Za pocetak, sve tri kamere (Olympusi C5050 i C5060 i Canon G5) su izvanredne "prosumer" kamere, nude puno mogucnosti, odlicno rukovanje i zaista proizvode odlicne slike. Sve tri imaju odlicne objektive (mada dosta razlicitih karakteristika), cvrsta kucista, izvlacece LCD-ove, prikljucak za spoljni blic, dodatne objektive i filtere, daljinski upravljac, itd. Cene su, takodje, veoma slicne.
Razlika izmedju C5050 i C5060 je najociglednija u samom objektivu - C5060 ima veci raspon (27-110 mm naspram 35-105) ali je i sporiji (uze maksimalne blende) - F2.8-F4.8 naspram F1.8-F2.6. Sledeca uocljiva razlika je LCD - na C5060 je funkcionalniji i izvlaci se skroz na gore i rotira. Treca bitna razlika je napajanje - C5050 koristi 4 obicne AA baterije, a C5060 akumulatorsku Li-Ion. Litijumske duze traju, brze se pune, ne prazne se stajanjem, ali su skuplje (za dugacka snimanjaipak treba dodatna) i ne mogu se dokupiti alkalne baterije u trafici kad je baterija prazna, a rezerve nema. Cetvrta razlika je sto je C5060 dopunjen i pasivnim AF senzorom (uz AF lampu), sto donosi brzem i preciznijem fokusiranju.
Canon G5 ima objektiv samo malcice sporiji od C5050, ali i zato duzi za 35mm - 35-140mm, F2.0-F3.0. LCD se izvlaci sa strane (kod C5060 bi dodatni blic smetao LCD-u), takodje koristi litijumsku bateriju.
Izmedju C5050 i C5060 verovatno bih se, teska srca (zbog brzine objektiva), ipak odlucio za novajliju (5060). Najvise zbog sirokog ugla i fokusiranja. Fokusiranje je najbitnija stvar kod foto kamera, neke se greske u slikanju mogu manje ili vise popraviti i srediti u SW-u (boje, ekspozicija), ali fokus nikada. Medjutim, daleko od toga da je C5050 los u fokusiranju, C5060 je samo bolji. Sa druge strane, neki ce reci da se moze dobiti siroki ugao sa adapterom, ali da se objektiv ne moze ubrzati. C5060 ima bolju redukciju suma, pa se razlika donekle ublazava, ali je ipak C5050 bolji u uslovima manje svetla.
Dakle i C5050 ima svojih argumenata, vrlo jakih (objektiv, baterije).
Detaljno poredjenje i more sjajnih clanaka o obe kamere mozete naci ovde:
http://www.wrotniak.net/photo/c5050/c5060-compar.html
Sto se tice poredjenja sa G5, mogu a poredim direktno C5050 i G3, obizrom da sam slikao sa oba, G5 je veoma slican G3, skoro istovetan. U ruci mi se vise dopao Olympus, bolje mi je lezao u ruci i nekako su mi se kontrole vise dopale. To je, medjutim, vrlo subjektivan utisak. Canonov LCD je bez sumnje korisniji, ali mi je C5050 displej bio zgodniji za brza slikanja nezgodnih uglova, zato jer je ekran u osi sa objektivom, a ne sa strane, sto mi je neprirodno. Inace LCD koristim vrlo retko, samo za makroe i kad je neophodno bas precizno kadriranje. Slike su odlicne u oba slucaja. Canon ima nesto manje suma, posebno kod duzih ekspozicija gde je nenadmasan, ali Olympusove boje su mi se vise dopale i slika mi je delovala za dlaku prirodnije. Napominjem da je to isto subjektivan utisak. Canonov RAW je manji i cini mi se upotrebljiviji i da G5 postize nesto vecu dinamiku, ali zato C5050 ima 3:2 format slike, sto mi se vrlo svidja.
Zakljucka, zapravo, i nema. Tri odlicne kamere, u pitanju su nijanse. Kada bih ja sad kupovao odabrao bih C5060 zbog 27mm objektiva i najbrzeg fokusiranja, ali i otkukao dobrano zbog sporijeg objektiva.