Šta je novo?

Jedan komp --> 6 monitora! IDEJA ???

diviner

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
620
Ne bih mnogo da gnjavim, ali bih pre pocetka nekog jaceg "exploringa" za spravama koje omogucavaju dole pomenutu radnju, pitao one upucenije (Ko pita ne skita ctp; )! Naime bicu kratak i koncizan:

Za izradu prezentacionog dijela cd shopa ovde u NS potrebno je odraditi da se sa jednog kompa kontrolise 6 razlicitih slika i uz pomoc ili bez "video mixera" raspodjeli odvojeno na 6 razlicitih monitora !

1. Da li je ovako nesto moguce (pretpostavljam da jeste, ali se onda postavlja pitanje razumnosti cene izrade)?
2. Potreban bilo kakav prijedlog, pa makar i najalternativniji !
3. Dolazi u obzir i alternativa sa TwinView-om (meni trenutno jedina na pameti ) i vise kompova!

Toliko !

PS. I nemojte sad da mislite da ocu da se "obogatim na vama" :beat: ! Ta nisam ja takav :beat: :D ! Mene ovo interesuje ono cisto idejno, posto ova varijanta vjerovatno podrazumijeva specijalizovani hardver ( izlazna karta za 7 odvojenih video izlaza :confused: ako postoji) koji doticna osoba tesko moze da priusti !

:wave;

Jedina kulturna varijanta bi bila da se uzme ploca sa 2 AGP slota (ako se dobro secam govorilo se o nekoj Soyo ploci koja ima 2xAGP), pa se u nju ubodu dve Matrox Parhelia, ali se onda dolazi do pitanja isplativosti.
U principu sve zavisi od zahtevnosti te prezentacije, pa ako nije nista specijalno zahtevno mozda bi bilo jeftinije uzeti 6 nekih krseva, pa ih umreziti...

Crni je napisao(la):
Jedina kulturna varijanta bi bila da se uzme ploca sa 2 AGP slota (ako se dobro secam govorilo se o nekoj Soyo ploci koja ima 2xAGP), pa se u nju ubodu dve Matrox Parhelia, ali se onda dolazi do pitanja isplativosti.
U principu sve zavisi od zahtevnosti te prezentacije, pa ako nije nista specijalno zahtevno mozda bi bilo jeftinije uzeti 6 nekih krseva, pa ih umreziti...
A moze i samo tri sa twin view-om (n-view)...
Ili dva sa perheliom, ili dva jedan twin a jedan perhelia.

Sve u svemu kombinatorika sa brojem izlaza/cena...

dejandj je napisao(la):

...pod uslovom da nadje sa 3 AGP-a :)
Ma moglo bi i sa 6 PCI kartica kad bi Win to podrzavao :D

Crni je napisao(la):

Nije do wina nego do graficke. Ako graficka podrzava rad u paru sa jos jednom moze da se stavi koliko god hoces grafickih...

Pre jedno godinu....

Pre jedno godinu a mozda i dve sam video neko da prodaje nesto tako.
Sve u svemu to je paket valjda sa 4 graficke mislim da su bile neki S3virgeovi ili slicno sa 8 mb rama PCI, i neki softver uz sve to i cena je pritom bila smesna i moglo je da se uzme i vise grafickih. Ali ko je to prodavao i kada pojma nemam.

Re: Pre jedno godinu....

darkpawla je napisao(la):
Pre jedno godinu a mozda i dve sam video neko da prodaje nesto tako.
Sve u svemu to je paket valjda sa 4 graficke mislim da su bile neki S3virgeovi ili slicno sa 8 mb rama PCI, i neki softver uz sve to i cena je pritom bila smesna i moglo je da se uzme i vise grafickih. Ali ko je to prodavao i kada pojma nemam.

Hm...da li je nesto takvo uopste izvodljivo :confused: ? Mislim, da li je uopste moguce ubosti dve PCI gr.karte tako da im se memorijska mapiranja ne sudaraju (I/O maping) . Samo da nadjem malo vremena pa cu detaljnije pretraziti internet "na zadatu temu"....ono cisto da vidim ima li kakvih konceptualno slicnih alternativa (Al sam ovo srocio a? :D ). Ove ostale gore su mi i same padale na pamet, ali opet mogucnost postojanja namjenske sprave bi elegantno rjesile problem, bez potrebnog egzibionizma i vremenski vrlo zahtjevnog experimentisanja)!
Moze jos kakvih prijedloga...ono cisto da mi budete inspiracija (ko da pisem roman :D )!
E.....i da ! .......Hvala na interesovanju! (D)

PS. S3 Virge je postojao samo u varijanti sa 1, 2 i 4 MB memorije (PCI i AGP izvedba)! ctp; Mozda grijesim, no nebitno !

