Šta je novo?

jednostavan mod kucista

• Začetnik teme Začetnik teme zoka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

zoka

Čuven
Učlanjen(a)
21.01.2004
Poena
619
dakle, kako mi je uvek bilo bitno da se komponente unutar kucista adekvatno hlade a da je pri tom nivo
buke sveden na minimum uradio sam nekoliko prepravki unutar kucista:

-sa zadnje strane se vide 3 vent(sl.1):
1.pripada chieftech-u (izduvava topao vazduh)
2.uduvava vazduh na memorijske module (radi na 5v, molex konektor)
3.izduvava topao vazduh (radi na 5v, molex konektor)
4.uduvava vazduh u kuciste, zbog estetike sam u pocetku postavio resetku ali sam je skinuo jer je strujanje vazduha kroz resetku stvaralo buku (titan radi na 12v, regulacija brzine se vrsi preko sonde ugradjene u radijator cpu-a).

-unutar samog kucista: da bi hladjenje mem.modula bilo sto efikasnije od grafickog lima sam napravio usmerivac vazduha koji
je sa gornje strane prorezan tako da ne zatvara dotok vazduha na 2.vent. napajanja.

-za hladjenje procesora (semp.2800+) sam iskoristio box aluminijumski hladnjak na koji sam ugradio ventilator sa
glacialtech-ovog modela igloo2510 (socket A), nivo buke 25 dBA; max.speed 2800 rpm; airflow 24.3 cfm. primeticete da je "deblji"
od box-a (25mm). Regulacija broja obrtaja se vrsi pomocu speedfan-a (najcesce radi na 880 rpm).sto je dovoljno da temp. procesora bude 31 stepen.😉

-umesto malog hladnjaka na ploci koji se vrteo na 5000 rpm ugradio sam zalmanov pasivni hladnjak (3 rebra su smetala grafickoj pa sam ih savio).

-naravno, i hard ima svoj vent koji se takodje vrti na 5v sto je dovoljno za efikasno hladjenje i necujan rad.

-za kraj je ostala grafika: brzinu njenog vent. sam pomocu rive spustio u 2d na 15%; u low power 3d na 20%. sto je dovoljno da
core temp. bude 49 step. u performance 3d brzina je ostala na 100% (buka tada nije ni bitna kad i onako lete granate i razni projektili na sve strane 😀 ).

Prilozi

• 1.webp
    1.webp
    38.2 KB · Pregleda: 348
  • 2.webp
    2.webp
    95.8 KB · Pregleda: 384
  • 3.webp
    3.webp
    104.9 KB · Pregleda: 365
  • 4.webp
    4.webp
    109.5 KB · Pregleda: 367
  • 5 riva.webp
    5 riva.webp
    54.4 KB · Pregleda: 204
vrlo lepo i uredno !!!

svaka cast na trudu

mozda da pokusas onaj ventilator sto ti duva u memoriju okrenes da izbacuje vazduh kako treba,

ali onda ti tvoj lim nece biti od koristi, u svakom slucaju probaj i verovatno ces dobiti "hladnije" temperature

Poslednja izmena:
gresis, u praksi se pokazalo da je bolje sa direktnim uduvavanjem svezeg vazduha na module. sto se samih temperatura tice stvar je relativna, temperature u kucistu direktno zavise od temperature prostorije u kojoj se nalazi komp.

Fino uradjeno! Kolika ti je temperatura grafe u full loadu? Ako mozesh ukljuci riva tuner, provrti jednom neki 3dmark i onda okaci ovde log fajl. :wave:

zoka je napisao(la):
gresis, u praksi se pokazalo da je bolje sa direktnim uduvavanjem svezeg vazduha na module. sto se samih temperatura tice stvar je relativna, temperature u kucistu direktno zavise od temperature prostorije u kojoj se nalazi komp.

Meni ventilator izduvava vazduh gde se nalaze mem. moduli. Tako je po defaultu.

I mogu reci da su moduli hladni

Poslednja izmena:
evo temp iz 3dmark-a 03. sta znaci ovaj coreVID?

