Šta je novo?

Jeftine klime

Bitno je da je pozicioniras nasuprot vratima od sobe, da mozes da hladis/ dogrevas ceo stan.

Moze li neko ko ima VOX IJP12 da slika daljinski? I da li je bolje uzeti taj novi model ili Iva 7?

Koja je razlika? Treba mi crna/siva klima koja ce sluziti prvenstveno za hladjenje i blago dogrevanje u prelaznom periodu kada ne greju.

Zdravo forumaši, srećna Nova godina!

Kupljena je klima, na kraju je odabrana Hisense Energy SE 9-ka (KA25MR0EG). Kupljena u Gorenje Studio Niš, imali su 10% sniženje (trebalo bi da bude i u januaru, ako nekog zanima), pa je koštala ~50,400 din. Ugrađena u subotu. Prva zapažanja su sledeća:

• klima uspešno greje prostoriju (10 m2), što je i očekivano, temperature su visoke za ovo doba godine (~2° najniža jutarnja, maksimalna dnevna ~15°, kao danas recimo)
  • podešena je na 21°, u sobi je prema sobnom termometru ~23°
  • prema meraču potrošnje, najniže je spuštala na ~220 W, i tako radi već nekoliko sati (rekao bih da za sada nema uslova za rad sa manjom snagom)
  • za sada nije bilo gašenja (u smislu rada kao on/off klima)
  • nije bučna u radu, ni UJ ni SJ, mada se čuje gas kako prolazi kroz cevi, ali nije to mnogo glasno, za sada (inače, cevi idu levo od UJ nekih 30 cm, pa tek onda izlaze kroz zid napolje)

Toliko za sada, videćemo na dalje u eksploataciji kako će se ponašati.

Još je rano reći. Ali za sada, za 1 dan i 12:50h aktivnog rada (prema meraču potrošnje) potrošila je 10,51 kWh.
Inače imam "običan" merač potrošnje, ne kači se na internet i nema grafike.

Velika je to potrosnja, 800W na sat, nemas izolaciju?

Sta da racunam kad nije napisao lepo, da li je radila 12:50h ili dan i 12:50h?

Još je rano reći. Ali za sada, za 1 dan i 12:50h aktivnog rada (prema meraču potrošnje) potrošila je 10,51 kWh.
Inače imam "običan" merač potrošnje, ne kači se na internet i nema grafike.
284 w po satu ako je radila 37 sati, na ovim temperaturama za samo 10 kvadrata je mnogo. Imam Daikin FTXF35D, grejem kuhinja 17m2 + kupatilo 3m2, + dnevna 16m2 + spavaca 10m2. 46 kvadrata ukupno, kuca, ako zadam 21c, on drzi 23c i trosi od 170-220w po satu. Sad trenutno testiram pa sam zadao 23c, i u kuhinji je 25c, u ostalim prostorijama 23c, potrosnja 250-270w po satu, setamo u kratkim rukavima. Fen sam stavio na auto. Kuca ima fasadu 10 cm stiropor, ali plafon je neizolovan, iznad poluotvoren prostor, dole podrumi, isto bez izolacije. Uporedno testiram i Carrier klimu na poslu u 10 kvadrata, potrosi 2-4kw vise dnevno u odnosu na Daikin u kuci u cetri puta vecem prostoru, prosto mi neverovatno da Daikin tako malo trosi. Ako ta tvoja klima sad toliko trosi u 10 m2, koliko li ce na minusima. Imas li neku izolaciju?

Nema izolacije, u tome i jeste problem. Ali trebalo bi da je bude za narednu sezonu. Pa ćemo videti. Trenutno je cilj smanjiti potrošnju električne energije za tu sobu, što se nadam da će biti ostvareno.
Inače jeste radila ~37h.

Zdravo forumaši, srećna Nova godina!

Kupljena je klima, na kraju je odabrana Hisense Energy SE 9-ka (KA25MR0EG). Kupljena u Gorenje Studio Niš, imali su 10% sniženje (trebalo bi da bude i u januaru, ako nekog zanima), pa je koštala ~50,400 din. Ugrađena u subotu. Prva zapažanja su sledeća:

• klima uspešno greje prostoriju (10 m2), što je i očekivano, temperature su visoke za ovo doba godine (~2° najniža jutarnja, maksimalna dnevna ~15°, kao danas recimo)
  • podešena je na 21°, u sobi je prema sobnom termometru ~23°
  • prema meraču potrošnje, najniže je spuštala na ~220 W, i tako radi već nekoliko sati (rekao bih da za sada nema uslova za rad sa manjom snagom)
  • za sada nije bilo gašenja (u smislu rada kao on/off klima)
  • nije bučna u radu, ni UJ ni SJ, mada se čuje gas kako prolazi kroz cevi, ali nije to mnogo glasno, za sada (inače, cevi idu levo od UJ nekih 30 cm, pa tek onda izlaze kroz zid napolje)

Toliko za sada, videćemo na dalje u eksploataciji kako će se ponašati.
Koliko precizno održava zadatu temperaturu? Tipa kad se ugasi,koliko dugo čeka da se opet upali, i za koliko temperatura vazduha u prostoriji opadne? Ako precizno održava temperaturu i ako tako nisko ide u grejanju, to je inda odličan uređaj za te pare. Sa spoljašnjom od 28kg bi trebalo da je tiha spoljašnja, a sa 550m^3/h na max ni unutrašnja ne bi trebalo da je bučna

