Šta je novo?

Jeftine klime

Zar sa limiterom preko wifi na 30% ne modulira nize od 500W?
Pa i ne baš. Kada uključim tu opciju trenutno spusti na oko 300w ali brzo se vrati na preko 500w. Noćas je radila na 750w, spoljna temperatura -2C osećaj -8C. Vatar SSZ baš duva direktno u SJ i sneg pada celu noć. Setovana na 20.5C održava između 22 i 22.5C. I dalje se gasi kada dostigne određenu temperaturu. Za 6 ipo sati potrošila tačno 3kw, što znači prosečno 460w/h. U sobi je baš prijatno što je i najbitnije. Narednih dana prognoziraju -7C pa ću da je propratnim kako se ponaša. Za sada sam više nego zadovoljan, podesio sam je da se pali u 0.00 a gasi u 8.00 i ne diram ništa više.

Pa i ne baš. Kada uključim tu opciju trenutno spusti na oko 300w ali brzo se vrati na preko 500w. Noćas je radila na 750w, spoljna temperatura -2C osećaj -8C. Vatar SSZ baš duva direktno u SJ i sneg pada celu noć. Setovana na 20.5C održava između 22 i 22.5C. I dalje se gasi kada dostigne određenu temperaturu. Za 6 ipo sati potrošila tačno 3kw, što znači prosečno 460w/h. U sobi je baš prijatno što je i najbitnije. Narednih dana prognoziraju -7C pa ću da je propratnim kako se ponaša. Za sada sam više nego zadovoljan, podesio sam je da se pali u 0.00 a gasi u 8.00 i ne diram ništa više.
To ispade da mnogo trosi. Vivax 12 ON-OFF za 12 sati potrosio 5.7 kwh na 12mkv. Bilo je nocas oko -1 i sneg. . To mu dodje tu negde, sto nije bas ok. Ipak je to tvoje inverter. Recimo Hisense potrosio 2.5 kwh za 9.5h za 18mkv.

Poslednja izmena:
Moj Hisense energy SE 18k kad ga upalim vuče narednih sat vremena 2,4kw. Tek posle 3 sata ako spusti ispod 1kw, dobro je.

Koja je ovo klima? Jel greje? Kod mene jutros - 10, Vox IHD12 nahvatao led ali ne ovoliko, probao sam da ga uslikam ali je visoko postavljena sj pa nisam uspeo. Ali održava na 22.5

Вивакс чувени?

Mighty Vivax aemi

Još uvek greje, ali je kapacitet otišao u podrum :D

Sa trenutno prohodnom površinom izmenjivača, verujem da je COP približno 1.

Malopre gledam S12, otopio tacnu u potpunosti, mada leda nema ni neposredno pre defrosta (bar da se vidi iznad površine tacne). Defrost traje oko 10+ minuta, ali je zato izmenjivač bez leda (nahvata se inje, pošto radi pod velikim opterećenjem).

Moja vivax aeri ovih dana radi po 2 sata uveče dok mi treba u toj prostoriji i temperaturu sa 15 podigne na 20c. a podešena je na 21c. U df ne ulazi ni jednom što me iznenadilo, napolje nisam izlazio da proverim sj da li mrzne.

Takva je u radu...

Kod mene Vox jedva postizu zadatu temp a u jednom delu kuce se ohladilo na 20. Noc je bila -11 sa velikom vlagom ali najveci problem je definitivno nedostatak izolacije i losa stolarija.
Cak sam iznenadjen da uopste mogu da odrzavaju koliko toliko.

1. AEYIs (dnevna soba)drzi se na 23.5 - 80%(fan) 450-500W varira potrosnja 12-13KW ovih dana kad je zagustilo. Ide u DF samo preko noci. Koliko puta ne znam spavam. Preko dana cista bez leda.
2. AEYIs (spavaca soba) Palim je navece samo oko 20h kad se klinac kupa. Preksinoc sam je ostavio u silent mod na 24C podesavanje fan mislim da je na minimumu jer se skoro ne cuje. Potrosnja 300w konstatno.

3. AEYIs kod keve zakiva kako radi i trosi. 50kwm izolovan samo jedan severni zid 5cm stiropor. Keva drzi na 24c isto. Potrosnja 19-20KW

Ja zadovoljan.