Izgleda da sam ja to sanjao ili slicno

Ne znam zasto ali sam se ili ja gadno istripovao ili to nije ni postojalo! Nikad ne bacam casopise i slicno pa sam sisao u podrum povadio oko 15kg casopisa i seo da prelistavam ali SIPAK. a znam da sam to procitao!
BEdak, Bedak!!!

Re: Izgleda da sam ja to sanjao ili slicno

Ne znam zasto ali sam se ili ja gadno istripovao ili to nije ni postojalo! Nikad ne bacam casopise i slicno pa sam sisao u podrum povadio oko 15kg casopisa i seo da prelistavam ali SIPAK. a znam da sam to procitao!
BEdak, Bedak!!!

O tome je pisao PCPRESS pre par godina, to provereno nam jer je i meni nesto tako trebalo..... ako bas nekoga interesuje, pronaci cu i skenirati...... vezivali su ukupno cetiri PCI karte i to je kao radilo. Ali sad kada razmislim, mozda su i lagali, jer sam se kasnije uverio da stvarno pisu svasta....

Re: Re: Izgleda da sam ja to sanjao ili slicno

Mica je napisao(la):
O tome je pisao PCPRESS pre par godina, to provereno nam....

A mozda i nisu lagali samo sto se nije radilo o PC masinama, nego se sad ja nesto ja secam da sevaljda radilo o nekoj prezentaciji Alfi u firmi Digital. VAljda je neko demonstirao snagu alfa masina na nekom sajmu !???!?? :(

Takav komplet se zove hydrapac i ima 1xpci karticu, 1x [2x ps/2 > usb] i software.Mozes da imas takvih kompleta koliko imas pci slotova.

Za vise monitora, AGP Matrox dual-head, + isto ali PCI verzije.
Meni g450agp + pci g450 rade u paru, dakle max 4 monitora.
Svaka pci jos dodaje 2 monitora. Rezolucije se nezavisno podesavaju.
Jedini problem, mora da se naruci iz Amerike, te pci verzije, nema ih
kod nas.,)

diviner je napisao(la):
Ne bih mnogo da gnjavim, ali bih pre pocetka nekog jaceg "exploringa" za spravama koje omogucavaju dole pomenutu radnju, pitao one upucenije (Ko pita ne skita ctp; )! Naime bicu kratak i koncizan:

Za izradu prezentacionog dijela cd shopa ovde u NS potrebno je odraditi da se sa jednog kompa kontrolise 6 razlicitih slika i uz pomoc ili bez "video mixera" raspodjeli odvojeno na 6 razlicitih monitora !

1. Da li je ovako nesto moguce (pretpostavljam da jeste, ali se onda postavlja pitanje razumnosti cene izrade)?
2. Potreban bilo kakav prijedlog, pa makar i najalternativniji !
3. Dolazi u obzir i alternativa sa TwinView-om (meni trenutno jedina na pameti ) i vise kompova!

Toliko !

PS. I nemojte sad da mislite da ocu da se "obogatim na vama" :beat: ! Ta nisam ja takav :beat: :D ! Mene ovo interesuje ono cisto idejno, posto ova varijanta vjerovatno podrazumijeva specijalizovani hardver ( izlazna karta za 7 odvojenih video izlaza :confused: ako postoji) koji doticna osoba tesko moze da priusti !

:wave;

Ja sam svojevremeno dobio prikaz na 4 monitora sa sledecim sredstvima koja su mi bila "pri ruci"
2 racunara, svaki sa matrox g400 ili g450 dual head
program NetOp, verovatno moze i pcAnywhere.
Na svakom racunaru postavim dual head>clone, a preko NetOp-apodesim da jedan bude host a drugi guest, i sve sto se radi na hostu, vidi se na 4 monitora.
Postoji program NetOp School ili tako nesto (danware denmark), koji verovatno moze da prikaze na koliko hoces racunara/monitora, ali nisam ga imao.

Crni je napisao(la):
dejandj je napisao(la):

Ja video racunar, sto tera 8 monitora. Elektronski rulet. www.gold-club.si, produkt recimo UFO 8. MSI ploca, Matrox g400 i 6 SiS-ova PCI. Window Me.