Ne mogu precizno da kažem, ne živim u toj kući/sobi, ali sam često tamo. Moja sestra je u toj sobi, ne primećuje neke oscilacije koje bi činile da oseća da joj postaje hladnije/toplije. Juče popodne sam bio tamo, pa sam povremeno proveravao klimu i temperaturu. Primetio sam porast sobne temperature od 0,5° i to je to. Klima je podešena na 19° (auto fan), u sobi je ~21,5°. Spoljna temperatura je bila 2°, klima je radila par sati na ~240 W. Nije bilo gašenja kompresora dok sam ja bio tu, a sestra nije primetila da je podigla krilca u toku dana.
S obzirom da zasigurno može da spusti na 220 W (možda i niže, videćemo), može se zaključiti da nije bilo uslova za gašenje. Što se buke tiče, za sada nema problema. SJ se uopšte ne čuje u sobi, UJ se naravno čuje, ali tiha je. Nemamo zamerki po tom pitanju.

Ekipa planiram starcima da kupim klimu za stan, grijala bi dnevni boravak sa trpezarijom, sveukupno oko 30 kvadrata (spavaca soba im se ne grije).
Inace se griju na kamin na pelet a ova klima bi grijuckala u prelaznom vremenu jer im bude prevruće čim se kamin upali a vani je preko 10 i vise stepeni. A kada bas zazimi klimi bi pomagao i pelet

Tako da uzeo bi nesto povoljnije...
Ranije su od povoljnih bas hvalili vox iva klime a vidim sad se spominje IHD12...

Prelistao sam temu brzinski (a i pratio je poprilicno od pocetka, kao i skoro sve o klimama) ali kako to biva na forumima malo sam se pogubio, pogotovo sa ovim novim modelima...

Sta bi preporučili od voxa (a moze i nesto slicno druge marke) da je ok i u stanju da nisko modulira do 300w, ispod ne mora jer bi ipak najvise radila u prelaznom periodu ali ne bi ni nekog najveceg krsa da zamre na -13 stepeni :)

Vox IHD12 ne modulira nisko već negde oko 500-600w. Često se pali i gasi pa mu prosečna potrošnja bude 200-250w/h. Kako će se ponašati na nekom debljem minusu to ćemo tek da vidimo ako ga bude ove zime.

Vox IHD12 ne modulira nisko već negde oko 500-600w. Često se pali i gasi pa mu prosečna potrošnja bude 200-250w/h. Kako će se ponašati na nekom debljem minusu to ćemo tek da vidimo ako ga bude ove zime.
Ne pase mi onda, radije bi nesto sto ide bar do 300 kada je vani "toplo"

Ekipa planiram starcima da kupim klimu za stan, grijala bi dnevni boravak sa trpezarijom, sveukupno oko 30 kvadrata (spavaca soba im se ne grije).
Inace se griju na kamin na pelet a ova klima bi grijuckala u prelaznom vremenu jer im bude prevruće čim se kamin upali a vani je preko 10 i vise stepeni. A kada bas zazimi klimi bi pomagao i pelet

Tako da uzeo bi nesto povoljnije...
Ranije su od povoljnih bas hvalili vox iva klime a vidim sad se spominje IHD12...

Prelistao sam temu brzinski (a i pratio je poprilicno od pocetka, kao i skoro sve o klimama) ali kako to biva na forumima malo sam se pogubio, pogotovo sa ovim novim modelima...

Sta bi preporučili od voxa (a moze i nesto slicno druge marke) da je ok i u stanju da nisko modulira do 300w, ispod ne mora jer bi ipak najvise radila u prelaznom periodu ali ne bi ni nekog najveceg krsa da zamre na -13 stepeni :)
Vivax AERI(Midea)modulira oko 250w najnize.Hisense hi comfort isto.

Hisense Energy SE 9ka KA25MR0EG ide do 215 W najniže, to je provereno. Na toliko sam je uhvatio do sada (ne živim u toj sobi/kući, pa je sve na tref), pošto imam običan merač potrošnje, pa nemam statistiku/grafike. Ali trebalo bi do kraja nedelje (nadam se) da mi stigne Tapo pametna utičnica pa ću moći da prenesem detaljnije informacije. I kada kažem 215 W mislim da se tu zadrži neko vreme, a ne samo da dotakne.

Isteklo vreme za edit.

Inače, po katalogu bi trebalo da ide do 170 W. A isti model u varijanti 12-ice (KA35XR0EG) bi trebalo da ide do 190 W. Verovatno i ona ispunjava uslov da ide ispod 300 W.

Energy se ide isto do 250w barem po specifikaciji.imaju istu spoljnu enegy pro i energy se.

Zar sa limiterom preko wifi na 30% ne modulira nize od 500W?

Neko je napisao da modulira na 350w sa tim ogranicenjem, cini mi se. Ma i to je ok. Za 35k i vise nego dobro. Samo vi kolege javljajte kako se ponasa sad kad pritegne prava zima.

Neko je napisao da modulira na 350w sa tim ogranicenjem, cini mi se. Ma i to je ok. Za 35k i vise nego dobro. Samo vi kolege javljajte kako se ponasa sad kad pritegne prava zima.
Evo ostavio najnoviji utisak.

Nazad
Vrh Dno