Poslednja izmena:
Kod mene Vox jedva postizu zadatu temp a u jednom delu kuce se ohladilo na 20. Noc je bila -11 sa velikom vlagom ali najveci problem je definitivno nedostatak izolacije i losa stolarija.
Cak sam iznenadjen da uopste mogu da odrzavaju koliko toliko.
Koji model Vox klime imaš?
1. AEYIs (dnevna soba)drzi se na 23.5 - 80%(fan) 450-500W varira potrosnja 12-13KW ovih dana kad je zagustilo. Ide u DF samo preko noci. Koliko puta ne znam spavam. Preko dana cista bez leda.
2. AEYIs (spavaca soba) Palim je navece samo oko 20h kad se klinac kupa. Preksinoc sam je ostavio u silent mod na 24C podesavanje fan mislim da je na minimumu jer se skoro ne cuje. Potrosnja 300w konstatno.

3. AEYIs kod keve zakiva kako radi i trosi. 50kwm izolovan samo jedan severni zid 5cm stiropor. Keva drzi na 24c isto. Potrosnja 19-20KW

Ja zadovoljan.
AEYI's je zver. Ko ga je kupio kad je bio na ozbiljnom popustu na sajtu Metalac, taj je napravio pravi posao

Poslednja izmena:
Evo da postavim i ovde potrosnju za moje kineze
Posle ova nekoliko hladna dana:
Amber comfort 12btu 16kwh dnevno 40mkv plus stepeniste prema spratu,non stop.
Hisense nordic 12btu 14kwh dnevno, stim sto greje 12h 40mkv, 12h 18mkv.
Vivax 12btu on-off 6kwh za 12h odrzava samo nocu 23c u sobi od 12mkv.
Ovo je potrosnja kada je preko dana bilo -5c, a nocu -12c.
Ovu potrosnju prosle godine nije bilo teorije da ostvarim sa 4 TA peci. Malo je reci da sam prezadovoljan.😁

Evo da postavim i ovde potrosnju za moje kineze
Posle ova nekoliko hladna dana:
Amber comfort 12btu 16kwh dnevno 40mkv plus stepeniste prema spratu,non stop.
Hisense nordic 12btu 14kwh dnevno, stim sto greje 12h 40mkv, 12h 18mkv.
Vivax 12btu on-off 6kwh za 12h odrzava samo nocu 23c u sobi od 12mkv.
Ovo je potrosnja kada je preko dana bilo -5c, a nocu -12c.
Ovu potrosnju prosle godine nije bilo teorije da ostvarim sa 4 TA peci. Malo je reci da sam prezadovoljan.😁
na koju temp su podeseni amber i nordic? Meni jedna midea xtreme trosi 10kw (20mkv, ćale drzi na 22° konstantno, temperatura oko 24°) a druga oko 17kw sad kad je oko -9 noću, 22mkv, podesena na 25° (27 stepeni kaze termometar uj) preko dana, nocu na 23°.
Dok nisu bili ovi haos minusi ćaletova trosila oko 7.5kw dnevno, moja oko 9kw.

na koju temp su podeseni amber i nordic? Meni jedna midea xtreme trosi 10kw (20mkv, ćale drzi na 22° konstantno, temperatura oko 24°) a druga oko 17kw sad kad je oko -9 noću, 22mkv, podesena na 25° (27 stepeni kaze termometar uj) preko dana, nocu na 23°.
Dok nisu bili ovi haos minusi ćaletova trosila oko 7.5kw dnevno, moja oko 9kw.
Amber na 23 i odrzava 23 u 40mkv plus stepeniste
Nordic na minusima na 21 i odrzava 23 u sobi prekoputa, a u plusu na 20c i odrzava 23c. Nocu za 18mkv stoji na 19c i odrzava 22c-23c

Amber na 23 i odrzava 23 u 40mkv plus stepeniste
Nordic na minusima na 21 i odrzava 23 u sobi prekoputa, a u plusu na 20c i odrzava 23c. Nocu za 18mkv stoji na 19c i odrzava 22c-23c
Hvala, a sta mislis izmedju Amber Comfort, Daikin ftxc35c/rxc35c i Midea breezlees? Stavio bih jos jednu klimu u hodnik da duva direktno u spavacu i zagreva wc i dogreva jos jedan hodnik, nekih 27kvm sve ukupno.

