Šta je novo?

Jel moguc produzetak UTP kabla?

Bunovan

Slavan
Učlanjen(a)
10.06.2005
Poena
319
Ne zamerite mi ,potpuni sam laik sto se umrezavanja tice.Imam laptop u koji mi ide lan kabal sa netom(od KBCnet-a).Umrezen je bezicno sa desktopom u drugoj sobi i to sve funkcionise bez problema.E sad,da bi koristio net na desktopu potrebno je da konektujem laptop(kbcnet vpn konekcija).Ja bih obrnuto,ali UTP ne stize do druge sobe (desktopa).Kako da ga produzim?Jel moze nesto preko switcha(imam 8portni) ili mora da se kupuje ruter?

...nije izvodljivo jer ide iz zida.Sad mi nije bas u planu da rusim zgradu zbog kabla :wall: .Jedino da cvikam zice pa rucno jednu po jednu?Tantalove muke...

Poslednja izmena:
moze preko switcha.

Moze da se produzi montazom uticnice. Taj kabl koji izlazi iz zida zavrsis nazidnom uticnicom (postoje i samolepljive). Posle kupis gotov kabl koji ide od nove uticnice do desktopa i to je to.

Ili kupis wireless ruter i resis stvar jos elegantnije (ali $kuplje)

moze switch ali ruter ti je najzgodnije resenje. jos neki sa wireless...mozda je najbolje da kontaktiras provajdera da vidis da li moze da ti dodeli neki wireless

Ako samo hoćeš da nastaviš UTP kabl onda imaš UTP produžni konektor. Normalno možeš iskoristiti i taj switch što imaš da nastaviš kabl.

Ipak najelegantnije rešenje ti je wireless ruter koji ti može stajati kod modema i oba kompa mogu ići na net nezavisno jedan od drugog.

Prilozi

• UTP nastavak.jpg
    UTP nastavak.jpg
    8.7 KB · Pregleda: 350
Poslednja izmena:
Ok,nabavio sam kabal(straight) napravio konekciju i nece.Kaze vpn konekcija nije lepo podesena.Probao i na laptopu tu mi javlja "limited or no conectivity".Mozda me switch zeza?Probacu jos malo da se zezam oko [podesavanja,mada meni deluje u redu.Gde mogu da nadjem one produzetke,kao na slici?

Moze i zensko-zenskim elementom za nastavljanje. To je i najjeftinije. Samo naravno treba voditi rachuna da se ne premashi maksimalna duzina lan segmenta/kabla (100m). Ovo naravno u stanu nije problem, ali svejedno treba voditi rachuna...

Čisto da dodam - kabl stvarno može da se produži. Između mene i komše je falilo jedno 2 metra i kako nas je mrzelo da odemo do prodavnice ja sam zalemio žicu po žicu začas. Sve sam fino izolovao i radi u maksimalnim performansama na 20tak metara dugačkom kablu.

naravno da moze, zica je zica :D

Nakon sto sam napravio novi raspored u stanu, meni je falilo 2-3 metra kabla, koji je isao sa krova u stan (oko30m), pa sam ga ladno produzio sa lemilicom i izolir trakom :)
I sljaka super!

Ako imash para za bacanje: onda kao shto neki gore preporuchishe: wireless router.

a chini mi se da je najbolje drugo reshenje (ako ne bi da se rasipash) da lepo ugradish utichnicu sa 2-3 prikikljucka za utp dzek i kabla koliko ti treba odatle do kompa..
ja tako uradio, i sve shljaka ql.

Nazad
Vrh Dno