Prilozi

• 1.webp
    1.webp
    41.8 KB · Pregleda: 100
zoka je napisao(la):
...
1.pripada chieftech-u (izduvava topao vazduh)
2.uduvava vazduh na memorijske module (radi na 5v, molex konektor)
3.izduvava topao vazduh (radi na 5v, molex konektor)
...

nisam odmah primetio propust, prvi put sam samo pretrcao post.

mislim da nisi dobro usmerio ova tri venta.

br 2 ne da ne uduvava hladan vazduh na memare, nego krade delimicno topao
vazduh od keca i trojke.
suvise su blizu...ako hoces da zadrzis smerove, samo napravi pajp na dvojci, ne manji od 70mm u precniku, da bi izmakao tacku iz koje dvojka uzima svez vazduh, od druga dva venta.
slikovito - iseci neku plasticnu flajku, baci dno i grlo a telo prisloni uz dvojku, horizontalno, pozadi kucista.
ovo je minimum izmena na vec solidno odradjenom 'modu', a posto je pozadi,
nece izbijati oci. a koristice.
uradi to bar za probu, pa javi kolike su razlike u temperaturama...

Stavi onaj ovde,okreni ovaj ovde...bla,bla,bla....toliko smo pisali o tome da vishe ni broja neznam.Trudio si se.Ono shto treba nastojati kod svakog kucista je ostvariti aero vezu izmedju 2 ventilatora u smislu prednji-zadnji,a koja treba da ostvari vazdushnu struju koja ce da se provlachi kroz celo kusite i izlazi napolje.Zahto se btx kucista lepo hlade?Protok vazduha sa strujama koje se ne sudaraju.Kod atx kucista ovaj idealni protok vazduha nije u punoj meri ostvariv a po najvishe zbog cpu FAn-a koji izbacuje svoj "air flow" koji se shiri iz rebara tela hladnjaka svuda oko sebe i umanjuje efektat prednjih i zadnjih ventilatora.Ovo pogotovo kod raznoraznih modernih brand coolera koji "mlate" oko sebe na sve strane. Na mom starom ibm btx kucistu postoji jedan ventilator koji duva na telo hladnjaka procesora i to sa razdaljine od 5-6 cm.Nema ventilatora na samom telu hladnjaka procesora koji bi imao sudar sa njim.Sve radi odlichno.
Kod atx kucista treba nastojati da se izbegne sudar vazdushnih struja a pogotovo kod cpu cooler-a.
Odnosno,cilj je ostvariti shto vishe paralelnih vazdushnih struja u istom smeru.

Normalno da ove vazdushne struje mozes usmeravati pipe line-om koji treba da omoguci izdiferencirano hladjenje pojedinih komponenti.Medjutim sve ovo pravi dodatnu zbrku u midi kucistima.Za ove "vratolomije" bih ti ipak preporuchio high tower kuciste.

emaniac je napisao(la):
pa...ne slazem se ! da li je nekoprobao da stavi HP na chipset?
ja cu bas to da uradim, iskoristicu jedan stari zalman za vga.
razlog?
Evo procitaj o tome
http://forum.links.hr/viewtopic.php?t=4119&start=0

:wave:

[SAJ]ber Kurajber je napisao(la):
Jel imas ti alata tj. masine? Kako mislis da to izvedes? Falcon i ja bi pravili sebi vodena samo kad bi imali pristup nekoj CNC masini. Jedino bih mozda pravi neki NB cooler trenutno posto ne mogu da nadjem odgovarajuc nikako...
Imam jedan viska.Ako te zanima PM😉

Poslednja izmena od urednika:
apsolutno se slazem !

ps.

primetio sam da je do sada vrlo malo bilo postova modovanih kucista.
da ne kazem da je tema pomalo i zaboravljena!

tred je promenio naziv u 'Overclocking, modding i ručni radovi'

'ajde, ljudi, dajte malo vise konkretnih prikaza vasih rucnih radova !!!

nekapirate par stvari: akcenat je bio na "tihom" kucistu. komp je blago oc-ovan tako da nisu potrebna neka extremna hladjenja. buka je svedena na minimum. saveti su uvek dobrodosli (osim u uvom slucaju). nisam pokrenuo ovu temu da bi mi sad tu nesto raspravljali gde treba koji vent. da duva. mozda ce neko svoju zamisao idealnog hladjenja upotpuniti nekim mojim resenjem....

emaniac je napisao(la):
primetio sam da je do sada vrlo malo bilo postova modovanih kucista.
da ne kazem da je tema pomalo i zaboravljena!

