Šta je novo?

Jeftine klime

Upališ klimu i pustiš je da radi. On/Of klima uvjek radi sa 100% snage, dok inverter nikad ne radi na 100%. Možda u turbo modu.

Najveci problem je sto ljudi ne shvataju da danasnje klime nisu napravljene sa ciljem da sto brze ugreju/ohlade prostoriju.

Klimu ne treba iskljucivati vec je pustiti da radi ono za sta je dizajnirana a to je da efikasno i sa najmanjom kolicinom utrosene energije drzi prostor klimatizovanim.

Kod mene se klime gase samo kad se radi servis ili nisam kod kuce duze od dva tri dana a potrosnja struje je smesna za ono sto dobijes.

Upališ klimu i pustiš je da radi. On/Of klima uvjek radi sa 100% snage, dok inverter nikad ne radi na 100%. Možda u turbo modu.
Kapiram to nego hladan vazduh koji duva deluje kao da nije dovoljno hladan. Bas cu da uporedim sa klimama na poslu.

Najbolje a najpovoljnije za grejanje zimi? Za dnevnu sobu ~24 m2, radna soba ~14 m2..

Za dnevnu sam mislio Hisense Nordic 12 a za radnu VOX IHD12 ili AERI+ 12.. Nivo buke mi je takodje bitan, i potrosnja zimi.

Reših malo da testiram Vox IHD12 kako radi na hlađenju. Danas idealan dan za to, 35°C u hladu. Klima ima baš hladan izduv, čini mi se solidno hladniji od druge klime koju imam, Hisense Energy SE HiNano 18K. Baš brzo ohladi sobu od 20m². I zatim postaje nepodnošljivo hladno. Na prvoj brzini ventilator jako duva i bučan je poprilično. Srećom , na aplikaciji postoji još jedna dodatna brzina ventilatora pod nazivom "bez zvuka" (nema je na daljinskom). Kada se ta opcija uključi unutrašnja postaje maltene nečujna, i izduv je blag, taman dovoljan da u sobi održava temperaturu na 24°C. Temperatura sobe idealna, a klima kao da nije ni uključena. Oduševljen sam. Tako radi već 4 sata, potrošnja je krenula od 600w, i posle oko pola sata sišla na 235w i tako je bila zakucana satima. Trenutno je je spoljna spala na 28°C a potrošnja na 225w. Testiram dalje.

Probao malo AERI+ ovih dana i nesto mi se cini kao da je stara Housel bolje hladila… Tacnije siguran sam. Stavim na 17 i fan na max, medjutim ne deluje mi kao da dovoljno ohladi. Klima je vakumirana, gledao kad su radili. Sta moze biti problem?
Uključi je u turbo režim.

Kakvo je poredjenje Aeri i Hisense energy pro plus? Komsinica mi trazi savet sta da kupi za grejanje. Trebaju joj 2 klime realno do 100-110k. Aeri je jeftinija taman koliko kosta ugradnja pa gledam jel vredi dati tu razliku para. Ja se grejem samo sa vox klimama pa nemam pojma koliko su jace ove 2.

Evo posto me dosta vas pitalo kako radi TCL t pro klima i kako pomera krilca

Takodje ste pitali za potrosnju pa sam konacno uzeo da merim potrosnju da vidim kako se ponasa i modulira

nemam onaj merac sa grafikonom vec samo trenutnu i ukupno dnevnu potrosnju.
Kod mene ova klima radi u dosta velikom prostoru za nju 80m2

krene da duva sa nekih 950w, pa postepeno smanjuje 750, 600, i na kraju usporava 300, 200 i mislim da sam najmanje video 175w kada dostigne zadatu temperaturu

Ovo je mereno u auto modu koji inace najvise koristim.
jedina mana je sto nema prikaz sobne temperature u aplikaciji.

U sustini radi kako je opisano.

Screenshot_2024-06-11-11-16-49-82_d448303990bb92d03c4d800220c6084a.jpg

Kakvo je poredjenje Aeri i Hisense energy pro plus? Komsinica mi trazi savet sta da kupi za grejanje. Trebaju joj 2 klime realno do 100-110k. Aeri je jeftinija taman koliko kosta ugradnja pa gledam jel vredi dati tu razliku para. Ja se grejem samo sa vox klimama pa nemam pojma koliko su jace ove 2.
Pro plus mozda i najbolja klima srednje klase, nek pogleda video

Cao drugari. Ja sam pobornik skupih japanskih klima i to posedujem. E sad, drugar hoce da ugradi neki kinesku klimu i treba mu prvenstveno zbog grejanja. Nema novca za kvalitetnu klimu.
Ja nemam iskusta sa Kinezima. Ako neko ima iskustva kako greju na -10 i koju preporucujete ? Tipa Vox, Fox, Vivax, Hansens, Midea, ta klasa. Koja dobro greje na mrazu?
Pozdrav svima, ja sam iz Prizrena i upravo danas sam kupio klima uredjaj za moj stan. Radi se o brendu Hoobart koji se na Kosovu dosta prodaje i ima dobru reputaciju. Model koji sam kupio je kapaciteta 18 sa inverterom i Wi-fijem. Cena je bila povoljna: 510 eura ukljucujuci i montazu. Mointaza ce biti za dva dana. Medjutim, kada sam googlao o tom brendu i modelu, osim nekih informacija od prodavaca u Albanijhi, na Kosovu ili u Mekedoniji, nista drugo nisam mogao pronaci.
Moje pitanje je: dali neko od vas zna nesto o ovom brendu !?

