Šta je novo?

Jeftine klime

Pa ne znam sta bih rekao.
Klima ima 4200W kapacitet na grejanju po specifikaciji.
To je svrstava medju jacim klimama za grejanje u tom cenovnom rangu.

Mislim da ce pre biti do mesta stanovanja, i polozaja spoljne jedinice, osim naravno ako taj njegov primerak klime nije zaista falerican.

Kod mene klime izbacuju mlako kada treba, i izbacuju vrelo kada treba.
Moracu da kupim merac potrosnje da to detaljnije ispitam i izanaliziram.

Aj molim te uslikaj WIFI USB adapter, odma cim otvoris poklopac bice sa gornje strane.
Da vidimo kako izgleda taj tvoj koji radi.
Ako je to ovo na samom poklopcu sa unutrasnje strane evo slike
Da li imas izolaciju u tih 25m2? Kakva je stolarija? Da li radi non stop ili je iskljucujes nocu kao neki?
Izolacija mi je solidna ali stolarija bas i nije.Non stop radi samo sto po noci ukljucim sleep mod,jer tu i spavam.Uglavnom dali zbog temperature u blagom plusu li sto sam smanjio izduvavanje na mid, osetim da izlazi topliji vazduh i prilicno dobro odrzava zadatu temperaturu.

Prilozi

• IMG_20231208_164116.jpg
    IMG_20231208_164116.jpg
    133.1 KB · Pregleda: 118
Poslednja izmena:

Izolacija mi je solidna ali stolarija bas i nije.Non stop radi samo sto po noci ukljucim sleep mod,jer tu i spavam.Uglavnom dali zbog temperature u blagom plusu li sto sam smanjio izduvavanje na mid, osetim da izlazi topliji vazduh i prilicno dobro odrzava zadatu temperaturu.
Ovako izgleda.

A da li ti je majstor stavio ona dva glupa filtera mozda sto stizu uz nju?
Te filtere ovaj moj nije ni razmatrao za ubacivanje, kaze smece su.
A kroz neko vreme se raspadnu i havariju unutra mogu da naprave (njegove reci).

Prilozi

• IMG_20231115_224506_MK PF3 VIP LMC8.4 V1.2.3.2.jpg
    IMG_20231115_224506_MK PF3 VIP LMC8.4 V1.2.3.2.jpg
    259.6 KB · Pregleda: 94
Ovako izgleda.

A da li ti je majstor stavio ona dva glupa filtera mozda sto stizu uz nju?
Te filtere ovaj moj nije ni razmatrao za ubacivanje, kaze smece su.
A kroz neko vreme se raspadnu i havariju unutra mogu da naprave (njegove reci).
I ovaj moj majstor je isto rekao za te filtere da ih odmah bacim u smece. I kod mene je isti takav kao na tvojoj slici

Prilozi

• IMG_20231208_170305.jpg
    IMG_20231208_170305.jpg
    143.1 KB · Pregleda: 83
Ovde ima zanimljivih dodatnih informacija o klimi. (naravno na Chrome, desno dugme, translate to English)

Recimo, SILENCE mode, koji se pali preko dugmeta koji mi nemamo zbog budjavog VOX daljinskog.

1702051942397.png

Prilozi

• 879469908_max.jpg
    879469908_max.jpg
    38.5 KB · Pregleda: 53
Meni je za sutra zakazana ugradnja. Ajde ovi malo iskusniji, dajte neki savet na šta da obratim pažnju? Čitajući ovaj forum skapirao sam da mora da se UJ odvoji dovoljno od plafona i bočnog zida (15-20cm). Vakumiranje sistema pod obavezno, izolacija cevi... Jel ima još nešto da je bitno a da majstori hoće da isfušare? Jel da odem da kupim amortizere za SJ ili monteri to imaju kod sebe? Svaki savet je dobrodošao.

Meni je za sutra zakazana ugradnja. Ajde ovi malo iskusniji, dajte neki savet na šta da obratim pažnju? Čitajući ovaj forum skapirao sam da mora da se UJ odvoji dovoljno od plafona i bočnog zida (15-20cm). Vakumiranje sistema pod obavezno, izolacija cevi... Jel ima još nešto da je bitno a da majstori hoće da isfušare? Jel da odem da kupim amortizere za SJ ili monteri to imaju kod sebe? Svaki savet je dobrodošao.
Ako mislis na gumene nosace pod amortizerima za SJ, kaze ovaj moj da budu u pocetku dobri, posle se stvrdnu i prave jos vece probleme.
A sobzirom da nasa spoljasna radi bas dobro, i ne moras da ides na tu kombinaciju.

Obavezno od plafona minimum 15cm.
I naravno od bocnog 15cm, ali bitniji je plafon.
Kupi nisko ekspandirajuću pur penu, manju ako ima u ponudi, jer ti ne treba mnogo, da popunis rupe za creva i cevi.

