Šta je novo?

Jedno pitanje u vezi izbora napajanja?

doggmania

Slavan
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poena
390
Pozdrav, Da li mozete da mi pomognete koje napajanje da stavim? Imao sam stock (sa kucistem) napajanje pa je zamenjeno u Forum racunarima (sigurno neko najjeftinije koje postoji od 400 w) i imam sledecu konfiguraciju:
Ge Force 8600 gts
E8400 na 3.6 ghz sa stock V
hard maxtor od 80 gb
maticna neka S serija
i 2 GB 800 mhz Geil neki.
Koje napajanje bi trebao da stavim ili koju marku? Sta znam dao bi 30 do 50 max jura? Ili je to malo?

PC Power & Cooling 500w je oko 6000din to je neki best-buy za te pare.
Mozes i OCZ SXS500 oko 5000din ako imas srece da dobijes primerak koji ne zuji.

Koliki si napon postavio u BIOS-u za klok od 3.6ghz?

Mislim da je default tj nisam menjao (auto rezim ili default V). 3.6 GHz najvise moze da se izvuce sa E8400 sa stock voltazama i hladjenjem :) a da znam vise radio bi :D
Hvala na pomoci videcu u skorije vreme da stavim pc powa ali neko do 450W jer mi ne ttreba jace.

Mislim da je default tj nisam menjao (auto rezim ili default V). 3.6 GHz najvise moze da se izvuce sa E8400 sa stock voltazama i hladjenjem :) a da znam vise radio bi :D
Hvala na pomoci videcu u skorije vreme da stavim pc powa ali neko do 450W jer mi ne ttreba jace.

Ne verujem da moze raditi na default voltazi na 3.6, verovatno je AUTO pa ploca sama podize napon. Pokreni CPUZ pa procitaj vrednost.

evo pogledaj sliku pa mi reci koja je voltaza?
test.jpg

Posto smo malo skrenuli sa teme imam jedno pitanjce:
Sta dobijem ako ubacim neko jace napajanje tj kvalitetnije? Da li ce mi nesto bolje raditi ili samo smanjujem sansu da mi crkne neka komponenta :)

Sta dobijem ako ubacim neko jace napajanje tj kvalitetnije? Da li ce mi nesto bolje raditi ili samo smanjujem sansu da mi crkne neka komponenta :)

Sve treba da se poklopi ali: bice hladnije, tise, mozda ce trositi manje struje, bolja napajanja imaju bolje zastite, pa su time i komponente sigurnije. Ako radi stabilno sa starim, isto ce raditi i ako ubacis bolje/jace. U nekim slucajevima moze biti boljih OC rezultata...

Pozdrav, Da li mozete da mi pomognete koje napajanje da stavim? Imao sam stock (sa kucistem) napajanje pa je zamenjeno u Forum racunarima (sigurno neko najjeftinije koje postoji od 400 w) i imam sledecu konfiguraciju:
Ge Force 8600 gts
E8400 na 3.6 ghz sa stock V
hard maxtor od 80 gb
maticna neka S serija
i 2 GB 800 mhz Geil neki.
Koje napajanje bi trebao da stavim ili koju marku? Sta znam dao bi 30 do 50 max jura? Ili je to malo?

LC5550 550W - 3300din.
:type:

evo pogledaj sliku pa mi reci koja je voltaza?
test.jpg

Posto smo malo skrenuli sa teme imam jedno pitanjce:

Vidis da je odvaljen na 1.28V !!! Def je nesto oko 1.150v.
Moj cpu na tom naponu radi bez prolblema na 4.0ghz.

a da stavi neku malko noviju verziju everesta?

imas kod mene na sajtu u delo testovi i promocije test napajanja koje ce ti reci sve, pogotovo zablude o potrebama za napajanja velike snage

OFFTOPIC (delimicni)

Ne meri ta CoolerMaster spravica realno potrosnju. Imao sam do pre nekoliko dana 450W model, presao sam na 550W model. Nikad se nisam oslanjao na ta ocitavanja, ne meri se to tako lako. Da se meri, svaki ozbiljniji proizvodjac bi imao u ponudi modele za pokazivacem bez ikakvih dodatnih troskova.

