Šta je novo?

Jedna molba

• Začetnik teme Začetnik teme Dejjan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dejjan

Slavan
Učlanjen(a)
08.07.2006
Poena
319
Danas mi se dogodila neverovatna stvar na poslu.Sedeo sam u kancelariji sa dvoje ljudi u firmi u kojoj radim, a koji su zaduženi za održavanje informacionog sistema,nabavku novog hardvera i softver i sve ostalo vezano za kompjutere.I povela se rasprava o kupovini konfiguracije koja bi najbolje odgovarala radu sa AutoCad-om,a takođe i u svakodnevnom radu sa Office aplikacijama.I prvo smo se dotakli teme monitora.Ljudi su sa pravom ustvrdili kako Lcd monitor ne prikazuje verno boje(jeftiniji modeli sa Tn+film)što je za rad u cad-u skoro apsolutno nebitno.Nakon toga njih dvojica skoro u glas rekoše kako LCD zrači mnogo više od Crt koji po njihovim rečima skoro i da nezrači.Ja ostadoh zabezeknut(jel ovo aorist ? :d )
Ja im tada rekoh kako sam se iz ličnog iskustva uverio u to jer sam sticajem nesrećnih okolnosti koristio na poslu tri dana CRT Samsung od 22 inča i da sam se posle posla osećao umorno i da me je pomalo glava bolela,a da sam kupovinom Samsunga 971P progledao i da sam prvih dana pored njega proveo mnogo više vremena a ni trunku zamora nisam osećao.Nakon toga jedan od njih kaže "pa kakav ti je to argument,evo sad ću zvati tri servisera koji će ti reći da Lcd više zrači od CTR-a,nemoj da mi takve stvari pričaš po firmi,ja razumem ove babe što rade po kancelarijama i pričaju takve gluposti,ali nemoj molim te i ti da mi širiš ovde neistine"
Ja mu rekoh da to lako može da proveri na internetu na šta mi je on rekao "ajde gde,pokaži ,MA NEMAŠ TI POJMA,valjda mi bolje poznajemo to od tebe.Ti znaš da napraviš tender,da odrediš gde koji prečnik cevi ide,da našteluješ pritiske..itd,a u ove stvari nemoj da se petljaš.
Ja sam ostao bez texta.Čovek zapenio kao da sam mu ukrao 1000 evra.U suštini nevolim da nikog ubeđujem u nešto ali mi ono "ti nemaš pojma bode srce" Nikad u svom životu nisam tako nekome nešto rekao,jer mislim da je to krajnje primitivni način obraćanja(odnosno razmene mišljenja)
No da skratim.Meni je potreban neki tekst na internetu o tome (zračenje LCD vs CRT)
Našao sam jedan prilično dobar tekst:
http://ergo.human.cornell.edu/Pub/LCD_vs_CRT_AH.pdf
Ovaj tekst je na engleskom i nisam siguran da će ovi iz firme to razumeti,mada su neki odgovori sasvim jasni i bez nekog posebnog znanja engleskog jezika.
Meni treba neki tekst na srpskom jeziku od kod nas priznatog autoriteta ili nekog časopisa
Takođe ako neko ima neki linka koji je i na engleskom jeziku dobro će doći.
Nadam se da nisam smorio sa ovim tekstom.

Bas zanimljiva prica, nema sta....rado bih ti pomogao, al trenutno ne mogu da nadjem neki malo jaci tekst o tome, jer ko je jos blesav da se upusta u dokazivanje zracenja iz LCD-a....mislim stvarno....lcd zraci koliko i casa vode....ako ipak nabasam na nesto, saljem ti.
A i sa takvim zadrtim likovima cisto sumnjam da bi ti pomogla i necija disertacija na tu temu....dakle mudro cuti i zraci se svojim 971p.... 😀

Poslednja izmena:
Pazi, postoji ona stara: Budali ne vredi objašnjavati, a pametnom nema potrebe.

Svako ko imalo razume proces nastajanja slike na CRT i LCD monitorima, nikad ne bi izvalio takvu glupost. Tako da bolje nemoj kidati svoje živce i pusti genijalce da impresioniraju babe po kancelarijama.

Samo mi je krivo zbog mnogih normalnih momaka koji nigde ne rade.