One gumene nogice uvek mozes naknadno da ubacis ispod ,tol'ko slobodu ti daju creva. Jedino ako ti SJ je na nedostupnom mestu... Za gree sam naknadno ubacio,a pre nedelju dana sam uzeo Hisense -oni su stavili u pakovanje i one gumene nogice.

Danas je za BG -3 do 3c

Pogledaj kada bude bilo oko nule kako se ponaša, ne znam gde se nalazis.

Da, na gumene nosače mislim. Kapiram da mogu da se ubace i naknadno, ali kad se već sutra montira bolje je da to odmah stave.
Imam utičnicu sa meračem potrošnje pa ću da istestiram u narednih par dana kako radi i koliko troši. Najviše me kopka hoće li moći da se poveže na Wi-Fi. I moja je kao i @mINUS proizvedena 04-2023

Prilozi

• IMG_20231208_171504708~3.jpg
    IMG_20231208_171504708~3.jpg
    105.2 KB · Pregleda: 55
Danas je za BG -3 do 3c

Pogledaj kada bude bilo oko nule kako se ponaša, ne znam gde se nalazis.
Ja sam u Arandjelovcu i kod nas je trenutno 0c zasad radi dobro.Problem sam imao pre 2 dana kad je padao sneg ali je i vlaznost vazduha bila skoro 100 % sto kazu da je gore nego kad je debeli minus
Ako mislis na gumene nosace pod amortizerima za SJ, kaze ovaj moj da budu u pocetku dobri, posle se stvrdnu i prave jos vece probleme.
A sobzirom da nasa spoljasna radi bas dobro, i ne moras da ides na tu kombinaciju.

Obavezno od plafona minimum 15cm.
I naravno od bocnog 15cm, ali bitniji je plafon.
Kupi nisko ekspandirajuću pur penu, manju ako ima u ponudi, jer ti ne treba mnogo, da popunis rupe za creva i cevi.
Sad vidim za ovaj razmak od plafona.Meni je samo 7cm!!!Pa dali je moguce da neko ko ima registrovanu radnju za ugradnju klima uredjaja ne zna za ovo pravilo?Da covek poludi!Malo sam gledao po netu i vidim da je minimum 10cm.

Poslednja izmena:
Sustinski nije neka preterana filozofija da se unutrasnja spusti ako cevi nisu knap. Ako su namotane iza spoljne onda se malo rasprave, otkaci se sa zida Uj, skine nosac i utipluje nize. Treba ti samo jos neko ko ce da drzi unutarnju da dok ti tiplujes😁

Ovo je za Fujitsu

Prilozi

• fujitsu.png
    fujitsu.png
    131.4 KB · Pregleda: 84
Al komplikujete, ako je namjena primarno za grijanje, donja ivica unutrašnje jedinice mora biti udaljena od poda 210 cm. To je pravilo pa vi sad vidite kako ćete postupiti.

Pravilo je ne vezano cemu je klima namenjena, dal za grejanje il za hljadjenje, da gornja ivica kucista klime bude spustena u odnosu na plafon min 10 a max 20 cm, zbog sto tacnijeg ocitavanja temperature unutrasnje sonde i lakses dotoka vazduha u klimu.

Bitno da ima prostora, nece sigurno slabije da greje zbog toga... Taj zahtevani prostoj je vise zbog montaze i posle servisiranja i skidanja.

Bitno da ima prostora, nece sigurno slabije da greje zbog toga... Taj zahtevani prostoj je vise zbog montaze i posle servisiranja i skidanja.
Nije tacno, ceo gornji deo je mesto odakle vuce vazduh i moze da ima problema zbog toga.
Pa nisu dzabe tako propisali po uputstvu.
Drugo, moze vrlo lako da se desi da ne priznaju garanciju ako nije ugradjeno po zadatim merama.

Za IHD12
1702069618342.png
1702069995960.png
1702070765978.png

Poslednja izmena:
Pravilo je ne vezano cemu je klima namenjena, dal za grejanje il za hljadjenje, da gornja ivica kucista klime bude spustena u odnosu na plafon min 10 a max 20 cm, zbog sto tacnijeg ocitavanja temperature unutrasnje sonde i lakses dotoka vazduha u klimu.
Pa kad dodaš na 210 cm i unutrašnju jedinicu dođeš na isto.

@mINUS Znamo da citamo uputstva hvala...
Ali ajde ovako... ako je taj prostor kroz koji klima uvlaci vazduh u unut. jedinicu 60cm sirine i imamo prostor do plafona 5cm to mu dodje 0,03m3 prostora. Ako ventilator unutrasnje vrti na 1000 ob/min ti je 30m3 u minuti ili 1800m3/h. Znaci klima ima mogucnost da uvuce toliku kolicinu vazduha.... Ne vidim problem....