Pozdrav, treba mi neka najpovoljnija inverter klima za hladjenje i mooozda neko dogrevanje zimi malog kontejnera.
Zanima me ova VOX IFX12-SCCT koja izađe 30800 s dostavom i Hisense DJ35LE0EG koju nam nudi jedan poznanik za nekih 4000 din više, ona je nova ali nema garanciju jer je uzeo u nekoj razmeni robe.
Ne razumem se u karakteristike i kavalitet, pretpostavljam da je ova Hisense kvalitetnija?

Obe ce raditi posao za hladjenje, ako ti grejanje nije toliko bitno uzmi ovu sa garancijom.
Imas gore u temi boljih predloga za pribliznu svotu novca (do 300e).

Misliš na VOX IHD12 i Vivax AERI+ 12?
Bolje su od ovog Hisensa?
Hvala, lomim se šta da odaberem.

Neku od te dve, dobijes 5 godina garancije i ne razmisljas.

Pozdrav, treba mi neka najpovoljnija inverter klima za hladjenje i mooozda neko dogrevanje zimi malog kontejnera.
Zanima me ova VOX IFX12-SCCT koja izađe 30800 s dostavom i Hisense DJ35LE0EG koju nam nudi jedan poznanik za nekih 4000 din više, ona je nova ali nema garanciju jer je uzeo u nekoj razmeni robe.
Ne razumem se u karakteristike i kavalitet, pretpostavljam da je ova Hisense kvalitetnija?
Ja imam ovu vox ako mozes nju zaobidji, ovaj model je za bas male prostore, za hladjenje je ok, ali za grejanje je slabasna.
Pozdrav svima, ja sam iz Prizrena i upravo danas sam kupio klima uredjaj za moj stan. Radi se o brendu Hoobart koji se na Kosovu dosta prodaje i ima dobru reputaciju. Model koji sam kupio je kapaciteta 18 sa inverterom i Wi-fijem. Cena je bila povoljna: 510 eura ukljucujuci i montazu. Mointaza ce biti za dva dana. Medjutim, kada sam googlao o tom brendu i modelu, osim nekih informacija od prodavaca u Albanijhi, na Kosovu ili u Mekedoniji, nista drugo nisam mogao pronaci.
Koliko sam pratio forum niko nema ovaj brend.

Verovatno neka rebrendirana klima. Postavi fotografije unutrašnje i spoljašnje jedinice kao i daljinca, pa će verovatno prepoznati neko o kom se izvorno proizvođaču radi.

Razmisljam da zamenim daikina 12 kod sebe za nesto novije. Verovatno cu uzeti Vivax aehi+. Svidja mi se vise dizajn od aeri+, a kapiram da su tu negde po potencijalu za hladjenje.
Aeri mi deluje skroz ok ovako na prvu loptu. Tiha i lepo dizajnirana. Nema nikakve dzidza bidze sem klasicnih stvari. Aehi+ ima valjda i jonizator.

Razmisljam da zamenim daikina 12 kod sebe za nesto novije. Verovatno cu uzeti Vivax aehi+. Svidja mi se vise dizajn od aeri+, a kapiram da su tu negde po potencijalu za hladjenje.
Aeri mi deluje skroz ok ovako na prvu loptu. Tiha i lepo dizajnirana. Nema nikakve dzidza bidze sem klasicnih stvari. Aehi+ ima valjda i jonizator.
Šta je Daikin klimi pa si rešio da je menjaš i to Vivax modelom inverter klime.

Šta je Daikin klimi pa si rešio da je menjaš i to Vivax modelom inverter klime.
Ne dopada mi se dizajn, malo i pozutela i posto moram da promenim poziciju unutrasnje jedinice (nesto lose hladi i nisam zadovoljan), onda se razmisljam da se ponovim sa novijom i modernijom klimom. Inace daikin model je FTXB35C. Druga opcija je da samo promenim polozaj unutrasnje jedinice i da proverim ispravnost i dopunim freon.

Nemam osecaj da je E klasa.
Unutrašnju jedinicu klime treba očistiti hemijskim sredstvom i vodom jednom godišnje obavezno ili češće zavisi od prostora navika itd.Zaprljana UJ može mnogo slabije da hladi ili greje često se neodržavanje klime pomeša sa kvarom.Zapuše se lamele smanji se protok vazduha turbina isto ako je prljava utiče na slabije performanse klime.

Naravno da nemaš. Osećaj će se javiti kad sedneš u Logana.
Na papiru je daikin znacajno losiji, sem sto ima 3-4kg tezu spoljnu jedinicu (ako je to bitno za hladjenje). Sem toga, taj daikin je cenovno tu negde sa pomenutim vivaxom. Placen oko 450e (neka dobra cena bila) pre 7g.

Jel bolje uzeti AERI+ umesto Hisense Nordic za grejanje 24 m2 zimi?

Vrh Dno