti internet kao ruter, onda mi ruter i ne treba, dosta mi je switch?

tako je. ako ti ne smeta da kačiš laptop ethernet kablom onda nemaš nikakvu potrebu za wireless-om, jedan switch, još bolje jedan klasični kabl-ruter će ti završiti celu stvar. bolje je posedovati ruter nego swich, otkud znaš kako ti kasnije padne napamet da rekonfigurišeš mrežu a ruteri su daleko fleksibilniji za igranku.

Poslednja izmena:
Ako je racunar ruter, da li ja kroz switch, a sa racunara koji je ruter, mogu da kontrolisem brzine konekcije? Poenta je dynamic bandwidth shaping, za sta bi mi trebao ruter od 100+ evra, sto bih uradio sa tim racunarom na spratu (dl masina), mada ne znam jos uvek kako, zato sam i otvorio onaj drugi topic.

Ukoliko je komp ruter, i na njemu namestim dynamic bandwidth shaping, pa stavim jos jedan ruter iza njega umesto switcha, hoce li taj ruter iza preuzeti ulogu u deljenju brzine pa cu izgubiti pogodnost dynamic bandwidth shapinga sa racunara koji prvobitno deli net?

Nadam se da nisam previse zakomplikovao :S:

ako na dl-mašinu instaliraš neku od specijalizovanih linux distribucija (to ćeš morati malo da se raspitaš kod nekog drugog), imaćeš svakakve moguće kontrole, uključujući i kontrolisane protoke. switch će ti za to odrađivati posao, nema sumnje. ono što sam ja imao u vidu je da ruter možeš da pretvoriš u switch a switch ne možeš u ruter, a sa druge strane, kada jednog dana odlučiš da rekonfigurišeš mrežu mnogo zgodnije je imati pri ruci ruter nego switch.

To je svakako tacno. Ja sam se samo plasio da ruter ne pocne da brljavi sa svojim internim deljenjem brzine, ali ako moze da se ponasa kao switch, onda nema problema, svakako da je bolje uzeti router.

Nazad
Vrh Dno