Ukratko u cemu je fora: meri se ulazna potrosnja, a ne potrosnja komponenata posle pretvaranja. Onda, ako uzmemo da napajanje ima razlicitu efikasnost u odnosu na opterecenje, moraju se praviti kompromisi u kalibraciji pokazivaca. Jos kad uzmemo u obzir koliko je kvalitetna ona plasticna spravica, zakljucak je jasan.

Sto se samog CM PR450 modela tice, dizajn je vrlo mator (moj imam od sredine 2005). Nije mu najbolje rasporedjena snaga, odnosno ne moze da izgura u kontinuitetu dovoljno snage na 12V grani koja je danas najbitnija (dodatno napajanje za CPU i VGA). Primera radi, Corsair VX450 koji je bio hit zbog cene i performansi je davao cak 33A na 12V grani (396W), dok pomenuti CM daje 22A (264W). Zbog tog pokazivaca se mnogi zalete i plate 60-70e za to napajanje (ako ga jos i ima uopste), a realno ne vredi toliko.

Posto vec pises mini testove, vidim da te zanima, dao si neke dobre savete, ali rezultati potrosnje koje si dobio nisu precizni. Ne mora da znaci da nisu blizu ili cak i tacni, samo jednostavno nije to to. U svakom slucaju nisam imao nikakvih problema sa tim CM, a najbitnije je da si ti zadovoljan i da te dobro sluzi.

Da se nadovezem na temu. Odlucio sam da ne otvaram temu (ili dve) nego da postujem moj problem ovde. Poshto sam poprilicno siguran da je problem u napajanju zeleo bih da mi preporucite napajanje za shto manje para (ne bih da troshim na staru konfiguraciju) a da bude koliko toliko pouzdano.

Konfiguracija je sledeca i sluzi za 24h download:

AMD X2 4000+
ASUS M2N-MX
2x1GB Kingston DD2 6400
ATI RADEON 3650 256DD3 byAsus
Creative Live 5.1
WD 250GB
Samsung 40GB
NEC DVDRW

Napajanje koje je teralo ovu mashinu bez problema 13 meseci je Frontier 400W. Prvi problemi su se pojavili juce kada se masina gasila sama od sebe u par navrata. Mislio sam da je struja kriva dok se PC nije ugasio po treci put i nije hteo vishe da se upali. Znaci po stiskanju power tastera masina bi krenula da se pali ali posle pola sekunde bi se ugasila. Odmah posumljavsi na napajanje odlucio sam da proverim da li je crklo ili nema dovoljno snage. Iskljucio sam ATA Samsung HDD i upalio masinu. Isti scenario kao od ranije samo sto je ovog puta radio oko 2 sec pre gashenja. Iskljucim DVDRW sa napajanja i PC se upali bez problema. Napominjem da nishta nije klokovano.

Pitanja su:

1) Da li je moguce da je napajanje toliko oslabilo da ne moze da istera komponente koje ne bi trebale da mogu da povuku preko 250W? Znam da je kinez 400W=250W realno ali me cudi da ne moze da istera preko 200W.
2) Da li je moja dijagnoza problema tacna?
3) Shta uzeti do max 40 evra. Pozeljno bi bilo 20-30 EUR a da ta masina radi kako je predvidjeno i da nemam strah od pregorevanja komponenti. Da li je LC420W dobro resenje ili ipak neki Chieftec/TT 350/400W. Bio bih vam zahvalan ako bi ste me uputili (preko PMa ako ne moze ovako) gde da pazarim najpovoljnije doticno napajanje.

Pozdrav i hvala unapred :)

:wave:

Poslednja izmena:
@ G@W: Mislim da bi TT Litepower 400W legao perfektno u tu makinu :)

Inace, vrlo je moguce da napajanje oslabi, narocito ako je tako "kvalitetno". Mislim da je postavljena dijagnoza ispravna...

Zelim josh jednom da se zahvalim bench kolegama @mitarus i @peja na ekspresno brzoj pomoci oko izbora napajanja. Hvala ljudi :).

Vrh Dno