@mINUS Znamo da citamo uputstva hvala...
Ali ajde ovako... ako je taj prostor kroz koji klima uvlaci vazduh u unut. jedinicu 60cm sirine i imamo prostor do plafona 5cm to mu dodje 0,03m3 prostora. Ako ventilator unutrasnje vrti na 1000 ob/min ti je 30m3 u minuti ili 1800m3/h. Znaci klima ima mogucnost da uvuce toliku kolicinu vazduha.... Ne vidim problem....
Joj covece, sto pokusavas mene da ubedis, pa valjda je neko to sve vec istestirao.
Ne razumem zbog cega bi filozofirao i matematisao ako imas napismeno kako treba da montiras.
Pri tom postujes uslove garantnog roka.

Zamisli prijavis kvar, dodje servisna ekipa, pogleda klimu, odma vidi da nije montirana po "njihovim" propisima, okrene se i kaze dovidjenja.

@mINUS
Ne ubedjujem ja tebe nista, nisam ni rekao da ne treba da se ugradi po preporuci proizvodjaca... Ubedjujem ovog sto mu je 5 ili 7cm od plafona da se ne nervira i da ne mora sad da je skida i spusta za 3cm.

Ta visina do plafona je najvise tu zbog demontaze i servisiranja.
Ako je preblizu plafona ili preblizu zida nemoguce je skinuti prednju masku bez skidanja cele unutrasnje jedinice radi neke buduce intervencije.

Ima mnogo sitnica koje majstori rade a korisnici ne primecuju jer im je tako lakse i jednostavno ne vode racuna o buducim intervencijama.
najcesce je to:

• Postavljanje visoko da majstor ne bi previse razmisljao da li kondenzat ima dobar pad
  • Varenje cevi na unutrasnjoj jedinici, da majstor ne bi previse razmisljao da li tu curi na holenderima
  • Stavljanje holendera ili varenih spojeva u rupu umesto iza unutrasnje jedinica, jer mu tako lakse i manje trosi cevi
  • Kratke cevi, stedi mu cevi, i izolaciju a svakako naplacuje minimum 3m
  • Stavljanje obe cevi u jednu izlolaciju, jeftinije mu je, stedi izolaciju, i lakse mu da provuce kroz rupu.
  • Ne montira kondenz crevo na spoljnju jedinicu, pod izgovorom da tako bolje otice voda (istovremeno ga nije briga sto prska po fasadi)
  • Ne montira gumene podloske ispod klime cak i kada su isporucene, pod izgovorom da nisu potrebne i da ce da se raspadnu, a njemu je teze i vise vremena za montazu
  • Ne vakumira, jer mu tu oduzima vreme, a verovatno i nema vakuum pumpu, a vama kaze da to nije potrebno na novoj klimi, ili da se to radi samo na vecim duzinama od vase.
  • Ako negde curi i onako ce vam naplatiti punjenje.
  • Stavljanje kratkog nosaca, jer veci nosac je skuplji

IHD12 namontirana. Pohvale za servis, da ih ne reklamiram, sve odrađeno po PS-u. 3,5m cevi i gumeni odbojnici za SJ, naplatili 14000. Jedva živo sam je povezao na Wi-Fi, to ću malo kasnije da objasnim kako. Klima za sad radi odlično, evo testiram je već nekih 2.5 sata. Zadata temperatura 22, u sobi 23,4 (prema sobnom meraču) ili 23,1 (kaže UJ) . Brzo dostigne temperaturu i ugasi se. Modulira na 500 - 600w. Onda sam uzeo malo da čačkam po podešavanjima i uključio sam onu opciju ograničenja snage na 30% (mislio sam da je obična glupost i da to neću nikad koristiti, međutim...) počela je sa malo hladnijim izduvom, ali je i spustila potrošnju na nekih 250-350w. I više se ne gasi, radi u kontinuitetu i na zadatih 22 održava na nekih 23,5. Tako da ova opcija nije loša uopšte. Napolju je 5°C vlažnost 75% i bez vetra. Videću kad budu malo teži uslovi kako će da se ponaša. Soba koju grejem je 20m² loše izolovana sa radijatorskim grejanjem koje sam isključio da bih malo istestirao klimu. Za dogrevanje i hlađenje sam je i kupio, neće se koristiti za primarno grejanje. Kad je klima krenula sa radom u sobi je bilo 20°C. Za sad toliko, čekam malo hladnije vreme da vidim kako će da se ponaša.

Prilozi

• Screenshot_20231209-125140.png
    Screenshot_20231209-125140.png
    164.5 KB · Pregleda: 46
  • Screenshot_20231209-125114.png
    Screenshot_20231209-125114.png
    133 KB · Pregleda: 50
Nazad
Vrh Dno