Šta je novo?

Java i Mandrake 9.2 ?

mambo

Čuven
Učlanjen(a)
20.05.2002
Poena
619
Kupih sa mandrake.co.yu sajta Mandrake 9.2 (5 Diskova).
E sad prvi problem koji mi se javio po instalaciji istog je da sa Mozillom nemam instaliranu Javu..
Negde sam procitao da na nekom od diskova koje sam dobio postoji plugin za javu ali ja prvo neznam ni kako se on zove , a kamoli na kom je disku i kako da ga instaliram...
Posto mi je internet konekcija jako losa nema sanse da skinem sa neta jre...sa sanovog sajta (oko 15mb) pa ako neko zna dali to postoji na diskovima bio bih mu veoma zahvalan...
Sledeca stvar je oko NVidie...naime ja predjem u konzolu,i redom kucam telinit 3 da bih iskljucio X, zatim startujem fajl sh NVIDIA....... itd i on se pokrene ... tada nastaju problemi posto on trazi neki kernel heder ili tome slicno koji nije automatski ukljucen instalacijom Mandrake....takodje znam da se taj RMP paket nalazi na UPDATE disku koji sam dobio ...ali nazalost neznam koji posto sam jako zelen sa Linuxom...ako neko zna bio bi mu jako zahvalan..... :wave;

Imaš u Mandrake opciju da kod instalacije softvera potrayis nesto search opcijom. Iskoristi to za pocetak.

Treba ti JRE (java runtime enviroment) , ne znam da li ga ima na diskovima.

Kucaj u xterm-u iz X-a:

rpmdrake (valjda se tako zove)

Tu mozes da dodajes sve, pa i kernel-source-2.4.22-xx posto mislim da samih headera nema.

Sa jednog od update cd-ova (4-ti ili 5-ti) instaliraj kernel 2.4.22-18mdk i njegov sors - na 3 osnovna diska ne postoji kernel sors. To se radi kroz konzolu i koriscenjem naredbe 'rpm -Uvh imefajlazainstalaciju', uz pomoc Mandrake Control Center-a ili jos lakse ubacis CD, u konqueroru browsujes i nadjes ta 2 fajla (znaci kernel i kernel-source) kliknes na njih i gotovo.
Sunova java nije pod GPL licencom i ne nalazi se na CD-ovima, niti mandrake-a niti bilo koje druge distribucije u download izdanju. Moras je posebno skinuti sa neta i instalirati.

;) Hvala svima na ponudjenim odgovorima...sad cju da probam ono sto me je salac savetovao...a za javu vidim da cju morati da pazarim bar jedno 10 sati neta.....pa da se usudim da skidam... :wave;

Pre nego sto skidas JDK (sto ne verujem da je neophodno), pogledaj prvo u mozili About:plugins i vidi sta je instalirano - mozda treba samo u preferences "ukljuciti".

Nazad
Vrh Dno