Šta je novo?

Java - pomoc oko formi

The Alphabeat

Cenjen
Učlanjen(a)
23.04.2012
Poena
151
Ako neko ima iskustva sa Javom potrebna mi je manje vise mala pomoc. Radim u Net Beans-u i problem mi predstavlja kako da String koji unesem (u ovom slucaju ime) pretrazim u bazi, i da mi sva imena koja su ista izlista u tabeli. Sa slike se vidi najbolje sta zelim (donji panel gledajte "Pronadji korisnika").
Unapred hvala. 🙂

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    37.4 KB · Pregleda: 97
Ne radim u Javi i sa Net Beans-om ali princip bi trebao da bude isti kao i u Visual Studiu i jezikom C#.

1) Potrebno je da deklarišeš objekte: DataReader, DbConnection i DbCommand (u .Net-u su ovi).
2) Napravi ConnectionString.
3) Napravi CommandText tipa (ovo je sintaksa TSQL-a):
Kod:
SELECT Name FROM Employees WHERE Name LIKE ?
4) Napravi odgovarajuće objekte i parametar "?" iz upita poveži sa TextBox-om (u tvom slučaju textBox uz labelu Ime).
5) Napravi petlju, obično while, da ti DataReader isčita sve podatke (koristeći se upitom, naravno) i poveži ga sa objektom koji ti prikazuje podatke.
6) Obično se ovo stavi u try/catch/finally statement radi "hvatanja" grešaka i zatvaranja DataReader-a.

7) Sve ovo može da se odradi uz pomoć uskladištene procedure koju posle samo pozivaš. 🙂

itd.

Uostalom pogledaj i sam:

http://www.java2s.com/Tutorial/Java/0340__Database/Catalog0340__Database.htm

Poslednja izmena:
Hvala puno na odgovoru i za link 🙂 nova sam u Javi a treba mi "ubrzani kurs" zbog projekta...probacu kao sto ste predlozili.

Nema na čemu.

To je samo jedan od primera koji se uče na raznim predmetima (zavisi od škole ili fakulteta) i provlači se kroz Javu i ADO.NET. Imaš te primere urađene samo ih potraži ali napominjem ti da je to samo osnovni primer povezivanja forme sa bazom i prikazivanje određenih podataka iz iste.

Ako negde zapne ti pitaj, javiće se već neko ko radi u Javi. 🙂

Poslednja izmena:
A pošto je devojka u pitanju javiće se i oni što ne rade u javi 😀

Znam kako da povezujem sa bazom, citam iz baze npr u combo boxu ili tabeli, ali me bas ovaj primer, sa pretrazivanjem ljudi sa istim imenima i izlistavanje u tabeli, koci jer nista slicno nismo radili ali pokusavam sad da sastavim 🙂

EDIT: ^ Hahah 😀 programiranje nije za devojke (cast izuzecima koji se snalaze), ali sta cu kad mi se provlace ovakvi predmeti moram i ovo da naucim 🙁 .

Poslednja izmena:
Sto se tice pretrezivanja ljudi sa istim imenima tice.
Samo u select-u stavi promenljive od koji ce ti zavisiti parametri koje ces istome proslediti.
Kada to uradis onda ti je sve jedno sta ce ko unosti jer tada ce ti iz klijenta dolaziti parametri u select.
I tako izvravati ga i naravno ispisivati ga ok.

Nisam sigurna jesam li u komunikaciji sa bazom lepo napisala metodu koja vraca korisnike sa nekim imenom.
Trenutno mi je zapelo kod same forme. Ne znam kako u source da prihvatim ime sa text field-a stavila sam da je String a u samoj metodi u Kontroleru i Komunikaciji sa bazom sam stavila da metoda prima parametar tipa Korisnik.
Okacila sam slike da bude jasnije...i sama sam se skroz zbunila 😀

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    48.1 KB · Pregleda: 53
  • 2.jpg
    2.jpg
    18.7 KB · Pregleda: 52
  • 3.jpg
    3.jpg
    61.3 KB · Pregleda: 55
Pa samo ime metode ti kaze da vracas ime korisnika pa zasto onda uzimas ceo objekat Korisnik, znaci ne poklapaju ti se parametri metode i poziva.
I gledam ti onaj SQL upit i nema mi nesto smisla, koristis LIKE operator sa ? ,to iskreno 1. put vidim i ne znam u kojoj verziji SQL-a to ima i sta radi.
Umesto ? treba da stavis ime tog korisnika (kao string) sad da li direktno u string SQL upita ovako nekako (nisam siguran za ' ' mozda nije potrebno)
Kod:
String upit = "SELECT Ime FROM TKorisnik WHERE Ime='" + korisnik + "'";
LIKE sluzi za 2. stvari.

Ili preko parametara SQL komande, to znam kako ide u .NET-u ali u Javi je 100% na slican nacin.

Znak pitanja (?) označava mesto na kojem će biti upisan parametar koji će biti prosleđen "spolja".

Na primer za access bazu Northwind (primer iz knjige):

----------
OleDbDataReader rdr = null;
OleDbConnection con = null;
OleDbCommand cmd = null;

-----------

string ConnectionString = "Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data
Source=C:\\doctemp\\ADO.NET\\Northwind.mdb;Persist Security Info=False";

con = new OleDbConnection(ConnectionString);

con.Open();

string CommandText = "SELECT FirstName, LastName FROM Employees
WHERE(LastName LIKE ?)";

cmd = new OleDbCommand(CommandText);

cmd.Connection = con;

cmd.Parameters.Add(new OleDbParameter("?", OleDbType.VarChar, 20,
"LastName"));

cmd.Parameters["?"].Value = textBox1.Text;

rdr = cmd.ExecuteReader();

-----

Već sam napomenuo ovo je osnovni primer koji se uči na početku nekog ADO.NET kursa (predmeta i tome sl.), napredniji metod je korišćenje uskladištenih procedura (Stored Procedures), višeslojne aplikacije itd.

Ona je na samom početku pa treba da ide tim redom. 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno