Šta je novo?

Javascript

• Začetnik teme Začetnik teme Alrad
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Alrad

Cenjen
Učlanjen(a)
11.02.2011
Poena
170
Zamolio bih cenjene poznavaoce da mi kazu da li je Javascript doziveo neke bitne izmene u periodu izmedju 2004. i 2010.
Ne u smislu integracije u Internet browsere, vec kao jezik sam po sebi, u smislu sintakse, strukture, operatora, itd.
Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Meni je ostao relativno isti, sto se osnove tice.
Veliki "napredak" su (po meni) napravili JQuery i drugi framework-ovi i njihova masovna upotreba.

Iskreno, pitao sam jer sam poceo da ucim jezik iz knjige iz 2005. koja ima oko 300 strana od kojih sam presao oko 100, a onda sam naleteo na neku noviju.
Ta novija ima duplo vise strana pa sam hteo da znam da li je neophodno da batalim ono sam presao do sada, i da predjem na novu knjizurinu.
Iz vaseg odgovora shvatam da za tim nema preke potrebe. Valjda je razlika u obimu zbog nacinu izlaganja i broju primera, a ne u necem sustinskom.

Poslednja izmena:
Jako je konfuzna istorija ECMAScript-a i JavaScripta (implenetacije ECMAScripta). Tu su preskakane verzije, ostavljane za kasnije, menjani brojevi. Tako je to kad se jezik razvija komitetski. (i zato brzo napreduju oni jezici koje razvija jedan jedini developer tim, C#, VB.NET). Otvori Wikipedia članke za ECMAScript i JavaScript, pa pokušaj nešto da skripiš.

Koliko sam ja izbunario, jezik se nije menjao već odavno, ali postoji mnogo predloga za izmenu jezika u okviru ECMAScript 6 (imaš prezentacije na YouTube-u). Flash se programira jezikom ActionScript, koji je dijalekt ECMAScript-a, i već poseduje statičko tipiziranje promenljivih, klasni sistem nasleđivanja odvojen od prototipskog, pakete (kao namespace-ovi), Ove stvari i još razne druge su predložene za buduću verziju ECMAScript standarda i trebalo bi da dođu u JavaScript. Kad, možemo da pogađamo.

Realno, do sada se menjao samo stil programiranja u JavaScriptu, a nove stilove i metode su uvodile razne biblioteke.

Nazad
Vrh Dno