Buni me sto pise za daikin samo 2.24kw, citao sam da su ljudi zadovoljni sa njom ali da li je dobra za grejanje malo veceg prostora? Za amber comfort tu pise 3.2kw za grejanje.

Prilozi

• Screenshot_2024-01-12-10-51-28-36_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    Screenshot_2024-01-12-10-51-28-36_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg
    96.3 KB · Pregleda: 45
Nemam ni daikin, ni mideu tako da ne mogu da sudim. Ako je za grejanje sa amberom nema greske ako ga nadjes po normalnoj ceni. Ja sam moj platio 80k sto je lbilo skuplje od tog daikina.
Meni je bila bitna sirova snaga a da se ne gusi previse u malom hodniku.
Daikin verovatno bolje modulira, ali je snaga na strani ambera(spusta na 190w najnize.)

Nemam ni daikin, ni mideu tako da ne mogu da sudim. Ako je za grejanje sa amberom nema greske ako ga nadjes po normalnoj ceni. Ja sam moj platio 80k sto je lbilo skuplje od tog daikina.
Meni je bila bitna sirova snaga a da se ne gusi previse u malom hodniku.
Daikin verovatno bolje modulira, ali je snaga na strani ambera(spusta na 190w najnize.)
Hvala puno!

Hvala, a sta mislis izmedju Amber Comfort, Daikin ftxc35c/rxc35c i Midea breezlees? Stavio bih jos jednu klimu u hodnik da duva direktno u spavacu i zagreva wc i dogreva jos jedan hodnik, nekih 27kvm sve ukupno.

Buni me sto pise za daikin samo 2.24kw, citao sam da su ljudi zadovoljni sa njom ali da li je dobra za grejanje malo veceg prostora? Za amber comfort tu pise 3.2kw za grejanje.
To ne znam šta to uopšte znači ali nije za naše podneblje, mi smo u plavom delu a tu stoji x. Daikin spušta do 170w. Imam FTXF 35D, na -7 je vukao najviše 1250w ali prosek je bio 830w po satu za 24h. Održava 25c u 45m2. Tu gde je klima je 25c, to je prostorija od 16m2, u druge dve je 22-23c bilo. Zidovi izolovani ali pod i plafon nisu, kuća. U plusu +5 i više je na zadatih 23c je modulirao sa 220w, a na 25c sa 370w. Za druge dve klime ne znam, pa ne mogu da poredim. Uglavnom mnogo zavisi gde se nalazi klima, sta se greje, kuća, stan, greju li komšije odozdo, odozgo, sa strane, površina itd.

Ako živiš na Pešteru, Kopaoniku, staroj planini i sl. onda si u plavom.

Po ovoj mapi u plavom je cela Srbija, onda je mapa pogrešno nacrtana. Makedonija, Albanija i Crna Gora su zelena, a Grčka narandžasta ako gledamo mapu.

Србија је бела на мапи, далеко ближе зеленој него плавој зони.

Po ovoj mapi u plavom je cela Srbija, onda je mapa pogrešno nacrtana. Makedonija, Albanija i Crna Gora su zelena, a Grčka narandžasta ako gledamo mapu.

Uži delovi većih gradova u Srbiji imaju drugačiju mikroklimu, pa recimo Beograd ni po čemu nije sličan sa npr. nekim planinskim mestom u Srbiji. Beograd ume da bude topliji i po 5 stepeni u odnosu na okolna naselja. Npr. razlika između Zvezdare i Leštana ume da bude i do 5 C tokom zime.

Ne postoji bela zona, samo zuta, zelena i plava.
Dosta je otoplilo kod nas i vec nekoliko godina nema jake zime, najgore smo zelena zona i ako smo na Energy Label-u iz 2013. plavi.
Evo, po ovome smo cak izmedju zelene i zute(mada je ovo iz neke studije o biljakama):

1705132113625.png

Evo nas ovde, po mapi evrope smo ipak u plavom:

1705132544077.png

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno