Šta je novo?

...jedna molba...

~animagus*

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2003
Poena
619
...momci nemojte me mrzeti,stvarno sam pregledao forum koliko sam mogao ali nisam naisao na zadovoljavajuc odgovor...naime treba da kupim novi fotoaparat i zanimaju me vasi predlozi...prica je sledeca - imao sam Canon A520,medjutim ukrali su mi za novu godinu i posto sam skupio pare evo mene kod vas u potrazi za savetom...
...bio sam zadovoljan ovim aparatom, onoliko koliko prosecan korisnik moze da bude zadovoljan...
od aparata zelim kvalitetne slike (sto je relativan pojam 🙂...), ako snima ok klipove uredu ali mi ovo nije primarno...
...e sad za aparat bih izdvojio oko 250e, pa me intersuje sledece...vidim da hvalite Fuji - ja, a opet zalim da znam sta je sa novim aparatima iz Canon - ove A klase...samo mi nemojte reci idi pogledaj testove, posto mi ne znace mnogo 🙂 (...osim mozda zakljucka..)...video sam u gradu F10 za koji sam procitao da je prosle god. bio popularan, pa kakav je on u poredjenju sa Canon - om...ili jos neku Fuji u tom cenovnom rangu...

...kad smo vec tu sta je ISO?..(...nemojte se smejati,napisao sam da sam prosecan korisnik,koji je uvek spreman da nauci nesto novo...)
....hvala unapred i pozdrav... 🙂))

Guru, od tebe ocekujem i kratko obajsnjenje o ISO... 😉

Shto, jel tebe zanima a ne znash ? 🙂

Nema tu filozofije. Na svetlosti dana, aparati se skoro ne razlikuju, A520 ce praviti super fotke i ISO nece biti bitan. Ali, kada kazem svetlost dana, to ne znachi da mozesh da udjesh u shumu i da rachunash na svetlo, jer tamo ga nema dovoljno ni po bilo kakvom suncu. I vec tu se vidi razlika izmedju aparata sa visokim ISO i svih ostalih. Jel treba da kazem shta se deshava kada nemash sunce na raspolaganju ? 🙂

Naravno, mozesh ti i u shumi u senci da fotkash sa Canonom, ali mora da se pazi i da se fotka uglavnom shiroko, nikakvi zumovi i bakrachi ne dolaze u obzir. Dok je tu Fuji daleko upotrebljiviji i fleksibilniji. Evo danas sam bio na avali i meni je prosechan ISO bio oko 800, koristio sam 400-1600, u sred bela dana, ispod 400 niks 🙂

Poslednja izmena:
Bas tako, zanima me a ne znam.

Al, ne odgovori ti nama sta je to ISO, to je u vezi sa kolicinom svetla i osetljivoscu, ali kako?

Mozda ce se javiti neki geek da objasni to formulama 🙂

ISO ili osetljivost senzora se ne moze objasniti kao nezavisan faktor na putu do fotografije, ali u klasi kompakt aparata, svi su u ostalim faktorima "tu negde", pa se zato i moze gledati kao velika prednost nekog aparata, u ovom sluchaju Fujija. Izmedju vrednosti 100, 200, 400 i 800 razlika u kolichini svetlosti se sa svakim korakom duplira, tako da sa ISO800 cesh imati 8x brzi zatvarach od onog na ISO100, shto znachi da ce napraviti oshtru fotografiju sa bar 8x manje svetla u odnosu na kolichinu svetla po danu. Svaki drugi kompakt koji ima upotrebljiv ISO200, imace samo 2x manje svetlosti "fore". To mozda ne izgleda tako, ali recimo fotografishesh po suncu i naidje oblak, tebi se raspolozivo svetlo smanjuje i 2-3x.

Najveci neprijatelj fotoaparata je upravo svetlo, pa je zato ISO najbitniji faktor koji ti proshiruje mogucnosti fotografisanja. Tamo gde na aparatu sa max ISO200 ti morash da palish blic i przish ljude dok je pozadina crna kao u tunelu, ISO800 (sa ili bez blica) ce pokupiti pozadinsko svetlo i dati mnogo priblizniju sliku onoj koju oko vidi.

Evo dva primera na brzaka napravljenih da vidish koliko je ISO vrednost bitna i shta moze da uradi od fotografije. Ovo su bash ekstremni uslovi gde i DSLR ide do svojih granica. Hodnik je osvetljen sa dve sijalice, napolju nije potpun mrak i sa stepenishta takodje ima svetla. Prva je kompakt na ISO200 sa blicem jer drugachije nije moglo, druga je ISO1600 bez blica, iz ruke sve naravno.

U svemu ovome, eksterni blic u puno situacija pomaze ekstremno, ali to je vec neka druga pricha 🙂

Poslednja izmena:
...dobro,skapirao sam sta je ISO... ,) ...ali jel vas konacan odgovor - najoptimalniji fotoaparati za te pare danas su Canon A620 ili Fuji F20...kada biram izmedju ove dva aparata prema cemu da orijentisem...
...kakav je Fuji sa opcijama i softwerom u odnosu na Canon...?
...i da,dok sam imao A520 umelo je da bude frustrirajuce sto su mi se one punjive baterije (2xAA 2100mAh) relativno brzo praznile...jel sam ja imao baterije loseg kvaliteta ili je to inace slucaj..?

...i da, za mobilne telefone postoji nas sajt MobilniSvet.com,zar ne postoji jos jedan nas sajt na tu foru samo sa multimedijalnom, IT tematikom...

...ocekujuci vase odgovore :,,: ...puno pozdrava...

Ako mozesh da se nategnesh do F30 koji je oko 300e, to je najbolja moguca kupovina koju mozesh da napravish. Ima sve manuelne komande koje su potrebne, a usput ima najbolji senzor u bilo kojoj klasi, pa tamo gde ostali ostaju u torbici, on ce moci da fotografishe, i takvih situacija je previshe.

Sve zavisi koliko si u tome i koliko zelish da uchish. F20 ce ti dati slichne fotografije kao F30 u svim uslovima, ali F20 je samo idi0t. Ako necesh da dash 300e, mozesh da uzmesh Canon A620 koji je odlichan po svakom pitanju osim u visokim ISO vrednostima, ima sve manuelne komande, pokretni ekran, odlichne fotografije pravi po dobrom svetlu, odlichan video. Ako hocesh najupotrebljiviji kompakt aparat na planeti, uzmi Fuji F31fd (skoro isti kao F30, pa je svejedno koji cesh uzeti).

Poslednja izmena:
Mozda ce se javiti neki geek da objasni to formulama 🙂

ISO ili osetljivost senzora se ne moze objasniti kao nezavisan faktor na putu do fotografije, ali u klasi kompakt aparata, svi su u ostalim faktorima "tu negde", pa se zato i moze gledati kao velika prednost nekog aparata, u ovom sluchaju Fujija. Izmedju vrednosti 100, 200, 400 i 800 razlika u kolichini svetlosti se sa svakim korakom duplira, tako da sa ISO800 cesh imati 8x brzi zatvarach od onog na ISO100, shto znachi da ce napraviti oshtru fotografiju sa bar 8x manje svetla u odnosu na kolichinu svetla po danu. Svaki drugi kompakt koji ima upotrebljiv ISO200, imace samo 2x manje svetlosti "fore". To mozda ne izgleda tako, ali recimo fotografishesh po suncu i naidje oblak, tebi se raspolozivo svetlo smanjuje i 2-3x.

Najveci neprijatelj fotoaparata je upravo svetlo, pa je zato ISO najbitniji faktor koji ti proshiruje mogucnosti fotografisanja. Tamo gde na aparatu sa max ISO200 ti morash da palish blic i przish ljude dok je pozadina crna kao u tunelu, ISO800 (sa ili bez blica) ce pokupiti pozadinsko svetlo i dati mnogo priblizniju sliku onoj koju oko vidi.

Evo dva primera na brzaka napravljenih da vidish koliko je ISO vrednost bitna i shta moze da uradi od fotografije. Ovo su bash ekstremni uslovi gde i DSLR ide do svojih granica. Hodnik je osvetljen sa dve sijalice, napolju nije potpun mrak i sa stepenishta takodje ima svetla. Prva je kompakt na ISO200 sa blicem jer drugachije nije moglo, druga je ISO1600 bez blica, iz ruke sve naravno.

U svemu ovome, eksterni blic u puno situacija pomaze ekstremno, ali to je vec neka druga pricha 🙂

Svaka cast majstore na ovam objasnjenju. Respect!!! :Klanjanje :Klanjanje :Klanjanje

Poslednja izmena:
...Driveru hvala puno na informacijama...:happy:..mozda se i nategnem do 300e...:smoke: ...
...znam da Canona ima u PC Centru i Gigatronu..nego gde se Fuji prodaje u BGu?...

Za 250 evra ( i manje - 230 ) moze da se uzme Fuji S5600.. Sada, jeste samo 5M piksela, ali je to odlican aparat... Sada, sve zavisi od afiniteta i potreba...

...eheeej drugari, uzeo sam F31fd 😀 ,) .....:guitar: ..
..dok sam se vracao kolima a kisa je pljustala napolju burazer je napravio par fotografija \u noc...ne mogu da verujem da se onoliko stvari vidi na slici...🙂 ....
...posto se softver na aparatu i podesavanja skroz sada razlikuju nego na mom starom Canonu (...bart koliko sam do sada video..),prestoji mi put prilagodjavanja...a da bih ga iskoristio u potpunosti moram jos puno da naucim o fotografiji, tako da cete me vidjati na forumu...:banana: ...:bottle: ...

Nazad
Vrh Dno