imas kod mene na sajtu u delo testovi i promocije test napajanja koje ce ti reci sve, pogotovo zablude o potrebama za napajanja velike snage
OFFTOPIC (delimicni)
Ne meri ta CoolerMaster spravica realno potrosnju. Imao sam do pre nekoliko dana 450W model, presao sam na 550W model. Nikad se nisam oslanjao na ta ocitavanja, ne meri se to tako lako. Da se meri, svaki ozbiljniji proizvodjac bi imao u ponudi modele za pokazivacem bez ikakvih dodatnih troskova.
Ukratko u cemu je fora: meri se ulazna potrosnja, a ne potrosnja komponenata posle pretvaranja. Onda, ako uzmemo da napajanje ima razlicitu efikasnost u odnosu na opterecenje, moraju se praviti kompromisi u kalibraciji pokazivaca. Jos kad uzmemo u obzir koliko je kvalitetna ona plasticna spravica, zakljucak je jasan.
Sto se samog CM PR450 modela tice, dizajn je vrlo mator (moj imam od sredine 2005). Nije mu najbolje rasporedjena snaga, odnosno ne moze da izgura u kontinuitetu dovoljno snage na 12V grani koja je danas najbitnija (dodatno napajanje za CPU i VGA). Primera radi, Corsair VX450 koji je bio hit zbog cene i performansi je davao cak 33A na 12V grani (396W), dok pomenuti CM daje 22A (264W). Zbog tog pokazivaca se mnogi zalete i plate 60-70e za to napajanje (ako ga jos i ima uopste), a realno ne vredi toliko.
Posto vec pises mini testove, vidim da te zanima, dao si neke dobre savete, ali rezultati potrosnje koje si dobio nisu precizni. Ne mora da znaci da nisu blizu ili cak i tacni, samo jednostavno nije to to. U svakom slucaju nisam imao nikakvih problema sa tim CM, a najbitnije je da si ti zadovoljan i da te dobro sluzi.