Šta je novo?

Je l' dobar Olympus C4000Z?

minketa je napisao(la):
Sta mislite o ova dva?
Samo za Olympus C4000... necu stavljati nista drugo na njega.
Uff, gde Sony tripode, ionako deru za sav pribor.
Inace sam mislio da hoces neki mali-dzepni model, ovi sigurni nemaju probleme koje sam opisao.

Nisam zapeo da hocu bas ove, pre sam ih naveo kao primer. Od necega moram poceti da razmisljam...
Sta jos da pogledam, osim Sony-ja?
I, koja je normalna cena ovakvih tripod-a?

Razmisljao sam i o dzepnim varijantama... Najbolje je kad covek ima oba, bez sumnje.
Ako uzmem dzepni, njega mogu uvek da imam sa sobom... ali ako nemam na sta da ga stavim onda mogu da se slikam. A ovaj veliki opet treba da nosam tamo-amo... S njim kad covek krene - k'o da ide na pecanje! Ali zato imas tripod za sve.

Kupi oba, prvo dzepni pa proceni kada ce ti zatrebati veliki. Za dzepni sam ti opisao na sta da obratis paznju. I velike i male potrazi u foto radnjama, nikako u video i elektro shop-ovima jer su tamo papreno skuplji.

Aleksandre posto mi se cini da si ti najupuceniji za dig.foto aparate da li bi imao vremena i volje da pokrenes jedan topic u stilu "saveti za kupovinu digitalnih foto aparata i na sta obratiti paznju" kao sto je pokrenuo Stefan1 za kamere.Recimo da tu malo izdetaljises i oko pojmova ,objektiva sta znaci F dali je bolje kad je objektiv raspona F2,8-4,8 ili 1,8-2,6 konkrtno sam naveo za Oly C5060WIDE ZOOM i Oly C5050 ZOOM a priblizno su iste cene! Mislim da bi ovakav topic pomogao svima da bolje razumeju ove aparate a samim tim da i sami mogu da ih uporedjuju i donesu odluku za kupovinu ! Pozdrav!

Stomatolog je napisao(la):
Aleksandre posto mi se cini da si ti najupuceniji za dig.foto aparate da li bi imao vremena i volje da pokrenes jedan topic u stilu "saveti za kupovinu digitalnih foto aparata i na sta obratiti paznju" kao sto je pokrenuo Stefan1 za kamere.Recimo da tu malo izdetaljises i oko pojmova ,objektiva sta znaci F dali je bolje kad je objektiv raspona F2,8-4,8 ili 1,8-2,6 konkrtno sam naveo za Oly C5060WIDE ZOOM i Oly C5050 ZOOM a priblizno su iste cene!
Nisam Aleksandar, ali potrazi njegove postove iz recimo augusta-septembra, tamo je dao neke saveta, a ovog meseca dao je i linkove za kurseve-skole fotografije na netu.
Manji broj F (F=otvor blende) znaci da je objektiv svetlosno jaci, tj. sposobniji za snimanje pri slabijim svetlosnim uslovima. Dakle od F2,8-4,8 ili 1,8-2,6 ovaj drugi je znatno bolji u tom pogledu. Da 5060 ima F kao i 5050 bio bi skuplji aparat, jer manji F zahteva kvalitetniju optiku.

Samo da dopunim Vlastu za konkretan slucaj Olympusa C5060 i C5050:
Testovi pokazuju da je kod C5060 bolja redukcija suma (uz ocuvanje detalja) na vecim ISO vrednostima, otprilike za jedan korak (stop). To znaci da, npr. C5060 na ISO400 postize nivo suma kao C5050 na ISO200. Medjutim C5050 ima "brzi" objektiv za ceo korak. To znaci da ce pri istim svetlosnim uslovima moci da se koristi veci otvor blende (manji F broj) za isto vreme ekspozicije. Jos preciznije - u situacijama gde bi morali da koristite ISO400 na C5060 a da se ostane na prihvatljivom vremenu ekspozicije (zbog zamucenja slike usled tresenja aparata ili pomerajna subjekta), mozete da koristite ISO200 na C5050 jer je objektiv taman toliko "brzi".

Ne znam sta da kazem za C5060 - odusevljava me siroki ugao (od 27mm), ali sam razocaran sporijim objektivom..

Aleksandre posto mi se cini da si ti najupuceniji za dig.foto aparate da li bi imao vremena i volje da pokrenes jedan topic u stilu "saveti za kupovinu digitalnih foto aparata i na sta obratiti paznju" kao sto je pokrenuo Stefan1 za kamere.

uz sav rizik da budem `drveni` advokat poredjenje ti je krajnje neumesno.

koje poredjenje? ovo gore...implicira slican ili isti nivo upucenosti...brrrr...