'ajde, ljudi, dajte malo vise konkretnih prikaza vasih rucnih radova !!

obradova cu vas sa mojim modom kucishta za par dana 😉

ajd, ajd...
btw, moze li neko da dodje kod mene sa digitalcem, da uslikamo malo moje kuciste? ne mogu da nabavim nigde...:wall:

zoka je napisao(la):
nekapirate par stvari: akcenat je bio na "tihom" kucistu. komp je blago oc-ovan tako da nisu potrebna neka extremna hladjenja. buka je svedena na minimum. saveti su uvek dobrodosli (osim u uvom slucaju). nisam pokrenuo ovu temu da bi mi sad tu nesto raspravljali gde treba koji vent. da duva. mozda ce neko svoju zamisao idealnog hladjenja upotpuniti nekim mojim resenjem....

Vidim da si na tri fana izrezao resetke kako si naveo da bi smanio buku ... reci mi kolika je razlika u buci pre dok su ti bile restke i kroz njih strujao vazduh i sada kada resetaka nema ....

Ja sam bas sinoc kod mene skinuo jednu 12 fan koja mi je dosla zajedno sa kucistem i nalazi se na front panelu ... askino sam je jer se mnogo Derala ... i ondak je onako na zivo u ruci ukljucim na napajanje i blagi SOK ... ona se uopste NECUJE ?? ... a onda je stavim na bocnu stranu ... kad ono tamo opet urla ... i tada skontam da je to zbog strujanja vazduha kroz resetke ... Pa se razmisljam da ih uklonim ... STA ti mislis ... onako iz tvog iskustva ???

Primećuje se, nije neka extra razlika ali da se primetiti, ko dobro čuje...
Samo, ako ćeš da sečeš, obavezno iduvaj opilke nastle prilikom sečenja da ne naprave neki kratak spoj negde...

trudio sam se da buku svedem na najmanju mogucu meru, po meni trebalo bi skinuti resetke. bocna strana bi bila sigurno lepsa sa resetkom.....odluci sam.

btw.toplo preporucujem speed fan ( regulacija brzine).

Sve u svemu sigurno se to bash jako cuje. Najbolje hladjenje je pasivno, tj povecavanjem povrshine disipacionog elementa. Zalman je svojevremeno to majstorski odradio jednim kucistem. Njihova tehnlogija TNN(Totally No Noise) je nesto o cemu sanjari svaki modder, a to je ni jedan kuler koji zuji 🙂
Evo malo infoa http://www.zalman.co.kr/eng/product/code_list.asp?code=020

emaniac je napisao(la):

'ajde, ljudi, dajte malo vise konkretnih prikaza vasih rucnih radova !!!

Ma, bice i toga.... krajnje je vreme da realizujem moju ideju idealnog kucista sad kad su poceli da proizvode kucista sa takvim rasporedom komponenti.

Mislim da nije baš pametno da kondenzatori na grafičkoj stoje onako blizu hladnjaka za čipset. Osušiće se.

u pravu si kondisi su se bas grejali dok nisam ubacio jednu 8-icu na 5v ( plavi vent). sad je sve hladno ko spricer!:smoke:

Prilozi

• 7600gt 7.webp
    7600gt 7.webp
    116.5 KB · Pregleda: 76
Hahahah ovo je graficka nazvana "Kako se resiti 2 PCI slota 😀
Mada bi veci protok vazduha dobio kada bi i onaj treci PCI slot bio prazan! 🙂 Pozdrav

pa ne bas , ta grafika se zove 7600gt (msi), za razliku od tvoje koja je cini mi se ati 9550😀 ....

Nisam pricao o tome koji ti je chip, nego sam komentarisao izgled kulera 😀. A ne znam kakav te to kompleks drma? Ja ne igram igrice pa mi ni zahtevi za grafikom nisu ni bitni. Umesto nje mi je stajala mx440 al ovu sam dobio na poklon pa sam je stavio...

kad malo bolje razmislim potpuno si u pravu: bas je njesra kada nesto sam napravis, uopste te neobuzima osecaj zadovoljstva. ogromna je steta sto su dva pci slota koji nisu u upotrebi zaklonjena. prava katastrofa!!

Nazad
Vrh Dno