Nije problem Windowsa, podrzavaju i Win2000 i 98 rad sa vise monitora.
Problem je sto treba kupiti npr. Matrox g200 koji podrzava 4 ili vise
izlaza a kosta 350$, tako nesto. Koliko PCI video kartica se doda, toliko
monitora vise. AGP sa dual head-om, (Matrox) ili twinview (Nvidia, Ati)
cisto stedi mesta za dodatne PCI kartice. Problem je ovde naci PCI iole
jacu karticu, to mora da se narucuje, pa komplikuje stvar. S3, Matrox
od 4-8mb pci, tih ima polovnih, ali novije i jace nema. Mora dakle
narucivanje, visa kartica, posta (carina je >100$, bar je tako bilo)...
Ima toga, dualhead, twinview a pci, evo yahoo shoping, search npr -
http://shop.store.yahoo.com/kmexpress/at-7500p64.html

danas sam naleteo na adapter koji moze da prikaze sliku na 8 razlicitih monitora:

ExpandView 8-Port (pn:1560)
Za povezivanje do 8 monitora istovremeno na jedan računar, do 65 metara udaljenosti. Maksimalna rezolucija slike do 1280x1024 na 75Hz. Idealno za sajmove, nastavu, prezentacije

cena mu je 200 eura...

ako te interesuje : www.pyramid.co.yu pod kablovi i adapteri

Re: Pre jedno godinu....

PS. S3 Virge je postojao samo u varijanti sa 1, 2 i 4 MB memorije (PCI i AGP izvedba)! ctp; Mozda grijesim, no nebitno !

Verovatno je mislio na Virge 3D koji je imao 8 ili 16MB memorije.

Sto se tice gore navedenog problema - pozovi VIRTYCOM na 018/355-921. Imaju oglas na 73. strani novog PC Pressa i nude da se preko jednog PC kucista poveze do 4 monitora (plus tastature i misevi) i tako se koriste kao 4 kompa na jednom kucistu. Sistem se zove HYDRAPAC.

Vise monitora na 1 komp obicno je za specificnu primenu...Najcesce to
treba onima koji se cepaju sa Amerima na berzi, dnevnim trgovcima,
a u pitanju je vise grafika, istovremeno, 2D, na nekoliko monitora. Tu ne trebaju jake kartice, mozda za video prezentacije, ili nesto zahtevnije, treba...
Matrox dual-head je najbolji, jer deli na dva potpuno nezavisna display-a.
Nezavisna rezolucija, bitno ako se kombinuje 2 razlicita monitora.
Ati dual-display ima problem s tim, jer siri ceo prikaz na 2 monitora. (na W2000), na W98 moze razlicita rezolucija, koliko se secam.
Matrox g200 - je skupo resenje, http://www.matrox.com/mga/products/g200_mms/home.cfm
dobija se isti efekat sa agp g450, + pci g450, to je 4 monitora vec + pci
koliko jos treba. Ili twinview, nebitno + nekoliko pci. Meni ova 2xg450
(jedna agp 16mb, jedna pci 32mb) + obicna Millenium 4mb, moze da tera 5 monitora.
Zanimljivo bi bilo videti Nforce2 integrisan, sa twinview-em + pci, da li bi to sljakalo, nemam pojma. To bi onda bila najjeftinija varijanta verovatno.
Appian je poznat za multidisplay resenja:
http://www.appian.com/?menu=products
ali su cifre povece...
http://www.isoutsource.com/velob2b/Groups.cfm?&DID=10&User_ID=183624&st=4530&st2=-38592551&st3=44969995&CATID=46
I naravno, za bilo kakvu zahtevniju igru, kvisko, nema teorije...Za 2D,
sljaka...
:p

Hvala na interesovanju ! Nisam ocekivao ovoliko komentara :shock: ! :D
Nego bice probana ona najeftinija varijanta sa PCI kartama (sa dual view) , tako da u skladu s tim ide i hipoteticko pitanje: moraju li biti svi istog branda i modela (iz dosadasnje price bih zakljucio da ne mora)! Mislim da je experimentisanje odgovor na postavljeno pitanje (a to je ono sto sam svim silama pokusao da izbjegnem, zahtjeva puno vremena, da ne govorimo o potrazi za doticnim kartama)!

NAPOMENA: Potrebno je da se 6-7 RAZLICITIH 2D slika prenese i kontrolise nezavisno sa jednog kompa (nije iskljuciva i varijanta sa vise kompova)! Znaci nista tipa razvodnici jednog izlaza na 8 monitora !!!
Ipak hvala svima koji su ucestvovali u raspravi (i ja bi bio aktivniji da mi ne "ukinuse" taj reply mailing) ! Veliko hvala i pozdrav ;) !

Vrh Dno