Aleksandar je napisao(la):
Testovi pokazuju da je kod C5060 bolja redukcija suma (uz ocuvanje detalja) na vecim ISO vrednostima, otprilike za jedan korak (stop).
Ne znam sta da kazem za C5060 - odusevljava me siroki ugao (od 27mm), ali sam razocaran sporijim objektivom..
Ocigledno su boljom redukcijom suma kompenzovali 'sporiji' objektiv, pa mu dodje na slicno. Ali 27mm, ah ...

Hvala Vlasti i Aleksandru na odgovorima !
A inace u mom pitanju nema nikakvih implikacija vec sam samo naveo topic kao model bez uporedjivanja nicije "upucenosti" ali svejedno se izvinjavam ako je to neko tako shvatio jel mi to nije bila namera.

Nema potrebe nikome da se izvinjavas, nista lose nisi ni mislio ni napisao.
Mislim da treba pozdraviti svakoga ko zeli da pomogne drugima i nesto napise o nekoj temi, bez obzira o znanju ili nivou strucnosti. Svako misljenje je dragoceno i predstavlja necije iskustvo. Iskustva su razlicita, kao i ocekivanja, znanja, ali je uvek lepo kada neko potrosi svoje vreme da bi podelio to sa drugima na forumu.

Sad skoro je Misa® napisao vrlo lep i opsiran lican prikaz Sony P72 aparata:
http://www.benchmark.co.yu/forum/viewtopic.php?t=40440
Imam utisak da bi mnogi korisnici na forumu imali sta da napisu, ali da se boje da ce biti ismejani ili iskritikovani od drugih.
Licno mi je vrlo drago ako je bar jedan citalac Benchmark Foruma u bar jednom mom postu pronasao nesto zanimljivo ili korisno. Zato sam i dalje ovde.

Sto se tice C5060, kamera ima jos poboljsanja, pre svega u oblasti fokusiranja, tako da je vrlo, vrlo zanimljiva.

A inace u mom pitanju nema nikakvih implikacija vec sam samo naveo topic kao model bez uporedjivanja nicije "upucenosti" ali svejedno se izvinjavam ako je to neko tako shvatio jel mi to nije bila namera.
Ma nista ti ne brini. Majka ja malcice nervozan, ali u konstruktivnom smeru :D

[/Sto se tice C5060, kamera ima jos poboljsanja, pre svega u oblasti fokusiranja, tako da je vrlo, vrlo zanimljiva]

Sta bi ti Aleksandre rekao koja od njih dve je bolja jer trenutno je ovde u Srbiji cena slicna osim sto se,bar po reklami,uz C5050 nudi gratis 64mb SM mem.krat.I gde je tu sa njima Canon G5.

Za pocetak, sve tri kamere (Olympusi C5050 i C5060 i Canon G5) su izvanredne "prosumer" kamere, nude puno mogucnosti, odlicno rukovanje i zaista proizvode odlicne slike. Sve tri imaju odlicne objektive (mada dosta razlicitih karakteristika), cvrsta kucista, izvlacece LCD-ove, prikljucak za spoljni blic, dodatne objektive i filtere, daljinski upravljac, itd. Cene su, takodje, veoma slicne.

Razlika izmedju C5050 i C5060 je najociglednija u samom objektivu - C5060 ima veci raspon (27-110 mm naspram 35-105) ali je i sporiji (uze maksimalne blende) - F2.8-F4.8 naspram F1.8-F2.6. Sledeca uocljiva razlika je LCD - na C5060 je funkcionalniji i izvlaci se skroz na gore i rotira. Treca bitna razlika je napajanje - C5050 koristi 4 obicne AA baterije, a C5060 akumulatorsku Li-Ion. Litijumske duze traju, brze se pune, ne prazne se stajanjem, ali su skuplje (za dugacka snimanjaipak treba dodatna) i ne mogu se dokupiti alkalne baterije u trafici kad je baterija prazna, a rezerve nema. Cetvrta razlika je sto je C5060 dopunjen i pasivnim AF senzorom (uz AF lampu), sto donosi brzem i preciznijem fokusiranju.

Canon G5 ima objektiv samo malcice sporiji od C5050, ali i zato duzi za 35mm - 35-140mm, F2.0-F3.0. LCD se izvlaci sa strane (kod C5060 bi dodatni blic smetao LCD-u), takodje koristi litijumsku bateriju.

Izmedju C5050 i C5060 verovatno bih se, teska srca (zbog brzine objektiva), ipak odlucio za novajliju (5060). Najvise zbog sirokog ugla i fokusiranja. Fokusiranje je najbitnija stvar kod foto kamera, neke se greske u slikanju mogu manje ili vise popraviti i srediti u SW-u (boje, ekspozicija), ali fokus nikada. Medjutim, daleko od toga da je C5050 los u fokusiranju, C5060 je samo bolji. Sa druge strane, neki ce reci da se moze dobiti siroki ugao sa adapterom, ali da se objektiv ne moze ubrzati. C5060 ima bolju redukciju suma, pa se razlika donekle ublazava, ali je ipak C5050 bolji u uslovima manje svetla.
Dakle i C5050 ima svojih argumenata, vrlo jakih (objektiv, baterije).
Detaljno poredjenje i more sjajnih clanaka o obe kamere mozete naci ovde:
http://www.wrotniak.net/photo/c5050/c5060-compar.html

Sto se tice poredjenja sa G5, mogu a poredim direktno C5050 i G3, obizrom da sam slikao sa oba, G5 je veoma slican G3, skoro istovetan. U ruci mi se vise dopao Olympus, bolje mi je lezao u ruci i nekako su mi se kontrole vise dopale. To je, medjutim, vrlo subjektivan utisak. Canonov LCD je bez sumnje korisniji, ali mi je C5050 displej bio zgodniji za brza slikanja nezgodnih uglova, zato jer je ekran u osi sa objektivom, a ne sa strane, sto mi je neprirodno. Inace LCD koristim vrlo retko, samo za makroe i kad je neophodno bas precizno kadriranje. Slike su odlicne u oba slucaja. Canon ima nesto manje suma, posebno kod duzih ekspozicija gde je nenadmasan, ali Olympusove boje su mi se vise dopale i slika mi je delovala za dlaku prirodnije. Napominjem da je to isto subjektivan utisak. Canonov RAW je manji i cini mi se upotrebljiviji i da G5 postize nesto vecu dinamiku, ali zato C5050 ima 3:2 format slike, sto mi se vrlo svidja.

Zakljucka, zapravo, i nema. Tri odlicne kamere, u pitanju su nijanse. Kada bih ja sad kupovao odabrao bih C5060 zbog 27mm objektiva i najbrzeg fokusiranja, ali i otkukao dobrano zbog sporijeg objektiva.

Hvala Aleksandre, objasnjenje veoma iscrpno i pristupacno laiku za tu temu,kao sto sam ja .Pozdrav!

Gde da trazim stalak?
Probao sam u FotoSvetu u Staklencu, na Trgu Republike... tamo imaju samo studijske.

Verovatno je bilo ovakvih razgovora ali ja kuburim s internetom pa ne mogu da pretrazujem. Izvin'te.

minketa je napisao(la):
Gde da trazim stalak?
Probao sam u FotoSvetu u Staklencu, na Trgu Republike... tamo imaju samo studijske.

Verovatno je bilo ovakvih razgovora ali ja kuburim s internetom pa ne mogu da pretrazujem. Izvin'te.

ma izbor u beogradu nije ni za k...

osim profoto-a na dorcolu koji uvozi manfrotto i to po porudzbini, ostaje samo repromarket u filipa kljajica kod hrama. ja tamo uzeh prosle nedelje hama HTMC polarizacioni filter i neki no name poluozbiljan stalak [aluminujumsko sve osim najvaznijeg - glave] ali je stvarno lagan i jeftin 47e. max visina 1.5m tezina 1kg.

Resio sam da kupim vecu SmartMedia karticu... posto sam uz aparat dobio jednu od samo 16MB.
E sad, Olympus-ova od 128MB, sa podrskom za panoramu, je neverovatnih £130. Bez panorame kosta £40.
Kingston-ova od 128MB kosta isto £40... a noname su £20 - £25.

Da li kod ovih kartica kvalitet znacajno varira sa imenom?
Da uzimam brand, ili noname?

Mislim da nema bitne razlike, SM su stara, proverena tehnologija. Razlika moze biti u brzini zapisa i u pouzdanosti. Brzina moze dosta da varira, ali je SM interfejs dosta spor, pa ga cak ni spore fles memorije (za danasnje standarde) nece mnogo upropastiti. Za pouzdanost ne znam kako stoje no-name. Ali kako je razlika u ceni duplo, verovatno se isplati da probas.

Citao sam negde da postoji fora da se i "obicne" kartice preprave u one sa mogucnoscu panorame, verovatno neko formatiranje ili sl.

Jedno pitanje za sve poznavaoce O C4000. Drug je dobio na poklon
neispravan doticni aparat. E sad, od spolja se ne vidi ni da je igde
ogreban, ali ne radi. Garancija se ne moze ostvariti posto je dobiven
iz inostranstva nov ali bez garancije (prvobitni vlasnik). On je zvao
predstavnistvo ali su mu rekli nesto u stilu da to ne servisiraju, valjda
ni sa naplatom, verovatno nece da se zezaju, da je u garanciji samo bi
ga zamenili. Gde se to moze pogledati sta je sa aparatom, tako
da se prvo cuje cena a zatim da li se isplati popravka?

Skokni na www.olympus.co.yu
Imas tamo sve informacije.

Hvala Minketa!

---greska---

Vrh Dno