Šta je novo?

jeftina konfa

davidofff

Slavan
Učlanjen(a)
08.03.2009
Poena
301
Pozdrav svima
Potrebna su mi dva jeftina kompa (sto pre) koja ce sluziti za net, office, skype i slicne nezahtevne programe. Budzet je 200+koji evric po kompu. Ja sam razmisljao o sledecem:
CPU: AMD Athlon 64 X2 7750+ BE ~5100
MoBo: Biostar TA790GXB AM2+ ~ 7200
RAM: 2x1GB koji god ~ 2000
HDD: WD 160GB sata2, 7200, 8mb ~ 3500
Kuciste: Blueberry CN-832BK, 450W ~ 2800

Najvise me intersuju misljenja vezana za plocu kao i to da li je napajanje iz ovog kucista dovoljno za ovu konfu?!
Usput moze i predlog neke konfiguracije bazirane na intelu.

P.S. Mozda trazim previse ali bi mi dobro dosao i predlog za neki (2) montior od 19", neki jeftiniji ali ipak korektni!:)

OK je to sto si sklopio, ja bih samo uzeo jedan modul od 2GB i doplatio bih malo za hard od 320GB, prostor uvek zatreba, filmovi, muzika, ovo, ono...
Napajanje je sasvim dovoljno.
Sto se Intela tice, mozes da uklopis E5200 i neku plocu sa intelovom integrusom (G31, G33, G41 cipset), mada je AMD-ova znatno jaca od nje i moze da posluzi za starije igre.
Dobri jeftiniji monitori od 19" su recimo ViewSonic VA1916w i Acer V193Wab.

Ma ne treba mi vise memorije i ovo je previse za njihovu svrhu (filmovi, muzika, igrice - ne);)
Ovaj ViewSonic sa cenom od 10000 idealno:)
Nego ako ti nije problem reci mi tacan model ploce za intel.

I ako moze neka alternativa za AMD-ovu plocu posto planiram da sve uzmem na jednom mestu pa u slucaju da nemaju biostar!!

Hvala!

recimo,
GigaByte GA-G31M-S2C
GigaByte GA-G33M-S2L
J&W IG31-MKII
J&W IG41-MKII

a za AMD:
Asus M3N78
Asus M4A78
GigaByte MA78GM-UD2H
GigaByte MA78GM-US2H

mozes i ovaj jeftiniji biostar:
Biostar TA780G M2+

GigaByte MA78GM-UD2H
GigaByte MA78GM-US2H

Razlika izmedju ove dve ploce nije verovatno samo slovna, vec verovatno i arhitekonska. OK, guglovah, gledah, trazih i ne nadjoh, pa reko, da pitam:
Kakva je razlika?

Komp uzimam na leto, kad se odomaci HD4770 u nas, 1x2GBddr2, pa i famozni 7750BE, ali ploca je jedno veliko pitanje i zaista ne znam koju, a izbor je... hmm veliki..
PLZ F1

E sad stvarno ne shvatam neke stvari, uložiti oko sedam hiljada u ploču a oko pet hiljada u procesor? :sceptic:

A uz to taj 7750 i nije neki kloker, a i intel 5200 je 65w a amd 95w.

Uz to taj AMD procesor bi savršeno radio i na nekoj ploči sa nvidia8100 koja košta ~4000 za mini format ili oko 5500 za pun format ploče.
Tu je i cela paleta ploča bez integrisane grafike, izbor je zaista velik.

Pa od jačeg procesora bi se odmah vido benefit u odnosu na uloženi novac, a od jače ploče, tek tek možda u budućnosti.

Preskupa je to ploča za taj procesor.
Bolje uložiti taj novac u nešto drugo. Recimo hdd od 500 ili 640gb.

Poslednja izmena:
GigaByte MA78GM-UD2H
GigaByte MA78GM-US2H

Razlika izmedju ove dve ploce nije verovatno samo slovna, vec verovatno i arhitekonska. OK, guglovah, gledah, trazih i ne nadjoh, pa reko, da pitam:
Kakva je razlika?

Komp uzimam na leto, kad se odomaci HD4770 u nas, 1x2GBddr2, pa i famozni 7750BE, ali ploca je jedno veliko pitanje i zaista ne znam koju, a izbor je... hmm veliki..
PLZ F1

Razlika je izgleda u kvalitetu solid kondenzatora u korist ploče sa oznakom ud2h.
Ispravite me ako grešim.

Možda je bolje uzeti ploču bez integrisane grafike ako već uzimaš 4770 ili ploču punog formata a ne ove male pa sa ili bez integrisane grafike.

Posebno ako taj 4770 dolazi sa dual slot kulerom, neće ti ostaviti baš puno manevarskog prostora na tim malim pločama.

A i ako ubodeš nešto ispod grafike na tako maloj ploči, grafika će se više grejati i biti bučnija.

:wave:

Poslednja izmena:
Ako komp uzima u toku leta, trebalo bi da razmislja o Athlon II X2 250, Gigabyte GA-MA770T-UD3P (valjda ce se pojaviti kod nas u skorije vreme) i 2GB DDR3 na 1600 MHz.

I ja želim da se ponovim, imam komp star oko 3 god.i počeo je da brljavi. Zadržao bih grafičku (ATI Radeon 9550 256mb) i ram 2*512 DDR-SDRAM (tako SiSoft Sandra kaže). Promenio bih procesor (AMD Sempron 2600+), matičnu (MS-7030), hard (Maxtor 20 GB) i kućište. Komp koristim za net i neke sitne programe znači da mi ne treba neka aždaja.

