Šta je novo?

jeftinije nacin za slanje paketa iz amerike-kako?

digital01

Slavan
Učlanjen(a)
01.06.2006
Poena
319
Imam trenutno drugara u americi, javio mi je za neke stvari da su dosta jeftinije nego ovde, pa me zanima kako na jeftin nacin da mi posalje paket? Preko dhl, feedex, ili neceg drugog? I da li se to isplati? Da li se placaju carine, ako da, da li se zna kolike su? Ili je to na foru, koliko te klepe?

Ako mislish na hardware, naravno da je USA jeftinije kada tamo nema 18% PDV-a za rac. opremu... :) Inace sto se tice slanja hardvera izvan USA, mislim da je to malo limitirano od strane njihovih zakona... No nek se javi neko ko ima iskustva sa gore pomenutim. :)

Najjeftiniji nacin slanja je preko americke "drzavne" poste - USPS.
http://postcalc.usps.gov/
Ovde ti je kalkulator za izracunavanje vrednosti postarine, da vidis sta te ocekuje. FedEx, DHL, UPS - to su gulikoze, zaobilazi u sirokom luku ako mozes.

ovo bash i nema neke veze sa topicom, al` kad sam vec tu...zet mi je u ameriKi, dolazi za 7 dana pa me pitao shta da mi donese...shta da mi donese? :) Ima li neko neki predlog od tih sitnica 20-30 dolara? :)

Kulere! ;)

ovo bash i nema neke veze sa topicom, al` kad sam vec tu...zet mi je u ameriKi, dolazi za 7 dana pa me pitao shta da mi donese...shta da mi donese? :) Ima li neko neki predlog od tih sitnica 20-30 dolara? :)

eh bre kakvih bre 20-30$ :)

lepo da ti donese neki 8800gts:) za 200-300$ :) (to je samo jedna nula vise):-devil-:

superstar, rachunar mi se vec chuje kao pasivan :)
solomon, i da ga utaknem u agp slot? :D

Mislio sam na neshto u fazonu t-ampa, ili tako nekih sitnica :)

pa pises da nemas kuciste, pa kupi jedno :d

Najjeftiniji nacin slanja je preko americke "drzavne" poste - USPS.
http://postcalc.usps.gov/
Ovde ti je kalkulator za izracunavanje vrednosti postarine, da vidis sta te ocekuje. FedEx, DHL, UPS - to su gulikoze, zaobilazi u sirokom luku ako mozes.

Ovo nije lose, koliko sam na brzinu video, samo zavisi od tezine koju saljem. E sad mene zanima garderoba i hardware. Kad porucim preko njih jel mi to stize direktno na kucu i samo platim postarinu ili moram u postu pa da placam i carinu za paket? I ako se placa carina, jel ista za svu robu, ili za garderobu neki procenat a za harware drugi?

Ako mislish na hardware, naravno da je USA jeftinije kada tamo nema 18% PDV-a za rac. opremu... :) Inace sto se tice slanja hardvera izvan USA, mislim da je to malo limitirano od strane njihovih zakona... No nek se javi neko ko ima iskustva sa gore pomenutim. :)

Uhh. Pa da li ti je logicno da ti neko zabranjuje da izvezes ono sto si kupio? Njih ne interesuje sta iznosis, vazno je da si ti njima ostavio pare.
Sto se tice pdv.
Pa kako zivi ta drzava ako nema poreze. Upravu si nemaju oni pdv, oni imaju tax koji je uglavnom 10% ali to zavisi od drzave. Nisam cuo ni za jednu drzavu u americi da nema tax na racunare.

Ovo nije lose, koliko sam na brzinu video, samo zavisi od tezine koju saljem. E sad mene zanima garderoba i hardware. Kad porucim preko njih jel mi to stize direktno na kucu i samo platim postarinu ili moram u postu pa da placam i carinu za paket? I ako se placa carina, jel ista za svu robu, ili za garderobu neki procenat a za harware drugi?

Carina je ista za svu robu. Placa se carina za vrednost robe preko 20e. Ako ti se carini placas i spediterske usluge. I naravno obavezan pdv. Znaci 38% plus spediter. Imas prica ovde na benchu gde su ljudima za knjigu uzimali po 20e a knjiga vredi toliko.