Evo na brzinu sto sam nasao:
http://www.pcpress.co.yu/arhiva/tekst.asp?broj=33&tekstID=1539
http://experts.about.com/q/Monitors-1521/LCD-vs-CRT.htm
http://www.mikro.co.yu/ser/casopis/tekst.php?id=1388 - ovde bas postoji recenica "LCD ekrani su lakši, efikasnije troše prostor i energiju, i što je još važnije, manje zamaraju oči od ekrana s katodnom cevi"
Postoji ogroman broj TFT vs. CRT diskusija na forumima sirom neta ali ne znam koliko su ta licna misljenja kompetentna za te "poznavaoce" u tvojoj firmi.

Ma onaj link što sam dao nešto mi neda mira.Kao prvo objavljen je 2003 godine,a od tada su možda počeli da štancovanjem LCD-ova koji zrače.
A i pisao ga je neki profesor koji kao i svaki profesor verovatno nosi naočare i šta on sada zna šta zrači a šta ne ,jednom rečju nema on pojma.

Ja sam odavno prestao da se cudim ljudskoj gluposti a i nasi ljudi oduvek vole da se prave pametni i u sve se razumeju.Vrhunac je bio kada je u firmi u kojoj sam radio bio raspisan konkurs za prijem diplomiranog masinkog inzenjera na mesto menadzera prodaje i kada je primljen kandidat koji je na razgovoru odvalio toliko gluposti da je to bilo smesno ali je bio toliko samouveren u to sto je pricao da su se oni koji su odlucivali koga primiti odusevili s njim zato sto ce biti odlican za biznis jer i kada nema pojma o cemu prica svakoga ce ubediti da je ekspert (ova tvoja prica me podseti na ovu epizodu). Zao mi je sto je tako ali takva je sredina u kojoj zivimo.

Hvala svima na linkovima,nisam očekivao da će se toliko ljudi javiti.
Da budem potpuno iskren oni sasvim dobro znaju posao koji rade(održavanje softvera) ali izgleda da površno prate razvoj novih tehnologija(mada LCD nije nešto posebno nova tehnologija)

Sta ti nije jasno? Dobili su instrukcije od direktora da ubede ljude koje im stvari na poslu (ne)trebaju, ne bi li slucajno bilo suvisnih troskova. Cudi me da nisu poceli da objasnjavaju da je 15" CRT mnogo bolji od 17"...
😉

Bas zanimljiva prica, nema sta....rado bih ti pomogao, al trenutno ne mogu da nadjem neki malo jaci tekst o tome, jer ko je jos blesav da se upusta u dokazivanje zracenja iz LCD-a....mislim stvarno....lcd zraci koliko i casa vode....ako ipak nabasam na nesto, saljem ti.
A i sa takvim zadrtim likovima cisto sumnjam da bi ti pomogla i necija disertacija na tu temu....dakle mudro cuti i zraci se svojim 971p.... 😀

SVAKA elektronika generise elektro-magnetno (EM) zracenje, pa ova izjava ne stoji (sem ako je voda iz kraja bogatog prirodnim radioaktivnim zracenjem, ili je kontaminirana).

Definitivno CRT mnogo vise zraci zato sto, u odnosu na LCD, sadrzi par elemenata viska koji su bas najveci izvori EM zracenja, a to su visokonaponski (VN) trafo i sama katodna cev:

- Visokonaponski trafo, kao i svaki trafo, radi po principu magnetnog fluksa. To znaci da se beskontaktno, na principu (elektro)magnetne indukcije, vrsi konverzija napona sa jedne na drugu vrednost (u ovom slucaju na oko 25000 volti). A to ne moze bez nezeljenog izracivanja polja sile u neposrednoj okolini trafo-a. Bas iz tog razloga ljudi pisu peticije da se velike trafo stanice izmeste iz okoline naseljenih mesta (skorasnji primer Mirijeva). Nije isto VN trafo i trafo-stanica, ali je sistem funksionisanja identican.

- Katodna cev je najveci izvor zracenja u jednom monitoru. Na kraju katodne cevi (od gledaoca) se nalaze elektronski topovi koji se ponasaju kao minijaturni akceleratori cestica. Topovi sluze da elektronima daju dovoljnu silu (povecanjem njihove brzine) da pobude fosforescentni sloj nanet na prednu stranu cevi. Znaci covek koji sedi ispred monitora je bukvalno bombardovan ogromnom kolicinom elektrona velike energije pravo u lice.

Matematicki, nivo zracenja dodje ovako (grubo govoreci): CRT-(VN trafo+katodna cev)=LCD

I LCD monitori isijavaju zracenje, ali u mnogo manjoj meri od CRT-a....

Poslednja izmena:
Koliko mi se cini jedino zracenje koje emituje LCD monitor je UV zracenje (pozadinsko osvetlenje) e sad koliko je "jako" to zracenje to je vec diskutabilno.

Na kakvom li to hardveru radite i kakva ste firma kad vam IT održavaju tolike neznalice? Meni je ovo ravno kao kad bi seo u taxi i ovaj te zab'o u prvu banderu. Treba ih škartirati ako vam firma vredi čemu.

Sa druge strane, možda te jednostavno lože. 😉 Meni je neverovatno da poverujem da neko može da kaže toliku količinu gluposti, a da se ne šali.

SVAKA elektronika generise elektro-magnetno (EM) zracenje, pa ova izjava ne stoji (sem ako je voda iz kraja bogatog prirodnim radioaktivnim zracenjem, ili je kontaminirana).

Definitivno CRT mnogo vise zraci zato sto, u odnosu na LCD, sadrzi par elemenata viska koji su bas najveci izvori EM zracenja, a to su visokonaponski (VN) trafo i sama katodna cev:

- Visokonaponski trafo, kao i svaki trafo, radi po principu magnetnog fluksa. To znaci da se beskontaktno, na principu (elektro)magnetne indukcije, vrsi konverzija napona sa jedne na drugu vrednost (u ovom slucaju na oko 25000 volti). A to ne moze bez nezeljenog izracivanja polja sile u neposrednoj okolini trafo-a. Bas iz tog razloga ljudi pisu peticije da se velike trafo stanice izmeste iz okoline naseljenih mesta (skorasnji primer Mirijeva). Nije isto VN trafo i trafo-stanica, ali je sistem funksionisanja identican.

- Katodna cev je najveci izvor zracenja u jednom monitoru. Na kraju katodne cevi (od gledaoca) se nalaze elektronski topovi koji se ponasaju kao minijaturni akceleratori cestica. Topovi sluze da elektronima daju dovoljnu silu (povecanjem njihove brzine) da pobude fosforescentni sloj nanet na prednu stranu cevi. Znaci covek koji sedi ispred monitora je bukvalno bombardovan ogromnom kolicinom elektrona velike energije pravo u lice.

Matematicki, nivo zracenja dodje ovako (grubo govoreci): CRT-(VN trafo+katodna cev)=LCD

I LCD monitori isijavaju zracenje, ali u mnogo manjoj meri od CRT-a....

okej, naravno da ima zracenje, ali poenta onoga sto sam rekao je da je to zracenje besmisleno slabo....pa katodna cev je izvor zracenja koje je bitno (stetno) za ljudsko oko- a to je kod monitora najvaznije (pre svega udobnost za oci)....kad nje nema, nema ni stete, zar ne?😉

Ma ti likovi hoce da ti uvale neki njihov CRT monitor i sebi da uzmu TFT, pa su pokusali da ti prodaju pricu kako na TFT-u nisu verne boje, pa kad to nije proslo (tj. bas te briga za boje) onda su se uhvatili zracenja.
Providno brate...

Ma ti likovi hoce da ti uvale neki njihov CRT monitor i sebi da uzmu TFT, pa su pokusali da ti prodaju pricu kako na TFT-u nisu verne boje, pa kad to nije proslo (tj. bas te briga za boje) onda su se uhvatili zracenja.
Providno brate...

Oni već koriste LCD monitor u firmi 😀 .
Inače mrtvi su ozbiljni kada to pričaju.Danas mi je inače bio prikačen na kompjuter mp3 player Cowon iaudio 5,naravno prvi put su čuli za tu firmu.Dobro, kod nas nije ni toliko poznata ali kvalitet izrade i zvuk koji daje je stvarno super.

Poslednja izmena:
TFT je LCD ali LCD ne mora biti TFT !!!? Mozda su mislili na prve LCD monitore od pre 10g!

Pogledaj ovo...Vec sam kacio ali...:wave:

Prilozi

Nazad
Vrh Dno