Neki cenovni nivo ne postoji, jednostavno mi treba nešto što će moći da se uklopi u ovaj ram i grafičku.

I da ako ima neko da mi preporuči neko fensi kućište, da sija u mraku, lep oblik...:banana:

I ja želim da se ponovim, imam komp star oko 3 god.i počeo je da brljavi. Zadržao bih grafičku (ATI Radeon 9550 256mb) i ram 2*512 DDR-SDRAM (tako SiSoft Sandra kaže). Promenio bih procesor (AMD Sempron 2600+), matičnu (MS-7030), hard (Maxtor 20 GB) i kućište. Komp koristim za net i neke sitne programe znači da mi ne treba neka aždaja.

Neki cenovni nivo ne postoji, jednostavno mi treba nešto što će moći da se uklopi u ovaj ram i grafičku.

I da ako ima neko da mi preporuči neko fensi kućište, da sija u mraku, lep oblik...:banana:

ako hoces da uzimas nesto novo, moras da menjas i grafiku(tvoja je stara AGP ), a takodje i memoriju jer je to u pitanju ddr1 a ne ddr2...

@FilipV:
Mnogo je pametnije da to prodas i uzmes nesto bazirano na AMD 7750+BE procesoru i ploci sa 780G/790GX cipsetom sa integrisanom grafickom (ili bar Asus M3N78).

Poslednja izmena:
Uh ja sam to mislio da će biti jeftinije

@peja
Gledam na Pakovom sajtu AMD AM2 Athlon X2 7750 Black ( 2,7 GHz, 3MB, socket AM2 + 95W ) BOX, to je valjda ovo što si ti napisao AMD 7750+BE (6000 din) i ploča Asus M4A78 PRO,AM2/AM2+,780G/SB700,HT3 5200/4800,DDR2 1066/800/667,VGA 512,1xPCIe2.0x16,GLan,ATX (9600 din) ili MSI SAM2 KA780G/780G+SB700/5200HT/max8GB DDRII 1066MHz/VGA onboard 256MB/HDMI/DVI/SATAII/7.1ch (7300 din.). Ploče sa 790GX su još skuplje (preko 10000 din.) Plus ram, plus napajanje, kućište...

Nego jer moguće onda samo novi hard da uzmem i koji pošto kad sam jedan kupio pre 1 god., komp.ga odmah spržio?

:mad:Ma kakav crni Pakom, nemoj to ni da gledas.

Normalne cene su:
7750+BE ~5100 din
Asus M3N78 je ~5300
2GB DDR2 je ~2000-2200 din.
Staro kuciste mozes da zadrzis, zameni samo napajanje, sasvim ti je dovoljan LC Power LC420H-12 za ~2000 din.

Tvoju staru masinu mozes da prodas za ~70-80e.

Mozda je bio problem u tom hardu koji si kupio, a mozda je problem u tvom napajanju. Da li si nakon toga prikljucivao jos neki hard?

Poslednja izmena:
Jer možes da mi predložis neki hard disk (ne znam da li mi treba Parralel ATA ili Serial ATA ili SAS)?. Jer je na ovoj matičnoj M3N78 integrisana grafička?

A što se tiče hard diska, kupim jedan, prilključim ga i posle par minuta crkne. Srećom poznajem gazdu te radnje gde sam ga kupio, on priljuči kod sebe, ne radi. Uzme on drugi, iste marke, priljuči ga i radio neko vreme, doneem ga ja kući, radio par dana i opet crkne. Zato sam kupio prenosivi hard i on normalno radi.

Tvoja ploca podrzava SATA diskove, tako da bi mogao da uzmes takav WD od 320GB (manji modeli su samo za dlaku jeftiniji i ne isplate se), ali ja ne bih smeo da ga prikljucujem, izgleda da kod tebe nesto nije u redu sa napajanjem, osim ako si bas toliki maler da uzastopno naletis na dva losa harda.
M3N78 ima integrisanu nVidia 8200 grafu, za to sto tebi treba apsolutno je dovoljna.

Upravo spustih hebeni XP1700+ na 1100mhz, da se ne buni...
Koliko je JovanS u pravu:

"A uz to taj 7750 i nije neki kloker, a i intel 5200 je 65w a amd 95w."

Genaralno gledano, ......
Ne znam, pod afektom sam, moram da iskuliram malko.

HEBENI A M D ME HAMPA KAKO OCE SVAKI DAN PA I ZIMI CAKmm
.
.

Sad je lakse.

Dakle, ATIev sam fan i tu nema polemike niti dvoumljenja.
Intel + MB, ili 7750BE + GA-MA770-UD3?

Thx

I još nešto, da li je bolje uzeti Kingston HyperX DDR2 2GB na 1066MHz ili Kingston Value RAM DDR2 2GB na 800MHz za Biostar 790GXB ploču? Razlika u ceni je mizerna.

Ja se ubacujem u temu jer imam jedno pitanje vezano za plocu GigaByte GA-G31M-S2C.
Napravio bih kombinaciju ova ploca + intel 5200 + ati 4770 (koga vec imam) + 2x2gb geil.
E sad pitanje: kako cipset G31 radi u kombinaciji sa ati grafikom?? Posto sam citao svasta lose o kombinaciji intel chip/amd graficka. Ne bih da uzimam onda ovo ako moze da bude problema.

Vrh Dno