Poslednja izmena od urednika:
Pa kako zivi ta drzava ako nema poreze. Upravu si nemaju oni pdv, oni imaju tax koji je uglavnom 10% ali to zavisi od drzave. Nisam cuo ni za jednu drzavu u americi da nema tax na racunare.
Zapravo, takse za racunare nema ukoliko se kupuje on-line i ukoliko si u razlicitoj (saveznoj) drzavi od on-line prodavca.;)

digital01 - nije mi jasno o cemu pricas? "Kad porucim preko njih"... preko koga? Preko poste :) Isto ti je kao da udjes ovde u postu i kazes oces da posaljes paket tu i tu... Ono sto je bitno je da na paketu bude oznacena vrednosto robe i da na/u njemu bude i profaktura (invoice) koja je sigurniji izvor podataka o vrednosti robe. Ako toga nema rizikujes da ti se paket vrati nazad ili da nasi carinici iz nekih svojih kataloga/cenovnika odrede vrednost robe sto najcesce ispadne vise nego sto treba. Kao sto ti rece Diabolique, carina (i PDV) se placa na vrednost robe preko 20 eura i to se racuna na ukupnu vrednost posiljke + postarine. Sad, onaj koji ti salje moze i da naznaci nisku vrednost posiljke, "frizira" profakturu :) , naravno tu je uvek pitanje da li ce neki carinik to da "proguta"

Mislim da je bolje da neko licno donese nego da se salje ako je u pitanju nesto skuplje ili vece kolicine stvari. Siping ce biti veoma skup a pitanje carine i poreza visi nad glavom.

Moze se u USA zaobici porez bez ikakvih problema. Treba samo naruciti preko neta od forme koja im sediste u nekoj drugoj drzavi i nema skladiste u drzavi u kojoj je onaj koji narucuje. Ja se drzim newegg-a kao pijan plota jer ne placam porez a cene su uglavnom jedne od najboljih. Porez placaju stanovnici Kalifornije, NJ i jos dve drzave ne znam tacno koje jer u tim drzavama newegg ima skladista. Sva sreca pa na Floridi niko znacajan nema sediste niti magacin osim mozda www.tigerdirect.com

Bolje je da neko licno donese ono sto ti treba iz USA...

Evo sta se meni desilo...

Uradim dizajn logotipa, odradim vizit kartu i neke memorandume za lika sa kojim sam u Alijansi na Ogame-tu...:p Lik se odusevi, inace zivi u Kaliforniji... I kao, da mi se zahvali, pita me sta bi on mogao da mi posalje, neki pokloncic ili sta ti ja znam... ;)
Naravno, narucim 8800 GTS (Gigabyte, posto nisam hteo bas da ga "derem"), sutradan stize meni potvrda on Newegg-a (prosledjen njegov mail) da je kartica kupljena, cena kartice je iznosila 325$, na njegovu adresu je stigla posle 3 dana, e sad, da bi je poslao za Srbiju, morao je da pukne dodatnih 250$, a ja da bi je podigao u posti morao sam da platim jos 4200 din.... Jos je preko sveda stavio da vrednost paketa ne prelazi 150$...

Strepeo sam oko 12 dana da joj se nesto ne dogodi u transportu, na svu srecu, grafa radi kao luda, Jos sam uz nju dobio i Warhammer 40.000 "Dawn of War" Dark Crusade u full-u,:banana: tako da, mene grafa i nije puno izasla, ali, 250$ za shipment do Bg-a, mnooooogo kume....:wall:

Čime je slao kad je shipping $250? Sigurno ne USPSom...sve zavisi sta su ti naplatili, da li samo carinu ili i špeditersku službu, takse...

Bolje je da neko licno donese ono sto ti treba iz USA...

Evo sta se meni desilo...

Uradim dizajn logotipa, odradim vizit kartu i neke memorandume za lika sa kojim sam u Alijansi na Ogame-tu...:p Lik se odusevi, inace zivi u Kaliforniji... I kao, da mi se zahvali, pita me sta bi on mogao da mi posalje, neki pokloncic ili sta ti ja znam... ;)
Naravno, narucim 8800 GTS (Gigabyte, posto nisam hteo bas da ga "derem"), sutradan stize meni potvrda on Newegg-a (prosledjen njegov mail) da je kartica kupljena, cena kartice je iznosila 325$, na njegovu adresu je stigla posle 3 dana, e sad, da bi je poslao za Srbiju, morao je da pukne dodatnih 250$, a ja da bi je podigao u posti morao sam da platim jos 4200 din.... Jos je preko sveda stavio da vrednost paketa ne prelazi 150$...

Strepeo sam oko 12 dana da joj se nesto ne dogodi u transportu, na svu srecu, grafa radi kao luda, Jos sam uz nju dobio i Warhammer 40.000 "Dawn of War" Dark Crusade u full-u,:banana: tako da, mene grafa i nije puno izasla, ali, 250$ za shipment do Bg-a, mnooooogo kume....:wall:

sledeci put parice na racun, jeftinije bi izaslo

ma naplatili su sve i svasta, a inace je poslato preko American Express-a, a oni imaju ugovor za shipping u evropi sa DHL-om. inace covek je ponudio neki poklon a ne kintu... pa kad je vec poklon onda neka bude...:D :D

Nazad
Vrh Dno