Šta je novo?

Java i Firebird problem?

Chobicus

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2004
Poena
604
Uzeo sam kao moguc projekat za fakultet da se igram malo sa Firebird bazom i Javom.Hocu da probam nove mogucnosti Jave 1.5 i Rowset interfejsa.Prilikom prvog inserta podataka u tabelu preko JDBCRowset-a dobijam exception "Not yet implemented."
Da li to znaci da JDBC driver za Firebird ne podrzava jos uvek Rowset iz jave 1.5?

pa ako koristis interfejs koji nije implementiran onda je jasno. Treba na sam napises klasu koja ga implementira. Interfejs ne mozes da instanciras posto to nije klasa. Probaj sa Connection, Statement, PreparedStatement i ResultSet

Chobicus je napisao(la):
Uzeo sam kao moguc projekat za fakultet da se igram malo sa Firebird bazom i Javom.Hocu da probam nove mogucnosti Jave 1.5 i Rowset interfejsa.Prilikom prvog inserta podataka u tabelu preko JDBCRowset-a dobijam exception "Not yet implemented."
Da li to znaci da JDBC driver za Firebird ne podrzava jos uvek Rowset iz jave 1.5?

Ako je suditi po brzini implementacije novih JDBC feature-a u JDBC drivere, nacekaces se puno na rowset support.
Cak i u Oracle JDBC driver-u fali dosta JDBC 3 feature-a, a kamoli u Interbase/Firebird-u. Cak sta vise, verovatno nema JDBC driver-a koji implementira 100% feature-a iz JDBC-a 3.

Bolje batali koriscenje Rowset-a, koristi klasican connected JDBC ResultSet, a disconnected podatke cuvaj u domain (business) objektima. Tako ce ti i dizajn aplikacije biti fleksibilniji, a neces imati posla sa JDBC feature-ima koji nisu sire rasprostranjeni.

Inace, bar po mom misljenju, RowSet je zgodan za koriscenje u vrlo retkim situacijama. Npr. ako imas data-bound UI kontrole koje mogu da se 'kace' na njega, a postoji requirement za disconnected obradu podataka. U vecini slucajeva, klasican JDBC ResultSet bolje i lakse obavi posao. Ne nasedaj na M$ propagandu o vecoj skalabilnosti disconnected data set-ova. To je samo optimizacija za M$ bad practice i relational data-centric design.

Mislim da PostgreSQL 8.0 ima drajver JDBC 3.0 kompatibilan. probaj sa njim.

BUdala.Mislim ja.Ne setih se da pogledam na Sunovim stranicama.Imaju lepo ljudi spisak drivera i sta koji podrzava.JDBC 3.0 podrzavaju samo nekoliko, i to komercijalnih za komercijalne baze.Inace, mislio sam bas preko Rowseta da povezujem UI kontrole sa bazom, a na faksu ocekuju neke novine pa reko' da probam Rowset. Hvala u svakom slucaju...

Nazad
Vrh Dno