audiofreak je napisao(la):
Drugo, kako mislis da su isto deklarisani kada im je drugaciji product code i revizija (noviji je lead free ako sam dobro shvatio)? To znaci da ih sam proizvodjac vodi kao dve odvojene stavke odnosno razlicita proizvoda pa bi tako trebali da ih vode i nasi odvojeno, a ne da stvaraju konfuziju.
u deklaraciji treba da stoje bitna svojstva memorije: tip, velicina, brzina i tajminzi. nisu oni mutavi da se obavezuju deklaracijom pa da moraju da je menjaju svaki put kad promene molekulski sastav heatspreader-a, termalnu pastu, pa cak i cipove. mislim da je dovoljno fer od proizvodjaca sto ne manipulisu (u najvecem broju slucajeva) serijskim brojevima i drugim oznakama, pa ako si nasao na netu da odredjeni moduli koriste npr. tccd mozes da ih nabavis. ali "nije zvaka za seljaka", moras da pogledas i oznake, ne samo da tjapis prvi modul odredjenog modela - (ako) nigde ne pise zvanicno da ima tccd.
npr:
http://www.corsair.com/corsair/products/specs/TWINX1024-4400C25.pdf
prosto receno, niko ti ne garantuje i ne treba da garantuje bilo sta sem tipa, velicine, brzine i tajminga. mozda ce se nekad trziste razviti u smeru "XX,YY% bakra u heatspreader-u, tccd cipovi ser.no. XXXXX, proizvedeni DD.MM.YY.hh.mm.ss", ali to trenutno nije situacija.
u tom smislu, ne verujem da se proizvodjaci trude da moduli budu fizicki/hemijski identicni, cak i u kitu, a ne verujem da je to uopste izvodljivo.
Pa ako nesto nije kompatibilno, to znaci da deklaracija nije bila potpuna i da je kupac doveden u zabludu jer je kupio pogresan/neodgovarajuci proizvod. Ispravi me ako gresim.
kompatibilnost memorije, kao sto vrlo dobro znas, je skakljiva tema i standardi su prilicno labavi. nema veze sa deklaracijom i uglavnom se smatra za normalnu pojavu da neki moduli nece da rade u nekim konfiguracijama i ne ulazi se mnogo u to da li je problem u jednom ili u drugom. posebno u high performance segmentu.
Sto je najgore, za disk iz mog sig-a se nigde u specifikaciji nije pominjao NCQ. Nasao sam u knowledge base da svi modeli JS serije imaju NCQ ali kad sam pitao WDC rekli su mi da ce biti firmware update uskoro i istog dana OBRISALI to sto je pisalo u knowledge base. Inace ni na jednom disku do sada nisam video da pise "Supports NCQ". Jedini nacin da saznas ima li ga ili nema sa 100% sigurnosti je da prikacis disk i proveris.
Sto se tice deklaracije, ti na osnovu JS ili KS na primer u oznaci znas da li disk ima 8MB ili 16MB cachea. Mogao bi znaci neko da napise samo WD2500 u cenovniku i da ti da sta ima na lageru pa kome sta upadne, a cena ista (visoka) za sve. Slicna prica je bila svojevremeno sa FX5200 karticama (128 .vs. 64 bita) -- ja licno sam protiv takvog nacina trgovine i zato mislim da je primer sa oznakama vise nego dobar.
sto se tice navodjenja kompletnog naziva modela u cenovniku u pravu si. potrosaci treba da su zasticeni od sopstvene neobavestenosti. poenta je napraviti razliku izmedju prodavanja roga umesto svece i situacije kad sveca gori po jednakim standardima, samo su vosak i fitilj malo drugaciji.
bottom line: kad kupujes nesto kupujes ono sto ti proizvodjac garantuje, ne ono sto ti mislis da proizvod treba da sadrzi. negde se mora podvuci crta, ne moze zakon da kupuje umesto tebe, moras i ti da znas sta hoces.